Ljubljana
MGML

O MGML

©Andrej Peunik/MGML

Muzej in galerije mesta Ljubljane so največji javni zavod, ki ga je Mestna občina Ljubljana ustanovila konec 2008 z združitvijo Mestnega muzeja Ljubljana in Mestne galerije Ljubljana. MGML prezentira bogato premično dediščino in skrbi za predstavitev sodobne domače in tuje likovne umetnosti. Živa in aktualna muzejsko-galerijska ponudba skrbi za neprestan stik z domačimi in tujimi obiskovalci, popularizira zbirke ter aktualizira sodoben pogled na bogato likovno ustvarjanje v našem mestu. 

Od leta 2010 MGML upravlja s Plečnikovo hišo in Kulturnim centrom Tobačna 001, ki ima svoj rezidenčni atelje. Danes MGML tako združuje 11  enot: Mestni muzej Ljubljana, Mestno galerijo Ljubljano, Galerijo Vžigalica, Galerijo Jakopič, Bežigrajski galeriji 1 in 2, Plečnikovo hišo, Arheološki park Emona, Kulturni center Tobačna 001, Spominsko sobo Ivana Cankarja ter Župančičevo spominsko zbirko.


Vizija Muzeja in galerij mesta Ljubljane 

Povezava dediščine s sodobno umetnostjo je ključna za razumevanje naše urbane preteklosti in domačih ter mednarodnih pogledov na sodobne umetniške prakse. MGML je odprta platforma raziskovanja, kako smo živeli včasih in kako lahko razumemo življenje v mestu danes.

Muzej in galerije mesta Ljubljane bo v prihodnje ustvarjalna, sodobna, z okoljem povezana inštitucija. Z mednarodno primerljivim programom bo MGML utiral nova pojmovanja o muzealski in galerijski stroki. 
Z raznovrstnim, dostopnim in na kvaliteti slonečim programom bomo poudarjali kreativne pristope nadgradnje obstoječih strokovnih standardov na tem področju. MGML bo postal prostor sinergije, učenja in platforma novih spoznanj o naši preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Naša publika ter sodelavci doma in v tujini bodo skupaj z nami ustvarjali muzej in galerijo prihodnosti.

© Andrej Peunik/MGML


Osnovni podatki


MUZEJ IN GALERIJE MESTA LJUBLJANE
Gosposka 15
1000 Ljubljana
Slovenija

DAVČNA ŠTEVILKA: SI48922366
Transakcijski račun:  SI56 0126 1600 0002 125
Banka: BANKA SLOVENIJE, Slovenska cesta 35, 1000 Ljubljana
SWIFT: BSLJSI2X
IBAN: SI56 0126 1600 0002 125
Matična številka: 3454428000Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se