Ljubljana
MGML
Dvoboj 2: Mara Anjoli Vujić vs. Atej Tutta
© Matevž Paternoster/MGML

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–18:00
ponedeljek: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

Vstop prost.

Dvoboj 2: Mara Anjoli Vujić vs. Atej Tutta

24. 11. 2020–17. 1. 2021

Dva kustosa, dve ekipi umetnikov, dve razstavi, dve odprtji … ene volitve. O zmagovalcu odločate vi.

Po prvem razstavnem eksperimentu Dvoboj v Galeriji Vžigalica konec leta 2016 je nekako prevladal občutek, da smo z dvobojem kuratorjev kot modelom predstavitve zaokrožili idejo o "merljivih" parametrih uspešnosti kulturnih dogodkov, ki temeljijo na spektaklu šovbiznisa. Vendar se je leta 2019, po spopadu slovenskega filozofa Slavoja Žižka in kanadskega psihologa Jordana Petersona, ki sta se "športno" pomerila v spektakularni debati, izkazalo, da sta modelu dvoboja in populističnega spektakla podlegla tudi domnevno ena največjih intelektualcev današnjega časa.

Po vrsti povpraševanj s strani občinstva in kolegov po kuratorskem Dvoboju leta 2016 smo se v Galeriji Vžigalica odločili, da razstavni model ponovimo. Na drugi dvoboj smo povabili Maro Anjoli Vujić, umetnostno zgodovinarko, kuratorko, producentko, bivšo programsko vodjo festivala Mesto žensk in bivšo direktorico Sektorja za kulturo EPK Reka 2020, ter Ateja Tutto, umetnika, predavatelja, kuratorja in filmskega ustvarjalca, ki deluje predvsem v Benetkah. Oba sta zelo aktivna producenta umetniške scene, kjerkoli delujeta, hkrati pa sta s svojim delom občutno prispevala k sodobni slovenski vizualni kulturi.

Sestavna dela razstavnega koncepta Dvoboj, temelječega na sodobni ekonomiji pozornosti, ostajata športni princip ter kvantitativna in "demokratična" metoda ocenjevanja kakovosti umetnosti s pomočjo javnega glasovanja. Dva kustosa, dve ekipi umetnikov, dve razstavi, dve odprtji … ene volitve. O zmagovalcu odločate vi. 

—Jani PirnatPazi, vrzel
Kuratorka: Mara Anjoli Vujić
Umetniki: Nemanja Cvijanović, Lana Čmajčanin, Goran Škofić

Asociativnost. Tekst. Referenca. Alarm. Fragment. Vrzel. Znak. Nevarnost. Kontekst. Jezik. Utišan. Prevod. Jaz. Vloga. Zanka. Sistem. Odtujenost. Družba. Transfer. Koncept. Javno. Prostor. Sramota. Razmerja moči. Panika. Revizionizem. Aktivizem. Politični ideal. Absurd. Nezmožnost. Zgodovina. Konflikt. Dekonstrukcija. Komunikacija. Manipulacija. Laž. Sodobnost. Realnost. Odnos do telesa. Človeka. Nehumanost. Izčrpanost. Drugost. Hierarhija. Umetnica. Svet umetnosti. Diskriminacija. Jeza. Šiv. Odtis. Nevidno. Sledi. Zrcaliti. Vznemirjanje. Stiska. Bolečina. Intimno. Upor. Glas. Identifikacija. Črno. Senca. Okno. Vizualni paradoks. Zlato. Luč. Vidno. Soodvisnost. Vizija. Politično. Metafora. Citat. Konotacija. Nedoslednost. Amnezija. Pozicija. Konstrukcija. Obstoj. Humor. Ravnovesje …

—Mara Anjoli Vujić


Razstava v času …
Kurator: Atej Tutta
Umetniki: Manca Bajec, Ludovico Bomben, Francesca Piovesan

Med branjem dnevnih novic sem opazil nekaj ponavljajočih se izrazov, vzetih iz medicine, in si jih izposodil za slovar estetske umetnosti: membrana, koža, telo, meja, izmera, strategija, kontaminacija in izolacija. Nevidnost živahne entitete, ki povzroča nemir, potrebuje telo, da lahko postane »vidna«. Dela umetnikov ne potrebujejo nikakršnega nadstrukturnega sloja narativne artikulacije, ki je sama po sebi avtorsko delo, potrebujejo telo, da lahko v prostoru in času postanejo vidna. Kuratorski prispevek teži k temu, da bi v pluralistično naravo teh teles vnesel red in da bi omogočil vzpostavljanje razmerij med njimi. V tem primeru nam torej ni treba kurirati nečesa, česar namen je širitev.

—Atej Tutta

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane
Kuratorja: Mara Anjoli Vujić, Atej Tutta
Umetniki: Manca Bajec, Ludovico Bomben, Nemanja Cvijanović, Lana Čmajčanin, Francesca Piovesan, Goran Škofić
Razstavo je omogočila: Mestna občina Ljubljana

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–18:00
ponedeljek: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

Vstop prost.

Novice

V Galeriji Vžigalica leto 2020 začenjamo s poklonom Celovcu

Program v letu 2020 začenjamo s četrto v ciklusu razstav "Ljubljana se klanja Sloveniji", ki povezujejo Ljubljano z aktualnimi regionalnimi umetniškimi iniciativami in skupinami, tokrat s Celovcem.

6. januar 2020
Galerija Vžigalica

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se