Ljubljana
MGML
pregledna razstava
Žarko VrezecDokumenti 1990 –2020
9. 12. 2021–23. 1. 2022

Razstava prinaša vpogled v trideset let slikarskega opusa Žarka Vrezca, discipliniranega raziskovalca prečiščene slikarske govorice v okviru ideološko nevtralnih modernističnih praks ter enega najbolj aktivnih ...

Napovedujemo
Umetnik – zbiratelj – javnost
mednarodna skupinska razstava
Umetnik – zbiratelj – javnost Umetniška zbirka Hilger
17. 2. 2022–29. 5. 2022

V sklopu razstave bodo predstavljeni umetniki: Ian Burns, Piero Pizzi Canella, Tony Cragg, Gunter Damisch, Jim Dine, Oliver Dorfer, Erró, Shepard Fairey, Flavio Favelli, Lucio Fontana, Ivana Franke, Vasilena Gankovska, IRWIN, Ilya & Emilia Kabakov, Šejla Kamerić, Peterson Kamwathi, William Kentridge, Anastasia Khoroshilova, Jiří Kolář, Joseph Kosuth, Ángel Marcos, Jacques Monory, Ivan Moudov, Hermann Nitsch, Oswald Oberhuber, Cameron Platter, Patricia Piccinini, Sara Rahbar, Arnulf Rainer, Mel Ramos, Hans Staudacher, Mladen Stilinović, Miha Štrukelj, Stinkfish, Marko Tadić, Marco Tirelli, Simón Vega, Erwin Wurm.

Napovedujemo
Metod Frlic
pregledna razstava
Metod Frlic
16. 6. 2022–28. 8. 2022

Razstava akademskega kiparja Metoda Frlica bo do sedaj najbolj obsežna predstavitev njegovih del. Metod Frlic sodi med vidnejše slovenske kiparje, ki se posvečajo skulpturi kot odprti formi, z uporabo različnih materialov ter različnih kiparskih tehnik. Mnoga njegova dela se razširjajo v prostor, kjer je gledalcu omogočeno potovanje po avtorsko prepoznavnem svetu sodobne skulpture.

Napovedujemo
Ranko Novak
pregledna razstava
Ranko Novak
15. 9. 2022–20. 11. 2022

Razstava del v izbranem prerezu skozi oblikovalski opus Ranka Novaka, arhitekta po osnovni izobrazbi, naključno ali ne, sovpada z obeležitvijo 150. obletnice rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in prinaša vpogled v produkcijo ključnega zunanjega sodelavca Mestne galerije Ljubljana, ki je izjemoma že prej, redno pa od leta 1989 do 2002 deloval kot »hišni« oblikovalec domala njenega celotnega vizualnega gradiva pa tudi postavitev razstav.

Napovedujemo
Mitja Ficko & Marko Jakše
pregledna razstava
Mitja Ficko & Marko Jakše
8. 12. 2022–12. 2. 2023

Akademska slikarja Mitja Ficko in Marko Jakše se prvič predstavljata s svojimi del v Mestni galeriji Ljubljana. Avtorja bosta razstavila deset slik, ki sta jih ustvarila skupaj. Poleg tega pa še samostojna dela, tako, da bo ta razstava tudi prvi obsežnejši in pregledni prikaz njunih del, ki so nastala v zadnjih letih.

Novice

Izšel je katalog Jožeta Baršija

V Mestni galeriji Ljubljana smo izdali katalog razstave Jožeta Baršija z naslovom Učenje in pozabljanje, ki smo jo v letošnjem letu gostili v naših prostorih. Posebna interaktivna publikacija, ki nudi vpogled v koncept in postavitev razstavnega projekta, služi tudi kot rokovnik oziroma zapisovanju misli in idej.

17. december 2021
Mestna galerija Ljubljana
Mestna galerija Ljubljana predstavlja program za leto 2022

Mestna galerija Ljubljana v novo leto vstopa s pregledno razstavo Žarka Vrezca z naslovom Dokumenti 1990 –2020, nato pa sledi predstavitev dunajske zasebne zbirke znanega avstrijskega galerista in zbiralca sodobne umetnosti Ernsta Hilgerja, razstava Metoda Frlica in pregledna razstava del v izbranem prerezu skozi oblikovalski opus Ranka Novaka. Leto 2022 se bo v Mestni galeriji Ljubljana zaključilo s predstavitvijo akademskih slikarjev Mitje Ficka in Marka Jakšeta.

15. december 2021
Mestna galerija Ljubljana
"Abstraktni slikar Žarko Vrezec je zavezan snovnosti in duhovnosti slikarstva"

"Kaj je v slikarskem jeziku resnično? Troje: format, material in svetloba. Tako pove Žarko Vrezec, eden od osrednjih predstavnikov abstraktnega slikarstva pri nas od 70. let prejšnjega stoletja do danes."

13. december 2021
Mestna galerija Ljubljana

Mestna galerija Ljubljana

Mestna galerija Ljubljana je eden izmed osrednjih prostorov prezentacije razstavnih projektov s področja sodobne umetnosti. Njeno delovanje je aktivno vpeto v razvoj in popularizacijo lokalne in mednarodne umetniške produkcije. Osnovne smernice programske politike se povezujejo z nekaterimi ključnimi segmenti iz bogate razstavne zgodovine galerije, vsebinski poudarki pa se vzpostavljajo prek profiliranih programskih sklopov. V okviru omenjenih sklopov postavljamo na ogled samostojne in skupinske razstave iz slovenskega in mednarodnega prostora. V več kot petdesetih letih neprekinjenega delovanja je Mestna galerija Ljubljana gostila številna svetovno znana imena kot so Josef Albers, Jan Fabre, Omer Fast, Harun Farocki, Jannis Kounellis, Hans Arp, Victor Vasarely, Bill Woodrow, Joe Tilson, Eduardo Paolozzi, Dimitrije Bašičević-Mangelos, Bridget Riley, Ivan Kožarić, Rabih Mroué, Mladen Stilinović, Raša Todosojević, Bill Viola, Günther Uecker, Ulay in drugi.

Mestna galerija Ljubljana
© Andrej Peunik/MGML

Lokacija

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

Kontakt

E mestna.galerija@mgml.si

Informacije in rezervacije terminov:
T 01 24 12 500
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Odpiralni čas

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstopnice

Vstop prost.

Ob obisku lokacij Muzeja in galerij mesta Ljubljane je dokazilo o izpolnjevanju enega od PCT pogojev obvezno za vse obiskovalce, starejše od 12 let.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se