Ljubljana
MGML

Spoznajmo Emonce

MESTO EMONA

Emona je bila majhno rimsko mesto, obdano z obzidjem, ki je pred približno 2000 leti zrastlo na območju, kjer je današnja Ljubljana. Na vzhodu je mejila z današnjo reko Ljubljanico in grajskim gričem, na severu z današnjim Kongresnim trgom, na jugu pa  še danes vidimo ostanke rimskega obzidja – Mirje. Prav tako še danes lahko občudujemo debelino severozahodnega vogala obzidja pri Cankarjevem domu (vhod v Malo galerijo).
Emona je bila velika oz. majhna glede na današnje mere mest. Njena površina je znašala približno 400 x 500 m. V največjem obsegu je štela 3.000 do 5.000 prebivalcev. Medtem ko je imela Celeia 15.000, Poetovio pa 30.000 prebivalcev.
Iz mesta so vodile ceste, ob katerih so Emonci imeli pokopališča. Eden izmed redkih kipov na območju celotnega rimskega imperija, ki predstavlja navadnega Rimljana, je kip Emonca; hrani ga Narodni muzej Slovenije. Njegova kopija pa stoji v parku Zvezda.

FORUM

Na sredini vsakega rimskega mesta se je nahajal forum. Na njem so bile pomembne stavbe: tempelj (svetišče posvečeno Jupitru, Junoni in Minervi), bazilika (trgovsko-sodna zgradba) in kurija (mestna hiša). Okrog foruma so bile postavljene trgovine in stojnice, kjer so prodajali blago in pridelke. Na forumu  so se zbirali, trgovali, se učili in obveščali o novicah. Tudi danes imamo na svetovnem spletu spletne forume, kjer si izmenjujemo mnenja, se pogovarjamo, »družimo«.

Katere načine na spletu pa vi uporabljate v tem času, ko se fizično ne morete videvati s prijatelji?

VIRTUALNI SPREHOD PO EMONI

Vabimo te, da se podaš na sprehod po Emoni, da začutiš, kakšno je bilo življenje v njej, kakšno je bilo obzidje, kako se je prišlo v Emono  in kako so izgledale ulice.

Si lahko zamisliš, da bi tudi ti živel v tem mestu? Kakšno bi bilo življenje?

VIRTUALNI SPREHOD PO EMONSKI HIŠI

V parku so na ogled arhitekturni ostanki, ki so bili nekoč deli vsakdanjega življenja Emoncev: sobe za počitek in druženje, vhodi v hišo z ene od emonskih cest, kanali, v katere so odplakovali umazanijo. Tu so pred 2000 leti kuhali, jedli, spali, se veselili in jezili ljudje, nam podobni, a tudi različni - morda še najbolj prav v malih podrobnostih vsakdanjega življenja.

VIRTUALNI SPREHOD PO AP ZGODNJEKRŠČANSKO SREDIŠČE

V 4. in 5. stoletju je bila nekdanja emonska hiša središče kristjanov. Na območju ene zazidalne parcele med pravokotno prepletenimi cestami Emone so bili urejeni prostori krstilnice in krščanske bazilike, prve na tem območju.
Na Erjavčevi cesti, nasproti Cankarjevega doma, je arheološki park Zgodnjekrščansko središče. Tu so arheološka izkopavanja odkrila rimsko stanovanjsko zgradbo. Kot večina emonskih hiš je bila zgrajena v začetku prvega stoletja našega štetja. V skoraj 500 letih svojega obstoja je bila večkrat prezidana. Prva večja prezidava se je zgodila na začetku četrtega stoletja, ko so obnovili tlake, uredili hipokavstno ogrevanje in prizidali tri bazenčke, kar kaže, da so stavbo morda spremenili v zasebno kopališče.

RIMSKA DRUŽINA

V rimski družini je glavno vlogo in besedo imel oče, pater familiae. Ko se je odpravil po opravkih, je oblekel togo, svečano rimsko oblačilo, ki je bilo rezervirano samo za moške državljane rimske države. Bogate rimske družine so imele tudi sužnje.
Zdaj, ko smo veliko skupaj tudi z našimi družinami, imamo veliko več možnosti za druženje, pa tudi za konflikte. Kakšno je bilo vzdušje v rimski družini in kakšno je v sodobni?

Poslušaj oba posnetka in primerjaj, kje so razlike in podobnosti? 

Rimska družina

Sodobna družina

Prisluhni še zgodbam ljudi iz Emone - vodvca, rimske žene in sužnja. 

 Rimski vdovec

Rimska žena

Suženj osvobojenec


Razmisli: 

  • Kako se je počutil mož, ki mu je kmalu po poroki umrla žena? Kako je potekal pogreb? Kaj so Rimljani pokojniku priložili v grob?
  • Kakšna je bila vloga rimske žene in kakšne so bile njene obveznosti? Opiši rimsko poroko.
  • Kakšno mesto so v rimski družbi imeli sužnji? Katera  dela so morali opravljati? So lahko sužnji pridobili svobodo? Kako?


Oglej si filmček, ki govori  o vlogi rimskega očeta, ki je imel zelo pomembno vlogo v rimski družini.

  • Katere informacije o rimskem očetu so se ti zdele najbolj nenavadne? Naštej tri.»JO, JO, JST SM RIMLJAN!« HIP HOP USPEŠNICA MLADEGA RIMLJANA

 Prisluhni pesmi mladega Rimljana, ki govori o svojem življenju od otroštva do prehoda v odraslost.

Jo, jo, jst sm Rimljan!

Opiši otroštvo rimskih otrok. So že hodili v šolo? Kako je fant postal moški?


RECEPT PO EMONSKO

Rimska kuhinja je bila pestra in zanimiva ter predstavlja temelj tega, čemur danes pravimo mediteranska dieta. Kako se je priprave leče s kostanjem po rimsko lotil kuharski bloger Boštjan Napotnik si lahko ogledate v priloženem videu.


Spletna igra "SESTAVI SVOJ MOZAIK"

Bogati Rimljani so tla svojih domov krasili z mozaiki. Lepšali so tudi tla emonskih  javnih in zasebnih stavb. Mozaiki so narejeni iz majhnih raznobarvnih kamenčkov v obliki kock. Te so mozaicisti polagali v svežo malto in z njimi spretno oblikovali različne vzorce.

V vlogi mozaicista se lahko preizkusiš tudi ti. Poustvari emonske mozaike ali pa ustvari svojega.

Za igranje klikni tukaj.


Preveri svoje znanje  – DRŽI/NE DRŽI

Preberi in povej, katere trditve držijo in katere ne.Avtorske pravice: MGML 2020
Ilustracije: Ajda Fortuna
Foto: Andrej Peunik
Maketa: David Mohorič
Video Pater Familiae, Hip hop pesem: Hana Troha

Gradivo je na voljo v času karantene zaradi epidemije koronavirusa. Gradivo je last Muzeja in galerij mesta Ljubljane. Vsebine so prilagojene uporabi in so na voljo učiteljem za namen poučevanja na daljavo.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se