Ljubljana
MGML

Družinska raziskovanja s tiskanimi družinskimi vodniki

Izvod družinskega vodnika pri nakupu družinske vstopnice prejmete brezplačno!
Izbrane razstave Mestnega muzeja Ljubljana, Galerije Jakopič in Plečnikove hiše si lahko družine ogledate tudi samostojno – z interaktivnimi tiskanimi vodniki!
Samostojno družinsko raziskovanje

Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15

OD KORZETA DO ŽAKETA, otroški vodnik po razstavi

Igrivih modnih nalepk kopica poskrbi za otroški nasmeh čez oba lica.

Dragi radovedneži, dobrodošli v svetu mode! Pogumno zakorakajte vanj in se sprehodite skozi gozd oblačil, v katerih so se nekdaj skozi našo prestolnico sprehajali Ljubljančani. Podobna oblačila so nekoč nosili tudi vaši premožnejši predniki: od babice do prapraprababice, od dedka do prapraprapradedka. Podali se boste v prvo polovico 20. stoletja in z nalepkami oblekli tiste like, ki so ostali brez oblačil. Poleg razigranega nalepkanja pa vas v muzeju čaka še zabavno raziskovanje igrivih skrinj. V njih boste interaktivno raziskovali modne svetove preteklosti.

Brezplačen otroški vodnik po razstavi Od korzeta do žaketa prejmete ob nakupu družinske vstopnice v Mestnem muzeju Ljubljana. Priporočena starost: 4–10 let.


Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15

Kako je nastajalo najlepše mesto na svetu, ogled razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto. s tiskanim vodnikom za družine

Draga družina, postanite časovni popotniki! Vkrcajte se v časovni stroj in odkrijte, kako je skozi tisoče let nastajalo najlepše mesto na svetu, Ljubljana.

V muzejski trgovini vam bodo izdelali potni list in vas opremili s kovčkom – ne skrbite, prtljaga je že pripravljena.

Potovanje bo napeto in interaktivno. Pustolovščino boste začeli v prazgodovini in jo zaključili v moderni Ljubljani. A srečna vrnitev v sedanjost vas čaka le, če se boste uspešno soočili z vsemi izzivi in ne boste izgubili vinjet, s katerimi lahko prestopate med posameznimi obdobji. Sicer lahko ostanete ujeti v preteklosti!

Pa srečno pot!

Brezplačen družinski vodnik Kako je nastajalo najlepše mesto na svetu prejmete ob nakupu družinske vstopnice v Mestnem muzeju Ljubljana. Priporočena starost: 8–11 let.


© Jaka Vukotič/MGML

Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15

Z Ljubo in Ano gremo v Ljubljano, ogled razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto. s tiskanim vodnikom za družine

Pri najstarejšem lesenem kolesu na svetu zavij levo, nato naravnost mimo prvega mesta, skoči hop v galop z vitezom, previdno nadaljuj pod bodečo žico in zavij na desno, s fičkom do cilja, v najlepše mesto na svetu!

V družbi žabic Ljube in Ane se podajte na interaktivno raziskovanje preteklosti našega glavnega mesta. Spoznajte Koliščarsko vas, prvo mesto Emono, nastanek naše Ljubljane in še mnogo več!

Brezplačen družinski vodnik Z Ljubo in Ano gremo v Ljubljano družine prejmete ob nakupu družinske vstopnice v Mestnem muzeju Ljubljana. Priporočena starost: 4–8 let.

Te je razstava Ljubljana. Zgodovina. Mesto. razveselila, zabavala, presenetila ali se ti kako drugače vtisnila v spomin? Nariši, kaj ti je bilo ob odkrivanju zgodovine Ljubljane najbolj všeč, in nam svojo risbico pošlji v žabji klub!

Naslov: Žabji klub Ljube in Ane, Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15, 1000 Ljubljana
E-mail: zabji.klub@mgml.si

Izmed vseh prispelih risbic bomo dvakrat na leto izžrebali nekoga, ki bo brezplačno obiskal naše družinske dogodivščine.


Mestni muzej Ljubljana, izhodišče za raziskovanje Arheološkega parka Ljubljana

Emona od E do A

Izvedite več o Emoncih, 
ki so nekoč živeli v naših koncih!

Sprehodite se po Ljubljani in poiščite kotičke, kjer so živeli Rimljani. Da potep ne bo le poučen, ampak tudi nadvse zabaven, bo poskrbel razigran otroški vodnik Emona od E do A, ki vas bo popeljal po poteh starih Rimljanov. V njem tičijo igrice, uganke, nalepke in premetanke, ki vas bodo na krilih domišljije odpeljale kar 2000 let v preteklost. Sprehodite se po rimski cesti, obiščite emonsko obzidje in arheološke parke ter skozi igro raziščite, kdo so bili Emonci in kako so živeli. Krožna pot povezuje več lokacij z ostanki antične Emone in tri arheološke parke v središču mesta. Prehodite jo lahko kadarkoli od maja do oktobra.

Krožna pot po rimski Ljubljani z otroškim tiskanim vodnikom. Vodnik prejmete ob nakupu vstopnice v Mestnem muzeju Ljubljana ali v Arheološkem parku Emona. Priporočena starost: 6–11 let.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Plečnikova hiša in Ljubljana

Arhitektura je avantura

Vzemite v roke knjižico razigrano
in raziščite čarobno Plečnikovo Ljubljano.

Odpravite se na arhitekturno avanturo ter spoznajte najslavnejšega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika in njegova znamenita dela. Raziskovalni potep se prične v Plečnikovi hiši, kjer vas zabavne naloge čakajo tako v vodniku kot tudi na stalni razstavi. Tam za rokav pocukajte vodiča, ki obiskovalce vsako polno uro popelje po hiši, v kateri je mojster ustvaril mnogo pomembnih zgradb; zaradi njih našo prestolnico imenujemo tudi Plečnikova Ljubljana. Po ogledu hiše pa se pridružite navihanemu Plečnikovemu kužku Sivku, ki vas bo popeljal po mojstrovih poteh – raziskali boste Križanke, NUK, Tržnice, Tromostovje in druga arhitektova dela v Ljubljani, izvedeli za njegove nedokončane projekte in spoznali mojstra tudi kot oblikovalca.

Otroški arhitekturni vodnik po Plečnikovi hiši in Plečnikovi Ljubljani prejmete ob nakupu družinske vstopnice v Plečnikovi hiši. Priporočena starost: 6–11 let.

Vodnik za mlade radovedneže v Galeriji Jakopič

Vabljeni na samostojno raziskovanje razstave z otroki!

Da ogled galerije ne bo le poučen, ampak tudi nadvse zabaven, bo poskrbel naš vodnik za mlade radovedneže, ki vam bo aktualno razstavo prikazal v novi luči. Ob reševanju zanimivih nalog, ugank in premetank boste aktivno opazovali fotografije in razvijali svojo vizualno pismenost.

Brezplačen vodnik prejmete ob nakupu družinske vstopnice v Galeriji Jakopič (cena: 12 €).
Priporočena starost: 7–12 let

Oglejte si naše dosedanje vodnike, ki so nastali ob razstavah v Galeriji Jakopič:
Klavdij Sluban: Nekje drugje Tukaj
Slovenske umetnice v obdobju 1850–1950
Susan Meiselas: Mediacije
Bojan Radovič: Replika
Letizia Battaglia: Fotografija kot življenjska izbira
Marc Riboud: Čuječi popotnik. Zavedni fotograf
Videnje 20/20: Skupnost. Sodobna indonezijska družbeno zaveta fotografija


Ogled dovoljen le s pametnim telefonom!

Draga družina, če je pametni telefon vaš zvesti član, imate sedaj novo priložnost, da si skupaj z njim ogledate in doživite razstavo o zgodovini Ljubljane. V interaktivnem kvizu vas čakajo uganke, vprašanja in video vsebine, s katerimi boste razstavo doživeli v povsem drugačni luči. Na vas čakajo štirje izzivi v vsaki od petih sob - prazgodovina, stari, srednji in novi vek, pa 20. stoletje na koncu.

Pred ogledom razstave v drugem nadstropju si na blagajni muzeja brezplačno naložite aplikacijo za Android telefone. Lahko pa si pri nas izposodite tudi tablični računalnik. (Operacijski sistem IOS aplikacije ne podpira, zato je ni možno namestiti na Applove naprave.)

Priporočena starost od 11 let dalje. 

Aplikacija je nastala kot rezultat projekta Interaktivni (in dovolj "kulski") program za mladostnike v Mestnem muzeju Ljubljana. Aplikacijo so zasnovali in v celoti pripravili študentje različnih smeri, pod vodstvom mentoric iz Pedagoške fakultete UL in Mestnega muzeja Ljubljana. Projekt sta sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.


vse leto, Vila Zlatica

HRIBARJEVA VILA ZLATICA za mlade radovedneže

Drage družine, pridružite se Zlatici in odpotujte z njo v čas, ko je župan Ivan Hribar iz podeželske Ljubljane ustvaril moderno prestolnico. Pokukajte v njegovo domovanje in odstrite zastore v družinsko življenje Hribarjevih. Skozi čas in v meščansko Vilo Zlatico vas bo popeljala županova hči Zlatica, ki je za vas pripravila navihane rebuse, premetanke, nalepke, pobarvanke in druge zabavne naloge. Del vsake strani vodnika lahko iztrgate in ga spremenite v kazalko oz. slikogib. Skozi prostore stare vile ne more vsak, zato le pokličite in se najavite za ogled v spremstvu vodiča, naloge v tiskanem vodniku pa boste lahko rešili po ogledu vile. Pridite, Zlatica se že veseli vaše družbe!

Brezplačen družinski vodnik Hribarjeva vila zlatica za mlade radovedneže prejmete ob nakupu družinske vstopnice v Vili Zlatici. Priporočena starost: 8 +.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se