Ljubljana
MGML

Dr. Miha Jeršek: Dragulji iz Zoisove zbirke mineralov in dr. Tomi Trilar: Giovanni Antonio Scopoli

Ali ste vedeli, da so dragulji pri baronu Zoisu skriti celo v njegovem plemiškem naslovu, saj je von Edelstein nemški izraz za drage kamne? Mineva pa tudi kar 250 let od knjižnih izdaj, ki jih je spisal Giovanni Antonio Scopoli. Velja kot avtor prvih znanstvenih del o naravi Slovenije.

Ob razstavi Knjiga. Znanje. Razum. se nam pridružite na brezplačnem predavanju Dr. Mihe Jerška in dr. Tomija Trilarja iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije.

Torek
6
Okt 2020
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji, obiskovalci s posebnimi potrebami
dr. Tomi Trilar
dr. Tomi Trilar © Katarina Prosenc Trilar

Baron Sigismondo (Žiga) Zois je v svojo zbirko uvrstil tudi plemenite minerale, ki so uporabni kot dragi ali okrasni kamni. Med njimi so barvni različki minerala berila (akvamarin, smaragd), barvni različki kremena (ametist, jaspis,...) in drugi. 

Zoisu v čast so leta 1805 poimenovali tedaj novo odkriti mineral zoisit, ki je danes v njegovi plemeniti vijoličasto modri različici tanzanitu, eden najbolje prodajanih barvnih kamnov. Posebno mesto v Zoisovi zbirki ima diamant, ki je brušen v predhodni obliki modernega briljantnega brusa in verjetno daleč naokoli največji kos jantarja iz Baltika.


V desetletju med letoma 2010 in 2020 obhajamo 250 let izida prvih znanstvenih del o naravi Slovenije, ki jih je objavil naravoslovec svetovnega formata Giovanni Antonio Scopoli (1723-1788), ki je najplodnejši del svojega življenja preživel na ozemlju tedanje vojvodine Kranjske. 

Tako so nastali prvi popisi rastlinstva (1760), žuželk (1763) in ptic (1769), kasneje pa tudi mineralov (1772). Scopoli je s svojimi opisi po Linnejevi nomenklaturi iz leta 1758 opisal številne za znanost nove vrste rastlin, žuželk in ptic prav iz ozemlja Slovenije, ki je po njegovi zaslugi kot locus classicus mnogih vrst dobila svoje mesto v svetovni naravni dediščini.


Prijave na predavanje sprejemamo na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.

Čet
11
Apr 2024
Konferenca
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Pet
12
Apr 2024
Konferenca
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
16
Apr 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
18
Apr 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
20
Apr 2024
Predavanje
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se