Ljubljana
MGML
Mestni muzej Ljubljana
Od korzeta do žaketa
Od korzeta do žaketa Oblačilni videz Ljubljančanov, 1850–1950
11. 4. 2024–23. 2. 2025

Na razstavi predstavljeno tekstilno zbirko lahko 'beremo' kot galerijo modnih trendov preteklosti. Hkrati pa nam postavitev omogoča dragocen vpogled v stoletje življenja ljubljanskih meščanov, njihovega oblačilnega videza ter spoznanje s podobami mojstrskih delavnic, kjer so spretni mojstri in mojstrice obrti ustvarjali modne čudeže iz blaga.  

Cukrarna
Razširjeni vid
Skupinska razstava
Razširjeni vid
16. 2. 2024–26. 5. 2024

Dela izbranih slovenskih umetnic in umetnikov, ki izkoriščajo vrzeli v percepciji za intenziviranje gledalčeve izkušnje. Iluzije, ustvarjene s poigravanjem z barvo ter z elementoma svetlobe in zvoka, z učinki njunih lomljenj in odbojev, nudijo kalejdoskopsko popotovanje skozi zaznavanje, ki naseljuje mejo med umetnostjo, fiziko in nevroznanostjo.

Galerija Jakopič
Klavdij Sluban
Klavdij Sluban Nekje drugje Tukaj
19. 3. 2024–25. 8. 2024

Galerija Jakopič predstavlja doslej največjo srednjekarierno retrospektivno razstavo Klavdija Slubana, enega v svetu najbolj uveljavljenih fotografov slovenskega rodu. Za razstavo Nekje drugje Tukaj, sta avtor in kuratorka dr. Marija Skočir v poglobljenem dialogu zasnovala povsem nov izbor ciklov, ki skozi več kot 150 fotografij predstavlja vrhunce več kot treh desetletij Slubanovega ustvarjanja. Razstavo spremlja obsežna fotomonografija, ki je na voljo tudi kot posebna izdaja.

Cukrarna
Tarek Atoui: Stoječe valovanje
Tarek Atoui: Stoječe valovanje
29. 2. 2024–2. 6. 2026

Razstava Stoječe valovanje prinaša celosten vpogled v ustvarjalno prakso v Bejrutu rojenega in Parizu živečega zvočnega umetnika in elektroakustičnega skladatelja Tareka Atouija. V svoja večplastna zvočna dela ustvarjalec integrira dolgoletno preučevanje zgodovine glasbe in inštrumentov, skozi različne pristope razkriva pomembna družbena in politična vprašanja ter predstavlja glasbo in nove tehnologije kot bistvene vidike izražanja.

Mestni muzej Ljubljana
Arheopark Emona
Arheopark Emona
15. 5. 2024–6. 10. 2024

Spoznajte rimsko preteklosti našega mesta skozi doživetja v novi sezoni Arheoparka Emona!

Bežigrajska galerija 2
Bogdan Borčić
Risbe, slike, grafike in objekti 1949–2014
Bogdan Borčić Pogledi v atelje
22. 5. 2024–28. 6. 2024

Spominska razstava Bogdana Borčića (1926–2014) 
Enega od osrednjih slovenskih risarjev, slikarjev in grafikov, pa tudi predstavnika nepredmetne in minimalistične likovne umetnosti, ki jo je kot eden redkih likovnih umetnikov pri nas, ustvarjal od sredine 80. let prejšnjega stoletja vse do preminutja.

Mestna galerija Ljubljana
Mladen Stropnik
Mladen Stropnik adijo pecivo
23. 5. 2024–1. 9. 2024

Razstavni projekt Mladena Stropnika obravnava vprašanja dinamike in dojemanja različnih stvarnosti našega vsakdana. Ne le tiste, ki se je zavedamo, ampak tudi vseh tistih, ki so onkraj logičnega v območjih čudnega, nemogočega, tujega, drugačnega, tudi nezavednega in sanj.

Galerija Vžigalica
Svetlobna gverila: Transformacije
Svetlobna gverila: Transformacije
24. 5. 2024–1. 9. 2024

Svetlobna gverila letos uradno stopa v obdobje odraslosti – z 18. edicijo festivala, posvečenega umetniškemu raziskovanju medija svetlobe, ki velja za edinstveno manifestacijo tega tipa v tukajšnjem prostoru. Letošnja naslovna tema so Transformacije; izbrana dela reflektirajo različne vidike sprememb in preobrazb, ki smo jim priča v našem okolju oziroma v naših življenjih.

Mestni muzej Ljubljana
IZZIV: Včeraj jutrišnjega dne
IZZIV: Včeraj jutrišnjega dne SŠOF Ljubljana, oddelek modnega oblikovanja
17. 4. 2024–23. 2. 2025

Predstavitev projektne naloge je plod sodelovanja dijakinj Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana ter Mestnega muzeja Ljubljana z aktualno razstavo Od korzeta do žaketa. Mlade ustvarjalke 3. in 4. letnika so se podale na raziskovalno pot po muzeju. Pri spoznavanju teme je kmalu nastopil čas temeljite poglobitve in iskanja lastnega navdiha. Razvoj kolekcij je tako doživel razcvet in se razpršil v vse možne smeri, v katere je vodila domišljija.

Mestni muzej Ljubljana
LJBLJNČN/BLACK
LJBLJNČN/BLACK Fakulteta za dizajn
17. 4. 2024–23. 2. 2025

Študenti 1. letnika so s prefinjeno rokodelsko realizacijo ustvarjali izvirni konceptualni trajnostni oblikovalski rešitvi. Uporabili so eksperimentalne pristope, ki so jih nadgradili z avtorskim pristopom pri končni rešitvi. Študenti v 2. letniku pa so oblikovali sodobne različice  male črne obleke. Strukture, ki so nastale, v odnosu do telesa ponujajo svež in svoboden način oblačenja. Študenti so se pri razvoju oblikovalske zasnove navezovali na stalno zbirko Mestnega muzeja Ljubljana in aktualno razstavo Od korzeta do žaketa.

Plečnikova hiša
Plečnikova hiša
Biser slovenske kulturne dediščine 20. stoletja!
Plečnikova hiša
Stalna razstava

Oglejte si hišo, kjer je arhitekt Jože Plečnik (1872–1957) živel in ustvarjal od leta 1921 do svoje smrti in kjer se je porajala Plečnikova Ljubljana. Oglejte si stalno razstavo Plečnik o arhitektovem življenju in delu, vedno zanimive občasne razstave o njegovem ustvarjanju in Plečnikovo originalno ohranjeno domovanje, edinstven biser slovenske arhitekture.

Vstopite v hišo, kjer se je porajala Plečnikova Ljubljana!

Mestni muzej Ljubljana
Z zavoja v zid
Z zavoja v zid Nov mural na dvoriščni fasadi muzeja
Stalna razstava

Poklon muzeju kot kraju srečevanja in dialoga.

Mestni muzej Ljubljana
Ljubljana. Zgodovina. Mesto.
Ljubljana. Zgodovina. Mesto. Izberite si svoj najljubši ljubljanski čas!
Stalna razstava

Spoznajte zgodovino Ljubljane, njen pomemben geostrateški položaj ter izjemne dogodke od prazgodovine do 20. stoletja. Ob prelomnicah, cesarjih in kraljih ter predsednikih, se na razstavi srečajte tudi z vsakdanjim življenjem v mestu in običajnimi ljudmi, ki so v mestu bivali in v njem pustili svoj pečat.

Vila Zlatica
Ivan Hribar in ljubljansko meščanstvo
Poklon Ivanu Hribarju in njegovi hčerki dr. Zlatici Hribar
Ivan Hribar in ljubljansko meščanstvo
Stalna razstava

Nekdanji dom znamenitega ljubljanskega župana Ivana Hribarja v Rožni dolini nudi vpogled v življenje slovenske meščanske družine z začetka 20. stoletja.

Novice

Brezplačni ogled razstav na vseh lokacijah MGML za študentke in študente!

21. maj 2024

Med razstavnimi projekti je komisija za priznanje Valvasorjev nagelj prepoznala razstavo, ki je odmevala v mednarodnem prostoru. Gre za razstavo Čivki iz preteklosti/Tweets from the past, ki je bila na ogled v Arheološkem muzeju Frankfurt, ob priložnosti, ko je ...

21. maj 2024
Mestni muzej Ljubljana

V Galeriji Jakopič objavljamo poziv za sodelovanje pri predstavitvi prelomnega obdobja v slovenski zgodovini na skupinski razstavi Naša last: Slovenska protestna fotografija 20202022. V skladu z načeli vključevanja in demokratičnosti ter v želji po odkrivanju različnih ...

17. maj 2024
Galerija Jakopič

Vodja in kustosinja Galerije Jakopič dr. Marija Skočir bo letos med 165. mednarodno priznanimi strokovnjaki s področja fotografije, sodelujočimi na dogodku Photo Folio Review v sklopu znamenitega francoskega fotografskega festivala Les Rencontres d'Arles.

16. maj 2024
Galerija Jakopič

Muzeji za izobraževanje in raziskovanje. Odpiramo vrata za prost vstop!

14. maj 2024

V Galeriji Vžigalica predstavljamo našo prvo monografsko izdajo, ki je izšla ob razstavi akademskega slikarja, magistra videa, uličnega umetnika in tehnologa Dominika Mahniča z naslovom Krmiljenje čopiča. V njej je s strokovnimi teksti v slovenščini in angleščini, opremljenimi z ...

10. maj 2024
Galerija Vžigalica

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se