Ljubljana
MGML

Od blizu: Fotografija kot način videnja sveta

Obveščamo vas, da zaradi izziva, ki ga januarski termin predstavlja za nekatere udeležence in mentorje, prestavljamo začetek delavnice Od blizu na 22. in 23. marec 2024. Nekaj mest je še na voljo, prijave so po novem odprte do 20. marca 2024.

»V času, ko je za fotografiranje in širjenje fotografij dober sleherni izgovor, je še posebej pomembno /…/ ponuditi možnost urjenja očesa samega, /…/ usmerjati k razmišljanju o svetu skozi vizualne podobe, preobražanju posameznikov v zavedne opazovalce.« Raymond Depardon

Galerija Jakopič, eno osrednjih razstavišč Muzeja in galerij mesta Ljubljane, je prostor, usmerjen k širšemu družbenemu razumevanju fotografije kot enega najizraznejših umetniških, komunikacijskih in kreativnih medijev.

Naš celoletni program neformalnega izobraževanja Od blizu omogoča, da se občutljivi posamezniki od blizu soočijo s poslanstvi, ki jih medij fotografije uresničuje. Uvaja pristope k fotografiji in k širjenju sporočilnosti fotografije, ki bolj kot na tehnični dovršenosti opreme in veščini temeljijo na urjenju očesa in osebnosti fotografa.

Ekipa vrhunskih strokovnjakov bo vodila udeležence Od blizu skozi proces, ki vključuje pet dvodnevnih delavnic in dodatno srečanje. V dinamičnem dialogu med teorijo in prakso se bodo dotaknili različnih tem. Mentorji udeležence spodbujajo, da poiščejo svoj izvirni individualni izraz in se vključijo v kritično razmišljanje o različnih temah, umetniških fotografskih žanrih in načinih predstavljanja fotografskega dela. Program nudi znanje, ustvarjalno rast in srečanja z mednarodno priznanimi fotografi.

©Metod Blejec

Za leto 2024 smo ponovno zasnovali zanimiv in razgiban program, s katerim startamo konec marca 2024. Na delavnicah Od blizu se boste pod vodstvom odličnih mentorjev med drugim dotaknili vizualne pismenosti v sodobni družbi, odnosov v produkciji, distribuciji in percepciji fotografije ter spoznali, kaj je kolaborativna fotografija. V praktičnem delu delavnic se boste spoznali z osnovnimi principi vizualnega pripovedovanja in se urili v različnih fotografskih žanrih in tehnikah.

Program bo vsebinsko vezan na galerijski postavitvi Galerije Jakopič v 2024; srednjekarierno retrospektivo francoskega fotografa slovenskega rodu Klavdija Slubana z naslovom Nekje drugje Tukaj in skupinsko fotografsko razstavo z delovnim naslovom Dokument_iranje.

Srečevali se bomo:
22. in 23. marca 2024
31. maja in 1. junija 2024
27. in 28. septembra 2024
29. in 30. novembra 2024
*dodaten termin v dogovoru z udeleženci

     Teme delavnic v fotografskem študijskem letu 2024

 • Kritično mišljenje kot osnova vizualne pismenosti VEČ
  Na prvem srečanju bomo preko predstavitev vseh petih mentorjev raziskovali globino posameznikovega delovanja v kontekstu skupnosti ter preučili, kako nas povezuje umetnost fotografskega izražanja. Poudarek bo na pomenu kritičnega mišljenja pri interpretaciji in posredovanju fotografskih podob ter na razvoju vizualne pismenosti za premišljen prenos vrednot, čustev in idej v fotografski proces. Posebna priložnost za udeležence bo sobotno srečanje s priznanim fotografom Klavdijem Slubanom in skupno raziskovanje njegovega ustvarjalnega procesa ter razstave Nekje drugje Tukaj.

 • Dimenzije; Prostor, forma in razsežnost v fotografiji
  Prvi del delavnice bo potekal v navdihujoči izmenjavi izkušenj ustvarjanja s fotografom Klavdijem Slubanom ob njegovi razstavi Nekje drugje Tukaj. Skozi fotografijo in druga multimedijska orodja bomo pretresli naše načine dojemanja razsežnosti prostora in razmišljali o odnosu teh orodij do drugih dimenzij.

 • Fotografija in arhetip
  Vizualno dojemanje sveta je neločljivo povezano s tem, kar gledamo, vendar tudi bistveno odvisno od simbolov in vzorcev, vgrajenih v našo kolektivno podzavest. Kako z njimi fotografija in druge sodobne vizualne tehnologije posredujejo svoje pomene in sooblikujejo našo podobo o samih sebi in svetu? 

 • Razmerja moči;Analiza odnosov v produkciji, distribuciji in percepciji fotografije
  V dobi družbenih medijev in neposredne izmenjave ima fotografija ključno vlogo pri vplivanju na javno mnenje, ozaveščanju ter spodbujanju kulturnih in družbenih sprememb. Zato se bomo na tej delavnici osredotočili na zavedanje dinamike moči med fotografom, subjektom in gledalcem, kar vpliva na distribucijo in interpretacijo fotografskih del v najširšem družbenem kontekstu. 

 • Kolaborativna fotografija; Izkušnja soustvarjanja
  Delavnica bo postavljena kot prostor za kultiviranje notranjega razvoja skozi sodelovalno prakso, ki ne le oplemeniti končne fotografske izkušnje, temveč tudi spodbuja rast in osebno izpopolnjevanje vsakega udeleženca. Poseben poudarek bo na procesu ustvarjanja, kjer bo skupina skozi dialog, sodelovanje in eksperimentiranje obogatila končne fotografske rezultate.

  Delavnice so primerne tako za izkušene fotografe in fotografinje kot za posameznike in posameznice, ki se s fotografijo ukvarjajo ljubiteljsko oz. jo uporabljajo pri svojem delu.


©Metod Blejec

Strokovni tim: dr. Marija Skočir, kustosinja za fotografijo; Matevž Paternoster, fotograf, delujoč na stičišču arhitekturne, muzejske in komercialne fotografije; Saša Kralj, izkušeni fotoreporter, ki se je preusmeril v avtorsko in mentorsko delovanje; Metod Blejec, interdisciplinarni umetnik, fotograf, oblikovalec in pedagog; Janja Rebolj, strokovnjakinja za izobraževanje odraslih

Čas in kraj poteka delavnic: Celoletni program obsega 5 delavnic, ki bodo potekale v petek (18.00–21.00) in soboto (9.00–18.00);
Galerija Jakopič in druge lokacije MGML; na prostem in v studiih

Ker fotografija ni le pritisk na sprožilec v pravem trenutku. Je način videnja sveta!

Vse, ki vam začetek delavnic Od blizu v januarju morebiti ni ustrezal, obveščamo, da je za celoletni program na voljo še nekaj mest. Prijave so po novem odprte vse do srede, 20. marca 2024, do 12. ure.

Cena vseh 5 delavnic je 650 € / osebo. Ob takojšnjem plačilu celoletnega programa vam priznamo 10 % popust (585 € / osebo). Člani Kroga prijateljev GJ lahko uveljavljajo 15% popust na redno ceno programa (552,5 € / osebo).

Možno se je udeležiti tudi zgolj prve delavnice, ki bo odprta za širši krog udeležencev, za ceno 130 € / osebo. Za  tiste, ki bi se po  tej prvi izkušnji odločili, da se bodo vpisali v celoletni tečaj, so možnosti plačila naslednje:
- plačilo preostalih 4 delavnic v enkratnem znesku z 10% popustom (468 € / osebo) ali
- plačilo v 10 mesečnih obrokih po 65 €; v primeru obročnega odplačevanja se udeleženci ob vpisu zavežejo k udeležbi in plačilu celoletnega programa

Zagotovite si svoje mesto na prijava@mgml.si

Odprta je tudi možnost, da se na delavnice prijavite v sklopu vaših službenih izobraževanj. Tozadevno za več informacij pišite na janja.rebolj@mgml.si 

Več informacij:
Kratke biografije mentorjev Od blizu
Intervju dr. Marije Skočir o študijski skupini Od blizu za Outsider.pdf

Arhiv:
Od blizu: fotografija kot način videnja sveta, fotografsko študijsko leto 2023
Od blizu: fotografija kot način videnja sveta, fotografsko študijsko leto 2017/18
Od blizu: fotografija kot način videnja sveta, fotografsko študijsko leto 2018/19
Od blizu: fotografija kot način videnja sveta; podrobnejši opis delavnic 2022.pdf


© Metod Blejec

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se