Ljubljana
MGML
Srednješolci

Programi za srednješolce

Mnogi ste se v preteklem letu z nami že podali v preteklost, razmišljali o prihodnosti, prebujali domišljijo in v naš muzejsko-galerijski svet zanesli mladostniško svežino. Obiščite nas tudi v šolskem letu 2024/25 – izberite katerega od naših raznolikih programov, ki združujejo področja zgodovine, umetnosti, arhitekture, arheologije, geografije in slovenščine ter temeljijo na medpredmetnem povezovanju, aktivni participaciji dijakov, veččutnem vključevanju njihovih lastnih izkušenj v proces učenja in na smiselnem dopolnjevanju učnih načrtov.
Programi za srednješolce

Rezervacije in prijave

Za Mestni muzej Ljubljana, Plečnikovo hišo, Galerijo Jakopič in Cukrarno:

preko telefona 01 24 12 506, od ponedeljka do petka, med 8:00 in 14:00

ali preko elektronskega naslova: prijava@mgml.si.

Za Vilo Zlatico:

preko elektronskega naslova: vila.zlatica@fsk.si. 

Za Mestno galerijo:

preko elektronskega naslova: pedagoska.mestnagalerija@mgml.si


Interaktivno vodstvo po začasni razstavi o modi skozi dve pretekli stoletji

Obleka, zrcalo človeka

Kaj želimo sporočiti z našim stilom? Kako nas ta definira? Katera oblačila zaznamujejo naše obdobje? Katera so zaznamovala pretekla? In kakšno zgodbo o svojih bolj ali manj znanih nosilcih pripovedujejo? Na interaktivnem in vključujočem vodstvu po razstavi bomo spoznali obleko in oblačilne dodatke kot sredstvo komunikacije – kaj nam sporočajo o svojem lastniku, v kakšna razmerja stopajo s svojimi izdelovalci. Spoznali bomo nekatere danes skorajda pozabljene oblačilne obrti, iskali bomo razlike med videzom različnih družbenih slojev, ugotavljali bomo sporočilnosti obrednih oblačil, pogledali bomo pod obleko in razkrivali higienske tabuje...


Vodeni ogled razstave ob obletnici konca druge svetovne vojne

Vojna in mir

Vsaka vojna nepopravljivo zareže v vsakdanje življenje vseh, ki jo izkusijo. Nič drugače ni bilo z Ljubljano in njenimi prebivalci, ko se je tudi v njihovem mestu razplamtela druga svetovna vojna.  Skozi zgodbe posameznikov in skupin, ki so vojno izkusili na lastni koži, bomo raziskali razpoke, ki so v Evropi že dolgo pred vojno napovedovale temno prihodnost, nato pa spoznali kruto realnost okupiranega mesta, načine delovanja okupacijskih oblasti ter razvoj in delovanje odporniškega gibanja in drugih vojaških skupin v mestu. Kako je bilo živeti v Ljubljani, ko je mesto obdajala žica, kako se teh časov spominjajo njeni meščani? In kakšno obdobje je napovedala osvoboditev mesta, ki so jo tako težko pričakovali?


Interaktivni vodeni ogled stalne razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto.

Ljubljana. Zgodovina. Mesto.

Ljubljana, slovenska prestolnica, je mesto z dinamično in bogato preteklostjo. Dijaki skozi vodeni ogled spoznavajo poselitveni prostor današnje ljubljanske kotline in na njenem primeru raziskujejo čas od prazgodovine pa vse do danes. Novost, ki jo uporabljamo na vodenem ogledu, so tablični računalniki. Naloge in izzivi dijakom pomagajo razumeti življenje ljudi v posameznih obdobjih človekove zgodovine in oblikovati celostno sliko razvoja ljubljanskega prostora od časa kolišč do sodobne prestolnice.

Med drugim si ogledamo najstarejše leseno kolo z osjo na svetu, grob emonske zdravnice, ki je bil najden na Slovenski cesti, in grob viteza s konca srednjega veka. Ogled je prilagojen različnim starostnim skupinam in učnim načrtom ter je odlična popestritev pouka družbe ali zgodovine.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Voden ogled z delovnimi zvezki

Poiščimo sledi srednjeveške Ljubljane

Veste, da je Ljubljana prav v srednjem veku dobila svoje ime? In da je nastala iz treh trgov – Starega, Novega in Mestnega? Na sprehodu po mestu učenci izvedo, kako so živeli ljudje v času srednjega veka. Izkušeni vodiči bodo oživili živahno dogajanje v mestu in vas popeljali na kraj, kjer je bilo nekoč srednjeveško pristanišče, ogledali si bomo, kje je bila srednjeveška tržnica, in izvedeli, kje je imel svoje prostore ljubljanski rabelj.

Program, ki ga dopolnjuje delovni zvezek, namenjen poglabljanju znanja, je prilagojen učencem različnih starostnih skupin in je odlična popestritev pouka družbe in zgodovine.


Vodeni ogled z delovnimi zvezki

Po sledeh rimske Emone

Rimska Emona je nastala pred več kot 2000 leti, arheološke ostaline pa še danes pričajo o življenju tedanjih ljudi. Učenci v družbi izkušenega vodiča odkrivajo življenje Emoncev. Na poti izvedo, kako je bila prva mestna naselbina na tem območju videti, v muzejski kleti si ogledajo del čisto prave rimske ceste in gostišča, obiščejo oba arheološka parka in ostanek rimskega zidu. Skozi pripoved izvedo, kako je prihod Rimljanov spremenil življenje na tleh današnje Ljubljane. Na poti rešujejo naloge v delovnem zvezku; slednji služi kot učni pripomoček za poglabljanje znanja. Program je odlična popestritev pouka zgodovine.

© Andrej Peunik/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Vodeni ogled arhitektovega domovanja

Plečnikova hiša

Hiša v Trnovem, v kateri je dobra tri desetletja živel eden najpomembnejših slovenskih arhitektov Jože Plečnik, je zaradi svoje edinstvenosti zagotovo vredna ogleda. Del hiše, ki ga je Plečnik zgradil po svojih načrtih in v njem živel, je še danes videti tako, kot bi ga arhitekt pravkar zapustil. Dijaki si ogledajo vhodno vežo, okroglo dnevno sobo s spalnico in kopalnico, sprejemnico, kuhinjo ter zimski in zunanji vrt. Plečnikovo delo in življenje bolj poglobljeno spoznajo na ogledu nove stalne razstave, ki sledi obisku arhitektovega domovanja.


Vodeni ogled arhitektovega domovanja in Plečnikove Ljubljane z delovnimi zvezki

Po sledeh Jožeta Plečnika

Jože Plečnik velja za enega naših najpomembnejših arhitektov; s svojimi deli je tako v tujini kot pri nas pustil velik pečat. Ljubljani, o kateri je že v tujini razmišljal in ob tem iskal priložnost za vrnitev v domače mesto, je poskušal po vrnitvi domov dati videz prave slovenske prestolnice. Dijaki se po ogledu Plečnikove hiše odpravijo v središče mesta in izvedo veliko zanimivega o gradnji Križank in o »templju učenosti«, kot je Plečnik poimenoval NUK. Spoznajo tudi, kako se je gradil Kongresni trg in kje je arhitekt dobil navdih za gradnjo Tromostovja. Pridružite se nam na ogledu Plečnikove hiše v Trnovem in na sprehodu po Plečnikovi Ljubljani!

© Andrej Peunik/MGML


© Matevž Paternoster/MGML

Vodeni ogled

Spominska soba Ivana Cankarja

Vabljeni na Rožnik, kjer je med letoma 1910 in 1917 živel in ustvarjal Ivan Cankar. V tem času so nastala dela Bela krizantema, Lepa Vida ter ciklusa črtic Moje življenje in Podobe iz sanj. Dijaki literatovo življenje spoznavajo s pomočjo delovnih listov, zanimive zgodbe pa osvetlijo podobo velikega dramatika in pisatelja, znanega tudi pod imenom »princ na gori«, kakor so ga imenovali v času njegovega bivanja na Rožniku. Ali ste vedeli, da je pesnik in pripovednik z obiskovalci Rožnika prav rad pokramljal, z dijaškimi skupinami pa zapel tudi kakšno pesem?


Vodeni ogled domovanja župana Ivana Hribarja

Vila Zlatica 

Vila Zlatica je čudovita meščanska vila, ki ni le očarljiva na pogled, popelje nas tudi v živahno zgodovinsko obdobje na prehodu iz 19. v 20. stoletje. Med obiskom raziskujemo ključno vlogo župana Ivana Hribarja pri razvoju mesta in njegovo vlogo državnika v širšem političnem kontekstu. 


Vodeni ogled mesta

Hribarjeva Ljubljana

Program vključuje vodeni sprehod od Mestne hiše do Vile Zlatice (Cesta 27. aprila 47). Na poti spoznamo zgodovino in razvoj mesta od potresa leta 1895 do konca prve svetovne vojne. Ključne teme, kot so nacionalna vrenja in trenja, razcvet secesijske arhitekture in industrializacija mesta, spoznamo na lokacijah, kjer se je vse tudi dogajalo. Rdeča nit, ki povezuje zgodbo, je vloga legendarnega župana Ivana Hribarja. Ob prihodu v Rožno dolino sledi ogled Hribarjevega domovanja, Vile Zlatice. 


Vodeni ogled razstave z ustvarjalno delavnico

Fotogram 

Dijaki na ustvarjalni delavnici spoznajo, da fotografija ni le digitalna slika, temveč v osnovi rezultat fizikalnega in kemijskega procesa, ki lahko nastane tudi brez pomoči fotografskega aparata. Preizkusijo se v cianotipiji, stari ročni tehniki izdelave modro obarvanih fotografij.

© dokumentacija MGML


© Matevž Paternoster/MGML

Vodeni ogled razstave z ustvarjalno delavnico

Camera obscura

Dijaki na delavnici pod vodstvom profesionalnega fotografa raziskujejo osnovne zakonitosti fotografske podobe, ki nastane pri prehodu svetlobe skozi odprtinico – seznanijo se s predhodnico današnjih fotoaparatov, t. i. temno sobo ali camero obscuro.


Vodeni ogled razstave z ustvarjalno delavnico

Svetloris

Risanje s svetlobo dijakom približa bistvo fotografije same, prenesene v digitalni svet: to je izredno kreativna tehnika umetniške fotografije, pri kateri rišemo vzorce z barvnimi lučkami, medtem pa fotoaparat v dolgi ekspoziciji beleži svetlobne poteze.

© dokumentacija/MGML


Veččutno vodstvo z delavnico

Od rafinerije do galerije

Cukrarna je impozantna stavba, v kateri se že skoraj 200 let pišejo vznemirljive zgodbe. Na veččutnem vodenem ogledu bomo dijake popeljali skozi njeno zgodovino; od nekoč največjega industrijskega objekta na območju celotnega Avstrijskega cesarstva, do ene največjih galerije sodobne umetnosti pri nas. Sprehodili se bomo po neposredni okolici Cukrarne in prisluhnili zgodbam, ki so se godile pod streho enega najprepoznavnejših slovenskih zgodovinskih objektov.


Vodeni ogled občasne razstave z ustvarjalno delavnico

Moj družbeni odtis

Z vodenimi ogledi krepimo senzibilnost mladostnikov za doživljanje in razumevanje sodobnih umetniških del. Ker so ta ogledalo družbe – včasih pa celo napovedujejo prihodnost – je ogled razstave odlična priložnost za pogovor o aktualnih temah iz vsakdana dijakov. Ogledu razstave sledi delavnica sitotiska, na kateri se dijaki seznanijo s to umetniško tehniko in s svojimi družbeno angažiranimi motivi potiskajo bombažne vrečke.


Vodeni ogled razstave z ustvarjalno delavnico

Plastenje

Skupinska razstava je posvečena raziskovanju slikarskih in kiparskih praks slovenskih umetnikov v mediju kolaža in montaže – mediju, katerega začetki v evropski umetnosti segajo v kubizem in ki se pozneje pojavlja tudi v dadaizmu, novem realizmu, popartu, konceptualizmu, postmodernizmu, vse do sodobne večmedijske umetnosti. Ogledu razstave sledi delavnica, na kateri se dijaki preizkusijo v animaciji in ustvarijo gibljive kolaže.


Vodeni ogled občasne razstave z ustvarjalno delavnico

Gledati - videti - risati

Hitra skica po živem modelu ali krokí (fr. croquis) je študijska tehnika, ki so jo pogosto uporabljali umetniki starejših obdobij. A četudi sodobni umetniki v klasičnih medijih, kot sta slikarstvo ali kiparstvo, redkeje ustvarjajo, je kroki še danes sestavni del študija na likovnih akademijah.


Voden ogled občasne razstave z ustvarjalno delavnico

Vzmetnice in vzmetniki

Kaj imajo skupnega vzmet, vzmetnica in umetnost? Sodobna umetnost se v marsikaterem pogledu razlikuje od umetnosti starejših obdobij. Umetniki dandanes pri ustvarjanju ne uporabljajo le slikarskih barv, temveč preskakujeo med različnimi materiali in mediji. Ob razstavljenih delih bomo demistificirali proces umetniškega ustvarjanja, se seznanili z dogajanjem v zakulisju galerije ter se prek igre vlog tudi sami preizkusili v poklicu kuratorja in sodobnega umetnika.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se