Ljubljana
MGML
Za družine

Samostojno družinsko raziskovanje

Izbrane razstave Mestnega muzeja Ljubljana, Galerije Jakopič in Plečnikove hiše si lahko družine ogledate tudi samostojno – brez vodiča ali animatorja.
Samostojno družinsko raziskovanje

Na blagajni muzeja ali galerije povprašajte po tiskanem otroškem vodniku. Ta bo z razigranimi in poučnimi nalogami dopolnil vašo družinsko izkušnjo na razstavi. Izvod družinskega vodnika pri nakupu družinske vstopnice prejmete brezplačno! Cena muzejske družinske vstopnice je 14 €, galerijske pa 7 €.


Ogled dovoljen le s pametnim telefonom!

Draga družina, če je pametni telefon vaš zvesti član, imate sedaj novo priložnost, da si skupaj z njim ogledate in doživite razstavo o zgodovini Ljubljane. V interaktivnem kvizu vas čakajo uganke, vprašanja in video vsebine, s katerimi boste razstavo doživeli v povsem drugačni luči. Na vas čakajo štirje izzivi v vsaki od petih sob - prazgodovina, stari, srednji in novi vek, pa 20. stoletje na koncu.

Pred ogledom razstave v drugem nadstropju si na blagajni muzeja brezplačno naložite aplikacijo za Android telefone. Lahko pa si pri nas izposodite tudi tablični računalnik. (Operacijski sistem IOS aplikacije ne podpira, zato je ni možno namestiti na Applove naprave.)

Priporočena starost od 11 let dalje. 

Aplikacija je nastala kot rezultat projekta Interaktivni (in dovolj "kulski") program za mladostnike v Mestnem muzeju Ljubljana. Aplikacijo so zasnovali in v celoti pripravili študentje različnih smeri, pod vodstvom mentoric iz Pedagoške fakultete UL in Mestnega muzeja Ljubljana. Projekt sta sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.


Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15

Kako je nastajalo najlepše mesto na svetu, ogled razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto. s tiskanim vodnikom za družine

Draga družina, postanite časovni popotniki! Vkrcajte se v časovni stroj in odkrijte, kako je skozi tisoče let nastajalo najlepše mesto na svetu, Ljubljana.

V muzejski trgovini vam bodo izdelali potni list in vas opremili s kovčkom – ne skrbite, prtljaga je že pripravljena.

Potovanje bo napeto in interaktivno. Pustolovščino boste začeli v prazgodovini in jo zaključili v moderni Ljubljani. A srečna vrnitev v sedanjost vas čaka le, če se boste uspešno soočili z vsemi izzivi in ne boste izgubili vinjet, s katerimi lahko prestopate med posameznimi obdobji. Sicer lahko ostanete ujeti v preteklosti!

Pa srečno pot!

Brezplačen družinski vodnik Kako je nastajalo najlepše mesto na svetu prejmete ob nakupu družinske vstopnice v Mestnem muzeju Ljubljana. Priporočena starost: 8–11 let.


© Jaka Vukotič/MGML

od 8. 2. 2019 dalje. Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15

Z Ljubo in Ano gremo v Ljubljano, ogled razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto. s tiskanim vodnikom za družine

Pri najstarejšem lesenem kolesu na svetu zavij levo, nato naravnost mimo prvega mesta, skoči hop v galop z vitezom, previdno nadaljuj pod bodečo žico in zavij na desno, s fičkom do cilja, v najlepše mesto na svetu!

V družbi žabic Ljube in Ane se podajte na interaktivno raziskovanje preteklosti našega glavnega mesta. Spoznajte Koliščarsko vas, prvo mesto Emono, nastanek naše Ljubljane in še mnogo več!

Brezplačen družinski vodnik Z Ljubo in Ano gremo v Ljubljano družine prejmete ob nakupu družinske vstopnice v Mestnem muzeju Ljubljana. Priporočena starost: 4–8 let.

Te je razstava Ljubljana. Zgodovina. Mesto. razveselila, zabavala, presenetila ali se ti kako drugače vtisnila v spomin? Nariši, kaj ti je bilo ob odkrivanju zgodovine Ljubljane najbolj všeč, in nam svojo risbico pošlji v žabji klub!

Naslov: Žabji klub Ljube in Ane, Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15, 1000 Ljubljana
E-mail: zabji.klub@mgml.si

Izmed vseh prispelih risbic bomo dvakrat na leto izžrebali nekoga, ki bo brezplačno obiskal naše družinske dogodivščine.


junij–oktober, Mestni muzej Ljubljana

Emona od E do A

Izvedite več o Emoncih, 
ki so nekoč živeli v naših koncih!

Sprehodite se po Ljubljani in poiščite kotičke, kjer so živeli Rimljani. Da potep ne bo le poučen, ampak tudi nadvse zabaven, bo poskrbel razigran otroški vodnik Emona od E do A, ki vas bo popeljal po poteh starih Rimljanov. V njem tičijo igrice, uganke, nalepke in premetanke, ki vas bodo na krilih domišljije odpeljale kar 2000 let v preteklost. Sprehodite se po rimski cesti, obiščite emonsko obzidje in arheološke parke ter skozi igro raziščite, kdo so bili Emonci in kako so živeli. Krožna pot povezuje več lokacij z ostanki antične Emone in tri arheološke parke v središču mesta. Prehodite jo lahko kadarkoli od aprila do oktobra.

Krožna pot po rimski Ljubljani z otroškim tiskanim vodnikom. Vodnik prejmete ob nakupu vstopnice v Mestnem muzeju Ljubljana ali v Arheološkem parku Emona. Priporočena starost: 6–11 let.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

vse leto, Plečnikova hiša in Ljubljana

Arhitektura je avantura

Vzemite v roke knjižico razigrano
in raziščite čarobno Plečnikovo Ljubljano.

Odpravite se na arhitekturno avanturo ter spoznajte najslavnejšega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika in njegova znamenita dela. Raziskovalni potep se prične v Plečnikovi hiši, kjer vas zabavne naloge čakajo tako v vodniku kot tudi na stalni razstavi. Tam za rokav pocukajte vodiča, ki obiskovalce vsako polno uro popelje po hiši, v kateri je mojster ustvaril mnogo pomembnih zgradb; zaradi njih našo prestolnico imenujemo tudi Plečnikova Ljubljana. Po ogledu hiše pa se pridružite navihanemu Plečnikovemu kužku Sivku, ki vas bo popeljal po mojstrovih poteh – raziskali boste Križanke, NUK, Tržnice, Tromostovje in druga arhitektova dela v Ljubljani, izvedeli za njegove nedokončane projekte in spoznali mojstra tudi kot oblikovalca.

Otroški arhitekturni vodnik po Plečnikovi hiši in Plečnikovi Ljubljani prejmete ob nakupu družinske vstopnice v Plečnikovi hiši. Priporočena starost: 6–11 let.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se