Ljubljana
MGML
Ljubljana se klanja Sloveniji VII: Jesenice
4. 4. 2023–7. 5. 2023

Razstavna karavana cikla Ljubljana se klanja Sloveniji bo tokrat romala v železarsko mesto Jesenice in njegovo širšo okolico. Predstavljena bodo umetniška dela, ki s tega ...

Napovedujemo
Festival Svetlobna gverila 2023: Prostor
Festival Svetlobna gverila 2023: Prostor
22. 5. 2023–27. 8. 2023

Osrednja razstava 17. festivala Svetlobna Gverila bo v Galeriji Vžigalici na ogled vse do konca avgusta. Avtorji in avtorice Iva Ferlinc, Beam Team, Črt Trkman in Aleš Zupanc, Sophie Guyot, Camila Mejía in Erik Wälz bodo svoja dela na temo Prostor prilagodili tako, da bodo njihove svetlobne instalacije po koncu festivala, ki sicer zahteva mnogo produkcijskih naporov, pri nas na ogled vse poletje, tudi podnevi.

Napovedujemo
Dominik Mahnič
Dominik Mahnič
19. 9. 2023–5. 11. 2023

Dominik Mahnič je akademski slikar, magister videa in eden najbolj aktivnih ter lucidnih street art umetnikov pri nas. V ospredju njegovega likovnega snovanja je predvsem raziskovanje mehanskega razkrajanja celostne podobe. Za razstavo v Galeriji Vžigalica snuje robotsko roko, ki bo preko vmesnika umetne inteligence po željah obiskovalcev slikala umetniška dela.

Napovedujemo
Giovanni Morbin
Giovanni Morbin Hibridne akcije
28. 11. 2023–14. 1. 2024

Galerija Vžigalica bo konec novembra gostila retrospektivno razstavo italijanskega umetnika in performerja Giovannija Morbina z naslovom Hibridne akcije. Od leta 1978 je Morbinovo umetniško raziskovanje povezano z vedenjem, performans pa je zanj idealno sredstvo za izražanje idej. 

Novice

Kako bo v 2023 zažigala Galerija Vžigalica?

Galerija Vžigalica v 2023 nadaljuje s pomembnimi raziskovalnimi projekti, novimi prijemi produkcije in razstavami, ki prinašajo svežino pogledov in jih v drugih prostorih MGML ni mogoče predstaviti. Na predvečer slovenskega kulturnega praznika startamo z Originalnimi ponaredki Marcela Valentinija, ponovno bomo osrednje razstavišče Svetlobne gverile, karavana cikla Ljubljana se klanja Sloveniji pa bo romala v Jesenice. Za grand finale konec leta  napovedujemo razstavo priznanega italijanskega umetnika in performerja Giovannija Morbina. 

22. december 2022
Galerija Vžigalica
Dogodki ob razstavi Zgodilo se je čisto blizu nas

Razstava Zgodilo se je čisto blizu nas je eden od dogodkov ob 30-letnici prihoda pregnank in pregnancev iz BiH v Slovenijo. V Muzeju in galerijah mesta Ljubljane smo jo pripravili v sodelovanju z zavodom Divja misel. Drugi del razstave bo od 14. aprila na ogled v Vodnikovi domačiji Šiška. Spodaj objavljamo še ostale dogodke, ki se bodo zvrstili v sklopu obletnice:


6. april 2022
Galerija Vžigalica
Zbiranje pričevanj za razstavo Zgodilo se je čisto blizu nas

Na pobudo nekdanje begunke Maide Džinić na Divji misli skupaj z Mestnim muzejem Ljubljana, Galerijo Vžigalica ter številnimi sodelavci in partnerji pripravljamo razstavo, s katero bomo obeležili 30. obletnico prihoda prvega vala beguncev iz BiH v Slovenijo.

22. marec 2022
Galerija Vžigalica

Galerija Vžigalica

Galerija Vžigalica, kot že samo ime pove, je prostor za iskrive nove ideje. Je prizorišče raznovrstnih projektov s področja sodobnih likovnih, avdio-vizualnih, performativnih in drugih umetniških praks. V manjšem, a izjemno fleksibilnem razstavišču v središču Ljubljane spodbujamo raznolike odzive kulture in umetnosti v kontekstu urbane kulture in se trudimo prispevati k definiranju tega pojava. Galerija Vžigalica deluje kot laboratorij novih idej, kreativnih formul in drugačnih pristopov h kakovostni umetniški produkciji.

Galerija Vžigalica
© Matevž Paternoster/MGML

Lokacija

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

Kontakt

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

Odpiralni čas

torek–nedelja: 10:00–18:00
ponedeljek: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

Vstopnice

Vstop prost.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se