Ljubljana
MGML
za učence od 1. do 3. razreda

Programi za učence od 1. do 3. razreda

Spoštovane učiteljice in učitelji! Preteklo šolsko leto nam je prineslo nepričakovane preobrate, novi izzivi in še neodkrite priložnosti pa se nam obetajo tudi v šolskem letu 2020/2021. Že dve desetletji vam ponujamo bogate izkustvene, doživljajske in ustvarjalne pedagoške programe, ki temeljijo na igrivem izkušenjskem učenju in medpredmetnem povezovanju. Z njimi lahko svojim učencem približate različne teme in poglobite ali popestrite vaše zgodovinske, umetnostne, arhitekturne, arheološke, naravoslovne, slovenistične in druge programe. Novosti tega šolskega leta so spletne prilagoditve naših programov. Te bodo vezane na kurikulum in bodo lahko popestrile vaše učne ure v šoli. Za vas bodo dostopne na naši spletni strani.
Programi za učence od 1. do 3. razreda

Rezervacije in prijave

Rezervacije in prijave na vse pedagoške programe so možne preko telefona 01 24 12 506, od ponedeljka do petka, med 8:00 in 14:00 ali preko elektronskega naslova: prijava@mgml.si.


© Andrej Peunik/MGML

Interaktivni ogled stalne razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto.

Od kolišča do mestnega središča

Muzejski časovni stroj popelje otroke na raziskovanje preteklosti glavnega mesta Slovenije. Z njegovo pomočjo odpotujejo skozi čas in obiščejo koliščarsko vas, rimsko mesto Emona in srednjeveško Ljubljano. Če otroci uganejo magični izrek, prebudijo like iz preteklosti, ki jim predstavijo vsakdanje življenje svojega časa.

Program vključuje uporabo vseh čutil in ustvarjalnega giba.


Interaktivni ogled stalne razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto. z gibalno delavnico in eksperimentom

Vodno potovanje

Skozi Vodno potovanje se otroci aktivno in z vsemi čuti seznanijo s pomenom vode in njenimi bistvenimi značilnostmi. Na ogledu spoznajo, kje vse vodo najdemo ter koliko je vode na svetu, kje jo uporabljamo danes in kakšen odnos so imeli do nje v preteklosti. Otroci se zberejo ob čisto pravem vodnjaku in njegovo delovanje preizkusijo na modelu.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Izkustvena delavnica z ogledom najstarejšega lesenega kolesa na svetu

Veščine iz pradavnine

Otroci odpotujejo 5000 let v preteklost, v čas koliščarjev, ki so živeli na območju današnjega Ljubljanskega barja. S pomočjo makete in ostankov takratnega orodja in orožja spoznavajo življenje koliščarjev, ki so svoje hiške gradili na kolih na obrobju takratnega jezera. Ogledajo si najstarejše leseno kolo z osjo na svetu in poskušajo ponovno sestaviti njegovo kopijo.


Raziskovalni ogled arheološkega parka Zgodnjekrščansko središče z delavnico

Arheopeskovnik s Honorato

Rimljanka Honorata povabi otroke med ostaline svoje hiše in jim predstavi, kako je z družino živela v antičnem mestu Emona. Otroci ji pomagajo poiskati izgubljene predmete, skupaj si ogledajo ostanke talnega ogrevanja in bazenčke, v katerih se je umivala njena družina.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Interaktivni ogled stalne razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto. z delavnico

Na obisku pri Rimljanki Liviji

Otroci v družbi Rimljanke Livije raziskujejo ostaline iz rimskega časa, ki so jih arheologi našli v muzejski kleti. Skupaj zakorakajo po emonski cesti, pokukajo v rimsko kloako, postojijo ob nagrobniku šestletne deklice, povonjajo kruh v rimski gostilni, poiščejo antične posode in prižgejo oljenko.


Interaktivno vodstvo po razstavi Ljubljana. Zgodovina. Mesto. z delavnico

Skok v srednji vek

Otroci se podajo 1000 let v preteklost, v čas nastanka mesta Ljubljana, ko je ta obsegala Stari, Novi in Mestni trg. Spoznajo življenje srednjeveških prebivalcev, prisluhnejo zgodbam o načinu življenja v tistem času. Druženje spremljata lutki v podobi viteza Jurija in šuštarja Bruna, ki s svojimi zgodbami popestrita spoznavanje ljubljanskih srednjeveških prigod.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Interaktivno vodstvo po Plečnikovi hiši z gibalno in ustvarjalno delavnico

Plečnik za najmlajše

Otroci obiščejo hišo, v kateri je več desetletij živel slavni arhitekt Jože Plečnik. Spoznajo, kako je risal načrte za različne stavbe, vključno z načrtom za lastno hišo. Med ogledom otroci dobijo vpogled v Plečnikovo skromno življenje. Sprehodijo se skozi mojstrovo vhodno vežo, kuhinjo, sprejemnico in kopalnico ter preverijo, koliko kotov ima njegova okrogla spalnica z delovno sobo.


Interaktivni ogled vrta in Plečnikove hiše

Skrivnosti Plečnikovega vrta

Otroci pokukajo v okrogli stolp Plečnikovega domovanja in poiščejo pripomočke, ki jih je mojster uporabljal pri risanju načrtov. Spoznajo razliko med skico, načrtom in maketo ter poustvarijo tri njegova najznamenitejša ljubljanska dela – knjižnico, tržnico in pokopališče. Raziskujejo vrt, ki je bil Plečniku velik navdih za ustvarjanje, z uporabo ogledal odkrivajo detajle vrta in hkrati urijo svoja čutila.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Zapojte in zarajajte s škratom Zavijalčkom! Praznična doživljajsko-ustvarjalna delavnica

Trije decembrski možje

Otroci pokukajo v okrogli stolp Plečnikovega domovanja in poiščejo pripomočke, ki jih je mojster uporabljal pri risanju načrtov. Spoznajo razliko med skico, načrtom in maketo ter poustvarijo tri njegova najznamenitejša ljubljanska dela – knjižnico, tržnico in pokopališče. Raziskujejo vrt, ki je bil Plečniku velik navdih za ustvarjanje, z uporabo ogledal odkrivajo detajle vrta in hkrati urijo svoja čutila.


Izkustvena delavnica

Dom nekoč

Kako so opravljale gospodinjska opravila prababice, ko še ni bilo električnih pripomočkov? S čim so si pomagale pri hišnih opravilih? Kje so razlike in kje podobnosti z današnjim časom? Kako so nekoč prali in likali perilo, kako so prišili gumb, kako so zmleli kavo in orehe, kako so pripravili piškote, oželi limono, s čim so očistili čevlje in počistili tla?

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Vodeni ogled razstave v Galeriji Jakopič z ustvarjalno delavnico

Čarobni fotogram

Kaj je v resnici fotografija in kako nastane? Povprašajmo pravega fotografa! Ali veste, da je za nastanek fotografije najpomembnejša svetloba in da za fotografijo ne potrebujemo nujno fotoaparata?


Vodeni ogled razstave v Galeriji Jakopič z ustvarjalno delavnico

Svetloris

Kaj je v resnici fotografija in kako nastane? Povprašajmo pravega fotografa! Otroci s pomočjo predstavitve najprej spoznajo, zakaj je fotografija »zapis svetlobe«, nato pa sledi vznemirljiv ustvarjalni eksperiment, ki jim približa bistvo fotografije same, prenesene v digitalni svet.


© Andrej Peunik/MGML

Vodeni ogled razstave z ustvarjalno delavnico v Mestni galeriji Ljubljana

ANIM-AkCIJA!

Otroci se po ogledu aktualne razstave na delavnici animiranja naučijo, kako nastane animirani film in kakšne vrste animacije poznamo. Nato skočijo v akcijo še sami in se v družbi strokovnjaka preizkusijo v tehniki stop-motion (slika za sliko). Spoznajo, da je za nastanek animiranega filma potrebnega veliko dela, medsebojnega dogovarjanja in sodelovanja. A trud je poplačan, navdušenja nad končnim izdelkom pa nikoli ne manjka.


Vodeni ogled razstave z ustvarjalno delavnico

Umetnik izumitelj

Kaj se zgodi, ko se v umetnikovem ateljeju srečata znanost in umetnost? Na razstavi Živi objekt učenci spoznajo umetnice, ki v svojih umetniških delih uporabljajo dognanja znanosti in tehnologije, ter se nato še sami preizkusijo v vlogi umetnika izumitelja. Iz odpadnega materiala, kot sta star papir in embalaža, izdelajo makete domišljijskih izumov, ki bi utegnili rešiti težave našega sveta.


Vodeni ogled razstave s kiparsko delavnico

Trikotna glava, kvadratno telo

Na vodenem ogledu razstave kiparke Dragice Čadež otroci vstopijo v svet abstraktne umetnosti – v tisti svet, v katerem je nebo včasih zeleno in sonce vijoličasto, kjer so glave ljudi lahko trikotne, njihova telesa pa kvadratna. Po umetničinem zgledu se preizkusijo v ustvarjanju abstraktnih skulptur in iz koščkov lesa ustvarijo človeške figure nenavadnih oblik


Vodeni ogled razstave z ustvarjalno delavnico

Spomenik domišljiji

V skoraj vsakem mestu tega sveta lahko najdemo spomenike – spomenike pesnikom, pisateljem ali politikom, spomenike, ki obeležujejo pomembne dogodke v zgodovini. Komu ali čemu pa bi ti postavil spomenik? Po zgledu umetnika Arjana Pregla otroci posežejo v povečane fotografije mest in mestne trge popestrijo s svojimi kiparskimi umetninami. V tehnikah tiska in kolaža ustvarijo čisto svoje spomeniške skulpture ter z njimi nadomestijo ali pa živahno in domiselno preoblikujejo stare.


Vodeni ogled razstave z ustvarjalno delavnico

Odtisnjene pošasti

Umetnica Maja Smrekar se v svojih delih pogosto ukvarja s človekovim odnosom do živali. Po vodenem ogledu razstave njenih del otroci na ustvarjalnih delavnicah uporabijo domišljijo, izmislijo si vsak svojo fantazijsko pošast, ji izberejo neverjetne lastnosti in posebne moči. Pri upodobitvi svojih domišljijskih kreatur uporabijo preproste grafične tehnike – iz odpadnih materialov izdelajo lastne matrice in se tako seznanijo z eno najstarejših slikarskih tehnik, z umetnostjo tiska.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se