Ljubljana
MGML

Razstave

Napovedujemo
Svetlobna gverila: Transformacije
Svetlobna gverila: Transformacije
24. 5. 2024–1. 9. 2024

Svetlobna gverila letos uradno stopa v obdobje odraslosti – z 18. edicijo festivala, posvečenega umetniškemu raziskovanju medija svetlobe, ki velja za edinstveno manifestacijo tega tipa v tukajšnjem prostoru. Letošnja naslovna tema so Transformacije; izbrana dela reflektirajo različne vidike sprememb in preobrazb, ki smo jim priča v našem okolju oziroma v naših življenjih.

Napovedujemo
Matej Stupica
Matej Stupica
26. 9. 2024–17. 11. 2024

Od konca septembra bomo v Galeriji Vžigalica predstavljali Mateja Stupico (1987), akademskega slikarja, delujočega na različnih področjih umetnosti. Naš galerijski prostor bo postal produkcijski prostor za nova dela in tematsko prikrojeno samostojno razstavo Stupice, na kateri bodo predstavljena umetnikova raziskovanja na področju razširjenega pomena risbe in instalacije v povezavi z uporabo zvoka.

Pretekle razstave

Tubolje
Ljubljana se klanja Sloveniji VIII
Tubolje
9. 4. 2024–12. 5. 2024
Osma edicija razstavnega cikla Ljubljana se klanja Sloveniji se je podala v Zasavje. V sklopu razstave z večplastnim naslovom Tubolje razkrivamo umetniški potencial in kulturne vplive lokalnih revirjev skozi dela Borisa Beje, Đejmi Hadrović, Maše Jazbec, Matica Kosa, Milana Razborška in Ulle Žibert.
The Miha Artnak
The Miha ArtnakLast
13. 2. 2024–24. 3. 2024
Razstava Last umetnika in oblikovalca The Mihe Artnaka skuša na novo opredeliti naše razumevanje lastništva in lastnine z uvedbo inovativnih konceptov (ne)lastništva in javne zasebne lastnine. Sedem umetniških del izziva naše običajne predstave o umetnosti ter z uporabo sodobne tehnologije in različnih storitev naslavlja lastnino, avtorstvo in avtentičnost. 
Giovanni Morbin
Giovanni MorbinHibridizakcije, od 1995 do danes
28. 11. 2023–21. 1. 2024
Kot svojevrsten hommage Ljubljani v Galeriji Vžigalica gostimo retrospektivo italijanskega umetnika in performerja Giovannija Morbina z naslovom Hibridizakcije, od 1995 do danes. Od začetkov je Morbinovo umetniško raziskovanje povezano z vedenjem, performans pa je zanj idealno sredstvo za izražanje idej. V 90. letih minulega stoletja je bil Morbin reden gost ljubljanske umetniške scene in je v mestu zasnoval ter izvedel štiri Hibridizakcije, kar je kasneje bistveno vplivalo tudi na njegovo mednarodno umetniško kariero. Ob razstavi v Ljubljani Morbin pripravlja tudi novo Hibridizakcijo 16, Zimzeleni.
Dominik Mahnič
Dominik MahničKrmiljenje čopiča
19. 9. 2023–5. 11. 2023
Dominik Mahnič, slikar z akademskim pedigrejem, mojster video estetike, tehnolog ter prepoznavna figura ulično-umetniškega gibanja, svojo umetniško refleksijo skladno vključuje v dialektiko med klasičnim slikarstvom in avantgardnimi dosežki sodobne tehnologije. Njegovo umetniško poznavanje in razmišljanje se osredotoča na Čopičograf, katerega najnovejšo iteracijo predstavljamo tudi v naši galeriji.
Svetlobna gverila: Prostor
Svetlobna gverila: Prostor
22. 5. 2023–27. 8. 2023
Mednarodni festival Svetlobna gverila, s središčem v Galeriji Vžigalica in njeni bližnji okolici, se v 17. ediciji posveča vprašanjem prostora, kar je tudi sicer njegova osrednja tema. Prostor, ta nesnovna in neomejena danost, kjer se na premici časa razgrinja totaliteta stvarnosti, odpira številna vprašanja in hkrati načenja vrsto problematik, še kako pomembnih za mnogotere vidike sodobnega življenja. 
Jesenice
Ljubljana se klanja Sloveniji VII
Jesenice
4. 4. 2023–7. 5. 2023
Razstavna karavana cikla Ljubljana se klanja Sloveniji je tokrat romala v železarsko mesto Jesenice in njegovo širšo okolico. Predstavljena so umetniška dela, ki s tega območja izvirajo, se v njem navdihujejo oziroma z Jesenic prihajajo njihove avtorice in avtorji, ki pod vprašaj postavljajo idejo doma, ki zaradi specifične geografske in zgodovinske pozicije lahko zavzema različne pomene in podobe.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se