Ljubljana
MGML
za učence od 4. do 6. razreda

Programi za učence od 4. do 6. razreda

Spoštovane učiteljice, dragi učitelji! Mnogi ste se v preteklem letu z nami že podali v preteklost, razmišljali o prihodnosti, prebujali domišljijo in v našem muzejsko galerijskem svetu tešili otroško radovednost. Obiščite nas tudi v šolskem letu 2023/24 – izberite katerega od naših raznolikih in starosti prilagojenih programov, ki združujejo področja zgodovine, umetnosti, arhitekture, arheologije, geografije in slovenščine ter temeljijo na medpredmetnem povezovanju, aktivni participaciji učencev, veččutnem vključevanju njihovih lastnih izkušenj v proces učenja in na smiselnem dopolnjevanju učnih načrtov.
Programi za učence od 4. do 6. razreda

Rezervacije in prijave

Rezervacije in prijave na vse pedagoške programe so možne preko telefona 01 24 12 506, od ponedeljka do petka, med 8:00 in 14:00 ali preko elektronskega naslova: prijava@mgml.si.


NOVO // Interaktivno vodstvo po začasni razstavi o slovenskih umetnicah med leti 1850 in 1950

Ali je (bil) spol pomemben?

Skozi pristope gledališke pedagogike se bomo tokrat vživljali v svet slovenskih umetnic v obdobju 1850–1950. Razstava bo predstavila razloge, ki so iz zgodovine umetnosti izrinili umetnice, spoznali bomo, kako je ustvarjalke v slovenskem prostoru definiral njihov spol, v kakšnem družbenem kontekstu in okoliščinah so delovale.


© Andrej Peunik/MGML

Interaktivni vodeni ogled stalne razstave

Ljubljana. Zgodovina. Mesto.

Ljubljana, slovenska prestolnica, je mesto z dinamično in bogato preteklostjo. Učenci skozi vodeni ogled spoznajo poselitveni prostor današnje ljubljanske kotline in na njenem primeru raziskujejo čas od prazgodovine do danes.

Med drugim si ogledamo najstarejše leseno kolo z osjo na svetu, grob emonske zdravnice, ki je bil najden na Slovenski cesti, in grob viteza s konca srednjega veka. Ogled je prilagojen različnim starostnim skupinam in učnim načrtom ter je odlična popestritev pouka družbe ali zgodovine.


Interaktivno vodstvo po začasni razstavi o modi skozi dve pretekli stoletji

Obleka, zrcalo človeka

Kaj želimo sporočiti z našim stilom? Kako nas ta definira? Katera oblačila zaznamujejo naše obdobje? Katera so zaznamovala pretekla? In kakšno zgodbo o svojih bolj ali manj znanih nosilcih pripovedujejo?


© Andrej Peunik/MGML

Interaktivna delavnica

Gremo v srednji vek!

Začetki glavnega mesta Slovenije segajo v srednji vek, ko je pod Grajskim gričem in ob reki Ljubljanici nastalo mestece, ki še danes nosi enako ime – Ljubljana. Življenje v njej pa je bilo v srednjem veku popolnoma drugačno, kot je danes, in da bi pridobili izkušnjo iz prve roke, nam ne preostane drugega, kot da skupaj odpotujemo v srednji vek!


Voden ogled Ljubljane z delovnimi listi

Poiščimo sledi srednjeveške Ljubljane

Veste, da je Ljubljana prav v srednjem veku dobila svoje ime? Ali da je nastala iz treh trgov – Starega, Novega in Mestnega? Na sprehodu po mestu učenci izvedo, kako so živeli ljudje v času srednjega veka. Izkušeni vodiči bodo oživili živahno dogajanje v mestu in vas popeljali na kraj, kjer je bilo nekoč srednjeveško pristanišče, ogledali si bomo, kje je bila srednjeveška tržnica, in izvedeli, kje je imel svoje prostore ljubljanski rabelj.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Izkustvena delavnica s kvizom

Spoznajmo Emonce!

Animatorja v antičnih oblačilih učencem predstavita kratek animirani film o življenju v Emoni. Prek zemljevidov učenci geografsko umestijo Emono v evropski prostor, spoznajo vlogo rimskih vojakov v mirnem in v vojnem času ter preizkusijo legionarjevo opremo. Ob poslušanju avdioposnetkov ugotavljajo, kakšne so razlike med antično in sodobno družino. Učenci pomerijo rimska oblačila, obedujejo leže na trikliniju in izvedo, kako so se prehranjevali Rimljani različnih slojev.


Voden ogled z delovnimi zvezki

Po sledeh rimske Emone

Rimska Emona je nastala pred več kot 2000 leti, arheološke ostaline pa še danes pričajo o življenju tedanjih ljudi. Učenci v družbi izkušenega vodiča odkrivajo življenje Emoncev. Na poti izvedo, kako je bila videti prva mestna naselbina na tem območju, v muzejski kleti si ogledajo del čisto prave rimske ceste in gostišča, obiščejo oba arheološka parka in ostanek rimskega zidu.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Izkustvena delavnica

Arheologija je kul!

Kdo so arheologi? Kako se lotijo svojega dela in kakšna orodja uporabljajo? Kako vedo, kje raziskovati? So njihova odkritja naključna? Učenci na delavnici dobijo priložnost, da za kratek čas postanejo arheologi in se preizkusijo v njihovem delu. Razdelijo se v tri manjše skupine in s pomočjo arheološkega orodja raziščejo tri emonske grobove.


Voden ogled po arhitektovem domovanju

Plečnikova hiša

Hiša v Trnovem, v kateri je dobra tri desetletja živel eden najpomembnejših slovenskih arhitektov Jože Plečnik, je zaradi svoje edinstvenosti zagotovo vredna ogleda. Del hiše, ki ga je Plečnik zgradil po svojih načrtih in v njem živel, je še danes videti tako, kot bi ga arhitekt pravkar zapustil.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Vodeni ogled arhitektovega domovanja in Plečnikove Ljubljane z delovnimi zvezki

Po sledeh Jožeta Plečnika

Jože Plečnik velja za enega naših najpomembnejših arhitektov; s svojimi deli je tako v tujini kot pri nas pustil velik pečat. Že med bivanjem v tujini je iskal priložnost za vrnitev v domače mesto, po prihodu domov pa je Ljubljani poskušal dati videz prave slovenske prestolnice.


NOVO // Interaktivno vodstvo po razstavi o življenju in delu Jožeta Plečnika v Plečnikovi hiši.

Arhitekturna avantura v Plečnikovi hiši

Interaktivno vodstvo bo vsestranskega umetnika Jožeta Plečnika učencem predstavilo skozi vse čute. Poglobili se bodo v proces arhitektovega ustvarjanja in se vanj vživljali prek pristopov gledališke pedagogike, skozi tip, gibanje in domišljijo.


© Matevž Paternoster/MGML

Vodeni ogled z delovnimi zvezki

Spominska soba Ivana Cankarja

Vabljeni na Rožnik, kjer je med letoma 1910 in 1917 živel in ustvarjal Ivan Cankar. V tem času so nastala dela Bela krizantema, Lepa Vida ter ciklusa črtic Moje življenje in Podobe iz sanj. Učenci literatovo življenje spoznavajo s pomočjo delovnih listov, zanimive zgodbe pa osvetlijo podobo velikega dramatika in pisatelja, znanega tudi pod imenom »princ na gori«, kakor so ga imenovali v času njegovega bivanja na Rožniku.


Vodeni ogled razstave v Galeriji Jakopič z ustvarjalno delavnico

Fotogram

Učenci na ustvarjalni delavnici spoznajo, da fotografija ni le digitalna slika, temveč v osnovi rezultat fizikalnega in kemijskega procesa, ki lahko nastane tudi brez pomoči fotografskega aparata

© Andrej Peunik/MGML


©Matevž Paternoster

Voden ogled razstave v Galeriji Jakopič z ustvarjalno delavnico

Camera obscura

Učenci na delavnici pod vodstvom profesionalnega fotografa raziskujejo osnovne zakonitosti fotografske podobe, ki nastane pri prehodu svetlobe skozi odprtinico – seznanijo se s predhodnico današnjih fotoaparatov, t. i. temno sobo ali camero obscuro.


Voden ogled razstave v Galeriji Jakopič z ustvarjalno delavnico

Svetloris

Risanje s svetlobo učencem približa bistvo fotografije same, prenesene v digitalni svet: je izredno kreativna tehnika umetniške fotografije, pri kateri rišemo vzorce z barvnimi lučkami, medtem pa fotoaparat v dolgi ekspoziciji beleži svetlobne poteze.


Vodeni ogled aktualne razstave z ustvarjalno delavnico

Poklic: Sodobni umetnik

Sodobna umetnost se v marsikaterem pogledu razlikuje od umetnosti starejših obdobij. Umetniki dandanes pri ustvarjanju ne uporabljajo le slikarskih barv, temveč raznovrstne materiale in medije.


Vodeni ogled občasne razstave z ustvarjalno delavnico

Pleksi lazanja

Na delavnici se bomo sprehodili po galeriji, raziskali aktualno razstavo ter razvozlavali zgodbe in skrite pomene umetniških del. Po navdihu videnega bomo ustvarili »pleksi lazanjo«, skupinsko umetniško delo.


 Vodeni ogled z ustvarjalno delavnico

Plesoče risbe: Umetnost v gibanju

Pridružite se nam na delavnici, kjer bomo spoznavali svet slikarstva, filma in glasbe ter se naučili, kako lahko te elemente združimo za ustvarjanje plesočih umetniških del. Navdih za ustvarjanje bomo poiskali na ogledu razstave slikarja in filmskega režiserja, Roberta Černelča.


Interaktiven voden ogled aktualne razstave

avARTura

V navezavi na aktualno razstavo se učenci na vodenem ogledu seznanjajo s sodobnimi umetniškimi praksami in ozadjem umetnikovega ustvarjalnega procesa ter usvajajo pojme, opredeljene v učnem načrtu za likovno umetnost.


Veččutno vodstvo z delavnico

Od rafinerije do galerije

Cukrarna je impozantna stavba, v kateri se že skoraj dvesto let pišejo vznemirljive zgodbe. Na veččutnem vodenem ogledu bomo učence popeljali skozi njeno zgodovino, v kateri se je iz nekoč največjega industrijskega objekta na območju celotnega avstrijskega cesarstva prelevila v eno največjih galerij sodobne umetnosti pri nas.


Raziskovalni ogled razstave

avARTura - Delo za detektive!

V Cukrarni potrebujemo pozorne opazovalce. Imate morda vi takšne učence? Naj preverimo! Skrili smo jim namreč umetniško delo, in potrebnih bo kar nekaj detektivskih spretnosti, da ga najdejo in postavijo nazaj na razstavo.


Interaktivni ogled razstave z eksperimentalno delavnico

Igra s svetlobo

Ogledali si bomo izbrana sodobna umetniška dela in prek zabavnih aktivnosti odkrivali, kako so umetniki na njih uporabili in upodobili svetlobo.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se