Ljubljana
MGML
Srednješolci

Programi za srednješolce

Mnogi ste se v preteklem letu z nami že podali v preteklost, razmišljali o prihodnosti, prebujali domišljijo in v naš muzejsko-galerijski svet zanesli mladostniško svežino. Obiščite nas tudi v šolskem letu 2023/24 – izberite katerega od naših raznolikih programov, ki združujejo področja zgodovine, umetnosti, arhitekture, arheologije, geografije in slovenščine ter temeljijo na medpredmetnem povezovanju, aktivni participaciji dijakov, veččutnem vključevanju njihovih lastnih izkušenj v proces učenja in na smiselnem dopolnjevanju učnih načrtov.
Programi za srednješolce

Rezervacije in prijave

Rezervacije in prijave na vse pedagoške programe so možne preko telefona 01 24 12 506, od ponedeljka do petka, med 8:00 in 14:00 ali preko elektronskega naslova: prijava@mgml.si.


Interaktivno vodstvo po začasni razstavi o slovenskih umetnicah med leti 1850 in 1950

Ali je (bil) spol pomemben?

Skozi pristope gledališke pedagogike se bomo tokrat vživljali v svet slovenskih umetnic v obdobju 1850–1950. Razstava bo predstavila razloge, ki so iz zgodovine umetnosti izrinili umetnice, spoznali bomo, kako je ustvarjalke v slovenskem prostoru definiral njihov spol, v kakšnem družbenem kontekstu in okoliščinah so delovale.


Interaktivno vodstvo po začasni razstavi o modi skozi dve pretekli stoletji

Obleka, zrcalo človeka

Kaj želimo sporočiti z našim stilom? Kako nas ta definira? Katera oblačila zaznamujejo naše obdobje? Katera so zaznamovala pretekla? In kakšno zgodbo o svojih bolj ali manj znanih nosilcih pripovedujejo?


Interaktivni vodeni ogled stalne razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto.

Ljubljana. Zgodovina. Mesto.

Ljubljana, slovenska prestolnica, je mesto z dinamično in bogato preteklostjo. Dijaki skozi vodeni ogled spoznavajo poselitveni prostor današnje ljubljanske kotline in na njenem primeru raziskujejo čas od prazgodovine pa vse do danes. Novost, ki jo uporabljamo na vodenem ogledu, so tablični računalniki. Naloge in izzivi dijakom pomagajo razumeti življenje ljudi v posameznih obdobjih človekove zgodovine in oblikovati celostno sliko razvoja ljubljanskega prostora od časa kolišč do sodobne prestolnice.

Med drugim si ogledamo najstarejše leseno kolo z osjo na svetu, grob emonske zdravnice, ki je bil najden na Slovenski cesti, in grob viteza s konca srednjega veka. Ogled je prilagojen različnim starostnim skupinam in učnim načrtom ter je odlična popestritev pouka družbe ali zgodovine.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Voden ogled z delovnimi zvezki

Poiščimo sledi srednjeveške Ljubljane

Veste, da je Ljubljana prav v srednjem veku dobila svoje ime? In da je nastala iz treh trgov – Starega, Novega in Mestnega? Na sprehodu po mestu učenci izvedo, kako so živeli ljudje v času srednjega veka. Izkušeni vodiči bodo oživili živahno dogajanje v mestu in vas popeljali na kraj, kjer je bilo nekoč srednjeveško pristanišče, ogledali si bomo, kje je bila srednjeveška tržnica, in izvedeli, kje je imel svoje prostore ljubljanski rabelj.

Program, ki ga dopolnjuje delovni zvezek, namenjen poglabljanju znanja, je prilagojen učencem različnih starostnih skupin in je odlična popestritev pouka družbe in zgodovine.


Vodeni ogled z delovnimi zvezki

Po sledeh rimske Emone

Rimska Emona je nastala pred več kot 2000 leti, arheološke ostaline pa še danes pričajo o življenju tedanjih ljudi. Učenci v družbi izkušenega vodiča odkrivajo življenje Emoncev. Na poti izvedo, kako je bila prva mestna naselbina na tem območju videti, v muzejski kleti si ogledajo del čisto prave rimske ceste in gostišča, obiščejo oba arheološka parka in ostanek rimskega zidu. Skozi pripoved izvedo, kako je prihod Rimljanov spremenil življenje na tleh današnje Ljubljane. Na poti rešujejo naloge v delovnem zvezku; slednji služi kot učni pripomoček za poglabljanje znanja. Program je odlična popestritev pouka zgodovine.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Vodeni ogled arhitektovega domovanja

Plečnikova hiša

Hiša v Trnovem, v kateri je dobra tri desetletja živel eden najpomembnejših slovenskih arhitektov Jože Plečnik, je zaradi svoje edinstvenosti zagotovo vredna ogleda. Del hiše, ki ga je Plečnik zgradil po svojih načrtih in v njem živel, je še danes videti tako, kot bi ga arhitekt pravkar zapustil. Dijaki si ogledajo vhodno vežo, okroglo dnevno sobo s spalnico in kopalnico, sprejemnico, kuhinjo ter zimski in zunanji vrt. Plečnikovo delo in življenje bolj poglobljeno spoznajo na ogledu nove stalne razstave, ki sledi obisku arhitektovega domovanja.


Vodeni ogled arhitektovega domovanja in Plečnikove Ljubljane z delovnimi zvezki

Po sledeh Jožeta Plečnika

Jože Plečnik velja za enega naših najpomembnejših arhitektov; s svojimi deli je tako v tujini kot pri nas pustil velik pečat. Ljubljani, o kateri je že v tujini razmišljal in ob tem iskal priložnost za vrnitev v domače mesto, je poskušal po vrnitvi domov dati videz prave slovenske prestolnice. Dijaki se po ogledu Plečnikove hiše odpravijo v središče mesta in izvedo veliko zanimivega o gradnji Križank in o »templju učenosti«, kot je Plečnik poimenoval NUK. Spoznajo tudi, kako se je gradil Kongresni trg in kje je arhitekt dobil navdih za gradnjo Tromostovja. Pridružite se nam na ogledu Plečnikove hiše v Trnovem in na sprehodu po Plečnikovi Ljubljani!

© Andrej Peunik/MGML


Interaktivno vodstvo po razstavi o življenju in delu Jožeta Plečnika v Plečnikovi hiši.

Arhitekturna avantura v Plečnikovi hiši

Interaktivno vodstvo bo vsestranskega umetnika Jožeta Plečnika in njegovo arhitekturo dijakom predstavilo skozi vse čute. Poglobili se bodo v umetnikov miselni svet in se vanj vživljali prek pristopov gledališke pedagogike, skozi tip, gibanje in ustvarjanje.


Vodeni ogled

Spominska soba Ivana Cankarja

Vabljeni na Rožnik, kjer je med letoma 1910 in 1917 živel in ustvarjal Ivan Cankar. V tem času so nastala dela Bela krizantema, Lepa Vida ter ciklusa črtic Moje življenje in Podobe iz sanj. Dijaki literatovo življenje spoznavajo s pomočjo delovnih listov, zanimive zgodbe pa osvetlijo podobo velikega dramatika in pisatelja, znanega tudi pod imenom »princ na gori«, kakor so ga imenovali v času njegovega bivanja na Rožniku. Ali ste vedeli, da je pesnik in pripovednik z obiskovalci Rožnika prav rad pokramljal, z dijaškimi skupinami pa zapel tudi kakšno pesem?

© Matevž Paternoster/MGML


© dokumentacija MGML

Vodeni ogled razstave z ustvarjalno delavnico

Fotogram 

Dijaki na ustvarjalni delavnici spoznajo, da fotografija ni le digitalna slika, temveč v osnovi rezultat fizikalnega in kemijskega procesa, ki lahko nastane tudi brez pomoči fotografskega aparata. Preizkusijo se v cianotipiji, stari ročni tehniki izdelave modro obarvanih fotografij.


Vodeni ogled razstave z ustvarjalno delavnico

Camera obscura

Dijaki na delavnici pod vodstvom profesionalnega fotografa raziskujejo osnovne zakonitosti fotografske podobe, ki nastane pri prehodu svetlobe skozi odprtinico – seznanijo se s predhodnico današnjih fotoaparatov, t. i. temno sobo ali camero obscuro.

© Matevž Paternoster/MGML


© dokumentacija/MGML

Vodeni ogled razstave z ustvarjalno delavnico

Svetloris

Risanje s svetlobo dijakom približa bistvo fotografije same, prenesene v digitalni svet: to je izredno kreativna tehnika umetniške fotografije, pri kateri rišemo vzorce z barvnimi lučkami, medtem pa fotoaparat v dolgi ekspoziciji beleži svetlobne poteze.


Vodeni ogled aktualne razstave z ustvarjalno delavnico

Poklic: Sodobni umetnik

Sodobna umetnost se v marsikaterem pogledu razlikuje od umetnosti starejših obdobij. Umetniki dandanes pri ustvarjanju ne uporabljajo le slikarskih barv, temveč raznovrstne materiale, njihova dela niso več realistična in estetska, pogosto so tudi kritična do družbe. Navsezadnje pa je delo umetnika poklic kot vsak drug. V takratni izvedbi se bomo spoznavali s poklicem sodobnega umetnika - fotografa.


Veččutno vodstvo z delavnico

Od rafinerije do galerije

Cukrarna je impozantna stavba, v kateri se že skoraj 200 let pišejo vznemirljive zgodbe. Na veččutnem vodenem ogledu bomo dijake popeljali skozi njeno zgodovino; od nekoč največjega industrijskega objekta na območju celotnega Avstrijskega cesarstva, do ene največjih galerije sodobne umetnosti pri nas. Sprehodili se bomo po neposredni okolici Cukrarne in prisluhnili zgodbam, ki so se godile pod streho enega najprepoznavnejših slovenskih zgodovinskih objektov.


Ogled aktualne razstave z ustvarjalno delavnico

Živa slika

Na razstavi Saše Spačal Knjižnica padlih solz si bomo ogledali instalacijo, ki jo sestavlja objekt v obliki kaplje, napolnjen z vialami posušenih solznih mikrobov, dijaki pa bodo na razstavi lahko umetničini knjižnici dodali tudi vzorce lastne solzne mikrobiote. V delavniškem delu se bodo dijaki tudi sami preizkusili v manipuliranju z bakterijami in iz njih ustvarili živo sliko.  


Vodeni ogled občasne razstave z ustvarjalno delavnico

Gledati - videti - risati

Hitra skica po živem modelu ali krokí (fr. croquis) je študijska tehnika, ki so jo pogosto uporabljali umetniki starejših obdobij. A četudi sodobni umetniki v klasičnih medijih, kot sta slikarstvo ali kiparstvo, redkeje ustvarjajo, je kroki še danes sestavni del študija na likovnih akademijah.


Vodeni ogled razstave 

Razširjeni vid

Tematsko se razstava navezuje na fenomen zaznave z deli dvajsetih umetnic in umetnikov, ki v svojih slikah, reliefih, fotografijah, videih, objektih in instalacijah izkoriščajo vrzeli v percepciji za intenziviranje izkušnje gledanja.


Interaktiven ogled razstave z ustvarjalno delavnico

DVOuMno

Tematsko se razstava navezuje na fenomen zaznave z deli dvajsetih umetnic in umetnikov, ki v svojih slikah, reliefih, fotografijah, videih, objektih in instalacijah izkoriščajo vrzeli v percepciji za intenziviranje izkušnje gledanja. Po ogledu razstave se bomo tudi sami preizkusili v ilustriranju portretov, ki bodo zmedli opazovalca.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se