Ljubljana
MGML

Ta veseli dan kulture 2019: Plečnikovi neuresničeni projekti in vodeni ogledi Plečnikove hiše

Obiščite Plečnikovo hišo na Ta veseli dan kulture! Izveste lahko, kakšna bi bila podoba Ljubljane, če bi arhitekt Plečnik uspešno realiziral štiri svoje monumentalne projekte, se z vodenim ogledom sprehodite po originalno ohranjenem Plečnikovem domovanju ali pa si ogledate stalno razstavo o Plečnikovem delu in življenju.

Torek
3
Dec 2019
Čas: 17:00–18:00
Lokacija: Plečnikova hiša
Odrasli, študenti, seniorji
Novi magistrat, fasada na Kopitarjevo ulico
Novi magistrat, fasada na Kopitarjevo ulico © Nejc Bernik, UIFS ZRC SAZU, 2019

Dragocen vpogled v to, kakšno podobo bi danes imela Ljubljana, če bi bile uresničene štiri Plečnikove zamisli – nov magistrat, Mesarski most, parlament in stopnišče na grajski hrib ter Katedrala svobode – je na razstavi ponudil arhitekt Nejc Bernik, ZRC SAZU UIFS, ki je pripravil nabor sodobnih 3D vizualizacij ter pri tem izpostavil: "O projektih arhitekta Jožeta Plečnika za Ljubljano je bilo že veliko napisanega. Vendar predvsem o njegovih izvedenih delih, manj pa o številnih načrtih, ki realizacije iz takšnega ali drugačnega razloga niso dočakali. Nekateri od teh projektov so še danes videti drzne ali celo predrzne vizije. S pomočjo sodobne tehnologije si je mogoče tudi stavbe, ki so ostale na papirju, ogledati skoraj tako, kot če bi bile v resnici zgrajene. In prav pri 3D vizualizaciji izbranih Plečnikovih projektov se nam najlepše pokaže vsa kompleksnost njegovih vizij." Kustosinja Ana Porok pa dodaja, da bi imela Ljubljana z realizacijo teh projektov "še močnejši Plečnikov pečat, kot ga ima že sicer".

Vabljeni na dve vodstvi po razstavi 'Plečnikovi neuresničeni projekti za Ljubljano' na Ta veseli dan kulture, v torek, 3. 12., ob 16:00 ali ob 17:00 v Plečnikovo hišo.*

Poleg ogleda občasne razstave se nam lahko pridružite tudi na vodenih ogledih originalno ohranjenega Plečnikovega domovanja* ali pa si samostojno ogledate našo stalno razstavo s preprostim naslovom 'Plečnik.'.

* Vsa prosta mesta za voden ogled ob 17. uri so že zasedena.
Zaradi omejenega prostora so za vodstva obvezne prijave na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506. Prijave na vodstva sprejemamo izključno 28. in 29. 11. 2019. Vstop prost.

Sre
10
Apr 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sre
24
Apr 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
25
Maj 2024
Dan odprtih vrat, Delavnica, Prireditev na prostem, Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine, otroci
Sob
8
Jun 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine, otroci

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se