Ljubljana
MGML

Od blizu: Fotografija kot način videnja sveta

Fotografsko študijsko leto 2022

V letošnjem letu vas v Galeriji Jakopič ponovno vabimo, da se priključite uspešni študijski skupini Od blizu: Fotografija kot način videnja sveta

Naš celoletni program neformalnega izobraževanja 16 udeležencem, ki idejo fotografije nosijo v svojem pogledu na svet, omogoča, da se kot občutljivi posamezniki od blizu soočijo s poslanstvi, ki jih medij fotografije uresničuje. Program pod vodstvom močnega strokovnega tima uvaja pristope k fotografiji in k širjenju sporočilnosti fotografije, ki bolj kot na tehnični dovršenosti opreme in veščini temeljijo na urjenju očesa in osebnosti fotografa.

Ker fotografija ni le pritisk na sprožilec v pravem trenutku. Je način videnja sveta!

Prva delavnica, 18. in 19. 2. 2022, bo odprta za širši krog udeležencev, ki se po prvi izkušnji lahko odločijo za vpis v celotno študijsko leto. 

Pohitite s prijavami!

© Metod Blejec

© Metod Blejec

Cena posamezne delavnice je 125 € / osebo. Pri takojšnjem plačilu vseh 5 delavnic velja 10% popusta (560 € / osebo).

Ob plačilo prve delavnice v znesku 125 € / osebo in odločitvi za vpis v celoletni program je mogoče:
- plačilo preostalih 4 delavnic v enkratnem znesku z 10% popustom (450 € / osebo) ali
- plačilo v 10 mesečnih obrokih po 50 €; v primeru obročnega odplačevanja se udeleženci ob vpisu zavežejo k udeležbi in plačilu celoletnega programa

Za plačilo delavnic je mogoče vnovčiti BON21.

Člani Kroga prijateljev Galerije Jakopič lahko na program uveljavljajo 15% popust.

Prijave sprejemamo na naslovu prijava@mgml.si do zapolnitve mest.

Termini in vsebina delavnic v fotografskem študijskem letu 2022

  • 18.–19. 2. 2022: Razmišljujoče oko: Nujnost vizualne pismenosti v 21. stoletju; Ta temeljna delavnica bo angažirala udeležence v urjenju vizualne pismenosti, medtem, ko bomo ostrili kritičen, ne zgolj fotografski pogled na vse, kar se dogaja okoli nas.
  • 25.–26. 3. 2022: Od lepot narave k družbenemu angažmajuNa delavnici se bomo, tudi v kontekstu razstave Taljenje, dotaknili konceptov družbeno-angažiranih praks in njihove moči vizualnega pripovedovanja s poglobljenim sporočilom.
  • 3.–4. 6. 2022: Aktivizem skozi fotografijo; Raziskovali in preizpraševali bomo moč, ki jo ima fotografija pri komuniciranju idej, drže posameznika in skupnosti, tudi na primeru razstave angažirane fotografinje Letizie Bataglie.
  • 14.–15. 10. 2022: Od ideje do fotografske razstave; Na tej delavnici se bomo hkrati z dejansko pripravo razstave Replika Bojana Radoviča v Galeriji Jakopič posvetili koncipiranju in izvedbi razstave.
  • 2.–3. 12. 2022: Fotografija kot proces; Na petem srečanju se bomo zatopili v večplasten, pogosto dolgotrajen proces, ki fotografa vodi pri dolgoročnih fotografskih projektih.
  • bonus poletno sobotno popoldne: Svet tehničnih izzivov: fotografska pre- in post produkcija; Ponudila bo praktični vpogled v metode in načine za uspešno izvedbo fotografskega projekta.

 ©Metod Blejec


© Metod BlejecStrokovni tim: dr. Marija Skočir, kustosinja za fotografijo; Matevž Paternoster, fotograf, delujoč na stičišču arhitekturne, muzejske in komercialne fotografije; Saša Kralj, izkušeni fotoreporter, ki se je preusmeril v avtorsko in mentorsko delovanje; Metod Blejec, multimedijski umetnik in oblikovalec; Janja Rebolj, strokovnjakinja za izobraževanje odraslih

Čas in kraj poteka delavnic: Celoletni program obsega 5 delavnic, ki bodo potekale v petek (18:00–21:00) in soboto (9:00–18:00); termin bonus tehnične delavnice bo določen v dogovoru z udeleženci;
Galerija Jakopič in druge lokacije MGML; na prostem in v studiih

»V času, ko je za fotografiranje in širjenje fotografij dober sleherni izgovor, je še posebej pomembno /…/ ponuditi možnost urjenja očesa samega, /…/ usmerjati k razmišljanju o svetu skozi vizualne podobe, preobražanju posameznikov v zavedne opazovalce.« Raymond Depardon

Galerija Jakopič, eno osrednjih razstavišč Muzeja in galerij mesta Ljubljane, je prostor, usmerjen k širšemu družbenemu razumevanju fotografije kot enega najizraznejših umetniških, komunikacijskih in kreativnih medijev.

Naš celoletni program neformalnega izobraževanja Od blizu omogoča, da se občutljivi posamezniki od blizu soočijo s poslanstvi, ki jih medij fotografije uresničuje. Uvaja pristope k fotografiji in k širjenju sporočilnosti fotografije, ki bolj kot na tehnični dovršenosti opreme in veščini temeljijo na urjenju očesa in osebnosti fotografa.

Več informacij:
Od blizu: fotografija kot način videnja sveta; podrobnejši opis delavnic 2022.pdf
Intervju dr. Marije Skočir o študijski skupini Od blizu za Outsider.pdf

Arhiv:
Od blizu: fotografija kot način videnja sveta, fotografsko študijsko leto 2017/18
Od blizu: fotografija kot način videnja sveta, fotografsko študijsko leto 2018/19© Una Rebić

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se