Ljubljana
MGML

KLAVIRSKI DUO SANTOS-ALMEIDA (Odpovedano)

Bernardo Santos, klavir / Martim Almeida, klavir / (Portugalska)

Poletje glasbenih večerov v muzeju. Koncert je odpovedan.

Ponedeljek
17
Jul 2023
Čas: 20:30–22:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, otroci, študenti, seniorji
Bernardo Santos (klavir) in Martim Almeida (klavir)
Bernardo Santos (klavir) in Martim Almeida (klavir)

Manuel Infante (1883—1953), Andaluzijski plesi

Manuel Infante (1883—1953), Španske skladbe

Anton Lajovic (1878—1960), Adagio

Maurice Ravel (1875—1937), Valček


Vrhunski portugalski pianist Bernardo Santos, ki ga je britanski časopis The Guardian oklical za glasbenega genija, ima za seboj nastope v več kot dvajsetih državah po štirih celinah na številnih uglednih glasbenih prizoriščih (Casa da Música na Portugalskem, Royal Albert Hall v Londonu, Tonhalle v Düsseldorfu, National Concert Hall v Dublinu). Kot solist je nastopil s številnimi znanimi orkestri in dirigenti, med njimi Antóniom Vassalom Lourençom, Charlesom Gambetto, Hilom Carrielom. Tudi kot izkušen komorni glasbenik ima že kar zajetno diskografijo (I. C. Pereira – Curtas, E. Grieg – Sonate za violino in klavir, Saint-Saëns – Klavirski kvinteti, Dvořák – Klavirski kvinteti). Pred kratkim je posnel tudi dela za klavir portugalskega skladatelja Ruya Coelha, ki ga trenutno preučuje kot raziskovalec na centru INET-md in doktorski kandidat na Univerzi v Aveiru. Kot akademik je izdal tudi kritične izdaje del portugalske skladateljice Berte Alves de Sousa in skladatelja Frederica de Freitasa. Obiskoval je Trinity College London in prejemal štipendije več portugalskih fundacij. Diplomiral je na Konservatoriju Trinity Laban v Londonu, Barcelonskem Conservatori del Liceu, Univerzi v Aveiru ter na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je študiral pri znani slovenski pianistki Dubravki Tomšič Srebotnjak. Z dogodkom želimo podčrtati njegovo vez s Slovenijo.

Martim Almeida je klavir sprva spoznaval pri Klari Dolinay in Catarini Peixinho. Že zgodaj se je imel priložnost učiti pri znanem brazilskem pianistu in pedagogu Luizu de Moura Castro, kasneje pa še pri uglednem portugalskem pianistu Arturu Pizarru. Dodiplomski študij klavirja je začel pri Kathryn Stott, nadaljuje pa ga pri profesorju Håvardu Gimseju na norveški Akademiji za glasbo v Oslu. Obiskoval je mojstrske tečaje pianistov, kot so Leif Ove Andsnes, Einar Steen-Nøkleberg, Paul Badura-Skoda, Christopher Park, Guigla Katsaraya, Silke Avenhaus, Olga Prats in Nino Gvetadze. Tako v vlogi solista kot komornega glasbenika je nastopal v najuglednejših glasbenih dvoranah na Portugalskem, Danskem, Švedskem, Norveškem, v Franciji, Grčiji ter, na povabilo Chopinovega društva v Connecticutu, tudi v Združenih državah Amerike. Leta 2015 je prvič nastopil z orkestrom, in sicer s portugalskim Orquestra Clássica do Centro. Odtlej je snemal za mnoga glasbena združenja (npr. Dextra Musica) in za portugalski radio klasične glasbe Antena 2. Redno nastopa na pomembnejših festivalih v Grčiji, na Portugalskem, Danskem, Švedskem in Norveškem. Sodeloval je tudi pri mnogih drugih skandinavskih projektih, kot so koncerti celotnega opusa Beethovnovih in Scriabinovih sonat, celoten opus ljudskih napevov Geirra Tveitta, ter širjenje glasbenih del portugalskega skladatelja Antónia Fragosa. Ob tej priložnosti si z veseljem deli oder z Bernardom Santosom.


Brezplačne vstopnice, ki vam jih velikodušno poklanjajo Adria Media Ljubljana, GenLan in Essai & Acai, je mogoče prevzeti zadnjo uro pred dogodkom v Mestnem muzeju Ljubljana. Rezervacije niso mogoče.


V sodelovanju z:


Dogodek poteka v okviru 35. Mednarodnega festivala Imago Sloveniae in cikla Poletje v stari Ljubljani.

 



Sob
20
Apr 2024
Predavanje
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se