Ljubljana
MGML

Razstave

Na ogled Plečnikova hiša
Saša Dev, arhitekt
Saša Dev, arhitekt
14. 6. 2024–6. 10. 2024

Saša Dev, Plečnikov študent in arhitekt medvojnega Maribora, je eden izmed soustvarjalcev moderne arhitekture v Sloveniji. Njegova arhitekturna dela ostajajo aktualna, saj kot mlad ustvarjalec ni le sledil sodobnim trendom, temveč jih je v kontekstu odnosa do mestnega tkiva prehitel za več desetletij.

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Neznano kraljestvo
Razširjamo in raziskujemo teme iz zgodovine Ljubljane.
Neznano kraljestvo »Ilirija ali kar hočete«
6. 6. 2024–29. 9. 2024

Leta 1897 so v Ljubljani po Iliriji poimenovali kolesarski klub, leta 1904 ulico, leta 1911 nogometni klub, nekje v letih pred prvo vojno se je po Iliriji poimenovala tovarna kemičnih izdelkov in končno je leta 1929 Ilirija dobila še svoj spomenik.

Na ogled Galerija Vžigalica
Svetlobna gverila: Transformacije
Vabljeni, da si še do 1. septembra v Galeriji Vžigalica ogledate osrednjo festivalsko razstavo!
Svetlobna gverila: Transformacije
24. 5. 2024–1. 9. 2024

Svetlobna gverila je letos uradno stopila v obdobje odraslosti – z 18. edicijo festivala, posvečenega umetniškemu raziskovanju medija svetlobe, ki velja za edinstveno manifestacijo tega tipa v tukajšnjem prostoru. Letošnja naslovna tema so Transformacije; izbrana dela reflektirajo različne vidike sprememb in preobrazb, ki smo jim priča v našem okolju oziroma v naših življenjih. 

Na ogled Mestna galerija Ljubljana
Mladen Stropnik
Mladen Stropnik adijo pecivo
23. 5. 2024–1. 9. 2024

Razstavni projekt Mladena Stropnika obravnava vprašanja dinamike in dojemanja različnih stvarnosti našega vsakdana. Ne le tiste, ki se je zavedamo, ampak tudi vseh tistih, ki so onkraj logičnega v območjih čudnega, nemogočega, tujega, drugačnega, tudi nezavednega in sanj.

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Bogastvo oblačilnih sponk iz Emone
Ob razstavi Od korzeta do žaketa
Bogastvo oblačilnih sponk iz Emone Zapenjanje v času pred gumbi
18. 5. 2024–15. 9. 2024

Kako so si Emončani zapenjali obleke, ko še niso poznali gumbov?

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Arheopark Emona
Arheopark Emona
15. 5. 2024–15. 9. 2024

Spoznajte rimsko preteklosti našega mesta skozi doživetja v novi sezoni Arheoparka Emona!

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Spominska soba pisatelja Ivana Cankarja
Spominska soba pisatelja Ivana Cankarja
1. 5. 2024–27. 10. 2024

Ivan Cankar, slovenski pisatelj, dramatik in esejist, ki se je leta 1876 rodil na Vrhniki, je kar nekaj let svojega življenja preživel v Ljubljani. Ko se je z Dunaja vrnil v Ljubljano, je svoj dom našel na Rožniku, ki je danes del krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
IZZIV: Včeraj jutrišnjega dne
IZZIV: Včeraj jutrišnjega dne SŠOF Ljubljana, oddelek modnega oblikovanja
17. 4. 2024–23. 2. 2025

Predstavitev projektne naloge je plod sodelovanja dijakinj Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana ter Mestnega muzeja Ljubljana z aktualno razstavo Od korzeta do žaketa. Mlade ustvarjalke 3. in 4. letnika so se podale na raziskovalno pot po muzeju. Pri spoznavanju teme je kmalu nastopil čas temeljite poglobitve in iskanja lastnega navdiha. Razvoj kolekcij je tako doživel razcvet in se razpršil v vse možne smeri, v katere je vodila domišljija.

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
LJBLJNČN/BLACK
LJBLJNČN/BLACK Fakulteta za dizajn
17. 4. 2024–23. 2. 2025

Študenti 1. letnika so s prefinjeno rokodelsko realizacijo ustvarjali izvirni konceptualni trajnostni oblikovalski rešitvi. Uporabili so eksperimentalne pristope, ki so jih nadgradili z avtorskim pristopom pri končni rešitvi. Študenti v 2. letniku pa so oblikovali sodobne različice  male črne obleke. Strukture, ki so nastale, v odnosu do telesa ponujajo svež in svoboden način oblačenja. Študenti so se pri razvoju oblikovalske zasnove navezovali na stalno zbirko Mestnega muzeja Ljubljana in aktualno razstavo Od korzeta do žaketa.

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Od korzeta do žaketa
Od korzeta do žaketa Oblačilni videz Ljubljančanov, 1850–1950
11. 4. 2024–23. 2. 2025

Na razstavi predstavljeno tekstilno zbirko lahko 'beremo' kot galerijo modnih trendov preteklosti. Hkrati pa nam postavitev omogoča dragocen vpogled v stoletje življenja ljubljanskih meščanov, njihovega oblačilnega videza ter spoznanje s podobami mojstrskih delavnic, kjer so spretni mojstri in mojstrice obrti ustvarjali modne čudeže iz blaga.  

Na ogled Galerija Jakopič
Klavdij Sluban
Klavdij Sluban Nekje drugje Tukaj
19. 3. 2024–25. 8. 2024

Galerija Jakopič predstavlja doslej največjo srednjekarierno retrospektivno razstavo Klavdija Slubana, enega v svetu najbolj uveljavljenih fotografov slovenskega rodu. Za razstavo Nekje drugje Tukaj, sta avtor in kuratorka dr. Marija Skočir v poglobljenem dialogu zasnovala povsem nov izbor ciklov, ki skozi več kot 150 fotografij predstavlja vrhunce več kot treh desetletij Slubanovega ustvarjanja. Razstavo spremlja obsežna fotomonografija, ki je na voljo tudi kot posebna izdaja.

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Z zavoja v zid
Z zavoja v zid Nov mural na dvoriščni fasadi muzeja
Stalna razstava

Poklon muzeju kot kraju srečevanja in dialoga.

Na ogled Vila Zlatica
Ivan Hribar in ljubljansko meščanstvo
Poklon Ivanu Hribarju in njegovi hčerki dr. Zlatici Hribar
Ivan Hribar in ljubljansko meščanstvo
Stalna razstava

Nekdanji dom znamenitega ljubljanskega župana Ivana Hribarja v Rožni dolini nudi vpogled v življenje slovenske meščanske družine z začetka 20. stoletja.

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Ljubljana. Zgodovina. Mesto.
Ljubljana. Zgodovina. Mesto. Izberite si svoj najljubši ljubljanski čas!
Stalna razstava

Spoznajte zgodovino Ljubljane, njen pomemben geostrateški položaj ter izjemne dogodke od prazgodovine do 20. stoletja. Ob prelomnicah, cesarjih in kraljih ter predsednikih, se na razstavi srečajte tudi z vsakdanjim življenjem v mestu in običajnimi ljudmi, ki so v mestu bivali in v njem pustili svoj pečat.

Na ogled Plečnikova hiša
Plečnikova hiša
Biser slovenske kulturne dediščine 20. stoletja!
Plečnikova hiša
Stalna razstava

Oglejte si hišo, kjer je arhitekt Jože Plečnik (1872–1957) živel in ustvarjal od leta 1921 do svoje smrti in kjer se je porajala Plečnikova Ljubljana. Oglejte si stalno razstavo Plečnik o arhitektovem življenju in delu, vedno zanimive občasne razstave o njegovem ustvarjanju in Plečnikovo originalno ohranjeno domovanje, edinstven biser slovenske arhitekture.

Vstopite v hišo, kjer se je porajala Plečnikova Ljubljana!

Napovedujemo Bežigrajska galerija 1
Od skice do lutke
Skice, lutke, scenski elementi, fotografije
Od skice do lutke Robert Smolík
21. 8. 2024–24. 10. 2024

Razstava Od skice do lutke, ki jo Bežigrajska galerija 1 pripravlja v sodelovanju z Mini teatrom Ljubljana, predstavlja Roberta Smolíka, oblikovalca lutk in likovnih zasnov za lutkovne predstave: Fran Milčinski - Ježek: Zvezdica zaspanka, Svetlana Makarovič: Pekarna Mišmaš, Brata Grimm: Mizica, pogrni se.

Napovedujemo Mestna galerija Ljubljana
Različnosti
Skupinska kiparska razstava
Različnosti Tea Curk Sorta, Tejka Pezdirc, Natalija R. Črnčec, Marko A. Kovačič, Zoran Srdič Janežič, Borut Korošec, Kristina Rutar, Boštjan Perovšek
19. 9. 2024–17. 11. 2024

Razstava Različnosti bo prikazovala kiparska dela sodobnih slovenskih akademskih kipark in kiparjev, in sicer dela, narejena v različnih materialih ter skozi različne likovne pristope, saj so avtorji med seboj raznoliki tako v avtorskih poetikah kot v uporabi materialov za svoja likovna ustvarjanja.

Napovedujemo Galerija Jakopič
Naša last
Naša last Slovenska protestna fotografija 2020–2022
24. 9. 2024–26. 1. 2025

Od konca septembra na ogled postavljamo skupinsko fotografsko razstavo z naslovom Naša last: Slovenska protestna fotografija 2020–2022, katere cilj je sestaviti in predstaviti fotografski zapis obdobja od marca 2020 do aprila 2022, zaznamovanega s pandemijo covid-19 in z demonstracijami v Ljubljani ter drugih krajih po Sloveniji. 

Napovedujemo Galerija Vžigalica
Matej Stupica
Matej Stupica
26. 9. 2024–17. 11. 2024

Od konca septembra bomo v Galeriji Vžigalica predstavljali Mateja Stupico (1987), akademskega slikarja, delujočega na različnih področjih umetnosti. Naš galerijski prostor bo postal produkcijski prostor za nova dela in tematsko prikrojeno samostojno razstavo Stupice, na kateri bodo predstavljena umetnikova raziskovanja na področju razširjenega pomena risbe in instalacije v povezavi z uporabo zvoka.

Napovedujemo Mestni muzej Ljubljana
Prostori gibanja LGBT  skupnosti v Ljubljani
40 let LGBT gibanja v Sloveniji
Prostori gibanja LGBT skupnosti v Ljubljani
24. 10. 2024–25. 2. 2025

O prostorih za združevanje, podporo in organizirano zagovorništvo gibanja LGBT, ki že 40 let sooblikujejo urbano kulturo in družabno življenje prestolnice. 

Napovedujemo Mestna galerija Ljubljana
Tomaž Furlan
Pregledna razstava
Tomaž Furlan
3. 12. 2024–28. 2. 2025

Tomaž Furlan je uveljavljen kipar in intermedijski umetnik, ki že več kot dve desetletji uspešno deluje v slovenskem in mednarodnem prostoru. Doslej pri nas še ni imel celostnejše predstavitve svojega dela, v Mestni galeriji Ljubljana bo tako prvič na enem mestu predstavljeno njegovo vsestransko umetniško delovanje.

Napovedujemo Galerija Vžigalica
John Fekner
John Fekner Samo John ... in tako naprej
10. 12. 2024–9. 2. 2025

John Fekner velja za enega najbolj "znanih neznanih" umetnikov, delujočih v New Yorku konec 70. in v 80. letih 20. stoletja. Svojo urbano poezijo je uglasbil, nato pa besede pretvoril v ostre javne fraze, katere so v žurnalistični tipografiji kot grafiti preplavile stavbe propadajočega velemesta, ki ga je začela požirati gentrifikacija. Bil je del tedanje živahne newyorške umetniške scene in je razstavljal skupaj s Keithom Haringom, Davidom Wojnarowiczem, Jenny Holzer in drugimi, kot eden prvih Space Invaderjev pa je v tandemu z Donom Leichtom zavzemal Bronx z značilnimi motivi istoimenske računalniške igrice.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se