Ljubljana
MGML

Harmonikar Jure Tori izdal zgoščenko

Posneto na koncertu 2020 v Bežigrajski galeriji 2

V okviru Glasbenega festivala O•zvočenje 18 v Bežigrajski galeriji 2, se je na koncertu 2020 predstavil tudi harmonikar Jure Tori in ob tem posnel zgoščenko.
Ogled koncerta na povezavi: 
https://youtu.be/0ujV9IR4k2k


Jure Tori
Jure Tori © Iztok Zupan

Vse od leta 1977 se v Bežigrajski galeriji predstavljajo avtorji elektronske, elektroakustične, akustične in eksperimentalne glasbe. V okviru vsakoletne glasbene prireditve avtorske glasbe so se na tridnevnem glasbenem festivalu O•zvočenje 18 predstavili tudi skupina SAETA feat.Tinkara Kovač in tolkalist Nino Mureškić.

Jure Tori - O MENI  Osebna nad žanrska izpoved
Harmonikar in komponist Jure Tori igra melodije, ki dišijo po vinu in zemlji, poeziji in plesu, hrepenijo po soncu kadar so ujeta v temnih rudniških rovih. S svojim avtorskim pečatom pravzaprav z zvokom riše zgodbe, ki si jih ni težko vizualizirati. Pesmi vas zibljejo iz enega v drug kader, iz enega v drug vzdih, izdih, poljub … dotik.
Jure Tori igra zgodbe v svojem lastnem dialektu. Igra nizko in visoko, od rudniških rovov pod zemljo do 2000 metrov visoko v Alpah. Tiho in intimno, solo na harmoniko ob krušni peči pa tudi glasno s svojo folk punk skupino Orlek na velikih odrih. Predvsem pa vselej melodično ter prijetno za uho.
Njegove pesmi izhajajo v učbenikih za harmoniko, njegova glasba pa je prisotna tudi v animacijah Dušana Kastelica, filmih Metoda Pevca ter raznih dokumentarnih oddajah v Sloveniji in Avstriji.
Z avtorskim delom izraža svojo osebnost. Včasih na šaljiv, drugič resen način igra svoje travme in radosti življenja. To je najlažja pot, da se skrije ali zbeži v svoj svet.
V svoje projekte vključuje glasbenike z vsega sveta –  Avstrije, Italije, Kube, Argentine, Indije,  Češke – ter z njimi redno nastopa.
Sodelovanja: Ewald Oberleitner, Ariel Cubria, Ganesh Anandan, Eduardo Contizanetti, Rudi Medved, Polde Bibič, Aleš Šteger, Bogdana Herman, Jure Longyka, Neisha, skupina Hiša, Marjan Bone, Primož Siter, Sergio Giangaspero, Swetja…
Ustvaril je nekaj svojih skupin, kot so Tori Tango, Tori Trio, Jurski par, Tori Story, Orlek, Flora & Paris
Med drugim je nastopal v New Yorku (CBGB), Sydneju (FOX filmski studiji), Pekingu, Buenos Airesu, Moskvi, Teheranu, Londonu, Parizu, Pragi, Bratislavi, Dunaju (Porgy & Bess, Folks Theatre), Sao Paolu, Montevideu, Milanu, Zagrebu, Ljubljani, ruskem Tveru (Filharmonija) … Igral je v parlamentih v Bruslju, na Dunaju in v Ljubljani.

Objavljeno: 7. 4. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se