Ljubljana
MGML
Za družine

Najlepše družinske sobote

Pozor, radovedne družine! Sobote popoldne so kot nalašč za preživljanje časa z družino. V Muzeju in galerijah mesta Ljubljane že tradicionalno za vas pripravljamo najlepše družinske sobote, kjer lahko s svojimi otroci raziskujete lepote muzejskih in galerijskih prostorov.
None

V družbi žabice Ljube boste raziskovali vodni krog, se podali po ulicah srednjeveške Ljubljane in raziskali kako so delovale srednjeveške obrtne delavnice, z Rimljanko Honorato se boste sprehodili po poteh Emone in ugotavljali kako so živeli Emonci, ob koncu leta pa ste lepo vabljeni v Plečnikovo hišo, kjer vam bo Plečnikov kuža Sivko razkril vse skrivnosti arhitektovega domovanja.

Cena za vso družino je 12 €. Obvezne prijave sprejemamo do petka pred delavnico do 14.00 na prijava@mgml.si ali 01/ 24 12 506.


Sobota, 17. 11. 2018, ob 16.00

Na obisku pri mojstru Plečniku

Ali veš, kdo načrtuje hiše,
tako da zanje načrt nariše?

Arhitekt Jože Plečnik je velik del svojega življenja preživel v trnovski hiši, ki jo je dal zgraditi po svoji zamisli. Lahko si predstavljate, da je žabica Ljuba pretaknila vsak kotiček njegovega doma in ob tem odkrila mnogo skrivnosti. Spoznala je tudi arhitektovega kužka Sivka, ki bo zagotovo vesel, če ga obiščete tudi vi. Medtem ko bodo otroci odstirali skrivnosti hiše in se tudi sami preizkusili v delu arhitektov, se bodo starši podali na vodeni ogled z izkušenim vodičem.

Priporočena starost: 5–10 let. Začetek ob 16.00 v Plečnikovi hiši, Karunova 4–6


© Andrej Peunik/MGML

Sobota, 3. 11. 2018, ob 16.00

Skrivnosti enajste šole

Si želite, da spoznajo vaši otroci našega največjega pisatelja Ivana Cankarja v družbi žabice Ljube na igriv in zabaven način?

Podajte se na detektivsko raziskovanje njegovega razburljivega življenja in ugotovite, kdaj in kje se je največ naučil. O enajste šoli je zapisal takole: »Mnogokaj sem študiral v svojem življenju, ali toliko bogate in koristne učenosti, kakor jo daje svojim učencem enajsta šola pod mostom, nisem zadobil nikjer in nikoli«

Otroci se bodo preizkusili v dejavnostih, ki jih ponuja prod ob reki pod mostom. Lovili bodo ribe, risali v pesek, se igrali gibalne igre ter si izdelali lutke za igro v senčnem gledališču pod mostom. Tako kot je to počel Ivan kot otrok.

Priporočena starost: 5–10 let. Začetek ob 16.00 v Mestnem muzeju Ljubljana, Gosposka 15. 


Sobota, 22. 9. 2018, ob 16.00

Raziščimo skrivnosti Plečnikovega vrta

Na vrtu s starim čebelnjakom dišeče so gredice,
stebri, balustri, zelišča, žvrgoleče ptice.

Zelena oaza sredi Ljubljane je bila našemu velikemu arhitektu Jožetu Plečniku neizmeren navdih. V družbi žabice Ljube se bomo podali na zanimivo raziskovanje mojstrovega vrta. Pokukali bomo v skrite kotičke in z vsemi čutili raziskovali naravo. Pozorno opazovanje narave na nenavadne načine bo poskrbelo, da jo bomo doživeli podobno kot naš slavni umetnik. Starše bomo v tem času povabili na vodeni ogled Plečnikove hiše.

Priporočena starost: 4–10 let
Začetek ob 16.00 v Plečnikovi hiši, Karunova 4–6.


Sobota, 25. 8. 2018, ob 16.00

Na potep po Emoni

Podajte se v čas, ko živeli so Rimljani,
ki dali so temelj današnji Ljubljani.

Rimljanka Honorata vas v družbi žabice Ljube vabi na poletni potep po Arheološkem parku Emona. Prisluhnili bomo zanimivim zgodbam o življenju izpred 2000 let, ko so po teh poteh hodili Emonci. Obiskali bomo zasebne terme premožnejše družine, javno stranišče, videli bazenček, kjer so krstili prve kristjane, in pokukali za zidove emonskih domov. Na koncu pa se bomo spremenili še v arheologe in izdelali svoj mozaik.

Priporočena starost: 5–10 let
Začetek ob 16.00 v Mestnem muzeju Ljubljana, Gosposka 15. V primeru dežja bomo delavnico izvedli v Mestnem muzeju Ljubljana


Sobota, 26. 5. 2018, ob 16.00

Po sledeh srednjeveške Ljubljane

Na srednjeveških ulicah, ozkih in zavitih,
je nešteto starodavnih legend skritih.

V družbi zgovorne srednjeveške plemkinje Viride Milanske in žabice Ljube se bomo podali na potep po skritih kotičkih srednjeveškega mesta Ljubljana. Odkrili bomo, kdo je jedel leteče žgance, kje je povodni mož prihajal iz Ljubljanice, kaj se je dogajalo z goljufivimi peki in kakšne kazni so si prislužili nepridipravi. Izvedeli bomo tudi, kako so po umazanih ulicah hodili v posebnih coklah z dvignjenim podplatom, in se preizkusili v nošenju nosilnic. Za konec pa si bomo izdelali še med otroki priljubljeno srednjeveško igračo − vetrnico. 

Priporočena starost: 5–15 let
Začetek ob 16.00 v Mestnem muzeju Ljubljana, Gosposka 15.


Sobota, 17. 2. 2018, ob 11:00 in 15:30
Sobota, 24. 3. 2018, ob 11:00 in 15:30
Sobota, 21. 4. 2018, ob 11:00 in 15:30

Družinski skok v srednjeveško Ljubljano

Preverite, ko skočite v srednji vek,
kako končal je Pavel, goljufivi pek.

Zavrteli bomo čas nazaj in skočili v srednjeveško Ljubljano. Z vitezom Jurijem in šuštarjem Brunom bomo odkrivali čas, ko so bile ulice blatne, ko so v obrtnih delavnicah izdelovali čevlje, ko je čas in delo v dnevu določalo zvonjenje v zvoniku in ko so bile tudi kazni za nepridiprave precej nenavadne. Podrobno bomo spoznali poklic čevljarja in se preizkusili v njegovih opravilih.

Priporočena starost: 6–10 let

Začetek ob 11:00 in 15.30 v Mestnem muzeju Ljubljana, Gosposka 15.


Sobota, 27. 1. 2018, ob 16.00

Vodno potovanje

Bober Bor k nam prihaja,

z žabo Ljubo po mlakah raja.

Žabica Ljuba in bober Bor vesta, da je voda ena najpomembnejših dobrin v našem življenju. Skupaj bomo raziskali skrite kotičke Mestnega muzeja Ljubljana, spoznali, kje vse najdemo vodo, za kaj vse se uporablja, preizkusili, kako deluje vodnjak, in naredili vodni eksperiment. Prek ustvarjalnega giba pa bomo poustvarili vodni krog. Vabljeni vsi, ki radi skačete po lužah in bi bili brez vode žejni.

Priporočena starost: 4−10 let

Začetek ob 16.00 v Mestnem muzeju Ljubljana, Gosposka 15.


sobota, 20. 1. 2018, ob 10.00

DeKONStrukcija

3D-ustvarjalnica na temo poezije

Bober Bor v okviru tradicionalnega festivala Bobri vabi na ustvarjalno delavnico v RogLab! Na delavnici bomo spoznali osnove tehnologij ter različnih umetniških in ustvarjalnih praks. V 3D-ustvarjalnici bomo ustvarjali na temo poezije, na koncu pa boste lahko svoj izdelek odnesli domov.

Priporočena starost: 9–12 let

Začetek ob 10.00 v delavnici RogLab, Petkovškovo nabrežje 67. Prijava na www.roglab.si.


Sobota, 6. 1. 2017, ob 15:30

Družinski skok v srednjeveško Ljubljano

Srednji vek za vso družino,
pridite in imeli se boste res fino.

Čas srednjeveške Ljubljane je gotovo med zanimivejšimi obdobji v zgodovini Ljubljanske kotline, kar potrjujejo tudi vsa arheološka izkopavanja v preteklih letih. Udeležite se enega izmed družinskih vodstev, kjer vam bosta vitez Jurij in šuštar Bruno razkazala razstavo in vam razkrila marsikatero skrivnost srednjeveškega življenja. Po vodstvu boste lahko v cehovski delavnici spoznali poklice srednjeveških usnjarjev, čevljarjev in pisarjev. Preskusili se boste lahko v izdelovanju čevljev, torbic in mošnjičkov, si spletli zapestnico ali zapisali svoje ime s pravim peresom.

Priporočena starost: 6−10 let
Trajala bodo 90 minut.