Ljubljana
MGML

Od blizu: Fotografija kot način videnja sveta

Fotografsko študijsko leto 2022

»V času, ko je za fotografiranje in širjenje fotografij dober sleherni izgovor, je še posebej pomembno /…/ ponuditi možnost urjenja očesa samega, /…/ usmerjati k razmišljanju o svetu skozi vizualne podobe, preobražanju posameznikov v zavedne opazovalce.« Raymond Depardon

Galerija Jakopič, eno osrednjih razstavišč Muzeja in galerij mesta Ljubljane, je prostor, usmerjen k širšemu družbenemu razumevanju fotografije kot enega najizraznejših umetniških, komunikacijskih in kreativnih medijev.

Naš celoletni program neformalnega izobraževanja Od blizu omogoča, da se občutljivi posamezniki od blizu soočijo s poslanstvi, ki jih medij fotografije uresničuje. Uvaja pristope k fotografiji in k širjenju sporočilnosti fotografije, ki bolj kot na tehnični dovršenosti opreme in veščini temeljijo na urjenju očesa in osebnosti fotografa.

© Metod Blejec© Metod Blejec

V letošnjem letu se v Galeriji Jakopič ponovno srečuje študijska skupina Od blizu: Fotografija kot način videnja sveta

Naš celoletni program neformalnega izobraževanja 16 udeležencem, ki idejo fotografije nosijo v svojem pogledu na svet, omogoča, da se kot občutljivi posamezniki od blizu soočijo s poslanstvi, ki jih medij fotografije uresničuje. Program pod vodstvom močnega strokovnega tima uvaja pristope k fotografiji in k širjenju sporočilnosti fotografije, ki bolj kot na tehnični dovršenosti opreme in veščini temeljijo na urjenju očesa in osebnosti fotografa.

Letošnja novost je, da so vsa petkova uvodna predavanja odprta za širšo javnost. Vstopnina: 3 €
Število mest je omejeno. Rezervacije sprejemamo na 01 42 54 096 (torek–nedelja: 10:00–18:00) ali preko maila galerija.jakopic@mgml.si.

Ker fotografija ni le pritisk na sprožilec v pravem trenutku. Je način videnja sveta!

Termini in vsebina delavnic v fotografskem študijskem letu 2022

  • 18.–19. 2. 2022: Razmišljujoče oko: Nujnost vizualne pismenosti v 21. stoletju; Ta temeljna delavnica bo angažirala udeležence v urjenju vizualne pismenosti, medtem, ko bomo ostrili kritičen, ne zgolj fotografski pogled na vse, kar se dogaja okoli nas.
  • 25.–26. 3. 2022: Od lepot narave k družbenemu angažmajuNa delavnici se bomo, tudi v kontekstu razstave Taljenje, dotaknili konceptov družbeno-angažiranih praks in njihove moči vizualnega pripovedovanja s poglobljenim sporočilom.
  • 3.–4. 6. 2022: Aktivizem skozi fotografijo; Raziskovali in preizpraševali bomo moč, ki jo ima fotografija pri komuniciranju idej, drže posameznika in skupnosti, tudi na primeru razstave angažirane fotografinje Letizie Battaglie.
  • 14.–15. 10. 2022: Od ideje do fotografske razstave; Na tej delavnici se bomo hkrati z dejansko pripravo razstave Replika Bojana Radoviča v Galeriji Jakopič posvetili koncipiranju in izvedbi razstave.
  • 2.–3. 12. 2022: Fotografija kot proces; Na petem srečanju se bomo zatopili v večplasten, pogosto dolgotrajen proces, ki fotografa vodi pri dolgoročnih fotografskih projektih.
  • bonus poletno sobotno popoldne: Svet tehničnih izzivov: fotografska pre- in post produkcija; Ponudila bo praktični vpogled v metode in načine za uspešno izvedbo fotografskega projekta.

 ©Metod Blejec


© Metod BlejecStrokovni tim: dr. Marija Skočir, kustosinja za fotografijo; Matevž Paternoster, fotograf, delujoč na stičišču arhitekturne, muzejske in komercialne fotografije; Saša Kralj, izkušeni fotoreporter, ki se je preusmeril v avtorsko in mentorsko delovanje; Metod Blejec, multimedijski umetnik in oblikovalec; Janja Rebolj, strokovnjakinja za izobraževanje odraslih

Čas in kraj poteka delavnic: Celoletni program obsega 5 delavnic, ki bodo potekale v petek (18:00–21:00) in soboto (9:00–18:00); termin bonus tehnične delavnice bo določen v dogovoru z udeleženci;
Galerija Jakopič in druge lokacije MGML; na prostem in v studiih

Cena posamezne delavnice je 125 € / osebo. Pri takojšnjem plačilu vseh 5 delavnic velja 10% popusta (560 € / osebo).

Člani Kroga prijateljev Galerije Jakopič lahko na program uveljavljajo 15% popust.

Več informacij:
Od blizu: fotografija kot način videnja sveta; podrobnejši opis delavnic 2022.pdf
Intervju dr. Marije Skočir o študijski skupini Od blizu za Outsider.pdf

Arhiv:
Od blizu: fotografija kot način videnja sveta, fotografsko študijsko leto 2017/18
Od blizu: fotografija kot način videnja sveta, fotografsko študijsko leto 2018/19

© Una Rebić

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se