Ljubljana
MGML

Razstave

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
IZZIV: Včeraj jutrišnjega dne
IZZIV: Včeraj jutrišnjega dne SŠOF Ljubljana, oddelek modnega oblikovanja
17. 4. 2024–23. 2. 2025

Predstavitev projektne naloge je plod sodelovanja dijakinj Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana ter Mestnega muzeja Ljubljana z aktualno razstavo Od korzeta do žaketa. Mlade ustvarjalke 3. in 4. letnika so se podale na raziskovalno pot po muzeju. Pri spoznavanju teme je kmalu nastopil čas temeljite poglobitve in iskanja lastnega navdiha. Razvoj kolekcij je tako doživel razcvet in se razpršil v vse možne smeri, v katere je vodila domišljija.

Na ogled Bežigrajska galerija 1
Lara Jeranko Marconi
Risbe in objekti
Lara Jeranko Marconi Črne ptice in sneg
17. 4. 2024–14. 5. 2024

Razstava risb in objektov iz zbirke del, ki deluje kot osebni arhiv sanj, upov, skrivnosti in obžalovanj.

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
LJBLJNČN/BLACK
LJBLJNČN/BLACK Fakulteta za dizajn
17. 4. 2024–23. 2. 2025

Študenti 1. letnika so s prefinjeno rokodelsko realizacijo ustvarjali izvirni konceptualni trajnostni oblikovalski rešitvi. Uporabili so eksperimentalne pristope, ki so jih nadgradili z avtorskim pristopom pri končni rešitvi. Študenti v 2. letniku pa so oblikovali sodobne različice  male črne obleke. Strukture, ki so nastale, v odnosu do telesa ponujajo svež in svoboden način oblačenja. Študenti so se pri razvoju oblikovalske zasnove navezovali na stalno zbirko Mestnega muzeja Ljubljana in aktualno razstavo Od korzeta do žaketa.

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Od korzeta do žaketa
Od korzeta do žaketa Oblačilni videz Ljubljančanov, 1850–1950
11. 4. 2024–23. 2. 2025

Na razstavi predstavljeno tekstilno zbirko lahko 'beremo' kot galerijo modnih trendov preteklosti. Hkrati pa nam postavitev omogoča dragocen vpogled v stoletje življenja ljubljanskih meščanov, njihovega oblačilnega videza ter spoznanje s podobami mojstrskih delavnic, kjer so spretni mojsti in mojstrice obrti ustvarjali modne čudeže iz blaga.  

Na ogled Galerija Vžigalica
Tubolje
Ljubljana se klanja Sloveniji VIII
Tubolje
9. 4. 2024–12. 5. 2024

Osma edicija razstavnega cikla Ljubljana se klanja Sloveniji se je podala v Zasavje. V sklopu razstave z večplastnim naslovom Tubolje razkrivamo umetniški potencial in kulturne vplive lokalnih revirjev skozi dela Borisa Beje, Đejmi Hadrović, Maše Jazbec, Matica Kosa, Milana Razborška in Ulle Žibert.

Na ogled Galerija Jakopič
Klavdij Sluban
Klavdij Sluban Nekje drugje Tukaj
19. 3. 2024–25. 8. 2024

Galerija Jakopič predstavlja doslej največjo srednjekarierno retrospektivno razstavo Klavdija Slubana, enega v svetu najbolj uveljavljenih fotografov slovenskega rodu. Za razstavo Nekje drugje Tukaj, sta avtor in kuratorka dr. Marija Skočir v poglobljenem dialogu zasnovala povsem nov izbor ciklov, ki skozi več kot 150 fotografij predstavlja vrhunce več kot treh desetletij Slubanovega ustvarjanja. Razstavo spremlja obsežna fotomonografija, ki je na voljo tudi kot posebna izdaja.

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Ivan Standl
Gostujoča razstava Muzeja mesta Zagreb
Ivan Standl – zagrebški fotograf
12. 3. 2024–5. 5. 2024

Dediščina hrvaške fotografije druge polovice 19. stoletja,  ki jo prinaša opus fotografa Ivana Standla, pred gledalca postavlja podobe naravnih lepot, premične in nepremične dediščine, številne individualne in skupinske studijske portretne fotografije ter znamenitosti mesta Zagreb, njegovih vedut in popotresnih podob mesta. 

Na ogled Mestna galerija Ljubljana
Robert Černelč: Medprostori
Pregledna razstava
Robert Černelč: Medprostori
29. 2. 2024–5. 5. 2024

Akademski slikar in režiser Robert Černelč v svojem umetniškem delovanju uspešno, zlasti analitično sistematično združuje medij slikarstva, video umetnosti in medij filmskega ustvarjanja. Svoje delovanje širi tudi na področja video umetnosti, scenografije in scenaristike.  

Na ogled Plečnikova hiša
Plečnik in Ljubljana: urejanje odprtega prostora
Plečnik in Ljubljana: urejanje odprtega prostora
2. 2. 2024–12. 5. 2024

Razstava, s katero v Plečnikovi hiši začenjamo razstavno leto 2024, predstavlja dognanja mag. Darje Pergovnik, konservatorske svetnice, ki se na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije že vrsto let ukvarja s proučevanjem in varovanjem Plečnikovih grajenih in zelenih ureditev v Ljubljani.

Na ogled Mestna galerija Ljubljana
FaceOrFactory: The Face of Corporate Building
Pop-up razstava
FaceOrFactory: The Face of Corporate Building
19. 12. 2023–31. 5. 2024

The Face of Corporate Building je raziskovalni projekt, ki preučuje različne strategije formuliranja narativ in specifičnih retoričnih vzorcev, ključnih pri ustvarjanju umetniških NFT platform. 

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Z zavoja v zid
Z zavoja v zid Nov mural na dvoriščni fasadi muzeja
Stalna razstava

Poklon muzeju kot kraju srečevanja in dialoga.

Na ogled Vila Zlatica
Ivan Hribar in ljubljansko meščanstvo
Poklon Ivanu Hribarju in njegovi hčerki dr. Zlatici Hribar
Ivan Hribar in ljubljansko meščanstvo
Stalna razstava

Nekdanji dom znamenitega ljubljanskega župana Ivana Hribarja v Rožni dolini nudi vpogled v življenje slovenske meščanske družine z začetka 20. stoletja.

Na ogled Mestni muzej Ljubljana
Ljubljana. Zgodovina. Mesto.
Ljubljana. Zgodovina. Mesto. Izberite si svoj najljubši ljubljanski čas!
Stalna razstava

Spoznajte zgodovino Ljubljane, njen pomemben geostrateški položaj ter izjemne dogodke od prazgodovine do 20. stoletja. Ob prelomnicah, cesarjih in kraljih ter predsednikih, se na razstavi srečajte tudi z vsakdanjim življenjem v mestu in običajnimi ljudmi, ki so v mestu bivali in v njem pustili svoj pečat.

Na ogled Plečnikova hiša
Plečnikova hiša
Biser slovenske kulturne dediščine 20. stoletja!
Plečnikova hiša
Stalna razstava

Oglejte si hišo, kjer je arhitekt Jože Plečnik (1872–1957) živel in ustvarjal od leta 1921 do svoje smrti in kjer se je porajala Plečnikova Ljubljana. Oglejte si stalno razstavo Plečnik o arhitektovem življenju in delu, vedno zanimive občasne razstave o njegovem ustvarjanju in Plečnikovo originalno ohranjeno domovanje, edinstven biser slovenske arhitekture.

Vstopite v hišo, kjer se je porajala Plečnikova Ljubljana!

Napovedujemo Mestni muzej Ljubljana
Arheološki park Emona
Arheološki park Emona
15. 5. 2024–6. 10. 2024

Spoznajte rimsko preteklosti našega mesta skozi doživetja v novi sezoni Emone!

Napovedujemo Mestna galerija Ljubljana
Mladen Stropnik
Pregledna razstava
Mladen Stropnik adijo pecivo
23. 5. 2024–1. 9. 2024

Mladen Stropnik je v slovenskem in mednarodnem prostoru prisoten od leta 2001 dalje in se je uveljavil kot konceptualni umetnik, ki deluje na presečišču slike, risbe, grafike in novejše intermedijske umetnosti. V Mestni galeriji Ljubljana bo prvič celostno predstavljen njegov bogat in dolgoletni ustvarjalni opus.

Napovedujemo Galerija Vžigalica
Svetlobna gverila: Transformacije
Svetlobna gverila: Transformacije
24. 5. 2024–1. 9. 2024

Tokratna tema 18. festivala Svetlobna gverila v koprodukciji s Strip Core bodo Transformacije. Tema je zastavljena široko, saj vključena dela raziskujejo različne vidike svetlobne percepcije in transformacije.

Napovedujemo Plečnikova hiša
Saša Dev, arhitekt
Saša Dev, arhitekt
14. 6. 2024–6. 10. 2024

Saša Dev, Plečnikov študent in arhitekt medvojnega Maribora, je eden izmed soustvarjalcev moderne arhitekture v Sloveniji. Njegova arhitekturna dela ostajajo aktualna, saj kot mlad ustvarjalec ni le sledil sodobnim trendom, temveč jih je v kontekstu odnosa do mestnega tkiva prehitel za več desetletij.

Napovedujemo Mestna galerija Ljubljana
Različnosti
Skupinska kiparska razstava
Različnosti Tea Curk Sorta, Tejka Pezdirc, Natalija R. Crnčec, Marko A. Kovačič, Zoran Srdič Janežič, Borut Korošec, Kristina Rutar, Boštjan Perovšek
19. 9. 2024–17. 11. 2024

Razstava Različnosti bo prikazovala kiparska dela sodobnih slovenskih akademskih kipark in kiparjev, in sicer dela, narejena v različnih materialih ter skozi različne likovne pristope, saj so avtorji med seboj raznoliki tako v avtorskih poetikah kot v uporabi materialov za svoja likovna ustvarjanja.

Napovedujemo Galerija Jakopič
Dokument_iranje
Dokument_iranje Demonstracije v Sloveniji 2020–2022
24. 9. 2024–26. 1. 2025

Od konca septembra na ogled postavljamo skupinsko fotografsko razstavo z delovnim naslovom Dokument_iranje, katere cilj je sestaviti in predstaviti fotografski zapis obdobja od marca 2020 do aprila 2022, zaznamovanega s pandemijo covid-19 in s protesti in demonstracijami v Ljubljani ter drugih krajih po Sloveniji. 

Napovedujemo Mestni muzej Ljubljana
Prostori gibanja LGBT  skupnosti v Ljubljani
40 let LGBT gibanja v Sloveniji
Prostori gibanja LGBT skupnosti v Ljubljani
24. 10. 2024–25. 2. 2025

O prostorih za združevanje, podporo in organizirano zagovorništvo gibanja LGBT, ki že 40 let sooblikujejo urbano kulturo in družabno življenje prestolnice. 

Napovedujemo Mestna galerija Ljubljana
Tomaž Furlan
Pregledna razstava
Tomaž Furlan
3. 12. 2024–28. 2. 2025

Tomaž Furlan je uveljavljen kipar in intermedijski umetnik, ki že več kot dve desetletji uspešno deluje v slovenskem in mednarodnem prostoru. Doslej pri nas še ni imel celostnejše predstavitve svojega dela, v Mestni galeriji Ljubljana bo tako prvič na enem mestu predstavljeno njegovo vsestransko umetniško delovanje.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se