Ljubljana
MGML
za učence od 1. do 3. razreda

Programi za učence od 1. do 3. razreda

Drage učiteljice in učitelji tudi v šolskem letu 2018/2019 smo pripravili pester izbor našega stalnega repertoarja, interaktivnih ogledov razstav, vodenih sprehodov, galerijskih ustvarjalnic ter nove in prenovljene programe. Glavni vsebinski poudarki so na programih, ki so vezani na tematiko naše nove stalne razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto. in nove začasne razstave Ivan Cankar. Doživite z vami del naših pedagoških programov!
None

Rezervacije in prijave

Rezervacije in prijave na vse pedagoške programe so možne preko telefona 01 24 12 506, od ponedeljka do petka, med 8:00 in 14:00 ali preko elektronskega naslova: prijava@mgml.si.


Raziskovalni ogled arheološkega parka z delavnico

Arheopeskovnik s Honorato

Rimljanka Honorata povabi otroke med ruševine svoje hiše in jim predstavi, kako je nekoč z družino živela v starodavnem mestu Emona. Otroci ji pomagajo poiskati izgubljene predmete, skupaj odkrijejo ostanke talnega ogrevanja in bazenčke, v katerih se je umivala njena družina. 

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Raziskovalni ogled mojstrovega vrta z delavnico

Skrivnosti Plečnikovega vrta

Otroci pokukajo v obe okrogli delovni sobi v stolpu Plečnikovega domovanja in se seznanijo s pripomočki, ki jih je mojster uporabljal pri risanju načrtov. Spoznajo razliko med skico, načrtom in maketo.


Vkrcajte se z nami na ladjico Emonca in odplujte po skrivnostni in nagajivi reki sedmerih imen – Ljubljanici

Od zmajčka do zmajčka

Plovba vas bo popeljala po poteh Jazona in Argonavtov ter vam na zabaven način približala reko, v kateri prebiva strašni Povodni mož. Raziskali boste skrivnosti vodnih globin, lepote mostov in rečnih brežin ter ugotovili, kako je reka skozi leta spreminjala svojo podobo.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Voden ogled razstave z ustvarjalno-gibalno delavnico

Plečnik za najmlajše

Ponovno vas vabita hiša in vrt arhitekta Jožeta Plečnika, da si ju ogledate in spoznate v programu Plečnik za najmlajše.


Voden ogled stalne razstave z delavnico

Na obisku pri Rimljanki Liviji

Rimljanka Livija popelje otroke med rimske ostanke v muzejski kleti. Skupaj zakorakajo po emonski cesti, sedejo na skupno rimsko stranišče, postojijo ob nagrobniku šestletne deklice,  
povonjajo kruh v rimski gostilni, poiščejo antične posode, prižgejo oljenko, spoznajo, kaj vse so Rimljani počeli v termah.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Izkustvena delavnica

Veščine iz pradavnine

Otroci odpotujejo 5000 let nazaj v preteklost, v čas koliščarjev, ki so živeli na današnjem Ljubljanskem barju. Preko makete in stika s starodavnimi predmeti spoznajo življenje koliščarjev in ugotovijo, kako so si gradili hiške na kolih ob jezeru.
Te izkušnje in z njo povezanih presenetljivih spoznanj otroci gotovo še dolgo ne bodo pozabili.


Interaktivno vodstvo po razstavi Srednjeveška Ljubljana z delavnico

Skok v srednji vek

Čas bomo zavrteli nazaj in skočili v srednjeveško Ljubljano, v čas, ko so bile ulice blatne, ko je bil vonj na njih precej drugačen kot danes, ko so v obrtnih delavnicah izdelovali vsakdanje pripomočke, obleko in obutev, ko so potujoči trgovci prodajali dragocenosti, ko je čas in delo v dnevu določalo zvonjenje v zvoniku in ko so bile tudi kazni precej nenavadne. 

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Raziskovalni ogled stalne razstave z gibalno delavnico in eksperimenti

Vodno potovanje

Voda je javna dobrina, ki nam je dostopna iz vodovodnega omrežja. Z njo moramo skrbno ravnati, da bo čista in pitna na voljo tudi našim zanamcem. Na razstavi se otroci aktivno in prek več senzornih kanalov seznanijo z njenimi bistvenimi značilnostmi. 


Galerijska ustvarjalnica

Čarobni fotogram

Na delavnici Fotogram uka željni spoznajo osnove fotografije ter se naučijo, kako lahko fotografija nastane tudi brez pomoči fotografskega aparata. 

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Galerijska ustvarjalnica

Slikanje na pleksi steklo

Pri slikanju na pleksi steklo se barvne plasti nanašajo zrcalno in druga drugo prekrivajo – tako očem   nevidno bistvo zažari šele, ko sliko dokončamo in nastalo barvno čarovnijo pogledamo s prave strani. Mladi ustvarjalci ustvarijo svojo pisano priponko in izdelek odnesejo s seboj. Program je nastal v sodelovanju z likovnim pedagogom Petrom Ciuho.


Galerijska ustvarjalnica

Anim-Akcija!

V Mestni galeriji skozi celotno šolsko leto izvajamo zabavne inovativne delavnice, na katerih se mladi predajo domišljiji in ustvarijo svojo animacijo. Naučijo se, kako nastane animirani film in kakšne vrste animacije poznamo, ter se v družbi strokovnjaka preizkusijo v tehniki stop-motion (slika za sliko). Delavnici smo pripravili v sodelovanju z Društvom za izvajanje filmske vzgoje Slon.

ANIMIRAJMO RISBO
Mladi v tehniki stop-motion (slika za sliko) ustvarijo gibljive podobe s pomočjo risbe. 

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Izkustvena delavnica

Dom nekoč

Nekateri gospodinjski pripomočki iz preteklosti so drugačni od tistih, ki jih uporabljamo danes. Kje so razlike in kje podobnosti? Kako so nekoč prali in likali perilo, kako so prišili gumb, kako so zmleli kavo in orehe, na kakšen način so pripravili piškote, kako so ožemali limone, s čim so očistili čevlje in ribali tla?


Trije decembrski možje

Zapojte in zarajajte s škratom Zavijalčkom!
Doživljajsko-ustvarjalna delavnica

Škrat Zavijalček je v svoji dolgi škratji karieri zavijal darila trem decembrskim dobrim možem. Vse tri dobrotnike, Miklavža, Božička in Dedka Mraza, zelo dobro pozna, zgodbe o njihovih razigranih dogodivščinah pa kar stresa iz rokava. Otroci na delavnici spoznajo vse tri dobre može in jih znajo ločiti med seboj. 

© Andrej Peunik/MGML