Ljubljana
MGML
LETIZIA BATTAGLIA
Vicino la Chiesa di Santa Chiara. Il gioco dei killer, 1982, Palermo © Letizia Battaglia

LETIZIA BATTAGLIA

Fotografija kot življenjska izbira

24. 5. 2022–2. 10. 2022

Razstava posreduje močno radikalizirane in družbeno kritične ideje, ki so značilne za celotno delo večkrat nagrajene italijanske fotografinje Letizie Battaglia. Vključuje portrete fotografov, žensk, živali, mest, v katerih je živela, med osrednjimi temami pa so politika, življenje, smrt, ljubezen in obzorja.

Letizia Battaglia (1935) je ena najbolj kontroverznih italijanskih mednarodno priznanih fotografinj našega časa. V prvi vrsti je nekonformistična intelektualka, fotoreporterka, poetična in hkrati politična fotografinja, ženska, ki jo zanimajo ljudje, umetnost, literatura, poezija, življenje in smrt.

Njen najbolj znan opus so podobe, ki z aktivistično strastjo pripovedujejo o krvavih letih vojn sicilijanske mafije. Vendar razstava, ki jo je kurirala priznana italijanska kuratorka Francesca Alfano Miglietti in jo je premierno pripravila beneška fotogalerija Tre Oci, predstavlja še mnogo več: celotni opus Battaglie skozi 300 fotografij, od katerih številne še nikoli niso bile razstavljene in razkrivajo družbeni in politični kontekst, v katerem so bile posnete.


Kolofon

ProdukcijaMuzej in galerije mesta Ljubljane
Umetnica: Letizia Battaglia
Kustosinji: Francesca Alfano Miglietti, Marija Skočir
Oblikovanje: Bojan Lazarevič (Agora Proars)
Tehnična izvedba: Tehnična služba MGML
Projekt je omogočila: Mestna občina Ljubljana  

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se