Ljubljana
MGML

Razstave

Na ogled Kulturni center Tobačna 001
Viktor Bernik
2. 4. 2020–22. 5. 2020

Bernikova razstava se bo navezovala na specifiko prostora Tobačne, z njo pa bo, kot je za umetnika značilno, obravnaval stičišča med umetnostjo in vsakdanjikom ter se posvečal vprašanju družbenega prostora in načinov, na katere lahko umetnost vstopa vanj. Ljubljanski vizualni umetnik (1971) je leta 1998 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani diplomiral iz slikarstva pri prof. Metki Krašovec in prof. Bojanu Gorencu, pri katerem je opravil še specialko.

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Koronaprojekt Čim prej korono v muzej!
30. 3. 2020–31. 5. 2020

Mestni muzej Ljubljana prosi za vtise, fotografije, posnetke in predmete iz vašega novega vsakdanjika v času korona pandemije in #ostanidoma evforije.

Na ogled Galerija Jakopič
Virtualno Videnje 20/20: Skupnost. Sodobna indonezijska družbeno zavzeta fotografija
17. 3. 2020–4. 10. 2020

Videnje 20/20 je del širše vizije Galerije Jakopič – učiti se in dajati možnosti za učenje. Učiti se o drugih – o njih, a skoznje in skozi fotografijo o sebi. Lanska razstava iraških fotografov je bila prva te vrste in že z njo smo poudarili različne načine pogleda na svet.

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Živimo zgodovino
#ostanidoma Naj muzej pride k tebi
15. 3. 2020–30. 4. 2020

Na dajavo, brez osebnih srečanj in z veliko željo, da se kmalu spet vidimo, vas v teh nenavadnih časih s spletnimi vsebinami in prošnjami po sodelovanju vabimo, da ostanete v stiku z nami.

Na ogled Bežigrajska galerija 2
Slike
Ervin Potočnik Prinašalci
4. 3. 2020–30. 4. 2020

Sporočilo za obiskovalce: Razstava bo ponovno na ogled, ko se bodo razmere uredile!

Na razstavi polne simbolike je razstavljenih dvaindvajsetih velikih slik iz zadnjih let umetnikovega ustvarjanja in predstavlja dva pogleda avtorjeve pripovedi o ljudeh. Poudarek je na močno kontrastnih stiliziranih figurah, ki lebdijo sklenjene v beli praznini in so prinašalci v nekem neznanem obredu.

Na ogled Plečnikova hiša
Iz seminarja prof. Jurija Sadarja s Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani
Zgodovina prihodnosti: Praelementi Plečnikove arhitekture
7. 2. 2020–10. 5. 2020

Zgodovina prihodnosti je naslov študentskega arhitekturnega projekta, pod mentorstvom prof. Jurija Sadarja izvedenega v študijskem letu 2017/18 na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Razstava predstavlja serijo fotografij, aksonometričnih risb in abstraktnih modelov iz lesa, epoksidne smole in mavca. Lahko bi rekli, da so objekti nekakšni »praelementi«, v katerih so študentje strnili ideje izbranih primerov Plečnikove arhitekture.

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Velika razstava dosežkov zgodnjega novega veka v Ljubljani
KNJIGA. ZNANJE. RAZUM. Od protestantizma do razsvetljenstva (1500–1800)
14. 11. 2019–30. 8. 2020

Letos mineva 200 let od smrti dveh ključnih razsvetljencev našega prostora barona Žige Zoisa in Valentina Vodnika, 330 let od natisa Valvasorjeve knjige Slava vojvodine Kranjske in skoraj 500 let od natisa prve slovenske knjige.

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Izberite svoj najljubši ljubljanski čas!
Ljubljana. Zgodovina. Mesto.
Stalna razstava

Spoznajte zgodovino Ljubljane, njen pomemben geostrateški položaj ter izjemne dogodke od prazgodovine do 20. stoletja. Ob prelomnicah, cesarjih in kraljih ter predsednikih, se na razstavi srečajte tudi z vsakdanjim življenjem v mestu in običajnimi ljudmi, ki so v mestu bivali in v njem pustili svoj pečat.

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Župančičeva spominska zbirka
Stalna razstava

Ambienta obeh Župančičevih sob, njegov umetniški opus in predmeti, ki so živeli z njim, na razstavi pripovedujejo zgodbo o umetniku in njegovem času. Župančičev literarni opus, kjer smo posebej izpostavili njegovo zadnjo pesniško zbirko Zimzelen pod snegom (1945), vabi obiskovalce k branju njegove poezije.

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Tobačni muzej
Stalna razstava

Tobačni muzej, zbirka Muzeja in galerij mesta Ljubljane in Tobačne Ljubljana, je pred dvajsetimi leti nastala v tesnem sodelovanju med Tobačno Ljubljana in Mestnim muzejem Ljubljana.

Na ogled Plečnikova hiša
Biser slovenske kulturne dediščine 20. stoletja
Plečnikova hiša
Stalna razstava

Vabljeni v Plečnikovo hišo! Oglejte si hišo, kjer je arhitekt Jože Plečnik (1872–1957) živel in ustvarjal od leta 1921 do svoje smrti in kjer se je porajala Plečnikova Ljubljana. Oglejte si stalno razstavo Plečnik o arhitektovem življenju in delu, vedno zanimive občasne razstave o njegovem ustvarjanju in Plečnikovo originalno ohranjeno domovanje, edinstven biser slovenske arhitekture.

Napovedujemo Mestna galerija Ljubljana
skupinska razstava
Svobodno sonce
16. 4. 2020–14. 6. 2020

Na razstavi se predstavljajo: Špela Čadež (v sodelovanju z Zarjo Menart ter Anko Kočevar), Olja Grubić, Duša Jesih, Simona Semenič in Nada Žgank, Maja Smrekar, Viktor Bernik, Žiga Kariž, Gorazd Krnc, Arjan Pregl, Miha Štrukelj, Sašo Vrabič.

Napovedujemo Mestni muzej Ljubljana
Arheološki park Emona
28. 4. 2020–31. 10. 2020

Posebno mesto v zgodovini poselitve Ljubljane zaseda obdobje rimske Emone, katere sledi so se ohranile v samem mestnem jedru vse do današnjih dni.

Podaj se na pot po 2000 let stari dediščini Ljubljane! Pot po današnji Ljubljani te lahko odpelje dlje, kot si misliš! Pripelje te v čas Emone, v mesto, ki je živelo od 1. do začetka 6. stoletja.

Napovedujemo Bežigrajska galerija 1
Slike
Nina Čelhar Notranjosti prostorov
1. 5. 2020–6. 5. 2020

Predstavnica mlajše generacije, katere prepoznavna likovna govorica so značilne krajine umirjenih barvitosti mehko zaobljenih zunanjih prostorov, predstavlja najnovejša dela, ki so tokrat prikaz njenega pogleda na notranjosti prostorov.

Napovedujemo Galerija Vžigalica
Svetlobna gverila: Pet elementov
14. 5. 2020–20. 6. 2020

Štirinajsti mednarodni festival Svetlobna gverila, posvečen svetlobni umetnosti, se spomladi leta 2020 ponovno vrača v Galerijo Vžigalica ter na ljubljanske ulice in trge. 

Napovedujemo Kulturni center Tobačna 001
Siniša Ilić
29. 5. 2020–31. 7. 2020

Siniša Ilić (1977, Beograd), je vizualni umetnik, katerega ustvarjalna praksa vključuje risbe, slike, instalacije, video in knjige umetnika, deluje pa tudi na področju performansa. Ilić v svojem delu obravnava družbene pojave ter raziskuje različne oblike socialnega nasilja. Je soustanovitelj in član platforme za umetnost in teorijo TkH (Teorija hoje), ki jo je konec leta 2000 v Beogradu ustanovila skupina teoretikov in umetnikov.

Napovedujemo Galerija Jakopič
MELTDOWN (delovni naslov) Vizualizacija podnebnih sprememb
12. 6. 2020–27. 9. 2020

V Galeriji Jakopič predstavljamo razstavo MELTDOWN, ki jo je pripravila dobrodelna organizacija Project Pressure. Svetovno priznane umetnike je leta 2008 začela pošiljati na odprave po vsem svetu, rezultat katerih je razstava, ki je bila prvič na ogled lansko poletje v prirodoslovnem muzeja na Dunaju.

Napovedujemo Mestna galerija Ljubljana
skupinska razstava
Živi objekt
23. 6. 2020–30. 8. 2020

V sklopu razstave se predstavljajo: Špela Petrič, Maja Smrekar, Saša Spačal, Robertina Šebjanič, Polona Tratnik. Številni umetniki v Sloveniji delujejo na presečišču umetnosti, znanosti ter tehnologije in osnovno izhodišče razstave Živi objekt je na predstaviti glavnih akterjev bio-umetnosti.

Napovedujemo Galerija Vžigalica
Bežni podatki
1. 7. 2020–29. 8. 2020

Razstava je posvečena različnim pristopom k ustvarjanju, zbiranju, upravljanju in posredovanju podatkov, pa tudi njihovi pretočni naravi in prožni pomenskosti (v tehnološkem in družbenem kontekstu).