Ljubljana
MGML
Ljubljanski kongres 1821
Aloisa Schaffenrath, Pogled na Ljubljano v času kongresa leta 1821. Slika je bila posvečena veleposlaniku Prusije na Dunaju baronu Friederichu von Krusemarcku, ki je državo kot »opolnomočenec« na kongresu tudi zastopal. © MGML

Ljubljanski kongres 1821

Razstava, posvečena 200-letnici ljubljanskega kongresa

17. 6. 2021–2. 1. 2022

V času slovenskega predsedovanja Svetu EU osvetljujemo mesece, ko je bila Ljubljane prizorišče zgodovinskega dogajanja na področju mednarodnih odnosov Evrope.

Ob 200. obletnici ljubljanskega kongresa načrtujemo razstavo, posvečeno dogajanju in »bleščečim trenutkom« Ljubljane, ki jih je mesto doživljalo v prvi polovici leta 1821, ko je dobre štiri mesece gostilo številne najvišje predstavnike evropskih držav. Kongres je Ljubljano postavil v središče najaktualnejšega evropskega političnega dogajanja.

V Ljubljani so se na kongresu poleg avstrijskega cesarja Franca I., ruskega carja Aleksandra I. in neapeljskega kralja Ferdinanda I. zbrali številni diplomati in drugi visoki gostje. V prestolnico dežele Kranjske so prišli zaradi dogodkov v Kraljestvu dveh Sicilij, kjer je bil kralj Ferdinand I. po revolucionarnem prevratu prisiljen sprejeti ustavo. Neapeljska revolucija je po mnenju predstavnikov večine evropskih velesil ogrožala mir in stabilnost evropske celine, ki ju je po dveh desetletjih vojn s Francijo vzpostavil dunajski kongres leta 1815.

V Ljubljani po poročanju kronistov ni bilo čutiti napetosti ob aktualnem političnem dogajanju. Gledališke predstave in koncerti so bili ves čas zasedanja dobro obiskani. Posel ljubljanskih trgovcev, obrtnikov, gostilničarjev in drugih pa je ob množici premožnih  gostov cvetel. Mesto se je kongresnikom tako priljubilo, da je svetovalec avstrijskega ministra Metternicha in tajnik kongresa Friedrich von Gentz ob koncu zapisal, da ne bi imel nič proti, če bi se kongres zavlekel vse do naslednje zime.

Ob bleščečih trenutkih za Ljubljano namerava razstava kongres predstaviti tudi v luči antagonizma med načeli legitimizma in konstitucionalizma, ki je bil značilen za čas evropske politične restavracije po dunajskem kongresu. Sistem je (tudi z orožjem) uspešno zadrževal nacionalna in liberalna vrenja ter s tem zagotavljal geopolitično stabilnost na celini.

Razstava o ljubljanskem kongresu leta 1821 bo v letu 2021 tudi nekakšna reminiscenca, saj bo v času slovenskega predsedovanja Svetu EU povezala Ljubljano in Slovenijo z njuno zgodovinsko in aktualno vlogo v mednarodnih odnosih Evrope.

Kolofon

Razstavo pripravlja mag. Janez Polajnar.

Novice

Letos mineva 200 let od ljubljanskega kongresa

Ob 200-letnici ljubljanskega kongresa sta Mohorjeva družba Celovec in Zgodovinski inštitut Milka Kosa izdali znanstveno kritično izdajo diplomatsko-zgodovinske študije Vladimirja Šenka Ljubljanski kongres 1821, ki je prvotno izšla leta 1944.

18. januar 2021
Mestni muzej Ljubljana
Mestni muzej in Vila Zlatica v 2021

Predstavljamo program letošnjih razstav in napovedujemo odprtje prenovljene Hribarjeve vile Zlatica.

7. januar 2021
Mestni muzej Ljubljana
Kultura še ni rekla zadnje

Razstavni program Mestnega muzeja v letu 2021

23. december 2020
Mestni muzej Ljubljana

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se