Ljubljana
MGML
Srednješolci

Programi za srednješolce

V šolskem letu 2018/2019 dijakom približajte različne teme in poglobite ali popestrite vaše zgodovinske, umetnostne, arhitekturne, arheološke, naravoslovne, slavistične in druge programe.
None

Rezervacije in prijave

Rezervacije in prijave na vse pedagoške programe so možne preko telefona 01 24 12 506, od ponedeljka do petka, med 8:00 in 14:00 ali preko elektronskega naslova: prijava@mgml.si.


© selfie dijakov na razstavi

Izpostavljamo ob Cankarjevem letu

Interaktivni ogled razstave Ivan Cankar

Kdo je bil Ivan Cankar?

So vam učenci kdaj rekli, da je Cankar »zatežen« in dolgočasen? V Mestnem muzeju Ljubljana si želimo Cankarja predstaviti na drugačen način, z druge, človeške plati, in ga tako približati mladim obiskovalcem.


Izpostavljamo ob Cankarjevem letu

Vodeni ogled razstave

Ivan Cankar

Ivanu Cankarju, našemu največjemu pisatelju, je posvečeno leto 2018, ki ga imenujemo kar Cankarjevo leto. Temu velikemu literatu smo se poklonili tudi v Mestnem muzeju Ljubljana.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Vodeni ogled stalne razstave

Ljubljana. Zgodovina. Mesto.

Ljubljana, slovenska prestolnica, je mesto z dinamično in bogato preteklostjo. Učenci bodo skozi vodeni ogled spoznavali poselitveni prostor današnje ljubljanske kotline od časa prazgodovine pa vse do danes. 


Voden ogled po arhitektovem domovanju

Plečnikova hiša

Hiša v Trnovem, v kateri je svoja zadnja ustvarjalna leta preživel eden  najpomembnejših slovenskih arhitektov, Jože Plečnik, je zaradi svoje  edinstvenosti zagotovo vredna ogleda.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Voden ogled po arhitektovem domovanju in mestu

Po sledeh Jožeta Plečnika

Jože Plečnik velja za enega naših najpomembnejših arhitektov, ki je s  svojimi deli v tujini in pri nas pustil velik pečat. Ljubljani, ki jo je  ves čas bivanja v tujini močno pogrešal, je poskušal dati videz prave slovenske prestolnice.


Voden ogled z delovnimi zvezki

Po sledeh rimske Emone

Kako je izgledala Emona? Kdo so bili Emonci in kako so živeli? Učenci se  v družbi izkušenega vodiča odpravijo raziskovat skrivnosti antične  Emone. Pot se začne v muzejski kleti, kjer je ohranjen del originalne  rimske ceste.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Izkustvena delavnica

Arheologija je kul!

Kdo so arheologi in kaj počnejo? So njihova odkritja naključje ali  natančno vedo, kje izkopavati, da bodo našli nekaj izjemnega? Kako se  arheolog loti svojega dela in kakšna orodja uporablja?


Voden ogled z delovnimi zvezki

Poiščimo sledi srednjeveške Ljubljane

Kdaj govorimo o srednjem veku in kako so ljudje takrat živeli? In kako  je v srednjem veku izgledala Ljubljana?

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Samostojno raziskovanje mesta z delovnimi listi

Odkrivamo in raziskujemo prestolnico Slovenije

Izkoristite priložnost in se s skupaj z učenci odpravite na zanimivo  učno pot po ključnih znamenitostih Ljubljane. Opremljeni z učnimi  pripomočki (zemljevid, kompas…) se bodo učenci v manjših skupinah, v  spremstvu vodičev in učiteljev odpravili odkrivat prestolnico.


Voden ogled z ustvarjalno delavnico

Fotografska delavnica »CAMERA OBSCURA«

Dijaki na delavnici pod vodstvom profesionalnega fotografa raziskujejo, kako fotografija pravzaprav nastane.

© Metod Blejec


© Andrej Peunik/MGML

Vodeni ogled z ustvarjalno delavnico

Kip kip hura

Na razigrani kiparski delavnici bomo v družbi kiparja Mihe Kneza preizkusili štiri postaje z različnimi kiparskimi materiali in spoznali pripomočke, s katerimi ustvarjajo kiparji.


Galerijska ustvarjalnica

ANIM-AkCIJA

V Mestni galeriji skozi celotno šolsko leto izvajamo zabavne inovativne delavnice, na katerih se mladi predajo domišljiji in ustvarijo svojo animacijo. 

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Vodeni ogled z ustvarjalno delavnico

Pleksimanija

Pri slikanju na pleksi steklo  se barvne plasti nanašajo zrcalno in druga drugo prekrivajo – tako očem  nevidno bistvo zažari šele, ko sliko dokončamo in nastalo barvno  čarovnijo pogledamo s prave strani.


Vodeni ogled z ustvarjalno delavnico

Fotogram 

Mladi na ustvarjalni delavnici spoznajo osnove fotografije in se naučijo, kako lahko fotografija nastane tudi brez pomoči fotografskega aparata.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Plovba po reki Ljubljanici z vodstvo

Ljubljanica in njene skrivnosti

Reka Ljubljanica je imela pomembno vlogo pri nastanku naselbin ob njeni strugi in je bila ključnega pomena pri razvoju tako rimske Emone kot srednjeveške Ljubljane.


Voden ogled

Spominska soba Ivana Cankarja

V tem času so nastala dela Bela krizantema, Lepa Vida ter ciklusa črtic  Moje življenje in Podobe iz sanj. Učenci literatovo življenje spoznajo s  pomočjo delovnih listov.

© Matevž Paternoster/MGML


© Matevž Paternoster/MGML

Voden ogled

Župančičeva spominska zbirka

Oton Župančič velja za enega naših največjih literarnih umetnikov.   Muzejsko razstavo o njegovem življenju in delu je v Knjižnici Otona Župančiča pripravil Mestni muzej Ljubljana.


Vodeni ogled stalne razstave z delavnico 

Priprave na maturo

Rimljani na naših tleh

Prihod Rimljanov na območje današnje Slovenije je korenito spremenil življenje tedanjega avtohtonega prebivalstva. Poleg grajenih mest in sodobne infrastrukture so s sabo prinesli številne druge novosti (jezik, pisava, navade …).

© Andrej Peunik/MGML