Ljubljana
MGML
Svetlobna gverila: V temi
© Matevž Paternoster/MGML

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 12:00–23:30
ponedeljek: zaprto

Vstop prost.

Svetlobna gverila: V temi

27. 5. 2015–26. 6. 2015

Svetlobna gverila se tudi ob tokratni, deveti festivalski izdaji, na svojstven način loteva predstavljanja umetniških stvaritev, ki pri svojem učinkovanju izrabljajo medij svetlobe. V letu 2015 v Ljubljani predstavljamo dela avtorjev iz domovine in mednarodnega okolja, katerih izhodišče se osredotoča na temo tokratnega festivala, ki se glasi V temi.

Svetloba omogoča, da stvari in predmeti postanejo vidni in razpoložljivi našim čutom, kot taki pa podvrženi racionalni presoji in opazovanju – a kaj se zgodi, ko (naravne) svetlobe ni več? K sodelovanju smo povabili avtorje in avtorice, katerih dela prevprašujejo tovrstne danosti: zanimali so nas projekti, ki raziskujejo vse tisto, kar se izmika običajnemu pogledu, kar zamaje gledalčevo percepcijo. Skušali smo se dotakniti vprašanja, kako svetloba vpliva na našo percepcijo kot tudi na samo izraznost in vsebino umetniškega dela. Na festivalu predstavljeni projekti se tako poigravajo z razmerjem med vidnim in nevidnim, a tudi med realnostjo in fikcijo; osredotočajo se na svet prividov, sanj in iluzornih predstav, ob tem pa se marsikdaj podajajo tudi v svet nezavednega in nedosegljivega.


Ring Ging Bling, Robyn Moody, Adrijan Praznik

V Galeriji Vžigalica se predstavljajo trije avtorski projekti, ki jih zaznamujejo izredno raznoliki pristopi k mediju svetlobe. Klasičnim slikarskim delom se pridružujejo intermedijske instalacije in pa analogna ambientalna zasnova, ki v galeriji ustvarjajo svojevrstne prehode med različnimi mediji, na ta način pa izpostavljajo tudi skrajno različne rabe svetlobe oziroma njenih pomenskih registrov.

Ring Ging Bling je projekt mlade umetniške zasedbe, katere jedro tvori več posameznikov oziroma kolektivov, ki so na različnih poljih kreativnega udejstvovanja  prisotni že dlje časa. Njihovo delo izrablja preprosti učinek komplementarnih barv; neskončno in hitro menjavanje svetlobnih virov v prostoru ustvarja posebni optični učinek, katerega rezultat je iluzija gibanja sicer statičnih objektov in podob.

Kanadskega umetnika Robyna Moodyja so za projekt Konstelacija navdihnile lučke zvočne opreme, računalnika in njegovih perifernih enot, ki so ga spomnile na utripajoče zvezde. Lepota tega prizora ga je spodbudila, da z led lučmi, razpostavljenimi v temnem galerijskem prostoru, pričara vtis zrenja v globoko vesolje.

Kot pravi Adrijan Praznik, njegov slikarski proces vključuje poglobljeno raziskovanje številnih naravoslovnih in družboslovnih vsebin, ki se mu zdijo problematične glede na družbo in čas. Pri delu operira s siromašnimi podobami, ki jih apropriira in rekontekstualizira v nove vsebinske celote. Slikarska instalacija Ena velikost za vse tako spregovori o nosilni vlogi institucionalnih sistemov, katerih vlogo zmeraj bolj prevzemajo korporacijske združbe, te pa zmeraj bolj upravljajo našo vsakdanjo realnost.

Kolofon

Produkcija: Strip Core / Forum Ljubljana
Koprodukcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane
Projekt so podprli: Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana, Avstrijski kulturni forum, Alberta Foundation of the Arts, Instituto Camoes Portugal, Turizem Ljubljana, EU program Ustvarjalna Evropa (Spectrum 14|15 – Expanding)
Sponzorji: Foculus, Parma, Kolosej

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 12:00–23:30
ponedeljek: zaprto

Vstop prost.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se