Ljubljana
MGML

Razstave

Na ogled Mestna galerija Ljubljana
So_OBSTOJ
Skupinska razstava
So_OBSTOJ Boris Beja, Maja Smrekar, Urša Vidic, Miha Godec
1. 12. 2023–11. 2. 2024

Naslov razstave se navezuje na misel filozofa Timothyja Mortona, ki v svoji knjigi Dark Ecology: For a Logic of Future Coexistence opredeli ekosistem kot medsebojno povezanost in ekološko misel kot razmišljanje o medsebojni povezanosti in kakšna bi morala biti okoljska filozofija v antropocenu.

Na ogled Bežigrajska galerija 1
Podobe pesmi
Podobe pesmi Pesniške grafike tujih pesnic in pesnikov
30. 11. 2023–5. 1. 2024

Tradicionalna razstava vizualne in konkretne poezije predstavlja pesniške grafike tujih pesnic in pesnikov:Getulio Alviani, Luciano Caruso, Ryosuke Cohen, Continuum  4: Luciano Caruso, Laura Marcheschi, Steliomaria Martini, Felice Piemontese, Giovanni Polera, Patrizia Vicinelli, Emilio Villa,  Franco Visco, Eugenio Miccini, Hugo Mund jun., Jack Keguenne, Balint Szombathy, Robert Rehfeldt Ruth Wolf Rehfeldt, Romolina Trentini, Tipolito Maghina, Guy Schraenen in anonimni.

Na ogled Galerija Vžigalica
Giovanni Morbin
Giovanni Morbin Hibridizakcije, od 1995 do danes
28. 11. 2023–21. 1. 2024

Kot svojevrsten hommage Ljubljani v Galeriji Vžigalica gostimo retrospektivo italijanskega umetnika in performerja Giovannija Morbina z naslovom Hibridizakcije, od 1995 do danes. Od začetkov je Morbinovo umetniško raziskovanje povezano z vedenjem, performans pa je zanj idealno sredstvo za izražanje idej. V 90. letih minulega stoletja je bil Morbin reden gost ljubljanske umetniške scene in je v mestu zasnoval ter izvedel štiri Hibridizakcije, kar je kasneje bistveno vplivalo tudi na njegovo mednarodno umetniško kariero. Ob razstavi v Ljubljani Morbin pripravlja tudi novo Hibridizakcijo 16Zimzeleni.

Na ogled Bežigrajska galerija 2
Svetlobe papirja
Svetlobe papirja Slike in objekti
22. 11. 2023–27. 12. 2023

Razstava je vpogled v nov način ustvarjanja umetniških del iz papirja, ki omogoča neskončno veliko idej ter razvijanje novega tudi v bodoče. Namen razstave je predstaviti dela umetnic in umetnikov, ki so ali ustvarjajo iz papirja tri dimenzionalne umetnine. Likovna dela predstavljajo: Suzana Brborović, Lara Jeranko Marconi, Janja Kosi, Blažka Križan, Maja Pučl in Tone Žnidaršič

Na ogled Galerija Jakopič
Slovenske umetnice v obdobju 1850–1950
Slovenske umetnice v obdobju 1850–1950 Arhitektke in fotografinje
15. 11. 2023–25. 2. 2024

V sodelovanju z Mestnim muzejem Ljubljana smo pripravili razstavo o slovenskih umetnicah v obdobju 1850–1950. Razstava je posvečena umetnicam, ki so se v izbranem obdobju predstavile občinstvu in se kljub tedanjim družbenim konvencijam uveljavile v javnem prostoru. V muzeju se osredotočajo na slikarke in kiparke, v naši galeriji pa je od srede novembra pozornost namenjena arhitektkam in fotografinjam.

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Pogled z druge strani
Pogled z druge strani Strokovnjaki, združeni za ohranjanje skupne kulturne dediščine
26. 10. 2023–18. 2. 2024

Ko obiskovalci zremo v razstavljene predmete in se poglabljamo v njihove zgodbe, redkokdaj pomislimo, koliko truda in znanja je bilo vloženega za obstanek predmeta. Kdo – in kako – je ohranil materiale, ki bi zaradi starosti in drugih okoliščin morali že zdavnaj propasti?

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Z zavoja v zid
Z zavoja v zid Nov mural na dvoriščni fasadi muzeja
24. 10. 2023–31. 1. 2025

Poklon muzeju kot kraju srečevanja in dialoga.

Na ogled Plečnikova hiša
Plečnik in Stelè: Risar in učenjak
Plečnik in Stelè: Risar in učenjak
20. 10. 2023–28. 1. 2024

Na razstavi, ki je nastala v sodelovanju z Umetnostnozgodovinskim inštitutom Franceta Steleta ZRC SAZU, je skozi bogato ohranjeno korespondenco dr. Franceta Steleta predstavljen tesen strokovni in prijateljski odnos med Plečnikom in Steletom, ki je bil v času gradnje Plečnikovih ljubljanskih projektov odgovorni konservator in vodja spomeniškega urada.

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Slovenske umetnice v obdobju 1850–1950
Kaj bi dekleta morala vedeti?
Slovenske umetnice v obdobju 1850–1950 Slikarke, kiparke.
12. 10. 2023–25. 2. 2024

Razstava v muzeju v središče pozornosti postavlja 22 slikark in kipark, ki so ustvarjale v  prvi polovici 20. stoletja. V Galeriji Jakopič so predstavljene arhitektke in fotografinje.

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Skrivnostni grob brez trupla
Skrivnostni grob brez trupla Emonska grobova iz Argentinskega parka
8. 2. 2023–14. 1. 2024

V ljubljanskem Argentinskem parku, med Štefanovo in Puharjevo ulico, so julija in avgusta 2022 ob obnovi vročevodnega omrežja na tem območju potekale arheološke raziskave. Odkrile so del severnega grobišča rimske Emone, ki se je razprostiralo vzdolž ceste proti Celeji (današnjemu Celju).

Na ogled Vila Zlatica
Ivan Hribar in ljubljansko meščanstvo
Poklon Ivanu Hribarju in njegovi hčerki dr. Zlatici Hribar
Ivan Hribar in ljubljansko meščanstvo
Stalna razstava

Nekdanji dom znamenitega ljubljanskega župana Ivana Hribarja v Rožni dolini nudi vpogled v življenje slovenske meščanske družine z začetka 20. stoletja.

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Ljubljana. Zgodovina. Mesto.
Ljubljana. Zgodovina. Mesto. Izberite si svoj najljubši ljubljanski čas!
Stalna razstava

Spoznajte zgodovino Ljubljane, njen pomemben geostrateški položaj ter izjemne dogodke od prazgodovine do 20. stoletja. Ob prelomnicah, cesarjih in kraljih ter predsednikih, se na razstavi srečajte tudi z vsakdanjim življenjem v mestu in običajnimi ljudmi, ki so v mestu bivali in v njem pustili svoj pečat.

Na ogled Plečnikova hiša
Plečnikova hiša
Biser slovenske kulturne dediščine 20. stoletja!
Plečnikova hiša
Stalna razstava

Oglejte si hišo, kjer je arhitekt Jože Plečnik (1872–1957) živel in ustvarjal od leta 1921 do svoje smrti in kjer se je porajala Plečnikova Ljubljana. Oglejte si stalno razstavo Plečnik o arhitektovem življenju in delu, vedno zanimive občasne razstave o njegovem ustvarjanju in Plečnikovo originalno ohranjeno domovanje, edinstven biser slovenske arhitekture.

Vstopite v hišo, kjer se je porajala Plečnikova Ljubljana!

Napovedujemo Mestna galerija Ljubljana
FaceOrFactory: The Face of Corporate Building
Pop-up razstava
FaceOrFactory: The Face of Corporate Building
19. 12. 2023–31. 5. 2024

The Face of Corporate Building je raziskovalni projekt, ki preučuje različne strategije formuliranja narativ in specifičnih retoričnih vzorcev, ključnih pri ustvarjanju umetniških NFT platform. Proces dokumentiranja in analiziranja fraz, spletnih objav, izjav platform in posamičnih primerov NFT umetniških del ter dogodkov je oblikovan kot videoigra, v kateri obiskovalec postopno odkriva specifično ekonomsko in digitalno pokrajino kot novo obliko sodobne mitologije, v katero se ambivalentno vpenja (človeški) obraz: na eni strani mesto identitete in reprezentacije, na drugi prednja stran, lice diskurzov, ekonomskih transakcij in politične nevtralizacije.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se