Ljubljana
MGML
IZZIV: Včeraj jutrišnjega dne

Mestni muzej Ljubljana

Gosposka 15
1000 Ljubljana

Informacije in rezervacije:
T: 1 24 12 500
T: 01 24 12 506
E: info@mgml.si, prijava@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–18:00
ponedeljki: zaprto


1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

IZZIV: Včeraj jutrišnjega dne

SŠOF Ljubljana, oddelek modnega oblikovanja

17. 4. 2024–23. 2. 2025

Predstavitev projektne naloge je plod sodelovanja dijakinj Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana ter Mestnega muzeja Ljubljana z aktualno razstavo Od korzeta do žaketa. Mlade ustvarjalke 3. in 4. letnika so se podale na raziskovalno pot po muzeju. Pri spoznavanju teme je kmalu nastopil čas temeljite poglobitve in iskanja lastnega navdiha. Razvoj kolekcij je tako doživel razcvet in se razpršil v vse možne smeri, v katere je vodila domišljija.

Ob zaključku lanskoletnega štiriletnega izobraževanja so bile dijakinje oddelka modnega oblikovanja postavljene pred IZZIV oblikovanja lastne kolekcije oblačil. Koncept je nastal na podlagi avtorskih pogledov na zgodovinske dogodke, vezane na življenje ljubljanskih meščanov. Svoja videnja so aplicirale na oblačilo, ki bo pristno pripovedovalo o zgodovini, ki smo jo že pozabili ali pa je še ne poznamo. Realizirana oblačila izražajo kreativnost, občutljivost za obravnavo zastavljene tematike in raznovrstno paleto oblikovalskih rešitev z dodano vrednostjo, od dekonstrukcije krojev, tiska cianotipije, uporabe cvetličnih motivov, poudarkov na teksturah in detajlih ter poslikavah.

 Dijaki 3. letnika so sprejeli IZZIV in se pridružili sodelovanju z raziskovanjem srajce, saj ima ta v slovenski oblačilni kulturi pomembno mesto. Njeno uporabo v preteklosti in sedanjosti so dijakinje povezale v svoje kreacije, ki izražajo njihov notranji svet.


Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana je izobraževalna inštitucija s skoraj osemdesetletno tradicijo, kjer mlade kreativne generacije razvija- jo likovni talent na različnih področjih oblikovanja, fotografije in splošne likovne razgledanosti. Ob zaključku štiriletnega izobraževanja se vsako leto znova pred izzivom oblikovanja lastne kolekcije oblačil znajdejo dijaki oddelka modnega oblikovanja. Vrhunec predstavlja modna revija, ki je odraz mladostne neobremenjenosti, izjemnega truda in vztrajnega dela.

Kolofon

SŠOF Ljubljana, oddelek modnega oblikovanja
Ravnateljica mag. Apolonija Simon
Mentorica 4. letnika dr. Sabina Puc
Mentorica 3. letnika, koordinatorica in postavitev razstave mag. Alenka Podlogar
Mentorica izdelave oblačil  Nataša Grčar Napast
Asistentka  Milka Marin Vidović
Dijakinje 4. letnika: Gaja Bassanese, Nina Bratina, Zala Cizej, Jana Coretti, Mila Fois, Špela Homar, Amelija Kracina, Hana Krnc, Ana Maresić Fink, Ela Pušnik, Nastja Smrekar Tamara Tomšič
Dijakinje 3. letnika: Nika Dermastja, Rina Grošelj, Helena Hafner, Nina Mežek, Pia Šerjak, Janja Žibret

Mestni muzej Ljubljana

Gosposka 15
1000 Ljubljana

Informacije in rezervacije:
T: 1 24 12 500
T: 01 24 12 506
E: info@mgml.si, prijava@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–18:00
ponedeljki: zaprto


1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se