Ljubljana
MGML
Srednješolci

Programi za srednješolce

V šolskem letu 2019/2020 dijakom približajte različne teme in poglobite ali popestrite vaše zgodovinske, umetnostne, arhitekturne, arheološke, naravoslovne, slavistične in druge programe.
None

Rezervacije in prijave

Rezervacije in prijave na vse pedagoške programe so možne preko telefona 01 24 12 506, od ponedeljka do petka, med 8:00 in 14:00 ali preko elektronskega naslova: prijava@mgml.si.


Interaktivni vodeni ogled stalne razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto.

NOVO! Ljubljana. Zgodovina. Mesto.

Ljubljana, slovenska prestolnica, je mesto z dinamično in bogato preteklostjo. Dijaki skozi vodeni ogled spoznavajo poselitveni prostor današnje ljubljanske kotline in na njenem primeru raziskujejo čas od prazgodovine pa vse do danes. Novost, ki jo uporabljamo na vodenem ogledu, so tablični računalniki. Naloge in izzivi dijakom pomagajo razumeti življenje ljudi v posameznih obdobjih človekove zgodovine in oblikovati celostno sliko razvoja ljubljanskega prostora od časa kolišč do sodobne prestolnice.

Med drugim si ogledamo najstarejše leseno kolo z osjo na svetu, grob emonske zdravnice, ki je bil najden na Slovenski cesti, in grob viteza s konca srednjega veka. Ogled je prilagojen različnim starostnim skupinam in učnim načrtom ter je odlična popestritev pouka družbe ali zgodovine.

© Andrej Peunik/MGML


Vodeni ogled razstave Knjiga. Znanje. Razum.

NOVO! Knjiga. Znanje. Razum.

Dijaki se podajo v čas ljubljanskega novega veka in spoznavajo obdobje, ko so se v globalnem merilu dogajale velike spremembe. Odkritja novih delov sveta, iznajdba tiska ter napredek v znanosti in tehnologiji so vdirali v vsakdan posameznikov. Novosti so širile obzorja in obljubljale priložnosti za boljše življenje.

Na vodenem ogledu razstave se sprehodimo skozi čas od reformacije in prve tiskane knjige v slovenskem jeziku pa do utrditve Ljubljane kot središča slovenskega prostora, kar je bilo tudi posledica delovanja Zoisovega razsvetljenskega krožka.

Med drugim so na razstavi na ogled prvotiski v slovenskem jeziku in knjige, ki so bile natisnjene v prvi tiskarni na Slovenskem, v Ljubljani.


Interaktivni ogled razstave Knjiga. Znanje. Razum.

NOVO! Kaj je zagrešil Bolfenk?

Pot od reformacije in prve tiskane knjige v slovenskem jeziku pa do utrditve Ljubljane kot središča slovenskega prostora v času razsvetljenstva prepotujemo na prav poseben način. Obiščejo nas duhovi iz preteklosti, ki so zaradi različnih grehov, ki so jih storili v času svojega življenja, ujetniki sedanjega časa. Na duhovit način nas popeljejo vsak skozi svoje obdobje. Življenje v Ljubljani v času reformacije, baroka in razsvetljenstva tako spoznavamo »iz prve roke«. Dijaki duhovom v zameno za ekskluzivno turistično vodenje ponudijo pomoč. S skrivnostnimi izzivi in zabavnimi preizkusi duhove skušajo odrešiti čakanja v muzejskih vicah in se – na res nekonvencionalen način – zraven še marsičesa naučijo.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Voden ogled z delovnimi zvezki

Poiščimo sledi srednjeveške Ljubljane

Veste, da je Ljubljana prav v srednjem veku dobila svoje ime? In da je nastala iz treh trgov – Starega, Novega in Mestnega? Na sprehodu po mestu učenci izvedo, kako so živeli ljudje v času srednjega veka. Izkušeni vodiči bodo oživili živahno dogajanje v mestu in vas popeljali na kraj, kjer je bilo nekoč srednjeveško pristanišče, ogledali si bomo, kje je bila srednjeveška tržnica, in izvedeli, kje je imel svoje prostore ljubljanski rabelj.

Program, ki ga dopolnjuje delovni zvezek, namenjen poglabljanju znanja, je prilagojen učencem različnih starostnih skupin in je odlična popestritev pouka družbe in zgodovine.


Vodeni ogled z delovnimi zvezki

Po sledeh rimske Emone

Rimska Emona je nastala pred več kot 2000 leti, arheološke ostaline pa še danes pričajo o življenju tedanjih ljudi. Učenci v družbi izkušenega vodiča odkrivajo življenje Emoncev. Na poti izvedo, kako je bila prva mestna naselbina na tem območju videti, v muzejski kleti si ogledajo del čisto prave rimske ceste in gostišča, obiščejo oba arheološka parka in ostanek rimskega zidu. Skozi pripoved izvedo, kako je prihod Rimljanov spremenil življenje na tleh današnje Ljubljane. Na poti rešujejo naloge v delovnem zvezku; slednji služi kot učni pripomoček za poglabljanje znanja. Program je odlična popestritev pouka zgodovine.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Vodeni ogled arhitektovega domovanja

Plečnikova hiša

Hiša v Trnovem, v kateri je dobra tri desetletja živel eden najpomembnejših slovenskih arhitektov Jože Plečnik, je zaradi svoje edinstvenosti zagotovo vredna ogleda. Del hiše, ki ga je Plečnik zgradil po svojih načrtih in v njem živel, je še danes videti tako, kot bi ga arhitekt pravkar zapustil. Dijaki si ogledajo vhodno vežo, okroglo dnevno sobo s spalnico in kopalnico, sprejemnico, kuhinjo ter zimski in zunanji vrt. Plečnikovo delo in življenje bolj poglobljeno spoznajo na ogledu nove stalne razstave, ki sledi obisku arhitektovega domovanja.


Vodeni ogled arhitektovega domovanja in Plečnikove Ljubljane z delovnimi zvezki

Po sledeh Jožeta Plečnika

Jože Plečnik velja za enega naših najpomembnejših arhitektov; s svojimi deli je tako v tujini kot pri nas pustil velik pečat. Ljubljani, o kateri je že v tujini razmišljal in ob tem iskal priložnost za vrnitev v domače mesto, je poskušal po vrnitvi domov dati videz prave slovenske prestolnice. Dijaki se po ogledu Plečnikove hiše odpravijo v središče mesta in izvedo veliko zanimivega o gradnji Križank in o »templju učenosti«, kot je Plečnik poimenoval NUK. Spoznajo tudi, kako se je gradil Kongresni trg in kje je arhitekt dobil navdih za gradnjo Tromostovja. Pridružite se nam na ogledu Plečnikove hiše v Trnovem in na sprehodu po Plečnikovi Ljubljani!

© Andrej Peunik/MGML


© Matevž Paternoster/MGML

Vodeni ogled

Spominska soba Ivana Cankarja

Vabljeni na Rožnik, kjer je med letoma 1910 in 1917 živel in ustvarjal Ivan Cankar. V tem času so nastala dela Bela krizantema, Lepa Vida ter ciklusa črtic Moje življenje in Podobe iz sanj. Dijaki literatovo življenje spoznavajo s pomočjo delovnih listov, zanimive zgodbe pa osvetlijo podobo velikega dramatika in pisatelja, znanega tudi pod imenom »princ na gori«, kakor so ga imenovali v času njegovega bivanja na Rožniku. Ali ste vedeli, da je pesnik in pripovednik z obiskovalci Rožnika prav rad pokramljal, z dijaškimi skupinami pa zapel tudi kakšno pesem?


Vodeni ogled

Župančičeva spominska zbirka

Oton Župančič velja za enega naših največjih literarnih umetnikov. Muzejsko razstavo o njegovem življenju in delu je v Knjižnici Otona Župančiča pripravil Mestni muzej Ljubljana. Skozi doživeto pripoved vodiča dijaki spoznajo Župančiča kot pesnika, dramatika in prevajalca ter kot ustvarjalca za otroke in mladino. Njegovega Cicibana zagotovo pozna vsak izmed nas! Dijaki pridobljeno znanje utrjujejo z reševanjem delovnih listov. Program je odlična priložnost za popestritev pouka slovenskega jezika.

© Matevž Paternoster/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Plovba po reki Ljubljanici z vodstvo

Ljubljanica in njene skrivnosti

Reka Ljubljanica je imela pomembno vlogo pri nastanku naselbin ob njeni strugi in je bila ključna pri razvoju tako rimske Emone kot srednjeveške Ljubljane. Dijaki se na ladjico vkrcajo v bližini Čevljarskega mostu. Med plovbo spoznavajo verovanja, povezana z reko, ter odkrivajo, kakšno vlogo je imela reka skozi zgodovino in kako se je spreminjala. Današnjo podobo je Ljubljanici v njenem toku skozi mestno jedro dal arhitekt Jože Plečnik, ki je reguliral potok Gradaščico in načrtoval nekaj najlepših mostov v Ljubljani. Raziščite skrivnosti vodnih globin ter lepote mostov in rečnih brežin!


Samostojno raziskovanje mesta z delovnimi listi

Odkrivamo in raziskujemo prestolnico Slovenije

Skupaj z dijaki se odpravite na zanimivo učno pot in spoznavajte Ljubljano malo drugače! Opremljeni z učnimi pripomočki (zemljevid, kompas, delovni listi ...) se dijaki v manjših skupinah v spremstvu vodičev in profesorjev odpravijo odkrivat prestolnico Slovenije. Program je odlična priložnost za medpredmetno povezovanje geografije, zgodovine, umetnostne zgodovine, slovenščine in matematike. Raziskovanje vključuje terensko orientacijo, opazovanje, skiciranje, merjenje, povzemanje besedil in igranje vlog.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Vodeni ogled razstave v Galeriji Jakopič z ustvarjalno delavnico

Fotogram 

Mladi na ustvarjalni delavnici spoznajo osnove fotografije in se naučijo, kako lahko fotografija nastane tudi brez pomoči fotografskega aparata. Preizkusijo se v cianotipiji, stari ročni tehniki izdelave fotografij, poigrajo se z motivi in ob mentorstvu profesionalnega fotografa ustvarijo svoj fotogram ali fotomontažo.


Vodeni ogled razstave v Galeriji Jakopič z ustvarjalno delavnico

Camera obscura

Mladi na delavnici pod vodstvom profesionalnega fotografa raziskujejo, kako fotografija pravzaprav nastane. Seznanijo se s predhodnico današnjih fotoaparatov, t. i. temno sobo – camero obscuro. Preprosto fotografiranje s pomočjo camere obscure tudi sami preizkusijo in posnamejo svoje fotografije, ki jih lahko odnesejo s seboj.

© Metod Blejec


© Andrej Peunik/MGML

Vodeni ogled razstave v Galeriji Jakopič z ustvarjalno delavnico

Slikanje na pleksi steklo

Mladi na delavnici pri slikanju na pleksi steklo barvne plasti nanašajo zrcalno, tako da druga drugo prekrivajo – tako očem nevidno bistvo zažari šele, ko sliko dokončamo in nastalo barvno čarovnijo pogledamo s prave strani. Ob strokovnem vodenju z inovativno tehniko ustvarijo svojo pisano priponko in izdelek odnesejo s seboj.


Vodeni ogled razstave v Mestni galeriji Ljubljana z ustvarjalno delavnico

NOVO! Kiparska delavnica

V sodelovanju z umetniki pripravljamo novo, kiparsko obarvano ustvarjalno delavnico, ki bo otrokom približala delo kiparjev, materiale, ki jih uporabljajo pri ustvarjanju, in načine, kako jih oblikujejo. Uporabili bomo inovativne sodobne pristope h kiparstvu, otrokom pa omogočili samostojno ustvarjanje in zabavno izkušnjo. Več informacij sledi jeseni 2019.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Vodeni ogled razstave v Mestni galeriji Ljubljana z ustvarjalno delavnico

ANIM-AkCIJA

V Mestni galeriji skozi celotno šolsko leto izvajamo zabavne inovativne delavnice, na katerih se mladi predajo domišljiji in ustvarijo svojo animacijo. Naučijo se, kako nastane animirani film in kakšne vrste animacije poznamo, ter se v družbi strokovnjaka preizkusijo v tehniki stop-motion (slika za sliko).