Ljubljana
MGML
Seeing Eye Awareness
© Mike z Morrell

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–18:00
ponedeljek: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

Vstop prost.

Seeing Eye Awareness

5. 9. 2018–21. 10. 2018

Razstava "Seeing Eye Awareness" slavi umetnika kot kulturnega jasnovidca, kot nekoga, ki se s tretjim očesom razgleduje po skrivnostih družbe, nekoga, ki mu je bilo naloženo, da razkrije mistične resnice. 

Umetnik je postavljen v privilegiran položaj, ki mu omogoča, da pogleda prek živega roba in se vrne v družbo z vestmi s frontne linije kulturne misli in z margin uma. Umetniki so naši šamani, na katere se zanašamo, da nam bodo odgrnili tančico do transcendentalnih možnosti, nam razkrili skrivnostne mehanizme in celo odkrili okultne sile. Z razstavo bomo na institucionalno kritiko pogledali z vidika, ki je povsem šamanski, skrivnosten in pomenljiv.


Razstavo pripravljamo v sodelovanju s perspektivnim mladim ameriškim kustosom Aaronom Moultonom. Aaron Moulton je že dve desetletji aktiven kot operativec na področju kulture v Evropi in Severni Ameriki. V svojih razstavah in projektih umetniški svet uporablja za miselne eksperimente, s katerimi razkriva kulturno pogojene resnice. S svojim delom, v katerem povezuje vizualne kulture s pogoji newagevskih skupnosti, okultizma in psevdoznanosti, je vzpostavil taktično rabo konteksta in tako zagotovil nov vpogled v avantgarde, energetske sisteme in v moč placebo učinka. Trenutno preučuje holistično moč razkritij, ki jih najdemo v dezinformacijskih kampanjah, folklori in magični miselni šoli.
Moulton, ki živi v Los Angelesu, je trenutno kreativni direktor v Nicodim Gallery, kjer je organiziral niz treh razstav Omul Negru (2016), The Basilisk (2017) in The Hierophant (2017) pod skupnim naslovom Trito Ursitori, ki je bil poleg galerije Nicodim V Los Angelesu na ogled tudi na različnih prizoriščih v Bukarešti. Prej je bil hišni kurator globalne galerijske znamke Gagosian, kjer je pripravljal eksperimentalne tematske razstave. Bil je tudi višji kurator v Muzeju sodobne umetnosti Utaha v Salt Lake Cityju in ustanovil galerijo Feinkost v Berlinu. Leta 2018 je organiziral prvo ameriško predstavitev PascALEjandra Jodorowskega v Blum&Poe ter s poklonom v galeriji Over the Influence v javno zavest spet priklical ime legendarnega losangeleškega galerista Hollisa Bentona.

Razstava je vključena v program festivala Indigo.

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane
Kurator: Aaron Moulton
Umetniki: Mike Bouchet, Vuk Ćosić, Constant Dullaart, Matt Johnson, Mi Kafchin, Daniel Keller, John Koenig, Marco Lavagetto, Lazaros, Mark Lombardi, Monarca Lynn Merrifield, Allen Midgette, Mike Morrell, Lucia Nimcova, Occult Forces, Oksana Pasaiko, Hamid Piccardo, Real Subliminal, Alexander Reben, Raymond Steers, Hito Steyerl, Ingo Swann, John Titor, Brad Troemel, Andy Warhol
Razstavo je omogočila: Mestna občina Ljubljana

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–18:00
ponedeljek: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

Vstop prost.