Ljubljana
MGML
pregledna razstava
Dragica ČadežZgodba o lesu in glini
19. 11. 2020–9. 2. 2021

Akademska kiparka Dragica Čadež v slovenski umetniški oziroma kulturni prostor zaznamuje z veliko ustvarjalno energijo. Skozi avtorsko prepoznavno likovno govorico, je ustvarila obsežni opus različnih ...

Na ogled
Ko gesta postane dogodek
Mednarodno sodelovanje
Ko gesta postane dogodek Künstlerhaus Wien
8. 12. 2020–5. 4. 2021

V sklopu razstave se predstavljajo: Anna Artaker, Nika Autor, Renate Bertlmann, Katharina Cibulka, Lana Čmajčanin, Magdalena Frey, Anna Jermolaewa, Roberta Lima, Polonca Lovšin, Dorit Margreiter, Ursula Mayer, Marjetica Potrč, Constanze Ruhm, Maruša Sagadin, Maja Smrekar, The Golden Pixel Cooperative.

Napovedujemo
Jože Barši
samostojna razstava
Jože Barši
22. 2. 2021–11. 4. 2021

Jože Barši, ki je na umetniško sceno vstopil konec 80. let prejšnjega stoletja kot pripadnik generacije kiparjev t .i. Novega slovenskega kiparstva, je pomembno zaznamoval razvoj slovenske sodobne vizualne umetnosti po letu 1990. Že na samem začetku se je začel ukvarjati s spreminjanjem odnosa umetnika in publike do umetniškega dela.

Napovedujemo
Ko gesta postane dogodek
skupinska razstava
Ko gesta postane dogodek
22. 4. 2021–20. 6. 2021

V sklopu razstave se predstavljajo: Anna Artaker, Nika Autor, Renate Bertlmann, Katharina Cibulka, Lana Čmajčanin, Magdalena Frey, Anna Jermolaewa, Roberta Lima, Polonca Lovšin, Dorit Margreiter, Ursula Mayer, Marjetica Potrč, Constanze Ruhm, Maruša Sagadin, The Golden Pixel Cooperative

Napovedujemo
Samo
pregledna razstava
Samo
1. 7. 2021–28. 8. 2021

Razstava bo do sedaj najobsežnejša predstavitev slikarjevih del. Slikar Samo na svojstven način orje po likovni umetnosti in vztrajno deluje na likovni poti, ki je ne moremo umestiti v noben umetniški trend ali smer, zato je, preprosto, samosvoj ustvarjalec. Prepoznamo ga po neposredni in živahni likovni komunikaciji, v kateri vedno znova preverja tako likovno govorico, za katero išče nove izrazne možnosti, kot nosilce podob, torej materiale.

Napovedujemo
Naj bo kvir!
skupinska razstava
Naj bo kvir! Razstava LGTB
16. 9. 2021–21. 11. 2021

Razstava LGTB bo obsežen pregled ustvarjanja, ki je povezano s problematiko spolov. Razstava bo  prinašala likovne poglede in misli izbranih umetnic in umetnikov, ki so tudi družbeno kritični, a hkrati razvijajo sodobno estetiko in avtorsko izpovednost.

Napovedujemo
Žarko Vrezec
pregledna razstava
Žarko Vrezec Dokumenti 1990 –2020
9. 12. 2021–16. 1. 2022

Razstava  prinaša vpogled v tridesetletni  slikarski opus Žarka Vrezca, discipliniranega raziskovalca prečiščene slikarske govorice v okviru ideološko nevtralnih modernističnih praks in enega od najbolj aktivnih in izrazitih abstraktnih umetnikov, delujočih od konca 70-tih prejšnjega stoletja pa vse do danes.

Novice

Mestna galerija Ljubljana predstavlja program za leto 2021

Mestna galerija Ljubljana v novo leto vstopa s pregledno razstavo Dragice Čadež, v letu 2021 pa bo predstavila še samostojno razstava Jožeta Baršija, mednarodno skupinsko razstavo z naslovom Ko gesta postane dogodek ter pregledno razstavo in do sedaj najobsežnejšo predstavitev umetnika Sama. Prihodnje leto se bo v Mestni galeriji Ljubljana zaključilo s pregledno razstavo Žarka Vrezca

28. december 2020
Mestna galerija Ljubljana
Na Dunaju se je odprla razstava z naslovom "Ko gesta postane dogodek"

V galeriji Künstlerhaus na Dunaju se je danes odprla razstava, ki je na stala v sodelovanju z Mestno galerijo Ljubljana, in na kateri sodeluje šestnajst umetnic iz Slovenije in Avstrije. Skupinska razstava slovenskih in avstrijskih umetnic je eden večjih projekt v okviru Leta sosedskega dialoga Slovenija – Avstrija 2019/2020.

8. december 2020
Mestna galerija Ljubljana
Video delavnica: Trikotna glava, kvadratno telo

Ker je Mestna galerija za obiskovalce trenutno zaprta in vas ne moremo povabiti na ustvarjalne delavnice v naše razstavne prostore, smo ob razstavi Dragice Čadež pripravili spletno delavnico za najmlajše. Sprehodili smo se skozi leseni gozd umetničinih skulptur ter med razstavljenimi deli poiskali navdih za izdelavo svojih umetnin.  

8. december 2020
Mestna galerija Ljubljana

Mestna galerija Ljubljana

Mestna galerija Ljubljana je eden izmed osrednjih prostorov prezentacije razstavnih projektov s področja sodobne umetnosti. Njeno delovanje je aktivno vpeto v razvoj in popularizacijo lokalne in mednarodne umetniške produkcije. Osnovne smernice programske politike se povezujejo z nekaterimi ključnimi segmenti iz bogate razstavne zgodovine galerije, vsebinski poudarki pa se vzpostavljajo prek profiliranih programskih sklopov. V okviru omenjenih sklopov postavljamo na ogled samostojne in skupinske razstave iz slovenskega in mednarodnega prostora. V več kot petdesetih letih neprekinjenega delovanja je Mestna galerija Ljubljana gostila številna svetovno znana imena kot so Josef Albers, Jan Fabre, Omer Fast, Harun Farocki, Jannis Kounellis, Hans Arp, Victor Vasarely, Bill Woodrow, Joe Tilson, Eduardo Paolozzi, Dimitrije Bašičević-Mangelos, Bridget Riley, Ivan Kožarić, Rabih Mroué, Mladen Stilinović, Raša Todosojević, Bill Viola, Günther Uecker, Ulay in drugi.

Mestna galerija Ljubljana
© Andrej Peunik/MGML

Lokacija

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

Kontakt

E mestna.galerija@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Odpiralni čas

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstopnice

Vstop prost.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se