Ljubljana
MGML

Teden ljubljanskega turizma: Vodstvo po razstavi Letizie Battaglia

Tudi v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane smo se odzvali na poziv kolegov iz Turizma Ljubljana, da bi meščankam in meščanom omogočili izkušnjo, kako je biti turist v najlepšem mestu na svetu. V Galeriji Jakopič vas tako v sklopu Tedna ljubljanskega turizma v nedeljo, 25. septembra, ob 16.30 posebej vabimo na vodeni ogled razstave Letizia Battaglia: Fotografija kot življenjska izbira.

Nedelja
25
Sep 2022
Čas: 16:30–17:30
Lokacija: Galerija Jakopič
Odrasli, družine, študenti, seniorji
Vodstvo po razstavi Letizie Battaglia
Vodstvo po razstavi Letizie Battaglia © Metod Blejec

Iz opusa Letizie Battaglia so najbolj znane podobe, ki z aktivistično strastjo pripovedujejo o krvavih letih vojn sicilijanske mafije. Kljub temu se je otepala pripisanega ji slovesa »fotografinje mafije«. S svojimi črno-belimi podobami se je raje predstavljala kot pričevalka dogajanja v rodnem mestu, ki ga je redno dokumentirala, praktično do konca. Med njenimi najljubšimi motivi so bili otroci in mlade ženske, kot izraz neke mogoče prihodnosti.

Izbor fotografij na razstavi v Galeriji Jakopič posreduje močno radikalizirane ideje, značilne za celotno delo Letizie Battaglia. Njen način fotografiranja ljudi, krajev in dogodkov nikoli ne zapade v klišeje, temveč družbeno kritiko posreduje preko preizpraševanja vizualnih postulatov sodobne kulture. Razstavo zaokrožata še dokumentarna filma: La Mia Battaglia (režija Franco Maresco) in Amore Amaro (režija Francesco G. Raganato).


Cena vodstva je vključena v vstopnino: 3 € / 2 €
Za rezervacijo mesta kličite na 01 42 54 096 (torek–nedelja: 10:00–18:00) ali pišite na prijava@mgml.si 


V naši galeriji bomo v torek, 27. septembra, ob 11.00 pripravili tudi brezplačno vodstvo po razstavi, namenjeno turističnim delavcem.

Galerija Jakopič bo prihodnje leto obeležila 15 let delovanja, v tem obdobju pa je postala eno osrednjih prizorišč obsežnih razstav svetovno uveljavljenih tujih fotografov (Roger Ballen, Lee Miller, Josef Koudelka, Marc Riboud in drugi Magnumovi fotografi, Sebastião Salgado, Lucien Hervé) in preglednih razstav priznanih slovenskih fotografov z obsežnimi, pogosto vseživljenjskimi opusi (Marko Modic, Damjan Gale, Tihomir Pinter, DK idr.).

Prav tako gre za edinstven razstavni prostor z dolgo tradicijo, kjer se obiskovalci pri ogledu vrhunskih sodobnih umetniških del srečajo tudi s starodavnimi ostanki preteklosti. V galeriji, kjer je pred 2000 leti stala bazilika, osrednja stavba rimske Emone, tako dediščina in sodobna kreativnost spletata dialoge novega navdiha. Verjamemo, da prav ta komponenta omogoča posebno galerijsko izkušnjo, ki jo poleg našim rednim obiskovalcem velja predstaviti tudi gostom in gostjam iz tujine.


Dodatne aktivnosti MGML v sklopu Tedna ljubljanskega turizma so dostopne tukaj.

Ned
31
Mar 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Pet
5
Apr 2024
Delavnica
Galerija Jakopič • Odrasli, študenti, seniorji
Ned
7
Apr 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Ned
14
Apr 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Ned
21
Apr 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se