Ljubljana
MGML
Srednješolci

Programi za srednješolce

Pred nami je novo šolsko leto – čas, ko vam z veseljem ponudimo naše izkustvene, poučne, doživljajske in ustvarjalne programe! Z njimi lahko svojim dijakom v šolskem letu 2017/2018 približate različne teme in poglobite ali popestrite vaše zgodovinske, umetnostne, arhitekturne, arheološke, naravoslovne, slavistične in druge programe.
None

Rezervacije in prijave

Rezervacije in prijave na vse pedagoške programe so možne preko telefona 01 24 12 506, od ponedeljka do petka, med 8:00 in 14:00 ali preko elektronskega naslova: prijava@mgml.si.


Vodeni ogled razstave

Srednjeveška Ljubljana

Razvoj Ljubljane je močno povezan prav s srednjim vekom – v srednjem veku je namreč mesto dobilo nemško ime Laibach oz. slovansko ime Luwigana, Ljubljana pa se je s Starim, Novim in Mestnim trgom začela razvijati ob vznožju hriba. 

Srednjevška Ljubljana


Vodeni ogled razstave Srednjeveška Ljubljana z delavnico

Cehovska delavnica

Z ogledom razstave dijaki dobijo vpogled v razvoj in ustroj srednjeveškega mesta, ki je nastalo med grajskim gričem in reko Ljubljanico, seznanijo se z vplivom trgovine in religije ter s srednjeveškim vsakdanom.

Cehovska delavnica


Voden ogled po arhitektovem domovanju

Plečnikova hiša

Hiša v Trnovem, v kateri je svoja zadnja ustvarjalna leta preživel eden  najpomembnejših slovenskih arhitektov, Jože Plečnik, je zaradi svoje  edinstvenosti zagotovo vredna ogleda.

Plečnikova hiša


Voden ogled po arhitektovem domovanju in mestu

Po sledeh Jožeta Plečnika

Jože Plečnik velja za enega naših najpomembnejših arhitektov, ki je s  svojimi deli v tujini in pri nas pustil velik pečat. Ljubljani, ki jo je  ves čas bivanja v tujini močno pogrešal, je poskušal dati videz prave  slovenske prestolnice.

Po sledeh Jožeta Plečnika


Voden ogled z delovnimi zvezki

Po sledeh rimske Emone

Kako je izgledala Emona? Kdo so bili Emonci in kako so živeli? Učenci se  v družbi izkušenega vodiča odpravijo raziskovat skrivnosti antične  Emone. Pot se začne v muzejski kleti, kjer je ohranjen del originalne  rimske ceste.

Po sledeh rimske Emone


Izkustvena delavnica

Arheologija je kul!

Kdo so arheologi in kaj počnejo? So njihova odkritja naključje ali  natančno vedo, kje izkopavati, da bodo našli nekaj izjemnega? Kako se  arheolog loti svojega dela in kakšna orodja uporablja?

Arheologija je kul


Voden ogled z delovnimi zvezki

Poiščimo sledi srednjeveške Ljubljane

Kdaj govorimo o srednjem veku in kako so ljudje takrat živeli? In kako  je v srednjem veku izgledala Ljubljana?

Poiščimo sledi srednjeveške Ljubljane


Samostojno raziskovanje mesta z delovnimi listi

Odkrivamo in raziskujemo prestolnico Slovenije

Izkoristite priložnost in se s skupaj z učenci odpravite na zanimivo  učno pot po ključnih znamenitostih Ljubljane. Opremljeni z učnimi  pripomočki (zemljevid, kompas…) se bodo učenci v manjših skupinah, v  spremstvu vodičev in učiteljev odpravili odkrivat prestolnico.

Odkrivamo in raziskujemo prestolnico Slovenije


Voden ogled z ustvarjalno delavnico

Fotografska delavnica »CAMERA OBSCURA«

Dijaki na delavnici pod vodstvom profesionalnega fotografa raziskujejo, kako fotografija pravzaprav nastane.

Fotografska delavnica »CAMERA OBSCURA


Vodeni ogled z ustvarjalno delavnico

Kip kip hura

Na razigrani kiparski delavnici bomo v družbi kiparja Mihe Kneza preizkusili štiri postaje z različnimi kiparskimi materiali in spoznali pripomočke, s katerimi ustvarjajo kiparji.

Kip kip hura


Galerijska ustvarjalnica

ANIM-AkCIJA

V Mestni galeriji skozi celotno šolsko leto izvajamo zabavne inovativne delavnice, na katerih se mladi predajo domišljiji in ustvarijo svojo animacijo. 

ANIM-AkCIJA


Vodeni ogled z ustvarjalno delavnico

Pleksimanija

Pri slikanju na pleksi steklo  se barvne plasti nanašajo zrcalno in druga drugo prekrivajo – tako očem  nevidno bistvo zažari šele, ko sliko dokončamo in nastalo barvno  čarovnijo pogledamo s prave strani.

Pleksimanija


Vodeni ogled z ustvarjalno delavnico

Fotogram 

Mladi na ustvarjalni delavnici spoznajo osnove fotografije in se naučijo, kako lahko fotografija nastane tudi brez pomoči fotografskega aparata.

Fotogram


Pridružite se nam pri raziskovanju vode v Ljubljani!

Po sledeh ljubljanskih vodnjakov

Le zakaj je v Ljubljani toliko fontan in vodnjakov? In kdaj je bila  Ljubljanica pomembna plovna reka? Dijaki na sprehodu po  Ljubljani izvedo, kaj je voda pomenila za naše prednamce in za kaj vse  so jo uporabljali.

Po sledeh ljubljanskih vodnjakov


Plovba po reki Ljubljanici z vodstvo

Ljubljanica in njene skrivnosti

Reka Ljubljanica je imela pomembno vlogo pri nastanku naselbin ob njeni strugi in je bila ključnega pomena pri razvoju tako rimske Emone kot srednjeveške Ljubljane.

Ljubljanica in njene skrivnosti


Voden ogled

Spominska soba Ivana Cankarja

V tem času so nastala dela Bela krizantema, Lepa Vida ter ciklusa črtic  Moje življenje in Podobe iz sanj. Učenci literatovo življenje spoznajo s  pomočjo delovnih listov.

Spominska soba Ivana Cankarja


Voden ogled

Župančičeva spominska zbirka

Oton Župančič velja za enega naših največjih literarnih umetnikov.   Muzejsko razstavo o njegovem življenju in delu je v Knjižnici Otona Župančiča pripravil Mestni muzej Ljubljana.

Župančičeva spominska zbirka