Ljubljana
MGML
Galerija Jakopič
Klavdij Sluban
Klavdij Sluban Nekje drugje Tukaj
19. 3. 2024–25. 8. 2024

Galerija Jakopič predstavlja doslej največjo srednjekarierno retrospektivno razstavo Klavdija Slubana, enega v svetu najbolj uveljavljenih fotografov slovenskega rodu. Za razstavo Nekje drugje Tukaj, sta avtor in kuratorka dr. Marija Skočir v poglobljenem dialogu zasnovala povsem nov izbor ciklov, ki skozi več kot 150 fotografij predstavlja vrhunce več kot treh desetletij Slubanovega ustvarjanja. Razstavo spremlja obsežna fotomonografija, ki je na voljo tudi kot posebna izdaja.

Mestna galerija Ljubljana
Mladen Stropnik
Mladen Stropnik adijo pecivo
23. 5. 2024–1. 9. 2024

Razstavni projekt Mladena Stropnika obravnava vprašanja dinamike in dojemanja različnih stvarnosti našega vsakdana. Ne le tiste, ki se je zavedamo, ampak tudi vseh tistih, ki so onkraj logičnega v območjih čudnega, nemogočega, tujega, drugačnega, tudi nezavednega in sanj.

Mestni muzej Ljubljana
Od korzeta do žaketa
Od korzeta do žaketa Oblačilni videz Ljubljančanov, 1850–1950
11. 4. 2024–23. 2. 2025

Na razstavi predstavljeno tekstilno zbirko lahko 'beremo' kot galerijo modnih trendov preteklosti. Hkrati pa nam postavitev omogoča dragocen vpogled v stoletje življenja ljubljanskih meščanov, njihovega oblačilnega videza ter spoznanje s podobami mojstrskih delavnic, kjer so spretni mojstri in mojstrice obrti ustvarjali modne čudeže iz blaga.  

Cukrarna
ADRIAN PACI: VALOVI IN POGLEDI
Samostojna razstava
ADRIAN PACI: VALOVI IN POGLEDI
19. 6. 2024–13. 10. 2024

Adrian Paci svojo umetniško prakso razvija že več kot trideset let. Zaznamujejo jo kompleksne video instalacije, katerih protagonisti imajo prezenco, ki ji v video produkciji zadnjih desetletij ni para. Kustos: Pierre Bal-Blanc.

Cukrarna
TOBIAS PUTRIH (Z ARDALAN SADEGHIKIVI): RED SLADKOSTI
SAMOSTOJNA RAZSTAVA
TOBIAS PUTRIH (Z ARDALAN SADEGHIKIVI): RED SLADKOSTI
19. 6. 2024–15. 9. 2024

Osupljiva zgodovina  Cukrarne je med Bostonom in Ljubljano živečega umetnika Tobiasa Putriha spodbudila k razmišljanju o različnih zgodbah, ki jih v svojih nedrjih skriva vsaka stara hiša. Zato je številna razdrobljena pričevanja združil s pripovedmi o preteklosti, preobrazbo prostora v galerijo sodobne umetnosti pa je, v dialogu z umetnikom, arhitektom in programerjem Ardalanom SadeghiKivijem, obravnaval skozi njegovo arhitekturno preobleko. Kustosinja: Alenka Gregorič

Cukrarna
ŠEJLA KAMERIĆ: POPOLNA TENZIJA
Samostojna razstava
ŠEJLA KAMERIĆ: POPOLNA TENZIJA
19. 6. 2024–13. 10. 2024

Popolna tenzija, doslej najobsežnejša razstava Šejle Kamerić v Sloveniji, raziskuje vseprisotne politične posledice nenehne vojne. To stori z ustvarjenjem več zrcalnih podob, ki odražajo strukturno in časovno vpetost vojne v vsakdanje življenje. Kuratorska zasnova: Galit Eilat.

Plečnikova hiša
Plečnikova hiša
Biser slovenske kulturne dediščine 20. stoletja!
Plečnikova hiša
Stalna razstava

Oglejte si hišo, kjer je arhitekt Jože Plečnik (1872–1957) živel in ustvarjal od leta 1921 do svoje smrti in kjer se je porajala Plečnikova Ljubljana. Oglejte si stalno razstavo Plečnik o arhitektovem življenju in delu, vedno zanimive občasne razstave o njegovem ustvarjanju in Plečnikovo originalno ohranjeno domovanje, edinstven biser slovenske arhitekture.

Vstopite v hišo, kjer se je porajala Plečnikova Ljubljana!

Mestni muzej Ljubljana
Arheopark Emona
Arheopark Emona
15. 5. 2024–15. 9. 2024

Spoznajte rimsko preteklosti našega mesta skozi doživetja v novi sezoni Arheoparka Emona!

Plečnikova hiša
Saša Dev, arhitekt
Saša Dev, arhitekt
14. 6. 2024–6. 10. 2024

Saša Dev, Plečnikov študent in arhitekt medvojnega Maribora, je eden izmed soustvarjalcev moderne arhitekture v Sloveniji. Njegova arhitekturna dela ostajajo aktualna, saj kot mlad ustvarjalec ni le sledil sodobnim trendom, temveč jih je v kontekstu odnosa do mestnega tkiva prehitel za več desetletij.

Mestni muzej Ljubljana
Neznano kraljestvo
Razširjamo in raziskujemo teme iz zgodovine Ljubljane.
Neznano kraljestvo »Ilirija ali kar hočete«
6. 6. 2024–29. 9. 2024

Leta 1897 so v Ljubljani po Iliriji poimenovali kolesarski klub, leta 1904 ulico, leta 1911 nogometni klub, nekje v letih pred prvo vojno se je po Iliriji poimenovala tovarna kemičnih izdelkov in končno je leta 1929 Ilirija dobila še svoj spomenik.

Galerija Vžigalica
Svetlobna gverila: Transformacije
Vabljeni, da si še do 1. septembra v Galeriji Vžigalica ogledate osrednjo festivalsko razstavo!
Svetlobna gverila: Transformacije
24. 5. 2024–1. 9. 2024

Svetlobna gverila je letos uradno stopila v obdobje odraslosti – z 18. edicijo festivala, posvečenega umetniškemu raziskovanju medija svetlobe, ki velja za edinstveno manifestacijo tega tipa v tukajšnjem prostoru. Letošnja naslovna tema so Transformacije; izbrana dela reflektirajo različne vidike sprememb in preobrazb, ki smo jim priča v našem okolju oziroma v naših življenjih. 

Mestni muzej Ljubljana
Bogastvo oblačilnih sponk iz Emone
Ob razstavi Od korzeta do žaketa
Bogastvo oblačilnih sponk iz Emone Zapenjanje v času pred gumbi
18. 5. 2024–15. 9. 2024

Kako so si Emončani zapenjali obleke, ko še niso poznali gumbov?

Mestni muzej Ljubljana
IZZIV: Včeraj jutrišnjega dne
IZZIV: Včeraj jutrišnjega dne SŠOF Ljubljana, oddelek modnega oblikovanja
17. 4. 2024–23. 2. 2025

Predstavitev projektne naloge je plod sodelovanja dijakinj Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana ter Mestnega muzeja Ljubljana z aktualno razstavo Od korzeta do žaketa. Mlade ustvarjalke 3. in 4. letnika so se podale na raziskovalno pot po muzeju. Pri spoznavanju teme je kmalu nastopil čas temeljite poglobitve in iskanja lastnega navdiha. Razvoj kolekcij je tako doživel razcvet in se razpršil v vse možne smeri, v katere je vodila domišljija.

Mestni muzej Ljubljana
LJBLJNČN/BLACK
LJBLJNČN/BLACK Fakulteta za dizajn
17. 4. 2024–23. 2. 2025

Študenti 1. letnika so s prefinjeno rokodelsko realizacijo ustvarjali izvirni konceptualni trajnostni oblikovalski rešitvi. Uporabili so eksperimentalne pristope, ki so jih nadgradili z avtorskim pristopom pri končni rešitvi. Študenti v 2. letniku pa so oblikovali sodobne različice  male črne obleke. Strukture, ki so nastale, v odnosu do telesa ponujajo svež in svoboden način oblačenja. Študenti so se pri razvoju oblikovalske zasnove navezovali na stalno zbirko Mestnega muzeja Ljubljana in aktualno razstavo Od korzeta do žaketa.

Mestni muzej Ljubljana
Z zavoja v zid
Z zavoja v zid Nov mural na dvoriščni fasadi muzeja
Stalna razstava

Poklon muzeju kot kraju srečevanja in dialoga.

Mestni muzej Ljubljana
Ljubljana. Zgodovina. Mesto.
Ljubljana. Zgodovina. Mesto. Izberite si svoj najljubši ljubljanski čas!
Stalna razstava

Spoznajte zgodovino Ljubljane, njen pomemben geostrateški položaj ter izjemne dogodke od prazgodovine do 20. stoletja. Ob prelomnicah, cesarjih in kraljih ter predsednikih, se na razstavi srečajte tudi z vsakdanjim življenjem v mestu in običajnimi ljudmi, ki so v mestu bivali in v njem pustili svoj pečat.

Vila Zlatica
Ivan Hribar in ljubljansko meščanstvo
Poklon Ivanu Hribarju in njegovi hčerki dr. Zlatici Hribar
Ivan Hribar in ljubljansko meščanstvo
Stalna razstava

Nekdanji dom znamenitega ljubljanskega župana Ivana Hribarja v Rožni dolini nudi vpogled v življenje slovenske meščanske družine z začetka 20. stoletja.

Novice

Vodstva in razstave, družinsko raziskovanje in branje, glasba in ustvarjanje – vse to vas poleti čaka v Plečnikovi hiši, biseru slovenske kulturne in arhitekturne dediščine 20. stoletja.

12. julij 2024
Plečnikova hiša

S pričetkom poletja smo na vrtu ob Plečnikovi hiši pripravili novo raziskovalno doživetje za družine! Družine, vabljene, da prijetno izkoristite čas za druženje in se podate na raziskovanje skritih kotičkov v zeleni oazi sredi mesta!

10. julij 2024
Plečnikova hiša

Vodja in kustosinja Galerije Jakopič dr. Marija Skočir je letos med 165. mednarodno priznanimi strokovnjaki s področja fotografije, sodelujočimi na dogodku Photo Folio Review v sklopu znamenitega francoskega fotografskega festivala Les Rencontres d'Arles. Z otvoritvenim tednom se je festival začel ...

2. julij 2024
Galerija Jakopič

Prva izdaja fotomonografije Klavdija Slubana Nekje drugje Tukaj / Elsewhere Here, ki spremlja aktualno razstavo v naši galeriji, je bila konec maja razprodana. Zato smo pripravili spremenjeno in dopolnjeno mednarodno različico knjige v štirih jezikih - slovenščini, angleščini, francoščini ...

28. junij 2024
Galerija Jakopič

V sredo, 3. junija, se je z gledališko predstavo "Nova doba, doba odkritij" slovesno zaključila sezona Muzejske scene 2023/2024, muzejsko-gledališkega krožka, ki ga je obiskovalo deset mladih navdušencev, pet deklet in pet fantov, starih od 8 do 14 let. Pod ...

21. junij 2024
Mestni muzej Ljubljana

Pridruži se nam na ustvarjalnih in zabavnih 4- ali 8- urnih počitniških aktivnostih, ki bodo popestrile tvoje poletne prostočasne urice.

7. junij 2024

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se