Ljubljana
MGML

Pester program Bežigrajske galerije 2 v letu 2021

Razstavno leto nadaljujemo z izborom večjih slik na platnu Ire Marušič. Vodilo umetnice k nastanku teh del so majhni predmeti, ki so naslikani v središču njenih likovnih podob v na videz lebdečih prostorih in so podobni sami magmi.

Ira Marušič, Zelenjava na žaru, 2016, olje, pigmenti in vosek na platnu, 160 x 300 cm
Ira Marušič, Zelenjava na žaru, 2016, olje, pigmenti in vosek na platnu, 160 x 300 cm © Fotodokumentacija Ira Marušič

Februarja in marca meseca se predstavlja s pregledno razstavo neznanih slik Tugo Šušnik. Gre za izbor slikarskih del enega izmed bistvenih likovnikov 20. stoletja pri nas, ki bo predstavil dela iz vseh obdobij, ki so v slikarjevem ateljeju nastajala dnevno, kot nekakšni dnevniški zapiski, ki na ta način prevzemajo funkcijo avtentičnega zapisovalca avtorjevih razpoloženjskih in čustvenih stanj.
Aprila meseca se tradicionalno odvijata festivala videa in glasbe: Videofestival Narave 18, ki ga zaznamujejo ljudje in njihove narave na video delih ter vsakoletna glasbena prireditev O•zvočenje 19  s koncerti sodobne, eksperimentalne in improvizirane elektroakustične glasbe.
Pomlad in jesen  posvečamo dvema pomembnima mojstroma  slovenskega slikarstva, Stanetu Kregarju  in Marku Šušteršiču. Ob 45-letnici Bežigrajske galerije bodo na pregledni in spominski razstavi Staneta Kregarja, predstavljene dela iz vseh ustvarjalnih obdobij iz zasebnih in javnih zbirk. Eden najpomembnejših umetnikov dvajsetega stoletja pri nas je bil vodilni predstavnik (post)nadrealizma na Slovenskem in ključna osebnost za razvoj modernizma. Jeseni predstavljamo slikarska in grafična dela Marka Šuštaršiča iz obdobja v katerem je oblikoval svojo značilno likovno umetnost,  tako v grafiki kot v slikarstvu.

Objavljeno: 7. 1. 2021

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se