Ljubljana
MGML
Svetlobna gverila: Prostor
Beam Team, Portal

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 12:00–23:30
ponedeljek: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

Vstop prost.

Svetlobna gverila: Prostor

22. 5. 2023–27. 8. 2023

Ob raziskovanju fizičnega prostora kot takega se sodelujoči umetniki in umetnice lotevajo tudi drugih plati dane tematike, kot sta denimo virtualni svet in prostor človekove duševnosti. Nemalo predstavljenih projektov tematizira vse bolj pereče okoljske spremembe ali pa se loteva kritičnega premisleka o (ne)dostopnosti prostora – bodisi v smislu njegovega nadzora ali pač gentrifikacije, ki z veliko hitrostjo spreminja fizično, kulturno in socialno tkivo naših mest. Nekateri prostori, še zlasti tisti, do katerih težko pristopamo ali si jih predstavljamo, že od nekdaj burijo našo domišljijo in strahove, po drugi strani pa nam prostor kot tak – kot seveda tudi vse tisto, kar ga naseljuje – s svojo poetičnostjo in lepoto odstira tudi čarobnost življenja. Prostor je tako v kontekstu sodobne vizualne, intermedijske in performativne umetnosti vsekakor hvaležna, a tudi zahtevna tema; prepričani smo, da bo programu festivala s številnimi postavitvami, instalacijami in projekcijami uspelo vzbuditi pozornost gledalcev in jih napeljati k poglobljenemu razmisleku o dani tematiki.

Na skupinski razstavi v Galeriji Vžigalica tudi tokrat predstavljamo vrsto del domačih in tujih umetnikov. Eksperimentalna svetlobna instalacija Mikroplasti, pod katero se podpisujeta Camila Mejía in Erik Wälz, vizualizira skrite biološke procese v naši okolici: umetnika skušata z njihovo pomočjo predstaviti raznotere naravne strategije, ki lahko pripomorejo k reševanju ekoloških zagat sodobnosti. Projekt Ive Ferlinc Metal V. tematizira soodvisna razmerja med objektom, svetlobo in prostorom, s čimer umetnica gledalcu omogoča svojevrstno izkušnjo zaznave prostora in s tem preizpraševanje odnosa do stvarnosti. Multimedijska zasedba Beam Team se s projektom Portal loteva vprašanja linearnosti časa in prostora. Svetlobno-zvočna instalacija kot alternativo linearnosti vpeljuje cikličnost – prostor se preobrazi v fluiden poligon neskončnosti, brezčasnosti in celovitosti, kar zamaje našo izkušnjo bivanja in dojemanja sveta. Eno od oken galerije naseljuje tudi projekt Lene Lekše z naslovom Špranje_LJ023; projekt, ki je sicer razdeljen na več lokacij, nastal pa je s pomočjo endoskopskih kamer in tehnologije NeRF, prinaša poetično študijo materialnosti, ki priča o ostalinah zdajšnjih oziroma nekdanjih prebivalcev mesta, pa tudi o propadanju in razkroju.

Matjaž Brulc


Festival svetlobe Svetlobna gverila bo v Galeriji Vžigalica in na drugih lokacijah po Ljubljani potekal med 22. 5. in 17. 6. 2023. Svetlobne instalacije po Ljubljani bodo med festivalom na ogled vsak dan od 21.30 do 23.30.
Osrednja razstava v Galeriji Vžigalica bo v času festivala na ogled med 12.00 in 23.30, od 18. 6. do 27. 8. 2023 pa v rednem delovnem času galerije, med 10.00 in 18.00

Kolofon

Produkcija: Strip Core/Forum Ljubljana
Koprodukcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane
Umetniki: Iva Ferlinc, Lene Lekše, Camila Mejía in Erik Wälz, Beam Team
Kuratorji razstave: Katerina Mirović, Janez Grošelj, Nika Erjavec
Sponzorji: Javna razsvetljava, d. d., Riwal, d. o. o., Mladina, d. d., Radio Študent, Piceriji Foculus in Parma, NLB
Projekt so podprli: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo RS, Turizem Ljubljana, Mestna občina Kamnik

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 12:00–23:30
ponedeljek: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

Vstop prost.

Novice

Poletna muzejska noč v MGML

Večer umetnosti, kulture in zabave.

30. maj 2023
Ljubljana Art Weekend tudi v galerijah MGML

Muzej in galerije mesta Ljubljana (MGML) se ponovno pridružujejo iniciativi Ljubljana Art Weekend (25.–28. 5. 2023), nastali na pobudo Ravnikar Gallery Space. Iniciativa si podobno kot njene številne evropske paralele prizadeva združiti organizacije in institucije, galerije, muzeje in projektne prostore, posvečene predstavitvi in promociji sodobnih umetnosti ter tako prispevati h krepitvi lokalne umetniške scene, njene pluralnosti in živosti.

22. maj 2023
Mednarodni poziv za mural na muzejski fasadi Z zavoja v zid

Mestni muzej Ljubljana in Galerija Vžigalica objavljamo mednarodni javni poziv Z zavoja v zid, preko katerega zbiramo predloge za mural, ki bo vizualno in funkcionalno osmislil fasado notranjega dvorišča Mestnega muzeja Ljubljana. Poziv za začasno stensko poslikavo je namenjen slovenskim in tujim umetnicam in umetnikom, ki so vešči ustvarjanja stenskih poslikav oz. muralov. Poziv je odprt do 20. junija 2023. Med desetimi najboljšimi prispelimi predlogi bomo izbrali zmagovalca, devet finalistov pa predstavili na panojski razstavi. 

26. april 2023
Galerija Vžigalica

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se