Ljubljana
MGML
LJBLJNČN/BLACK

Mestni muzej Ljubljana

Gosposka 15
1000 Ljubljana

Informacije in rezervacije:
T: 1 24 12 500
T: 01 24 12 506
E: info@mgml.si, prijava@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–18:00
ponedeljki: zaprto


1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

LJBLJNČN/BLACK

Fakulteta za dizajn

17. 4. 2024–23. 2. 2025

Študenti 1. letnika so s prefinjeno rokodelsko realizacijo ustvarjali izvirni konceptualni trajnostni oblikovalski rešitvi. Uporabili so eksperimentalne pristope, ki so jih nadgradili z avtorskim pristopom pri končni rešitvi. Študenti v 2. letniku pa so oblikovali sodobne različice  male črne obleke. Strukture, ki so nastale, v odnosu do telesa ponujajo svež in svoboden način oblačenja. Študenti so se pri razvoju oblikovalske zasnove navezovali na stalno zbirko Mestnega muzeja Ljubljana in aktualno razstavo Od korzeta do žaketa.

V razvoju oblikovalske zasnove oblačil projekta LJBLJNČN sta študenta 1. letnika Maša Vajd in Lovro Kranjc izhajala iz raziskovanja življenja, dela in podobe dveh znanih Ljubljančanov: Mile Kačič ter Ivana Cankarja; njuna oblačila in dodatke k njim hranijo v stalni zbirki Mestnega muzeja in galerij Ljubljana. Maša Vajd je zasnovala in uresničila izvirno konceptualno trajnostno oblikovalsko rešitev s prefinjeno rokodelsko realizacijo. V slednjo je vključila eksperimentalne pristope v postopku realizacije, kar ji je omogočalo razvoj barvnih površin z mnogimi naknadnimi intervencijami. Lovro Kranjc je ustvaril kompleksno oblačilno formo z uporabo raznolikih tehnik in samosvojih ročnih izvedbenih pristopov. Pri njegovem delu je zaznavna izrazita občutljivost za detajl in teksturo. Končna oblikovana oblačilna forma izkazuje večpomenske vizualne učinke pretanjene individualne izraznosti, pri čemer izvedbeni postopek izpelje v estetsko in sporočilno visoko kakovostno zaključeno formo. Razstavni predmet spremlja tudi video zapis, ustvarila ga je Loti Kavšek.

ČRNA. Z bogatim spektrom simbolike in asociacij. Povezana z močjo, eleganco, prestižem, erotiko, glamurjem ... skrivnostna, enostavna, prefinjena, stroga, krepostna ... in vedno aktualna. Christian Dior je nekoč rekel: “Črno lahko nosiš kadarkoli, ne glede na leta. Lahko si jo izbereš skoraj za vsako priložnost.” V okviru projekta so študentje 2. letnika oblikovali sodobno različico črne obleke, ki naj bi bila prav tako brezčasna, trajnostna, inovativna in radikalna, kot je bila mala črna obleka Coco Chanel iz začetka 20. stoletja, s katero je spreminjala ustaljene družbene vzorce, saj je v odnosu do telesa ponujala svež in svoboden način oblačenja.


Fakulteta za dizajn, samostojni visokošolski zavod je bila ustanovljena leta 2005. Izvaja triletni visokošolski strokovni študijski program prve stopnje ter dvoletni magistrski študijski program. Prva in druga stopnja študijskega programa ‘DIZAJN’ se izvajata na štirih smereh in sicer: Moda in tekstilije, Notranja oprema, Vizualne komunikacije in Dizajn management. Od leta 2018 je akreditirana peta študijska smer Nakit, na dodiplomskem strokovnem študijskem programu.

Kolofon

Fakulteta za dizajn, samostojni visokošolski zavod
Mentorica 1. letnika, koordinatorica in postavitev razstave Izr. prof. Tanja Devetak
Mentor 2. letnika Izr. prof. Metod Črešnar
Strokovna sodelavka Lidija Rotar
Študenta 1. letnika Maša Vajd in Lovro Kranjc
Študentke 2. letnika Ajlana Džafić, Karin Golobič in Martina Vogel

Mestni muzej Ljubljana

Gosposka 15
1000 Ljubljana

Informacije in rezervacije:
T: 1 24 12 500
T: 01 24 12 506
E: info@mgml.si, prijava@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–18:00
ponedeljki: zaprto


1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se