Ljubljana
MGML
za vrtce

Programi za vrtce

V novem šolskem letu 2023/24 vas vabimo na naše ustvarjalne, razigrane, kulturne in zgodovinske muzejske dejavnosti, ki jih že vrsto let pripravljamo za vrtčevske malčke, prav vse pa so odlična priložnost za popestritev programa in izhodišče za raziskovanje preteklosti našega mesta. Na vas čakajo junaki našega železnega repertoarja – koliščarka Jezerna roža, Rimljanki Livija in Honorata, gospodinja Magdalena, kuža Sivko, vitez Jurij in čevljar Bruno ter razigrani škrat Zavijalček.
Programi za vrtce

Rezervacije in prijave

Rezervacije in prijave na vse pedagoške programe so možne preko telefona 01 24 12 506, od ponedeljka do petka, med 8:00 in 14:00 ali preko elektronskega naslova: prijava@mgml.si.


© Andrej Peunik/MGML

Interaktivni ogled stalne razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto.

Od kolišča do mestnega središča

Muzejski časovni stroj popelje otroke na raziskovanje preteklosti glavnega mesta Slovenije. Z njegovo pomočjo odpotujejo skozi čas in obiščejo koliščarsko vas, rimsko mesto Emona in srednjeveško Ljubljano. Če otroci uganejo magični izrek, prebudijo like iz preteklosti, ki jim predstavijo vsakdanje življenje svojega časa.

Program vključuje uporabo vseh čutil in ustvarjalnega giba.


Raziskovalni ogled stalne razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto. z gibalno delavnico in eksperimentom

Vodno potovanje

Skozi Vodno potovanje se otroci aktivno in z vsemi čuti seznanijo s pomenom vode in njenimi bistvenimi značilnostmi. Na ogledu spoznajo, kje vse vodo najdemo ter koliko je vode na svetu, kje jo uporabljamo danes in kakšen odnos so imeli do nje v preteklosti. Otroci se zberejo ob čisto pravem vodnjaku in njegovo delovanje preizkusijo na modelu.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Raziskovalni ogled arheološkega parka Zgodnjekrščansko središče z delavnico

Arheopeskovnik s Honorato

Rimljanka Honorata povabi otroke med ostaline svoje hiše in jim predstavi, kako je z družino živela v antičnem mestu Emona. Otroci ji pomagajo poiskati izgubljene predmete, skupaj si ogledajo ostanke talnega ogrevanja in bazenčke, v katerih se je umivala njena družina.


Voden ogled stalne razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto. z delavnico

Na obisku pri Rimljanki Liviji

Otroci v družbi Rimljanke Livije raziskujejo ostaline iz rimskega časa, ki so jih arheologi našli v muzejski kleti. Skupaj zakorakajo po emonski cesti, pokukajo v rimsko kloako, postojijo ob nagrobniku šestletne deklice, povonjajo kruh v rimski gostilni, poiščejo antične posode in prižgejo oljenko.

© Andrej Peunik/MGML


NOVO // Interaktivno vodstvo z delavnico 

Mi pa lukn'co šivamo

Otroci na razstavi o oblačilni kulturi Ljubljančanov spoznajo različne oblačilne navade iz preteklosti mesta. S pomočjo gledališča predmetov in različnih lutk spoznajo, kako so se ljudje včasih oblačili, katere pripomočke so uporabljali pri osebni higieni in v čem se ti razlikujejo od današnjih.


Interaktivni ogled vrta in Plečnikove hiše

Skrivnosti Plečnikovega vrta

Otroci pokukajo v okrogli stolp Plečnikovega domovanja in poiščejo pripomočke, ki jih je mojster uporabljal pri risanju načrtov. Spoznajo razliko med skico, načrtom in maketo ter poustvarijo tri njegova najznamenitejša ljubljanska dela – knjižnico, tržnico in pokopališče. Raziskujejo vrt, ki je bil Plečniku velik navdih za ustvarjanje, z uporabo ogledal odkrivajo detajle vrta in hkrati urijo svoja čutila.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Interaktivno vodstvo po Plečnikovi hiši z gibalno in ustvarjalno delavnico

Plečnik za najmlajše

Otroci obiščejo hišo, v kateri je več desetletij živel slavni arhitekt Jože Plečnik. Spoznajo, kako je risal načrte za različne stavbe, vključno z načrtom za lastno hišo. Med ogledom otroci dobijo vpogled v Plečnikovo skromno življenje. Sprehodijo se skozi mojstrovo vhodno vežo, kuhinjo, sprejemnico in kopalnico ter preverijo, koliko kotov ima njegova okrogla spalnica z delovno sobo


Vodeni ogled razstave z ustvarjalno delavnico

Čarobni fotogram

Kaj je v resnici fotografija in kako nastane? Povprašajmo pravega fotografa! Ali veste, da je za nastanek fotografije najpomembnejša svetloba in da za fotografijo ne potrebujemo nujno fotoaparata? Otroci s pomočjo predstavitve najprej spoznajo, zakaj je fotografija "zapis svetlobe", nato pa se sami preizkusijo v stari tehniki izdelave fotografij – cianotipiji.

© dokumentacija MGML


© dokumentacija MGML

Vodeni ogled razstave z ustvarjalno delavnico

Svetloris

Kaj je v resnici fotografija in kako nastane? Povprašajmo pravega fotografa! Otroci s pomočjo predstavitve najprej spoznajo, zakaj je fotografija "zapis svetlobe", nato pa sledi vznemirljiv ustvarjalni eksperiment, ki jim približa bistvo fotografije same, prenesene v digitalni svet.


Izkustvena delavnica z ogledom najstarejšega lesenega kolesa na svetu

Veščine iz pradavnine

Otroci odpotujejo 5000 let v preteklost, v čas koliščarjev, ki so živeli na območju današnjega Ljubljanskega barja. S pomočjo makete in ostankov takratnega orodja in orožja spoznavajo življenje koliščarjev, ki so svoje hiške gradili na kolih na obrobju takratnega jezera. Ogledajo si najstarejše leseno kolo z osjo na svetu in poskušajo ponovno sestaviti njegovo kopijo.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Interaktivno vodstvo po razstavi Ljubljana. Zgodovina. Mesto. z delavnico

Skok v srednji vek

Otroci se podajo 1000 let v preteklost, v čas nastanka mesta Ljubljana, ko je ta obsegala Stari, Novi in Mestni trg. Spoznajo življenje srednjeveških prebivalcev, prisluhnejo zgodbam o načinu življenja v tistem času. Druženje spremljata lutki v podobi viteza Jurija in šuštarja Bruna, ki s svojimi zgodbami popestrita spoznavanje ljubljanskih srednjeveških prigod.


Izkustvena delavnica

Dom nekoč

Kako so opravljale gospodinjska opravila prababice, ko še ni bilo električnih pripomočkov? S čim so si pomagale pri hišnih opravilih? Kje so razlike in kje podobnosti z današnjim časom? Kako so nekoč prali in likali perilo, kako so prišili gumb, kako so zmleli kavo in orehe, kako so pripravili piškote, oželi limono, s čim so očistili čevlje in počistili tla?

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Praznična doživljajsko-ustvarjalna delavnica

Trije decembrski možje

Škrat Zavijalček je v svoji dolgi škratji karieri zavijal darila vsem trem decembrskim dobrim možem, Miklavžu, Božičku in dedku Mrazu, zato zelo dobro pozna zgodbe o raznovrstnih dogodivščinah in doživetjih z njimi – kar iz rokava jih stresa. Otroci na delavnici spoznajo vse tri dobrotnike in se jih naučijo razlikovati med seboj.


Interaktiven ogled razstave z eksperimentalno delavnico

Igra s svetlobo

S pajkom Štefanom, ki si med umetniškimi deli išče nov dom, se bomo podali na raziskovalni ogled razstave, ki bo vznemirila naše čute.


Vodeni ogled občasne razstave z ustvarjalno delavnico

Poklic: Sodobni umetnik

Sodobna umetnost se v marsikaterem pogledu razlikuje od umetnosti starejših obdobij. Glavne zvezde klasičnih umetnosti, slikarske barve, realistične poteze in estetske oblike, so zdaj na stranskem tiru.


Vodeni ogled občasne razstave z ustvarjalno delavnico

Pleksi lazanja

Na delavnici se bomo sprehodili po galeriji, raziskali aktualno razstavo ter razvozlavali zgodbe in skrite pomene umetniških del. Po navdihu videnega bomo ustvarili »pleksi lazanjo«, skupinsko umetniško delo.


Vodeni ogled z ustvarjalno delavnico

Risbe na vrtiljaku

Spoznavali bomo svet slikarstva, filma in glasbe ter se naučili, kako lahko te elemente združimo za ustvarjanje plesočih umetniških del.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se