Ljubljana
MGML
Ljubljana se klanja Sloveniji VII: Jesenice
Helena Tahir, Risba 5 (Jesenice), 2020

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–18:00
ponedeljek: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

Vstop prost.

Ljubljana se klanja Sloveniji VII: Jesenice

4. 4. 2023–7. 5. 2023

Razstavna karavana cikla Ljubljana se klanja Sloveniji bo tokrat romala v železarsko mesto Jesenice in njegovo širšo okolico. Predstavljena bodo umetniška dela, ki s tega območja izvirajo, se v njem navdihujejo oziroma z Jesenic prihajajo njihove avtorice in avtorji, ki pod vprašaj postavljajo idejo doma, ki zaradi specifične geografske in zgodovinske pozicije lahko zavzema različne pomene in podobe.

Izhodišče tokratne razstave cikla Ljubljana se klanja Sloveniji, ki osvetljuje lokalne specifike določenih območij, je železarsko mesto Jesenice. Predstavljena umetniška dela, ki s tega območja izvirajo, se v njem navdihujejo ali pa od tam prihajajo njihove avtorice in avtorji, pod vprašaj postavljajo idejo doma, ki v tem okolju zaradi specifičnega geografskega, kulturnega in zgodovinskega položaja zavzema različne pomene in podobe.

Jesenice imajo v širši javnosti pogosto enoznačno in stereotipno podobo, ki je povezana z dolgoletno industrijsko zgodovino, tranzitno geografsko lego in sestavo prebivalstva, vizualnimi značilnostmi mesta ter izrazito lokalno identiteto in hokejsko tradicijo. Na razstavi poskušamo omenjene predstave preseči in z deli umetnic in umetnikov, ki jih z mestom povezujejo družinske vezi, ponuditi drugačne subjektivne poglede na Jesenice. Osrednja tema je tako podoba mesta, ki jo umetniki v individualnih umetniških izrazih rekonstruirajo skozi nostalgijo in spomine na čase odraščanja, družinsko zgodovino, pripovedovanja drugih prebivalcev ter trenutni odnos, ki ga imajo s krajem, pri čemer ne zanikajo obstoječih stereotipnih značilnosti industrijskega mesta.

Avtorji in avtorice različnih generacij Jaka Gasar, IRWIN (Miran Mohar), Ema Klinar, Tanja Radež in Helena Tahir skozi raznovrstne medije od fotografije, risbe, slikarstva do prostorskih instalacij predstavljajo svoj osebni pogled na Jesenice, ki so jih v določenem obdobju zapustili, se tja vračajo, se jih spominjajo in na različne načine doživljajo.

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane
Kuratorka razstave: Lara Mejač
Koordinator: Jani Pirnat
Umetniki: Jaka Gasar, IRWIN (Miran Mohar), Ema Klinar, Tanja Radež, Helena Tahir
Projekt je podprla: Mestna občina Ljubljana

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–18:00
ponedeljek: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

Vstop prost.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se