Ljubljana
MGML

Pogovor ob razstavi Fredy Koschitz in družinske vezi

Vabilo iz Umetnostne galerije Maribor za uglasitev v praznovanje 8. marca!

Kustosinja razstave Andreja Borin se bo v mariborskem UGM Kabinetu pogovarjala z Barbaro Savenc, muzejsko svetovalko iz Mestnega muzeja Ljubljana

Torek
7
Mar 2023
Čas: 18:00–19:30
Lokacija: UGM Kabinet Strossmayerjeva ulica 6 2000 Maribor
Odrasli, študenti, seniorji
Barbara Savenc na odprtju razstave Elza Kastl Obereigner v Mestnem muzeju Ljubljana, leta 2018
Barbara Savenc na odprtju razstave Elza Kastl Obereigner v Mestnem muzeju Ljubljana, leta 2018 © Andrej Peunik / MGML

Na predvečer mednarodnega praznika žensk vas vabimo na pogovor ob razstavi Fredy Koschitz in družinske vezi.

Ime slikarke Fredy Koschitz bi skorajda utonilo v pozabo. Rojena je bila kot Friederike Malec leta 1914 v Ljubljani, slikarstvo je študirala na münchenski akademiji (1936 – 1937). K ponovnemu odkritju je prispevalo dejstvo, da je bila njena teta (kiparka in slikarka Elza Kastl Obereigner) prijavljena na istem ljubljanskem naslovu, na ta način pa se je razkrila sled do umetničine družine. K temu je odločilno pripomogla razstava Elza Kastl Obereigner (1884 – 1973), kiparka in slikarka, ki je bila v Mestnem muzeju v Ljubljani na ogled leta 2018, kustosinja pa je bila Barbara Savenc. Pokazalo se je, da je Fredy Koschitz izhajala iz umetniške družine. Na aktualno razstavo v UGM kabinetu so tako poleg Fredy Koschitz vključene še tri umetnice: njena teta Elza Kastl Obereigner, njena sestrična Elisabeth Charlotte Obereigner kasneje imenovana Liza Hribar in njena prva hči Karin Woschitz.

Muzejska svetovalka Barbara Savenc, danes zaposlena v kustodiatu za novejšo likovno umetnost 20. in 21. stoletja Mestnega muzeja Ljubljana, je bila tudi pobudnica in kustosinja razstave Sedem slovenskih slikark 1918 – 1945 in razstave Sedem slovenskih kipark 1918 – 1945 v Medobčinskem muzeju Kamnik (2006 in 2008). Obe (združeni) razstavi sta bili leta 2009 na ogled tudi v Umetnostni galeriji Maribor. 

Projekt je poskušal celostno ovrednotiti ustvarjalnost prvih likovnih ustvarjalk, ki so se po umetniški izrazni moči in tehničnem obvladovanju metieja lahko brez zadržkov kosale z moškimi umetniki. Z zelo redkimi izjemami so si ženske svoj vstop na polje umetnosti v slovenskem prostoru namreč priborile šele po koncu prve svetovne vojne. Nekateri razlogi za pozen vstop žensk v aktivno umetniško ustvarjanje so danes dobro znani, drugi malo manj. Pogovor se bo dotaknil teh razlogov kakor tudi težav pri raziskovanju (pozabljenih) ženskih imen. Sogovornici bosta spregovorili o odkrivanju Fredy Koschitz in Elze Kastl Obereigner ter o življenjskih zgodbah različnih umetnic. 

Vabljene in vabljeni!

Tor
21
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
23
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
25
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti
Sob
25
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
1
Jun 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se