Ljubljana
MGML
Svetlobna gverila: Zvok
© Matevž Paternoster/MGML

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–23:30
ponedeljek: zaprto

Vstop prost.

Svetlobna gverila: Zvok

27. 5. 2011–18. 6. 2011

Umetniki letošnjega festivala s svojimi deli razkrivajo razmerje med svetlobo in zvokom v umetniški instalaciji, objektu, prostoru ter razmerje med umetniško svetlobno instalacijo in prostorom.

Gosse the Kort in Daan Brinkmann, mlada nizozemska ustvarjalca, v Galeriji Vžigalica predstavljata projekt Hibrid, ki je bil premierno postavljen decembra 2010 v muzeju Stedelijk v Amsterdamu. Hibrid je interaktivna instalacija, ki dotik obiskovalca manifestira kot rotirajočo se svetlobo. Ritmični vzorci pa so posledica očesnih funkcij. Avtorja s svojimi interaktivnimi instalacijami raziskujeta ekspresivni potencialu obiskovalčevega telesa in producirata nove družbene izkušnje.

Vhodni prostor s projektom The revolution will not be televised zaseda Matej Stupica, absolvent slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Matej Stupica je stripovski avtor, ilustrator, glasbenik, ustvarjalec, za katerega je prehajanje iz enega medija v drug samoumevno, prav tako eksperimentiranje in raziskovanje različnih materialov in tehnik. Stupica je letos za svoje delo prejel študentsko Prešernovo nagrado.

Tandem, Primož Oberžan in Boštjan Drinovec, je oblikoval interaktivno skulpturo Beatnik. Obiskovalci z lesenimi palčkami ali boksarskimi rokavicami igrajo na elektronska tolkala iz odsluženih avtomobilskih gum in s tem proizvajajo zvočno video sliko. Primož Oberžan je ustanovitelj glasbene skupine The Stroj, glasbenik in oblikovalec izvirnih glasbenih instrumentov, Boštjan Drinovec pa kipar z vrsto stalnih kiparskih postavitev v Sloveniji in predavatelj na ALUO.

Kolofon

Produkcija: Strip Core / Forum Ljubljana
Koprodukcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane
Projekt so podprli: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo, Prohelvetia, Francoski inštutut Charles Nodier

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–23:30
ponedeljek: zaprto

Vstop prost.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se