Ljubljana
MGML

Srednji vek na krožniku in v kozarcu: o prehrani

Predavanja dr. Marka Prpiča o kulturi prehranjevanja v srednjem veku - tretje srečanje

SSerija predavanj o družbenih, gospodarskih, verskih in političnih dejavnikih prehranjevanja, ki vam bodo predstavila še nepoznane vidike kulture vsakdanjega življenja, ter vas spodbudila k razmišljanju o prehrani in z njo povezanih temah skozi obdobje srednjega veka.

Torek
18
Okt 2022
Čas: 17:00–18:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Skleda, izdelana iz dobro prečiščene gline ter okrašena z geometrijskim in figuralnim okrasom v tehniki slikanja (ceramica deruta). Izdelana je bila sredi 16. stoletja v osrednji Italiji.
Skleda, izdelana iz dobro prečiščene gline ter okrašena z geometrijskim in figuralnim okrasom v tehniki slikanja (ceramica deruta). Izdelana je bila sredi 16. stoletja v osrednji Italiji. © Matevž Paternoster, Muzej in galerije Ljubljana

Hrana v srednjem veku ni bila ne enolična ne monotona. Sestavine za jedilnik so pridobivali iz posestev, z obdelovanjem polj in vinogradov, lovljenjem divjačine v gozdovih, ribolovom v potokih, jezerih in morjih. Na jedilnik pa so vplivali tudi letni časi.  

Spremembe in velike inovacije v srednjeveški kulinariki so spodbudili stiki z islamsko civilizacijo in njeno prefinjeno uporabo eksotičnih začimb in zelišč.

Predavanje je odprto za javnost; prijavo nanj nam pošljite na prijava@mgml.si.

Posamezno predavanje stane 5 €, sklop mesečnih pa 12 €.

Predavanja dr. Marka Prpiča bodo sledijo temam: srednji vek, o prehrani v srednjem veku, prazniki in post, o polenovki, o začimbah, velikih pet, sol, sladkor, vino, pivo, žgane pijače, življenje v srednjeveški vasi, življenje v srednjeveškem mestu, o manirah, življenje v samostanu, o pergamentu in pisavi, o hrani in zdravju v srednjem veku, telo v srednjem veku, srednjeveška medicina, prve bolnice, odkritje novega sveta in Kolumbovski obrat, krompir, koruza, Novi svet, sužnji in sladkor.

Sre
28
Sep 2022
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Seniorji
Sre
28
Sep 2022
Literarni dogodek, Literarni večer, Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
29
Sep 2022
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Seniorji
Čet
29
Sep 2022
Glasbeni dogodek, Zvočni dogodek
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
1
Okt 2022
Nabirka, Prireditev na prostem, Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se