Ljubljana
MGML

Od blizu: Fotografija kot način videnja sveta

ZBIRAMO PRIJAVE ZA OD BLIZU 2024!

Vsem interesentom z veseljem sporočamo, da so znani termini in teme izobraževanja Od blizu v 2024.
Več informacij TUKAJ


»V času, ko je za fotografiranje in širjenje fotografij dober sleherni izgovor, je še posebej pomembno /…/ ponuditi možnost urjenja očesa samega, /…/ usmerjati k razmišljanju o svetu skozi vizualne podobe, preobražanju posameznikov v zavedne opazovalce.« Raymond Depardon

Galerija Jakopič, eno osrednjih razstavišč Muzeja in galerij mesta Ljubljane, je prostor, usmerjen k širšemu družbenemu razumevanju fotografije kot enega najizraznejših umetniških, komunikacijskih in kreativnih medijev.

Naš celoletni program neformalnega izobraževanja Od blizu omogoča, da se občutljivi posamezniki od blizu soočijo s poslanstvi, ki jih medij fotografije uresničuje. Uvaja pristope k fotografiji in k širjenju sporočilnosti fotografije, ki bolj kot na tehnični dovršenosti opreme in veščini temeljijo na urjenju očesa in osebnosti fotografa.

Ekipa vrhunskih strokovnjakov bo vodila udeležence Od blizu skozi proces, ki vključuje pet dvodnevnih delavnic in dodatno srečanje. V dinamičnem dialogu med teorijo in prakso se bodo dotaknili različnih tem. Mentorji udeležence spodbujajo, da poiščejo svoj izvirni individualni izraz in se vključijo v kritično razmišljanje o različnih temah, umetniških fotografskih žanrih in načinih predstavljanja fotografskega dela. Program nudi znanje, ustvarjalno rast in srečanja z mednarodno priznanimi fotografi.

© Metod Blejec


© Metod Blejec

Za leto 2023 smo zasnovali zanimiv program delavnic, ki se bodo med drugim dotaknile nujnosti vizualne pismenosti v sodobni družbi, razmislekov o možnosti trajnostnega delovanja na področju fotografije in načinih njene prezentacije, torej tudi metodologij galerijske prakse. Udeleženci bodo skupaj z mentorji razmišljali o fotografiji kot o vizualni pripovedi ter o fotografiji v navezavi z vprašanji spola, identitete in družbene vloge, v praktičnem delu delavnic pa se bodo spoznali z osnovnimi principi vizualnega pripovedovanja in se urili v različnih fotografskih žanrih in tehnikah.

Program bo vsebinsko vezan na galerijske postavitve Galerije Jakopič v 2023; Valovanje, Susan Meiselas: Mediacije in Slovenske umetnice – fotografinje 1850–1950.

Srečevali se bomo:
20.–21. januar 2023
24.–25. marec 2023
26.–27. maj 2023
6.–7. oktober 2023
1.–2. december 2023

     
     Opisi delavnic v fotografskem študijskem letu 2023

  • 20.–21. 1. 2023: Razmišljujoče oko: Nujnost vizualne pismenosti v 21. stoletju: Delavnica bo ponudila možnosti zavestnega gledanja/videnja v procesu fotografiranja, razmislek o smiselnosti in pomenu lastnega fotografskega procesa ter o zavedanju odnosov, pomembnih v procesu fotografiranja in distribuciji fotografij. Ta temeljna delavnica bo angažirala udeležence v urjenju vizualne pismenosti, medtem, ko bomo ostrili kritičen, ne zgolj fotografski, pogled na dogajanje okoli nas.

  • 24.–25. 3. 2023: Prezentacije fotografije: alternativni pristopi: Fotografija spregovori z gledalcem šele, ko doživi eno od svojih možnih prezentacij, posebej v obliki razstave. Vendar: ali veliki formati res pomenijo velikega umetnika? Kako forma podkrepi vsebino in ali fotografija res potrebuje prestižno materialno obliko, da komunicira svoje sporočilo? Čemu je smiselno razmišljati o trajnostnih materialih, reciklaži, ponovni uporabi z namenom, da bi podkrepili zgodbe, ki jih vizualizirajo fotografska dela?

  • 26.–27. 5. 2023: Fotografija in narava: trajnostni razmislek: V kontekstu tematike vode, ki je tema razstave Valovanje, bomo na tretji delavnici, ki jo bomo izvedli deloma na prostem, razmišljali o vlogi fotografije pri trajnostnem komuniciranju in vizualiziranju okoljevarstvenih tem, pomena naravnih bogastev in človekove soodvisnosti z naravo. Dotaknili se bomo tako konceptov družbeno-angažiranih praks kot tudi ustvarjalnih procesov, ki jih skozi fotografijo omogoča narava sama. Delavnico bo uvedlo za širšo javnost odprto predavanje umetnika Marka Pogačnika z naslovom Zemlja kot vodna krogla z okusom po ljubezni.

  • 6.–7. 10. 2023: Fotografija kot vizualna pripoved: Na delavnici bomo na primeru dela svetovno priznane fotografinje Susan Meiselas razmišljali o fotografiji kot o procesu opolnomočenja in se seznanili z različnimi tehnikami vizualnega pripovedovanja (fotoreportaža, dokumentarni projekti …) Med drugim se bomo posvetili vprašanju vloge fotografa kot "outsiderja" oz. "insiderja", dajanju glasu subjektu ter razmišljali o vlogah fotografa in občinstva. Kot uvod v delavnico bo na temo Pripovedna (ne)moč fotografije predaval dr. Ilija Tomanić-Trivundža, izr. prof. na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani.

  • 1.–2. 12. 2023: Fotografija in vprašanja spola, identitete in družbene vloge:  Na primeru razstave o Slovenskih umetnicah v obdobju 1850–1950 bomo razmišljali o vprašanju spola, identitete in družbene vloge tako na primeru fotografinj in umetnic, kot tudi na primeru portreta kot fotografske zvrsti.

  • Bonus poletna tehnična delavnica: Optimizacija delovnega procesa je ena pomembnejših tehničnih vidikov fotografije. Delavnica bo ponudila praktični vpogled v metode, ki jih fotograf uporablja, da uspešno izvede fotografski projekt, in zapolnila tehnične vrzeli, ki so sicer  manj izpostavljen vidik programa Od blizu.


©Metod Blejec


© Metod BlejecStrokovni tim: dr. Marija Skočir, kustosinja za fotografijo; Matevž Paternoster, fotograf, delujoč na stičišču arhitekturne, muzejske in komercialne fotografije; Saša Kralj, izkušeni fotoreporter, ki se je preusmeril v avtorsko in mentorsko delovanje; Metod Blejec, multimedijski umetnik, oblikovalec in fotograf; Janja Rebolj, strokovnjakinja za izobraževanje odraslih

Čas in kraj poteka delavnic: Celoletni program obsega 5 delavnic, ki bodo potekale v petek (18:00–21:00) in soboto (9:00–18:00); termin bonus tehnične delavnice bo določen v dogovoru z udeleženci;
Galerija Jakopič in druge lokacije MGML; na prostem in v studiih

Ker fotografija ni le pritisk na sprožilec v pravem trenutku. Je način videnja sveta!

Cena vseh 5 delavnic je 625 € / osebo. Ob takojšnjem plačilu celoletnega programa vam priznamo 10 % popust (560 € / osebo). Člani Kroga prijateljev Galerije Jakopič lahko uveljavljajo 15% popust na redno ceno programa (625 € / osebo).

Možno se je udeležiti tudi zgolj prve delavnice, ki bo odprta za širši krog udeležencev, za ceno 125 € / osebo. Za  tiste, ki bi se po  tej prvi izkušnji odločili, da se bodo vpisali v celoletni tečaj, pa so možnosti plačila naslednje:
- plačilo preostalih 4 delavnic v enkratnem znesku z 10% popustom (450 € / osebo) ali
- plačilo v 10 mesečnih obrokih po 50 €; v primeru obročnega odplačevanja se udeleženci ob vpisu zavežejo k udeležbi in plačilu celoletnega programa

Petkova uvodna predavanja bodo odprta za širšo javnost.
Vstopnina: 3 € / brezplačno za člane Kroga prijateljev GJ

Več informacij:
Kratke biografije mentorjev Od blizu
Intervju dr. Marije Skočir o študijski skupini Od blizu za Outsider.pdf

Arhiv:
Od blizu: fotografija kot način videnja sveta, fotografsko študijsko leto 2017/18
Od blizu: fotografija kot način videnja sveta, fotografsko študijsko leto 2018/19
Od blizu: fotografija kot način videnja sveta; podrobnejši opis delavnic 2022.pdf


© Una Rebić

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se