Ljubljana
MGML
Arheološki park Emona
Emonska hiša © Andrej Peunik

Arheološki park Emonska hiša
Mirje 4
1000 Ljubljana

Arheološki park Zgodnjekrščansko središče
Erjavčeva 18
(ob Cankarjevem domu in osnovni šoli Majde Vrhovnik)
1000 Ljubljana

Informacije in rezervacije:
T: 1 24 12 500
T: 01 24 12 506
E: info@mgml.si, prijava@mgml.si

Od 1. 9. 2021 dalje odprto petek, sobota in nedelja med 10.00 in18.00.


Za rezervacijo vodenega ogleda pokličite na 01 2412 506 ali pišite na prijava@mgml.si.

Vstopnica za pot Emona – po rimski Ljubljani:
Odrasli: 4 €
Študenti, dijaki in otroci, odrasli nad 60 let, brezposelni, invalidi: 2,5 €
Družinska karta: 10 €
Spremljevalci invalidov: brezplačno
ICOM, PRESS, SMD: brezplačno

Arheološki park Emona

15. 5. 2021–30. 9. 2021

Spoznajte antične preteklosti našega mesta skozi doživetja v novi sezoni Emone!

Od maja do oktobra je krožna arheološka pot po središču današnje Ljubljane postala prizorišče najrazličnejših dogodkov, vsem pa je skupno raziskovanje naše antične preteklosti. Berite naprej in načrtujte svoje doživetje, ko se na Rimski poti po Ljubljani odvija nova 'sezona Emona':

Program:
28. avgust ob 10.00: Vodstvo po Arheološkem parku Emona  s kustosinjo dr. Bernardo Županek, zbirno mesto pri Mestnem muzeju Ljubljana.

4. september ob 10.00: Po sledeh Emone v pasji družbi, začnemo pri Mestnem muzeju Ljubljana (dobrodelno vodstvo)
11. september od 15.00 do 18.00: Potep po Emoni, družinski dogodek, ki ga začnemo v Mestnem muzeju Ljubljana
18. september ob 10.00: S kolesi po Emoni, zbirno mesto pri Mestnem muzeju Ljubljana
28. september ob 18.00: Predavanje Marka Prpiča, Zgodovina na krožniku (Dnevi evropske kulturne dediščine)
29. september ob 17.00: Sveta maša v čast sv. Hieronimu ob njegovem godu, ki jo bo daroval predstojnik inštituta Victorinianum na UL TEOF, doc. dr. Miran Špelič OFM
30. september ob 18.00: Predavanje Marka Prpiča, Zgodovina na krožniku (Dnevi evropske kulturne dediščine)

2. oktober, ob 10.00: Po sledeh Emone v pasji družbi, začnemo pri Mestnem muzeju Ljubljana (dobrodelno vodstvo)
5. oktober, 18.00: predavanje Marka Prpiča, Zgodovina na krožniku (Dnevi evropske kulturne dediščine)
7. oktober, 18.00: predavanje Marka Prpiča, Zgodovina na krožniku (Dnevi evropske kulturne dediščine)
16. oktober, 10.00: S kolesi po Emoni, zbirno mesto pri Mestnem muzeju Ljubljana

Vedno pa ste vabljeni, da se sami sprehodite po krožni emonski poti. V našem muzeju boste prejeli zloženko in zemljevid z vsemi pomembnimi informacijami. Družine se na pot lahko podate s tiskanim vodnikom Emona od E do A. Pred tem preverite odpiralni čas parkov na prijava@mgml.si ali  01 24 12 506.

Če si želite krožno Pot po rimski Ljubljani ogledati z vodstvom izkušenega vodiča na dan, ki vam najbolj ustreza, nas o tem obvestite vsaj tri dni pred izbranim terminom na prijava@mgml.si ali  01 24 12 506.Odkrijte starodavne mestne skrivnosti na krožni poti po rimski Ljubljani. Obiščite Emono! Vstopite v hišo iz časa Rimljanov. Poiščite prvo krstilnico. Dotaknite se rimskega obzidja. Spoznajte, kako so živeli prebivalci Emone, kako so se varovali, kako so se greli in kje so se družili, po katerih cestah so potovali in kje so pokopavali svoje bližnje.

Pojdite na pot po 10 točkah mesta, kakršno je bilo od 1. do 6. stoletja. Vstopite v arheološka parka Emonska hiša, Zgodnjekrščansko središče in obiščite Rimski zid, kjer vas v zeleni oazi sredi mesta čakajo najlepše ostaline rimske Emone.

Načrtujte svoj obisk AP Emona in preverite odpiralni čas.
Vstopnice z zemljevidom in družinskim vodnikom za pot Po rimski Ljubljani so na voljo v Mestnem muzeju Ljubljane, Gosposka 15.

AP Emonska hiša

V parku so na ogled arhitekturni ostanki, ki so bili nekoč deli vsakdanjega življenja Emoncev: sobe za počitek in druženje, vhodi v hišo z ene od emonskih cest, kanali, v katere so odplakovali umazanijo. Tu so pred 2000 leti kuhali, jedli, spali, se veselili in jezili ljudje, nam podobni, a tudi različni - morda še najbolj prav v malih podrobnostih vsakdanjega življenja.

Izkopavanja na področju parka Emonska hiša (prej Jakopičev vrt) so tekla v letih 1963-1964 in odkrila stanovanjsko zgradbo, ki je nekoč stala v mestu Emona. Danes so v parku na ogled ostanki te hiše s konca četrtega in začetka petega stoletja. Glede na kakovostno stavbno opremo (tlaki, mozaik, ogrevanje) je tu prebivala premožna in ugledna rimska družina.

Osrednji bivalni prostor je bila t.i. letna soba, tlakovana z dvobarvnim geometričnim mozaikom; mozaike so si takrat lahko privoščili le premožni. Na drugi strani hodnika je bil vhod v t.i. zimsko sobo z ohranjenim sistemom hipokavstnega ogrevanja. Topel zrak je bil speljan iz kurišča v sosednjem prostoru pod tlak zimske sobe; poleg tal je ogreval tudi stene, ki so bile za boljšo toplotno prevodnost zgrajene iz votlih zidakov. Stavba je imela tudi priključek na kanalizacijski sistem: odpadna voda je iz zgradbe odtekala po kanalčkih, prekritih s kamni, v večji, zbirni kanalizacijski kanal (kloako), ki je tekel pod bližnjo cesto in vodil v Ljubljanico.

Projekt ARCHEST. Program Ustvarjalna Evropa, Evropska unija
Avtor: Uroš Hohkravt / Predloge pripravila: dr. Bernarda Županek, MGML


AP Zgodnjekrščansko središče

V 4. in 5. stoletju je bila nekdanja emonska hiša središče kristjanov. Na območju ene zazidalne parcele med pravokotno prepletenimi cestami Emone so bili urejeni prostori krstilnice in krščanske bazilike, prve na tem območju.

Na Erjavčevi cesti, nasproti Cankarjevega doma, je arheološki park Zgodnjekrščansko središče. Tu so arheološka izkopavanja odkrila rimsko stanovanjsko zgradbo. Kot večina emonskih hiš je bila zgrajena v začetku prvega stoletja našega štetja. V skoraj 500 letih svojega obstoja je bila večkrat prezidana. Prva večja prezidava se je zgodila na začetku četrtega stoletja, ko so obnovili tlake, uredili hipokavstno ogrevanje in prizidali tri bazenčke, kar kaže, da so stavbo morda spremenili v zasebno kopališče.

V drugi polovici četrtega stoletja je bil del hiše prezidan v zgodnjekrščansko molilnico. Velika sprememba se je zgodila v začetku petega stoletja, ko so ob osrednjem dvorišču zgradili pravokotno krstilnico z bazenčkom v sredini za krščevanje. Krstilnica je tlakovana z večbarvnim mozaikom, v katerega so vstavljeni napisi z imeni Emoncev, ki so darovali sredstva za njegovo izdelavo. V krstilnico je vodil pokrit hodnik (portik) z večbarvnim mozaikom, v katerega je vstavljen napis z imenom graditelja, arhidiakona Antioha. To dokazuje obstoj močne skupnosti prvih kristjanov v Emoni v tistem času, ki jo potrjujejo tudi v pisnih virih izpričani emonski škofi.

Projekt ARCHEST. Program Ustvarjalna Evropa, Evropska unija
Avtor: Uroš Hohkravt / Predloge pripravila: dr. Bernarda Županek, MGML


Rimski zid

Južni krak obzidja rimskega mesta je ohranjen skoraj v celoti. Nekatera vrata v zid so bila še v času Emone zazidana zaradi nevarnosti vpadov.

Nekdanji glavni vhod označujejo stebri, ki jih je zasnoval arhitekt Jože Plečnik.

Na Mirju je skoraj v celotni dolžini ohranjena južna stranica emonskega obzidja.
Na začetku 20. stoletja izkopal in restavriral kustos takratnega Deželnega muzeja (danes Narodni muzej) Walter Schmid. V dvajsetih letih je rimski zid ljubljanski mestni svet hotel porušiti, češ da zavira razvoj prometa in da kazi izgled mesta. Za ohranitev južnega emonskega zidu je zaslužen tedanji spomeniški konservator France Stelè in mednarodno priznani arhitekt Jože Plečnik.

Slednji je že v 20-tih letih 20. stol. začel snovati načrte za prenovo obzidja, in obzidje je od takrat do danes doživelo kar nekaj prenov.


O Emoni

Emona (latinsko Colonia Ivlia Aemona) je bila rimska naselbina v središču današnje Ljubljane; samo ime pa je verjetno keltskega, predrimskega izvora. Območje Emone je sprva spadalo v rimsko provinco Cisalpsko Galijo, kasneje pa v Italijo.

Ljubljanska kotlina je bila naseljena že v prazgodovini. Preko nje so že v predrimskem obdobju potekale pomembne trgovske poti med Apeninskim polotokom, Baltikom in Balkanom.

Bizantinski cerkveni zgodovinar Sozomen je ustanovitev prvega naselja na območju Emone pripisal Jazonu in Argonavtom, ki so v 13. stoletju pr. n. št. pripluli po Savi, prezimili in nato po Ljubljanici in kopnem nadaljevali pot v deželo Italikov. V drugi polovici 1. stoletja pr. n. št. so ta del slovenskega ozemlja zasedli Rimljani in najverjetneje pod grajskim gričem ustanovili vojaško postojanko. Rimljani so nato do leta 15 n. št. na prostoru med Ljubljanico in Šišenskim hribom namensko (z željo utrjevanja zaledja po ilirskih vstajah) zgradili mesto s pravokotnim tlorisom in mogočnim kamnitim obzidjem ter na treh straneh z dvojnim vodnim jarkom, kar je imelo vse značilnosti rimskega kastra. Prvi prebivalci so bili priseljenci iz Italije in Galije, njihovi sužnji in odsluženi rimski vojaki.

Emona je imela od 2. do 4. stoletja pomembno vlogo v obrambi Italije. V 2. stoletju je trpela zaradi markomanskih vojn in kuge, leta 238 pa so jo meščani sami požgali in zapustili, da se ne bi v njej ugnezdila vojska uzurpatorja Maksimina Tračana. Leta 408 se je v Emoni ustavil vizigotski vladar Alarik, ki je imel kot bizantinski magister militum nalogo, da za Bizantinsko cesarstvo ponovno osvoji Italijo. Emonci so se takrat verjetno rešili s podkupnino.

Leta 452 so Emono opustošili in delno porušili Huni. Mesto je obubožalo, vendar živelo dalje. Na koncu 5. in začetku 6. stoletja je bila Emona pod oblastjo Vizigotov, ki so za seboj pustili bolj malo sledov. V nemirnih časih pozne antike in preseljevanja ljudstev v 6. stoletju so se ljudje začeli zatekati v odročne in težko dostopne kraje (Sveti Lovrenc na Polhograjski gori, Molnik, Moreček, Golo) in se seliti v obmorska mesta, predvsem Koper, Piran in Novigrad, dokler ni Emone zapustil še zadnji meščan.

Več o Emoni si lahko preberete na spletni strani Wikipedije. Vsebino smo pripravili v sodelovanju z uredniki spletne strani.

© CtrlAlt

Arheološki park Emonska hiša Mirje 4 1000 Ljubljana Arheološki park Zgodnjekrščansko središče Erjavčeva 18 (ob Cankarjevem domu in osnovni šoli Majde Vrhovnik) 1000 Ljubljana

Informacije in rezervacije:
T: 1 24 12 500
T: 01 24 12 506
E: info@mgml.si, prijava@mgml.si

Od 1. 9. 2021 dalje odprto petek, sobota in nedelja med 10.00 in18.00.


Za rezervacijo vodenega ogleda pokličite na 01 2412 506 ali pišite na prijava@mgml.si.

Vstopnica za pot Emona – po rimski Ljubljani:
Odrasli: 4 €
Študenti, dijaki in otroci, odrasli nad 60 let, brezposelni, invalidi: 2,5 €
Družinska karta: 10 €
Spremljevalci invalidov: brezplačno
ICOM, PRESS, SMD: brezplačno

Novice

Poleti na Dunajski cesti v Ljubljani odkrita nedotaknjena čaša z vzorcem barvnih lis

Poleti smo z navdušenjem spremljali arheološka izkopavanja na Dunajski cesti v Ljubljani, kjer so arheologi v enem izmed žarnih grobov iz 1. stoletja našega štetja naleteli na izjemno najdbo – v celoti ohranjeno čašo z vzorcem barvnih lis.

13. oktober 2021
Mestni muzej Ljubljana
Včasih je bilo vse drugače.

Butična srečevanja za oživljanje osebnih spominov in skupinsko ljubiteljsko raziskovanje preteklosti.

5. oktober 2021
Mestni muzej Ljubljana
Družine se pri nas zabavajo in učijo

Izkoristite Teden otroka za brezplačen obisk Mestnega muzeja Ljubljana.

1. oktober 2021
Mestni muzej Ljubljana
Živi zdravo. Potuj trajnostno.

Evropski teden mobilnosti lahko obeležite v Mestnem muzeju Ljubljana

13. september 2021
Mestni muzej Ljubljana
Ko v vaši kuhinji zadiši po Emoni

Ste v svoj nabiralnik že prejeli septembrsko številko glasila Ljubljana? V njej najdete rimski recept za pripravo piščančjih prsi z oreščki, v tej novici pa poleg zanimivih informacij o rimski kuhinji z vami delimo še recept za prilogo – kašo s stročnicami, ki se lepo poda k piščancu.

6. september 2021
Mestni muzej Ljubljana
Programi za družine
EMONA od E do A tiskani otroški vodnik
Več o Emoncih v naših koncih!
EMONA od E do A tiskani otroški vodnik
Sprehodi se po Ljubljani in poišči kotičke, kjer so živeli Rimljani. Da potep ne bo le poučen, ampak tudi nadvse zabaven, bo poskrbel razigrani otroški vodnik Emona od E do A, ki te bo popeljal po poteh starih Rimljanov. V njem tičijo igrice, uganke, nalepke in premetanke, ki te bodo na krilih domišljije popeljale kar 2000 let v preteklost. Sprehodi se po rimski cesti, obišči emonsko obzidje in arheološke parke ter skozi igro razišči, kdo so bili Emonci in kako so živeli. Krožna pot povezuje več lokacij z ostanki antične Emone in tri arheološke parke v središču mesta. Prehodiš jih lahko kadarkoli od aprila do oktobra. Priporočena starost: 6–11 let Vodnik prejmete ob nakupu vstopnice v Mestnem muzeju Ljubljana ali Arheološkem parku Emona Cena vstopnice: 12 € za družine
Programi za šole
ARHEOPESKOVNIK S HONORATO
ZA VRTCE IN 1. TRIADO
ARHEOPESKOVNIK S HONORATO
Rimljanka Honorata povabi otroke med ruševine svoje hiše in jim predstavi, kako je nekoč z družino živela v starodavnem mestu Emona. Otroci ji pomagajo poiskati izgubljene predmete, skupaj odkrijejo ostanke talnega ogrevanja in bazenčke, v katerih se je umivala njena družina.
SPOZNAJMO EMONCE! Izkustvena delavnica s kvizom
ZA 2. IN 3. TRIADO 0Š
SPOZNAJMO EMONCE! Izkustvena delavnica s kvizom
Učence v rimski čas z ogledom animiranega filma popeljeta animatorja v antičnih oblačilih, ki Emono geografsko umestita v današnji evropski prostor. Učenci spoznajo vlogo rimskih vojakov v času vojne in njihovo opremo. S pomočjo posnetih dialogov poskušajo ugotoviti, kakšne so razlike v družinah danes in nekoč.
Po sledeh rimske Emone! Voden ogled z delovnimi zvezki
ZA 2. IN 3. TRIADO OŠ TER SŠ
Po sledeh rimske Emone! Voden ogled z delovnimi zvezki
Kako je izgledala Emona? Kdo so bili Emonci in kako so živeli? Učenci se v družbi izkušenega vodiča odpravijo raziskovat skrivnosti antične Emone in iščejo odgovore na vprašanja kako so Emonci živeli, kaj so počeli, kje so se srečevali, kako so se šolali, kje so nakupovali itd.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se