Ljubljana
MGML
Valovanje
Sanne De Wilde / NOOR

Galerija Jakopič

Slovenska cesta 9
1000 Ljubljana

T 01 42 54 096
E galerija.jakopic@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

torek–nedelja: 10.00–18.00
ponedeljek: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10.00–14.00

Odrasli: 5 €
Študenti, dijaki, odrasli nad 60 let, brezposelni, invalidi: 3 €
Družinska vstopnica za Galerijo Jakopič: 12 €
ICOM, PRESS, SMD, študenti UL ALUO, VIST, NTF – OTGO, Fakulteta za dizajn: brezplačno


Javna vodstva po razstavi: vsako nedeljo ob 16.30. Vključena v ceno vstopnice.


Vabljeni k vpisu v Krog prijateljev Galerije Jakopič. Ob plačilu članarine 12 € si za obdobje enega leta zagotovite prost vstop na vse razstave, vabilo na ekskluzivne dogodke, popust na vse galerijske publikacije in še več.

Valovanje

Vizualni dnevnik vode

14. 2. 2023–4. 6. 2023

Jedro razstavnega projekta Valovanje: Vizualni dnevnik vode so fotografije na temo vode v različnih tematskih sklopih, ki so jih posneli fotografi in fotografinje priznane nizozemske agencije NOOR Images. Projekt temelji na preizpraševanju prakse galerijskih postavitev: ali dragi okvirji, veliki formati in sijajna razstavna oprema res pomenijo večjo sporočilnost fotografij in razstave? V Galeriji Jakopič se je v 15 letih delovanja nabralo veliko materialov, ki smo jih ponovno uporabili skozi proces ustvarjanja razstave, vizualno podobo pa nadgrajujejo tudi zvočne krajine.

Kuratorja dr. Marija Skočir in Stefano Carini o razstavi:

Valovanje predstavlja idejo verižne reakcije. Pomeni, da imajo lahko majhna dejanja in dogodki daljnosežne posledice, ki se širijo kakor valovne črte v ribniku in se lahko dotaknejo življenj posameznikov, skozi generacije pa vplivajo tudi na celotno družbo.

Razstavni projekt Valovanje skozi krovno tematiko vode odstira globlje, niansirane, nadnacionalne povezave v svetu in raziskuje globalna vprašanja podnebne krize, človeškega bivanja in družbene neenakosti. Predstavlja edinstven nabor del, ki sta ga iz obsežnega arhiva NOOR Images izbrala kuratorja Stefano Carini in dr. Marija Skočir. Postavitev s svojimi deli, vezanimi na temo vode, sooblikuje 12 fotografinj in fotografov, ki delujejo pod okriljem nizozemske fotografske agencije. Razstavljene fotografije sledijo poti vode in so predstavljene v tematskih sklopih Izvori; Rituali; Viri; Konflikt; Premiki; Skrajnosti; Človeško telo in Radost.

Ko govorimo o vodi, ne smemo zanemariti povezave vode in zvoka ter njunega vpliva na človeško telo in življenje. Zato sta se kuratorja odločila, da poskušata koncept in doživljanje razstave podkrepiti tudi z zvočnimi krajinami. Ustvarila sta jih glasbenika Breed in Ingmar Nieuwold. Na njuno glasbo je nastal tudi poseben interpretativni avdio vodnik po razstavi s prvoosebno pripovedjo Vode, ki mu lahko prisluhnete s klikom na spodnjo povezavo:


Naš eksperimentalni projekt izhaja iz preizpraševanja, kako zelo netrajnostne in brez razmisleka o vplivu na okolje so lahko postavitve fotografskih razstav, ki z namenom dovršene prezentacije fotografij (veliki formati, težki okvirji, zasteklitve) in opreme z vitrinami, panoji, transparenti, spremljevalnimi artikli, tiskovinami in ostalo opremo vsakokrat porabljajo ogromno materialov in na koncu ustvarijo tudi veliko smeti.

V skladu s temeljnim poslanstvom NOOR Images, usmerjenim v ustvarjanje možnosti trajnostne produkcije razstav, smo si tudi v Galeriji Jakopič prizadevali, da bi za postavitev razstave Valovanje: Vizualni dnevnik vode ponovno uporabili materiale, ki so se nam v 15 letih delovanja galerije pod okriljem Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML) nabrali v galeriji oz. odpadne materiale, ki smo jih pridobili od drugod. Na ta način bi radi dosegli majhno spremembo v načinu ustvarjanja galerijskih razstav.

Sprašujemo se: ali gledalcu lahko omogočimo neokrnjeno izkušnjo gledanja izvrstnih fotografij in dojemanja njihove vsebine, tudi če v postavitev nismo vložili standardnih, novih, sijajnih materialov in opreme? Ali lahko nadomestimo tiskovine, produkte,  grafike in oglaševalske panoje z ustvarjalnostjo raznolikih kreativnih soudeležencev, ki so v proces vpleteni že v fazi postavitve razstave?

Naš namen je prav tako prelomiti običajno bitko s časom in z lovljenjem skrajnih rokov postavitve. Soustvarjamo projekt v trajanju, ki se bo razvijal in dopolnjeval, tudi v sodelovanju s posamezniki in organizacijami, ki jih voda določa pri njihovem delu.

V kolikor smo vas navdahnili, nam lahko na mail galerija.jakopic@mgml.si pošljete svoje ideje in pobude. Poskusimo zavalovati skupaj!


Ker smo se odpovedali klasični zloženki in jo nadomestili z reciklirano različico, ki je vsebinsko okrnjena, lahko dogajanju v sklopu našega projekta in vsem ostalim informacije o Valovanju sledite na naši spletni strani in družbenih omrežjih.

Nastaja tudi Dnevnik Valovanja, dostopen s klikom na spodnjo povezavo:


Spoznajte fotografe NOOR Images:


Pep Bonet: https://www.noorimages.com/pep-bonet
Andrea Bruce: https://www.noorimages.com/andrea-bruce
Alixandra Fazzina: https://www.noorimages.com/alixandra-fazzina
Stanley Greene (1949-2017): https://www.noorimages.com/stanley-greene
Tanya Habjouqa: https://www.noorimages.com/tanya-habjouqa
Yuri Kozyrev: https://www.noorimages.com/yuri-kozyrev
Bénédicte Kurzen: https://www.noorimages.com/benedicte-kurzen
Sebastian Liste: https://www.noorimages.com/sebastian-liste
Jon Lowenstein: https://www.noorimages.com/jon-lowenstein
Kadir von Lohuizen: https://www.noorimages.com/kadir-van-lohuizen
Sanne De Wilde: https://www.noorimages.com/sanne-de-wilde
Francesco Zizola: https://www.noorimages.com/francesco-zizola


SPREMLJEVALNI PROGRAM PROJEKTA VALOVANJE:


14. 2. ob 19.00: Zagon pop-up trgovinice Destilator Studia z izdelki, nastalimi iz materialov minulih razstav Galerije Jakopič.
15. 2. ob 17.00: Vodstvo s kuratorjema Stefanom Carinijem in dr. Marijo Skočir po razstavi Valovanje: Vizualni dnevnik vode.
14.–27. 3.: Umetniško-plakatna akcija ob razstavi Valovanje na stebričih TAM-TAM; v sodelovanju z mentorji in študenti umetniških šol.
22. 3. ob 17.00: Na svetovni dan voda pripravljamo dogodek v sodelovanju z Varuhinjami rek.
25. 3. 11.00–13.00: Delavnica izdelave recikliranega papirja za odrasle pod mentorstvom Maje Modrijan iz Destilator Studia. Prva iz sklopa Izdelaj čisto svojo fotografijo. Prijave do 22. 3. 2023 zbiramo na prijava@mgml.si.
25. 3. ob 16.00: Družinska delavnica Čarobni fotogram (v sklopu festivala BOBRI).
1. 4. 11.00–13.00: Delavnica cianotipije za odrasle pod mentorstvom Matevža Paternostra, druga iz sklopa Izdelaj čisto svojo fotografijo. Prijave do 22. 3. 2023 zbiramo na prijava@mgml.si.
6. 4. ob 17.00 Okrogla miza na temo komuniciranja in vizualizacije znanosti o vodi po konferenci ZN v New Yorku, ki bo potekala ob svetovnemu dnevu vode (22. marcu).
15. 4. 10.0014.00Prvi del dvodelne delavnice mozaika iz morskih in rečnih prodnikov pod mentorstvom Urške Ambrožič Potočnik (še 22. 4., na svetovni dan Zemlje, 10.0012.00). Prijave zaključene!
5. 5. ob 18.00: Ulična galerija TAM-TAM/ Galerija Jakopič: Razstava fotografij Metoda Blejca o nastajanju in skupnostnih akcijah razstave Valovanje, odprtje in pogovor
(NOVO)23. 5. ob 18.00: Valovanje zvoka, edinstveno meditativno zvočno potovanje na temo vode z zvočnima terapevtoma in glasbenikoma Sergejo Grögl in Ingmarjem Nieuwoldom.
(NOVO)26. 5. ob 18.00: Odprto predavanje Marka Pogačnika z naslovom Zemlja kot vodna krogla z okusom po ljubezni kot del programa Od blizu: Fotografija kot način videnja sveta.
1. 6. ob 18.00: Ob dnevu Save projekcija filma Ena za reko: Zgodba Save v režiji Rožleta Bregarja in produkciji Roka Rozmana. Sledil bo pogovor o reki Savi v družbi Rozmana ter vizualnih umetnikov Une Rebić in Metoda Blejca.

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane, NOOR Images
Kuratorja: dr. Marija Skočir (MGML), Stefano Carini (NOOR Images)
Fotografi NOOR Images: Pep Bonet, Andrea Bruce, Alixandra Fazzina, Stanley Greene, Tanya Habjouqa, Yuri Kozyrev, Bénédicte Kurzen, Sebastian Liste, Jon Lowenstein, Kadir von Lohuizen, Sanne De Wilde, Francesco Zizola
Strokovna sodelavka (MGML): Samira Damato, Julija Hoda
Oblikovanje: Bojan Lazarevič (Agora Proars)
Kreativna izvedba: Metod Blejec, Goran Medjugorac, Ingmar Nieuwold
Zvočne krajine: Ingmar Nieuwold, Breed
Tehnična izvedba: O.K.vir, Tehnična služba / Technical Service MGML
Prevod v slovenščino: Polona Mesec
Lektura slovenskega besedila: Katja Paladin
Odnosi z javnostmi in urejanje: Maja Čehovin Korsika
Program za odrasle: Janja Rebolj, Maja Čehovin Korsika
Pedagoški program: Julija Hoda, Matevž Paternoster, Metod Blejec
Projekt so podprli: Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske v Ljubljani, Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji, Francoski inštitut v Sloveniji, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve RS, JP VOKA SNAGA, Jadralni klub Jadro, Ribogojnica Fonda, Pizzerija Foculus, ICOM Slovenija
Sodelavci: Destilator Studio, Sitar1920, Prima-tisk, The Guardians of Rivers, MU – Metod & Una, Balkan River Defence, Art of Spanda, Sergeja Grögl, Matevž Paternoster, Urška Ambrožič Potočnik, Višja strokovna šola Sežana, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, VIST - Fakulteta za aplikativne vede, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), Marko Pogačnik, Rok Rozman, Soseska Soteska, TAM-TAM Ulična galerija
Medijski pokrovitelj: TAM-TAM, Europlakat

Galerija Jakopič

Slovenska cesta 9
1000 Ljubljana

T 01 42 54 096
E galerija.jakopic@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

torek–nedelja: 10.00–18.00
ponedeljek: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10.00–14.00

Odrasli: 5 €
Študenti, dijaki, odrasli nad 60 let, brezposelni, invalidi: 3 €
Družinska vstopnica za Galerijo Jakopič: 12 €
ICOM, PRESS, SMD, študenti UL ALUO, VIST, NTF – OTGO, Fakulteta za dizajn: brezplačno


Javna vodstva po razstavi: vsako nedeljo ob 16.30. Vključena v ceno vstopnice.


Vabljeni k vpisu v Krog prijateljev Galerije Jakopič. Ob plačilu članarine 12 € si za obdobje enega leta zagotovite prost vstop na vse razstave, vabilo na ekskluzivne dogodke, popust na vse galerijske publikacije in še več.

Novice

Poletna muzejska noč v MGML

Večer umetnosti, kulture in zabave.

6. junij 2023
Galerija Jakopič in ŠČIT na Festivalu odpornosti Soteska Open

Galerija Jakopič in Konservatorsko središče ŠČIT (MGML) sta kot del kulturne četrti Soseska Soteska s svojim programom ponovno del Festivala odpornosti Soteska Open. S festivalom in njegovim programom člani Soteske razvijamo dolgoletni model za spodbujanje uličnega življenja v naši mikroskupnosti. Festival oživlja skrita dvorišča, vzpostavlja intimna prizorišča, ulice iz tranzitnih spremeni v prostore druženja in ponuja vrhunske teoretske, umetniške in skupnostne dogodke. 

26. maj 2023
Ljubljana Art Weekend tudi v galerijah MGML

Muzej in galerije mesta Ljubljana (MGML) se ponovno pridružujejo iniciativi Ljubljana Art Weekend (25.–28. 5. 2023), nastali na pobudo Ravnikar Gallery Space. Iniciativa si podobno kot njene številne evropske paralele prizadeva združiti organizacije in institucije, galerije, muzeje in projektne prostore, posvečene predstavitvi in promociji sodobnih umetnosti ter tako prispevati h krepitvi lokalne umetniške scene, njene pluralnosti in živosti.

22. maj 2023
Odkrijmo umetnost, razkrijmo lepoto!

Priložnostna razstava treh umetniških del iz muzejske zbirke v Mestnem muzeju.

25. april 2023
Mestni muzej Ljubljana
Znani so rezultati odprtega poziva Fotografija opolnomoča

Izbrani so udeleženke in udeleženci mojstrskega tečaja Fotografija opolnomoča! Projekte smo zbirali preko odprtega poziva Galerije Jakopič ob razstavi družbeno angažirane fotografinje Susan Meiselas Mediacije. Komisija v sestavi uglednih strokovnjakinj s področja fotografije Susan Meiselas, Lydie Matthews in Luciane Pinchiero ter vodje Galerije Jakopič Marije Skočir je na daljavo zasedala v sredo, 19. aprila 2023. Med številnimi izredno zanimivimi predlogi je na koncu izbrala kar 13 projektov, pri katerih bo sodelovalo 15 udeležencev oz. udeleženk.

20. april 2023
Galerija Jakopič

Dogodki

Risanje s svetlobo med počitnicami v družbi MGML
Pon
21
Avg 2023
Delavnica
08:00–16:00
Galerija Jakopič
Risanje s svetlobo med počitnicami v družbi MGML
Za mlade od 6 do 11 let, ki se želijo med počitnicami potapljati tudi v raznotere umetniške prakse ter v zgodovino našega glavnega mesta.
Risanje s svetlobo med počitnicami v družbi MGML
Pon
3
Jul 2023
Delavnica
08:00–16:00
Galerija Jakopič
Risanje s svetlobo med počitnicami v družbi MGML
Za mlade od 6 do 11 let, ki se želijo med počitnicami potapljati tudi v raznotere umetniške prakse ter v zgodovino našega glavnega mesta.
Zadnje vodstvo po Valovanju s kuratorko dr. Marijo Skočir
Ned
4
Jun 2023
Voden ogled
16:30–18:00
Galerija Jakopič
Zadnje vodstvo po Valovanju s kuratorko dr. Marijo Skočir
Vabljeni, da se nam v sklopu Festivala Odpornosti Soteska Open pridružite na zadnjem vodstvu po razstavi Valovanje: Vizualni dnevnik vode v družbi kuratorke dr. Marije Skočir. Razstavo smo pripravili v sodelovanju s priznano nizozemsko fotografsko agencijo NOOR Images in kuratorjem Stefanom Carinijem. Fotografije 12 avtorjev sledijo poti vode in so nadgrajene z zvočnimi krajinami. Posebnost razstave je, da smo jo postavili iz materialov, ki so se v 15 letih nabrali v skladišču Galerije Jakopič.
Dan Save praznujemo s filmom o naši najdaljši reki in pop-upom Flowalking ~ Sava
Čet
1
Jun 2023
Projekcija filma
18:00
Galerija Jakopič
Dan Save praznujemo s filmom o naši najdaljši reki in pop-upom Flowalking ~ Sava
Prvi dan v juniju je razglašen za dan reke Save. Ker naša aktualna razstava Valovanje slavi vodo, njen pomen za človeštvo, njeno moč in čistost, se praznovanju dne v Galeriji Jakopič pridružujemo s posebno projekcijo večkrat nagrajenega filma Ena za reko: Zgodba Save producenta Roka Rozmana v režiji Rožleta Bregarja. Sledil bo pogovor o Savi z Rozmanom ter z vizualnima umetnikoma Metodom & Uno - MU, ki sta v lanskem letu izpeljala umetniški projekt Flowalking ~ Sava. Ta bo v pop-up različici predstavljen tudi v naši galeriji.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se