Ljubljana
MGML

Hrana gre skozi zgodovino

Ker smo v teh dneh več doma in ker vam mogoče že zmanjkuje idej, kaj pripraviti za kosilo ali večerjo. Ponujamo vam nekaj kuharskih receptov iz bogate zgodovine našega prostora.


Recept po koliščarsko
Zanj obisk trgovin ni potreben, saj lahko večino sestavin naberete (ali ulovite) kar na sprehodu v naravi. Želimo si, da vas v teh nenavadnih časih ogled priprave srninega hrbta z malinami z Boštjanom Napotnikom razvedri in nasmeji.

Recept po emonsko
Čas rimske Emone je čas vpetosti današnjega ljubljanskega območja v takrat največjo državno tvorbo, rismki imperij, z vsemi političnimi, kulturnimi in kuharskimi dosežki. Rimska kuhinja je bila pestra in zanimiva ter predstavlja temelj tega, čemur danes pravimo mediteranska dieta. Kako se je priprave leče s kostanjem po rimsko lotil kuharski bloger Boštjan Napotnik pa spodaj v videu. 


Recept po srednjeveško
Zaradi cvetoče trgovine in tovorništva je Ljubljana srednjega veka postala pomembno trgovsko središče, kamor je pripotovala tudi bolj eksotična hrana. Ob prenovi Turjaške palače so arheologi pod muzejem našli tudi ostanke ostrig. Predvidevamo lahko, da je kuharski mojster plemiške družine Turjačanov izkoristil priložnost, ko so v mesto prišle sveže školjke in ponje poslal kuharskega vajenca, sam pa se je lotil vlaganja. Pa poglejmo, kako jih je najverjetneje pripravil.

Posneto za stalno razstavo Ljubljana. Zgodovina. Mesto. Produkcija: MGML in Kruh in vino, Boštjan Napotnik, s. p., ©2018

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se