Ljubljana
MGML
za učence od 4. do 6. razreda

Programi za učence od 4. do 6. razreda

Pred nami je novo šolsko leto – čas, ko vam z veseljem ponudimo naše izkustvene, poučne, doživljajske in ustvarjalne programe!
None

Rezervacije in prijave

Rezervacije in prijave na vse pedagoške programe so možne preko telefona 01 24 12 506, od ponedeljka do petka, med 8:00 in 14:00 ali preko elektronskega naslova: prijava@mgml.si.


Vodeni ogled razstave

Srednjeveška Ljubljana

Razvoj Ljubljane je močno povezan prav s srednjim vekom – v srednjem veku je namreč mesto dobilo nemško ime Laibach oz. slovansko ime Luwigana, Ljubljana pa se je s Starim, Novim in Mestnim trgom začela razvijati ob vznožju hriba.

Srednjeveška Ljubljana


Vodeni ogled razstave Srednjeveška Ljubljana z delavnico

Cehovska delavnica

Ogledali si bomo razstavo ter spoznali razvoj in ustroj srednjeveške Ljubljane, ki je nastala med grajskim gričem in reko Ljubljanico. Ugotavljali bomo, kako sta na razvoj mesta vplivali trgovina in religija ter kakšen je bil mestni vsakdan.

Cehovska delavnica


Voden ogled z delovnimi listi

Poiščimo sledi srednjeveške Ljubljane

Kdaj govorimo o srednjem veku in kako so ljudje takrat živeli? In kako je v srednjem veku izgledala Ljubljana? Na sprehodu po mestu učenci in dijaki iščejo sledi srednjeveškega mesta.

Poiščimo sledi srednjeveške Ljubljane


Izkustvena delavnica s kvizom

Spoznajmo Emonce!

Učence v rimski čas z ogledom animiranega filma popeljeta animatorja v antičnih oblačilih, ki Emono geografsko umestita v današnji evropski prostor. Učenci spoznajo vlogo rimskih vojakov v času vojne in njihovo opremo.

Spoznajmo Emonce


Voden ogled z delovnimi zvezki

Po sledeh rimske Emone

Kako je izgledala Emona? Kdo so bili Emonci in kako so živeli? Učenci se v družbi izkušenega vodiča odpravijo raziskovat skrivnosti antične Emone. Pot se začne v muzejski kleti, kjer je ohranjen del originalne rimske ceste.

Po sledeh rimske Emone


Izkustvena delavnica

Arheologija je kul!

Kdo so arheologi in kaj počnejo? So njihova odkritja naključje ali natančno vedo, kje izkopavati, da bodo našli nekaj izjemnega? Kako se arheolog loti svojega dela in kakšna orodja uporablja?

Arheologija je kul


Voden ogled po arhitektovem domovanju

Plečnikova hiša

Hiša v Trnovem, v kateri je svoja zadnja ustvarjalna leta preživel eden najpomembnejših slovenskih arhitektov, Jože Plečnik, je zaradi svoje edinstvenosti zagotovo vredna ogleda.

Plečnikova hiša


Voden ogled po arhitektovem domovanju in mestu

Po sledeh Jožeta Plečnika

Jože Plečnik velja za enega naših najpomembnejših arhitektov, ki je s svojimi deli v tujini in pri nas pustil velik pečat. Ljubljani, ki jo je ves čas bivanja v tujini močno pogrešal, je poskušal dati videz prave slovenske prestolnice.

Po sledeh Jožeta Plečnika


Plovba po reki Ljubljanici z vodstvo

Ljubljanica in njene skrivnosti

Reka Ljubljanica je imela pomembno vlogo pri nastanku naselbin ob njeni strugi in je bila ključnega pomena pri razvoju tako rimske Emone kot srednjeveške Ljubljane.

Ljubljanica in njene skrivnosti


Pridružite se nam pri raziskovanju vode v Ljubljani!

Po sledeh ljubljanskih vodnjakov

Le zakaj je v Ljubljani toliko fontan in vodnjakov? In kdaj je bila Ljubljanica pomembna plovna reka? Dijaki na sprehodu po Ljubljani izvedo, kaj je voda pomenila za naše prednamce in za kaj vse so jo uporabljali.

Po sledeh ljubljanskih vodnjakov


Galerijska ustvarjalnica

Anim-Akcija!

V Mestni galeriji skozi celotno šolsko leto izvajamo zabavne inovativne delavnice, na katerih se mladi predajo domišljiji in ustvarijo svojo animacijo. 

ANIM-AkCIJA


Voden ogled z ustvarjalno delavnico

Fotografska delavnica »Camera obscura«

Dijaki na delavnici pod vodstvom profesionalnega fotografa raziskujejo, kako fotografija pravzaprav nastane.

Camera obscura


Samostojno raziskovanje mesta z delovnimi listi

Odkrivamo in raziskujemo prestolnico Slovenije

Izkoristite priložnost in se s skupaj z učenci odpravite na zanimivo učno pot po ključnih znamenitostih Ljubljane. Opremljeni z učnimi pripomočki (zemljevid, kompas…) se bodo učenci v manjših skupinah, v spremstvu vodičev in učiteljev odpravili odkrivat prestolnico.

Odkrivamo in raziskujemo prestolnico Slovenije


Vodeni ogled z ustvarjalno delavnico

Fotogram

Mladi na ustvarjalni delavnici spoznajo osnove fotografije in se naučijo, kako lahko fotografija nastane tudi brez pomoči fotografskega aparata.

Fotogram


Vodeni ogled z ustvarjalno delavnico

Pleksimanija

Pri slikanju na pleksi steklo  se barvne plasti nanašajo zrcalno in druga drugo prekrivajo – tako očem  nevidno bistvo zažari šele, ko sliko dokončamo in nastalo barvno  čarovnijo pogledamo s prave strani.

Pleksimanija


Vodeni ogled z ustvarjalno delavnico

Kip kip hura

Na razigrani kiparski delavnici bomo v družbi kiparja Mihe Kneza preizkusili štiri postaje z različnimi kiparskimi materiali in spoznali pripomočke, s katerimi ustvarjajo kiparji.

Kip kip hura