Ljubljana
MGML

Razstave

Na ogled Bežigrajska galerija 1
Janja Kosi
Stenski objekti in makete 2022
Janja Kosi Hiša metuljev
18. 1. 2023–21. 2. 2023

Umetnica na razstavi predstavlja serijo njej značilne prostorske postavitve: stenske in talne objekte. Pri svojem delu pogosto raziskuje koncepte (ne)kraja, doma in domačnosti ter odnos med človekom in arhitekturo.

Na ogled Bežigrajska galerija 2
Milan Erič
Slike in objekti 2013–2023
Milan Erič Svetlobe
11. 1. 2023–23. 2. 2023

Akademski slikar, ki se je že večkrat predstavil v Bežigrajskih galerijah, na tokratni razstavi predstavlja izbrana dela iz 10-letnega ustvarjalnega obdobja. Razstavljena so dela na papirju in platnu, manjših in večjih formatov, v tehnikah akrila in akrilnega razpršila ter prostorska postavitev objektov.

Na ogled Mestna galerija Ljubljana
Mitja Ficko & Marko Jakše
pregledna razstava
Mitja Ficko & Marko Jakše Z neba v nebo
30. 11. 2022–12. 2. 2023

Le s čim in s kom, zakaj in kako je povezana ustvarjalna energija? Tisti, ki ustvarja, se z njo niti ne ukvarja in veliko, resnično veliko je bilo že napisanega o njej in o umetnosti, ki iz nje nastaja, veliko napisanega o ljudeh umetnikih, ki jo nosijo v sebi in pokažejo navzven.

Na ogled Plečnikova hiša
Nulla dies sine linea. Profesor Plečnik in njegova šola v Ljubljani
Plečnikovo leto 2022
Nulla dies sine linea. Profesor Plečnik in njegova šola v Ljubljani
21. 10. 2022–26. 2. 2023

Poleg Plečnikovih arhitekturnih, urbanističnih in oblikovalskih stvaritev po Evropi in v domovini je skoraj enako pomembna sestavina njegove zapuščine tudi pedagoško delo na Oddelku za arhitekturo Tehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Ravno temu delu se posveča razstava z naslovom 'Nulla dies sine linea. Profesor Plečnik in njegova šola v Ljubljani'.

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Milan Rijavec (1922–2018)
Milan Rijavec (1922–2018) Zbirka umetnin 20. in 21. stoletja, darila (2011–2022)
6. 9. 2022–26. 2. 2023

Predstavljamo umetnostna dela iz zbirke MGML, obenem pa posebno pozornost namenjamo slikarju, ki bi letos praznoval 100 let.

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Plečnik: metropola, kraj, vrt
Brezčasnost in aktualnost Plečnikovega opusa
Plečnik: metropola, kraj, vrt
22. 6. 2022–27. 8. 2023

Razstava ponuja enkratno priložnost za refleksijo Plečnikovih idej in za novi vpogled vanje. Osvetljuje Plečnikov arhitekturni opus ter razkriva inovativne ideje in tehnike, ki jih je Jože Plečnik uporabljal pri svojem raznovrstnem ustvarjanju. Razstava odgovarja na vprašanje kako misliti Plečnika danes.

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Krhko bogastvo iz emonskih grobov
Mednarodno leto stekla 2022
Krhko bogastvo iz emonskih grobov Rimske steklene posode z Dunajske ceste
10. 2. 2022–29. 1. 2023

Rezultati aktualnih arheoloških raziskav na razstavi v muzejski zakladnici.

Na ogled Vila Zlatica
Ivan Hribar in ljubljansko meščanstvo
Poklon Ivanu Hribarju in njegovi hčerki dr. Zlatici Hribar
Ivan Hribar in ljubljansko meščanstvo
Stalna razstava

Nekdanji dom znamenitega ljubljanskega župana Ivana Hribarja v Rožni dolini nudi vpogled v življenje slovenske meščanske družine z začetka 20. stoletja.

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Ljubljana. Zgodovina. Mesto.
Ljubljana. Zgodovina. Mesto. Izberite si svoj najljubši ljubljanski čas!
Stalna razstava

Če vam je ljubše, da vas po vijugastih poteh zgodovine popelje izkušen vodič, se nam pridružite na polurnih vodstvih, ki jih organiziramo od torka do petka, med 14. in 18. uro ter med vikendom med 10. in 18. uro. Zadnje vodstvo je ob 17. uri. Rezervacije niso obvezne. Vodstvo je vključeno v redno ceno vstopnice, zato doplačilo ni potrebno. Ob dnevih odprtih vrat vodstev ne izvajamo.

Na ogled Plečnikova hiša
Plečnikova hiša
Biser slovenske kulturne dediščine 20. stoletja!
Plečnikova hiša
Stalna razstava

Oglejte si hišo, kjer je arhitekt Jože Plečnik (1872–1957) živel in ustvarjal od leta 1921 do svoje smrti in kjer se je porajala Plečnikova Ljubljana. Oglejte si stalno razstavo Plečnik o arhitektovem življenju in delu, vedno zanimive občasne razstave o njegovem ustvarjanju in Plečnikovo originalno ohranjeno domovanje, edinstven biser slovenske arhitekture.

Vstopite v hišo, kjer se je porajala Plečnikova Ljubljana!

Napovedujemo Galerija Vžigalica
MARCEL VALENTINI
MARCEL VALENTINI Originalni ponaredki
7. 2. 2023–19. 3. 2023

Razstava bo skušala zajeti lik in delo postojnskega slikarja Marka Premrla, preimenovanega v Marcel Valentini, ki se je med in po študiju slikarstva v Italiji ukvarjal z ustvarjanjem ponaredkov s certifikatom v okviru skupine Le musée imaginaire. Poleg svoje ustvarjalne prakse, s katero je kasneje nadaljeval v Sloveniji, je najbrž tudi edini ponarejevalec slik, ki je v Republiki Sloveniji dejansko doživel kazenski pregon s sodnim epilogom. Večina takih primerov se namreč zaključi zgolj z medijskimi škandali in prenekaterimi odprtimi vprašanji.

Napovedujemo Mestni muzej Ljubljana
Skrivnostni grob brez trupla
Skrivnostni grob brez trupla Emonska grobova iz Argentinskega parka
8. 2. 2023–8. 10. 2023

V ljubljanskem Argentinskem parku, med Štefanovo in Puharjevo ulico, so julija in avgusta 2022 ob obnovi vročevodnega omrežja na tem območju potekale arheološke raziskave. Odkrile so del severnega grobišča rimske Emone, ki se je razprostiralo vzdolž ceste proti Celeji (današnjemu Celju).

Napovedujemo Galerija Jakopič
VALOVANJE
VALOVANJE Vizualni dnevnik vode
14. 2. 2023–4. 6. 2023

Razstava Valovanje temelji na preizpraševanju prakse galerijskih postavitev: ali dragi okvirji, veliki formati in sijajna razstavna oprema res pomenijo večjo sporočilnost fotografij in razstave? V Galeriji Jakopič se je v 15 letih delovanja nabralo veliko materialov, ki jih bomo pridoma ponovno uporabili skozi proces soustvarjanja razstave. Njeno jedro bodo fotografije na temo vode v različnih tematskih sklopih, ki so jih posneli priznani fotografi nizozemske fotografske agencije NOOR Images.

Napovedujemo Mestna galerija Ljubljana
Jasna Hribernik
Delo v nadaljevanju
Jasna Hribernik L'AVENIR
2. 3. 2023–2. 5. 2023

Jasna Hribernik je filmska režiserka in ena pomembnejših slovenskih intermedijskih ustvarjalk, ki poleg umetniškega videa ustvarja tudi na področju dokumentarnega filma, video/svetlobnih instalacij in objektov ter prostorskih intervencij. Že več desetletij uspešno deluje v slovenskem in mednarodnem prostoru, a v zadnjem času še ni imela celostnejše predstavitve.

Napovedujemo Mestni muzej Ljubljana
Risbe Otona Župančiča
Risbe Otona Župančiča
9. 3. 2023–30. 9. 2023

V zapuščini Otona Župančiča je večje število risb, ki so bile kot drobci razstavljene v Knjižnici Otona Župančiča na stalni postavitvi.

Napovedujemo Plečnikova hiša
Maurizio Barberis
Maurizio Barberis Sodobna fotografija
10. 3. 2023–14. 5. 2023

Plečnikov opus skozi fotografski objektiv in avtorski pogled priznanega italijanskega fotografa.

Napovedujemo Kulturni center Tobačna
Tobačni muzej
Tobačni muzej
Stalna razstava

Tobačni muzej nudi vpogled v del bogate industrijske dediščine Ljubljane. Muzejska predstavitev je nastala v tesnem sodelovanju in iz zbirk Muzeja in galerij mesta Ljubljane ter Tobačne Ljubljana.

Napovedujemo Mestni muzej Ljubljana
10 let Poti po rimski Ljubljani
10 let Poti po rimski Ljubljani
4. 4. 2023–3. 9. 2023

Veste, kje v centru Ljubljane vsak dan naletimo na ostanke nekdanjega rimskega mesta?

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se