Ljubljana
MGML

Bidermajer – umetnostni slog v času ljubljanskega kongresa

Predavanje Ane Iskre Pokrajac, kustosinja za starejšo likovno umetnost in pohištveno zbirko v Mestnem muzeju Ljubljana

Sreda
13
Okt 2021
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Bidermajer – umetnostni slog v času ljubljanskega kongresa
© Matevž Paternoster, Muzej in galerije Ljubljana

Omejitve Metternichovega absolutizma (1815–1848) so že takoj po Dunajskem kongresu prebivalstvo razočarale in ga prisilile, da se je vdalo v usodo. Ljudje so se iz dneva v dan manj menili za javne zadeve in začel se je beg od resničnosti v odmaknjeno idilo. 

Domačnost in družabnost prijateljskega kroga, sprehodi po mestu ali izleti na podeželje – to so bile temeljne bidermajerske značilnosti. Bidermajer je čas, ko v umetniškem snovanju prevladuje slikarstvo s portretom in krajino ter izdelava predmetov umetne obrti in pohištva. Številčni portreti dokazujejo naraščanje meščanske samozavesti, ki so jo bolj ali manj prepričljivo na slikarska platna odslikavali Jožef Tominc, Matevž Langus, Mihael Stroj (še pred njimi pa Janez Herrlein in Janez Potočnik) in Pavel Künl. Slednji je znan tudi po svojih krajinah. Krajinam in vedutam sta večino svojih opusov posvetila Anton Karinger in Marko Pernhart. 

Najbolj značilne poteze bidermajerskega slikarstva pri nas so zglajeni barvni nanosi, risarska poteza, portret in pejsaž. Stene domovanj so bile oblepljene s papirnatimi tapetami ali opete s tkanino. Njihov vzorec se je vedno ujemal z oblazinjenim pohištvom in zastori. Sedežno pohištvo ni bilo postavljeno reprezentativno na sredo prostora, temveč je bilo pomaknjeno k steni, tako da so se družinska in družabna srečanja odvijala pravzaprav v skoraj intimnem okviru, kar je ljudi med seboj še bolj povezovalo.Ana Pokrajac Iskra je kustosinja za starejšo likovno umetnost in pohištveno zbirko v Mestnem muzeju Ljubljana. Študirala je na Filozofski fakulteti in Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, smer umetnostna zgodovina in novinarstvo. V MGML je zaposlena 11 let, pripravila je več samostojnih razstav, kot tudi sodelovala pri mnogih skupnih razstavah Mestnega muzeja Ljubljana.

Sob
18
Sep 2021
Prireditev na prostem, Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
21
Sep 2021
Projekcija filma
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
21
Sep 2021
Glasbeni dogodek
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
23
Sep 2021
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Pet
24
Sep 2021
Pogovor, Projekcija filma
Slovenska Kinoteka, Miklošičeva 28 • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se