Ljubljana
MGML

Razstave

Na ogled Bežigrajska galerija 2
Ira Marušič: Predmeti v magmi
Slike 2015-2020
Ira Marušič: Predmeti v magmi Razstava bo na ogled čim bodo dopuščale zdravstvene razmere.
14. 1. 2021–17. 2. 2021

Avtorica, ki se je leta 2014 prvič predstavila v Bežigrajski galeriji 2, na tokratni razstavi predstavlja izbor večjih slik povečini na platnu. Vodilo umetnice k nastanku teh del so majhni predmeti, ki so naslikani v središču njenih likovnih podob v na videz lebdečih prostorih in so podobni sami magmi.

Na ogled Kulturni center Tobačna 001
Maja Smrekar
Maja Smrekar Optična motnja
24. 12. 2020–21. 1. 2021

Številni naravoslovni muzeji po svetu so v precepu, kako prilagoditi prikaz svojih zbirk novim smernicam in gibanjem. Ni naključje, da v času, ko se v javnosti krešejo mnenja med zagovorniki in nasprotniki dioram, pri čemer prvi menijo, da so tako ogrožene kot živali in ekosistemi, ki jih prikazujejo, drugi pa jih imajo za preživelo propagandno orodje imperialističnih sil, projekt Optična motnja Maje Smrekar oživlja prav obliko diorame.

Na ogled Bežigrajska galerija 1
Mini teater
40 let Od skice do lutke
Mini teater Del razstave je v izložbah galerije neomejeno na ogled.
24. 12. 2020–13. 2. 2021

Ob štirideseti obletnici razstave Od skice do lutke v Bežigrajski galeriji 1 in ob dvajseti obletnici delovanja Mini teatra, se na tokratni razstavi predstavljata avtorici ploskih lutk in likovnih zasnov za lutkovne predstave, Iva-Matija Bitanga s predstavo Hlapič in Ana Viktorova s predstavo Pravljica o carju Saltanu. Na ogled so skice, lutke, scenski elementi ter fotografije in so prikaz procesa nastajanja likovnega dela, od osnutka za lutke do lutkovne predstave.
Del razstave je v izložbah galerije neomejeno na ogled .

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Poznoantična nagrobna plošča z Gosposvetske ceste
Virtualna razstava in podcast
Poznoantična nagrobna plošča z Gosposvetske ceste Iz zakladnice Mestnega muzeja
21. 12. 2020–28. 3. 2021

Pod današnjo Gosposvetsko cesto in ob njej, zahodno od glavne severne vpadnice v rimsko Emono, se je med prvo tretjino 4. in zgodnjim 5. stoletjem širilo pokopališče, ki se je oblikovalo okoli izvorne stavbe s pokopi iz druge polovice 3. stoletja. Na sam začetek nastanka te skupine grobov, ki so verjetno zgodnjekrščanski, sodi pokop ženske s posodo iz modrega stekla.

Na ogled Galerija Vžigalica
Fuoriscala
Izven lestvice – Efemerni učinek
Fuoriscala Video instalacijo v zunanji izložbi galerije si lahko ogledate vsak dan med 16:00 in 8:00.
19. 12. 2020–7. 2. 2021

Antropocen je obdobje, v katerem živimo, in naši zbrani podatki potrjujejo, da so stvari že zunaj lestvice. Stvari so ušle izpod nadzora, so "fuoriscala".

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Baročni slikar Andrej Herrlein (1738–1817)
Baročni slikar Andrej Herrlein (1738–1817) Nove spletne vsebine
19. 12. 2020–28. 2. 2021

Baročna umetnost v osrednji Sloveniji, z žariščem v Ljubljani, se je v 18. stoletju razmahnila v vseh umetnoobrtnih panogah. Še posebej se je to izrazilo v slikarstvu, ki je bilo daleč naokoli najbolj ustvarjalno in stilno razpoznavno. Zato imamo slikarsko paleto tega časa kar za ljubljanski likovni naglas.

Na ogled Mestna galerija Ljubljana
Ko gesta postane dogodek
Mednarodno sodelovanje
Ko gesta postane dogodek Künstlerhaus Wien
8. 12. 2020–5. 4. 2021

V sklopu razstave se predstavljajo: Anna Artaker, Nika Autor, Renate Bertlmann, Katharina Cibulka, Lana Čmajčanin, Magdalena Frey, Anna Jermolaewa, Roberta Lima, Polonca Lovšin, Dorit Margreiter, Ursula Mayer, Marjetica Potrč, Constanze Ruhm, Maruša Sagadin, Maja Smrekar, The Golden Pixel Cooperative.

Na ogled Mestna galerija Ljubljana
Dragica Čadež
pregledna razstava
Dragica Čadež Zgodba o lesu in glini
19. 11. 2020–9. 2. 2021

Akademska kiparka Dragica Čadež v slovenski umetniški oziroma kulturni prostor zaznamuje z veliko ustvarjalno energijo. Skozi avtorsko prepoznavno likovno govorico, je ustvarila obsežni opus različnih serij, ciklov in posameznih del, tako javnih (je avtorica številnih pomembnih javnih skulptur) kot zasebnih skulptur, zato si zagotovo zasluži obsežno razstavno predstavitev.

Na ogled Plečnikova hiša
Finžgar in Plečnik
Spremljajte na spletu
Finžgar in Plečnik Prijateljstvo brez meja
16. 10. 2020–7. 3. 2021

Kdo ne pozna Jožeta Plečnika, svetovno priznanega arhitekta, ki je ustvaril neizmerno število umetnin po svetu in pri nas? In kdo še ni slišal za duhovnika in pisatelja Frana Saleškega Finžgarja, ki je napisal Pod svobodnim soncem, Gospoda Hudournika in številna druga književna dela? Malokdo pa ve, da se je med tema vélikima Slovencema spletlo trdno prijateljstvo, ki je trajalo kar tri desetletja.

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Koronaprojekt
POZIV
Koronaprojekt Čim prej korono v muzej!
30. 3. 2020–31. 3. 2021

Mestni muzej Ljubljana prosi za vtise, fotografije, posnetke in predmete iz vašega novega vsakdanjika v času korona pandemije in #ostanidoma evforije.

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Virtualna razstava Ljubljana. Zgodovina. Mesto.
Izberite svoj najljubši ljubljanski čas!
Virtualna razstava Ljubljana. Zgodovina. Mesto.
19. 3. 2020–31. 3. 2021

Sprehodite se po zgodovinskih obdobjih kar iz udobja vašega doma.

Spoznajte zgodovino Ljubljane, njen pomemben geostrateški položaj ter izjemne dogodke od prazgodovine do 20. stoletja. Ob prelomnicah, cesarjih in kraljih ter predsednikih, se na razstavi srečajte tudi z vsakdanjim življenjem v mestu in običajnimi ljudmi, ki so v mestu bivali in v njem pustili svoj pečat.

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Ljubljana. Zgodovina. Mesto.
Izberite svoj najljubši ljubljanski čas!
Ljubljana. Zgodovina. Mesto. 30-minutna vodstva vsako polno uro!
Stalna razstava

Če vam je ljubše, da vas po vijugastih poteh zgodovine popelje izkušen vodič, se nam pridružite na polurnih vodstvih, ki jih med tednom organiziramo ob 14:00, 15:00, 16:00 in 17:00, za vikend pa od vsako polno uro. Posameznega vodstva se lahko udeleži ena oseba ali več oseb istega gospodinjstva.

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Tobačni muzej
Tobačni muzej
Stalna razstava

Tobačni muzej, zbirka Muzeja in galerij mesta Ljubljane in Tobačne Ljubljana, je pred dvajsetimi leti nastala v tesnem sodelovanju med Tobačno Ljubljana in Mestnim muzejem Ljubljana.

Na ogled Plečnikova hiša
Plečnikova hiša
Biser slovenske kulturne dediščine 20. stoletja!
Plečnikova hiša
Stalna razstava

Oglejte si hišo, kjer je arhitekt Jože Plečnik (1872–1957) živel in ustvarjal od leta 1921 do svoje smrti in kjer se je porajala Plečnikova Ljubljana. Oglejte si stalno razstavo Plečnik o arhitektovem življenju in delu, vedno zanimive občasne razstave o njegovem ustvarjanju in Plečnikovo originalno ohranjeno domovanje, edinstven biser slovenske arhitekture.

Vstopite v hišo, kjer se je porajala Plečnikova Ljubljana!

Napovedujemo Galerija Jakopič
Na drugi strani
Na drugi strani Slovenska fotoreportaža
19. 1. 2021–19. 6. 2021

"Na drugi strani" je rezultat interdisciplinarnega pogleda na reportažno fotografijo skozi perspektive komunikologije, umetnostne zgodovine in fotografske teorije. Četudi ponuja pregled različnih vrst reportažne fotografije in načinov njihove umestitve v tiskane in kasneje elektronske medije, se razstava zavestno zamejuje na podrobnejšo obravnavo izrazno najbolj dovršene vrste reportažne fotografije – fotoreportaže.

Napovedujemo Mestni muzej Ljubljana
Ko ste v dvomu, pojdite v muzej
Ko ste v dvomu, pojdite v muzej
21. 1. 2021–25. 4. 2021

Ko ste v dvomu, pojdite v muzej je razstavni projekt o pomenu zbirateljstva, ki ga skupaj s Tevžem Logarjem, glavnim kuratorjem projekta, pripravlja ekipa ljubljanskega Mestnega muzeja.

Napovedujemo Galerija Vžigalica
Arhiv Minerva
Arhiv Minerva
9. 2. 2021–11. 4. 2021

V okviru projekta Na drugi strani. Slovenska fotoreportaža bo osrednjo razstavo v Galeriji Jakopič spremljala razstava na temo časopisnih fotografskih arhivov in dobre prakse njihove uporabe v sodobni umetnosti, ki bo na ogled v Galeriji Vžigalica.

Napovedujemo Mestna galerija Ljubljana
Jože Barši
samostojna razstava
Jože Barši
22. 2. 2021–11. 4. 2021

Jože Barši, ki je na umetniško sceno vstopil konec 80. let prejšnjega stoletja kot pripadnik generacije kiparjev t .i. Novega slovenskega kiparstva, je pomembno zaznamoval razvoj slovenske sodobne vizualne umetnosti po letu 1990. Že na samem začetku se je začel ukvarjati s spreminjanjem odnosa umetnika in publike do umetniškega dela.

Napovedujemo Plečnikova hiša
France Tomažič
France Tomažič
19. 3. 2021–27. 6. 2021

Delo prvega Plečnikovega diplomanta

Napovedujemo Mestna galerija Ljubljana
Ko gesta postane dogodek
skupinska razstava
Ko gesta postane dogodek
22. 4. 2021–20. 6. 2021

V sklopu razstave se predstavljajo: Anna Artaker, Nika Autor, Renate Bertlmann, Katharina Cibulka, Lana Čmajčanin, Magdalena Frey, Anna Jermolaewa, Roberta Lima, Polonca Lovšin, Dorit Margreiter, Ursula Mayer, Marjetica Potrč, Constanze Ruhm, Maruša Sagadin, The Golden Pixel Cooperative

Napovedujemo Mestni muzej Ljubljana
Ljubljanski kongres 1821
Ljubljanski kongres 1821 Razstava, posvečena 200-letnici ljubljanskega kongresa
20. 5. 2021–31. 10. 2021

V času slovenskega predsedovanja Svetu EU osvetljujemo mesece, ko je bila Ljubljane prizorišče zgodovinskega dogajanja na področju mednarodnih odnosov Evrope.

Napovedujemo Galerija Vžigalica
Svetlobna gverila: Resničnost
Svetlobna gverila: Resničnost
24. 5. 2021–20. 6. 2021

Galerija Vžigalica bo tudi v letu 2021 osrednje prizorišče festivala Svetlobna gverila. V galeriji in njeni okolici bo na ogled vrsta svetlobnih postavitev, instalacij in projekcij.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se