Ljubljana
MGML
Odkrijmo umetnost, razkrijmo lepoto!
Priložnostna razstava v atriju muzeja © Blaž Gutman

City Museum of Ljubljana

Gosposka 15
1000 Ljubljana

Information and reservations:
T: +386 1 2412 500
T: +386 1 2412 506
E- mail: info@mgml.si, prijava@mgml.si

Tuesday–Sunday: 10.00–18.00
Mondays, 1 January, 1 November and 25 December: Closed


Odkrijmo umetnost, razkrijmo lepoto!

Komunikacijska akcija podprta s priložnostno razstavo

25. 4. 2023–20. 8. 2023

Muzeji smo včasih nepričakovano deležni medijske pozornosti globalnih razsežnosti. In to ne nujno zaradi razstave, ki jo odpiramo. Včasih se delu javnosti naše zbirke ali to, kako jih interpretiramo, zdi kontroverzno in tako se znajdemo v središču zanimanja medijev in splošne javnosti. 

V Muzeju in galerijah mesta Ljubljane smo se v sodelovanju z agencijama Pristop in Renderspace ob zadnjem takem dogodku odločili za javni komentar. V obliki priložnostne razstave, digitalne komunikacije akcije in objav v socialnih medijih.

Vsi se še spomnimo, ko so konec marca mediji poročali o ravnateljici šole na Floridi, ki je morala odstopiti, ker so pri pouku šestošolcem pokazali Michelangelov kip Davida. Ker starši na prikaz golega kipa niso bili opozorjeni, se je eden pritožil, da so bili otroci izpostavljeni pornografiji. Ravnateljice odziv ni presenetil, saj se, kot je dejala, od časa do časa zgodi, »da se starši razburijo zaradi renesančne umetnosti«.

Odstopu ravnateljice je sledil tvit firenške galerije, v kateri stoji David (Gallerie dell'Accademia), s povabilom staršem in učencem iz Tallahasseeja na Floridi, naj si Davida pridejo ogledat v živo. Ravnateljico Hope Carrasquilla pa je na obisk Firenc povabil sam župan Dario Nardella. Iz galerije tudi že poročajo o povečanem obisku in zanimanju za Michelangelov kip.

Zakaj je znameniti kamniti kip Davida pravzaprav gol? 
Biblijska zgodba pravi, da je pred bitko z Goljatom David zavrnil oklep, ker bi oviral njegovo gibanje. Tako goli mladenič s pračo čez ramo in kamnom v dlani, pripravljen na boj z Goljatom, simbolizira človeški pogum in nam kaže, da je lahko duhovna moč učinkovitejša od orožja.

Naš komentar k dogodku
Izvorni dogodek, poročanje medijev in odziv kolegov iz Firenc nas so nas v Mestnem muzeju vzpodbudili, da pripravimo priložnostno razstavo treh umetniških del - aktov iz muzejske zbirke Mestnega muzeja Ljubljana, ki jih tokrat prvič predstavljamo javnosti. Gledalce  oziroma muzejske obiskovalce vseh starosti pa prepuščamo univerzalni moči umetnosti in dodajamo, da je kakršnakoli zaskrbljenost (katerekoli avtoritete) povsem odveč. Ogled razstave v Mestnem muzeju Ljubljana je brezplačen.


Razstavljena dela:

Neznani avtor, Ženski akt, pred 1928, olje na platnu, Mestni muzej Ljubljan (MGML)
Janez Mežan, Ženski akt, pred 1928, pastel na papirju, Mestni muzej Ljubljana (MGML)
Rihard Jakopič, Moški akt, oglje na papirju, Mestni muzej Ljubljana (MGML), reprodukcija risbeSpontano sodelovanje muzeja in agencije
Razstavo spremlja digitalna komunikacijska akcija, ki so v pripravili v agencijah Pristop in Renderspace ter sodelovanje z Muzejem in galerijami mesta Ljubljane komentirali takole: "Spremljanje dnevnih novic je za oglaševalce in oglaševalke pravzaprav »skeniranje« priložnosti, kako z oblikovanjem in besedami sporočati ali zavzemati stališča. S kreativnimi idejami slaviti kulturo in sodelovati z odprtimi naročniki pa je oglaševalski užitek posebne sorte. Hvala Muzej in galerije mesta Ljubljane, da lahko skupaj odkrivamo umetnost in razkrivamo lepoto!"Še za več (razkrite) umetnosti poleg Mestnega muzeja Ljubljana vabimo še v Galerijo Jakopič na razstavo Valovanje in v Cukrarno na razstavo Figuralika: izbrani primeri iz slovenske umetnosti.

City Museum of Ljubljana

Gosposka 15
1000 Ljubljana

Information and reservations:
T: +386 1 2412 500
T: +386 1 2412 506
E- mail: info@mgml.si, prijava@mgml.si

Tuesday–Sunday: 10.00–18.00
Mondays, 1 January, 1 November and 25 December: Closed


Stay in touch with us!

Be the first to know about new exhibitions, events, and everything else that occurs at the MGML.

Subscribe