Ljubljana
MGML

Svetlobna gverila: Pet elementov

15. 6. 2020–5. 7. 2020

Galerija Vžigalica je tudi v letu 2020 osrednje prizorišče festivala Svetlobna gverila. V galeriji in njeni okolici je na ogled vrsta svetlobnih postavitev, instalacij in projekcij.

Formalno odprtje festivala letos odpade, razlog je seveda epidemiološka situacija, ki je povzročila tudi terminski premik v mesec junij. Negotove razmere, ki jih je zakrivil virus – te so sicer nekaterim umetnikom služile tudi za navdih – pa žal prinašajo tudi okrnjen mednarodni program festivala in umanjkanje zagotovil, da bo vse potekalo po načrtih. Festival je tudi letos del programa Poletne muzejske noči (20. 6.), za katero pripravljamo še več posebnih dogodkov in vodstvo, program pa načrtujemo tudi na Metelkovi.

14. Svetlobna gverila je kljub vsem preprekam in zaprekam živa in zdrava in ponovno v Ljubljani. Tema tokratne festivalske edicije je pet elementov. Koncept se opira na starodavno tradicijo štirih elementov (voda, zrak, zemlja, ogenj), ki smo jim pridružili še petega. Grški filozof Aristotel je peti element definiral kot eter, skrivnostno snov vesolja, v starejši indijski kozmološki tradiciji pa srečamo soroden pojem, poimenovan akaša. Pet elementov tako materialni svet ne le zaobjema, temveč ga tudi presega. Na festivalu sodelujočim umetnikom – slovenski umetniki se tudi letos po večini predstavljajo z novimi, posebej za festival izdelanimi projekti – smo prepustili, da peti element opredelijo po svoje. Tako je ob številnih interpretacijah elementov klasičnega četvorčka nastalo tudi nekaj projektov, ki peti element opredeljujejo bodisi kot svetlobo bodisi kot informacijo ali pač kot življenje samo.

V Galeriji Vžigalica tokrat gostimo kanadskega novomedijskega umetnika Nicolasa Berniera, katerega AV-instalacija gledalčevim čutilom skozi poetizirane forme približa svet kvantne fizike. Bernierov projekt Frekvence (Svetlobni kvant) se navdihuje pri nepredvidljivosti in neulovljivosti kvantnega delca. Delo mlade slovenske umetnice Kristine Kokalj z naslovom In zdaj jo pijem tematizira element vode. Abstrahirani posnetki različnih vodnih površin, projicirani na gmoto objektov, slednje preoblikujejo v svojevrstno »pretočno« krajino svetlobe, s čimer avtorica raziskuje mejo med kaotično nepredvidljivostjo in redom. Projekt Luknja Tadeja Droljca izpostavlja opojnost odmevov, ki jih umetnik namesto zvoka implementira z odbijanjem svetlobe. Kot pravi avtor, je namreč na kvantnem nivoju luknja bistvena sestavina vsega materialnega, na abstraktnem nivoju pa pomeni izvor domišljije.

www.svetlobnagverila.net 

Kolofon

Produkcija: Strip Core / Forum Ljubljana
Koprodukcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane; Plesni teater Ljubljana; Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost; Konzorcij osmo/za; Zavod Projekt Atol; Zavod Bunker; ZRC SAZU; Galerija Alkatraz / KUD Mreža; KID Pina; KID Kibla, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana; Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani; Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani; Zavod Abeceda, Kino Šiška, Festival Ljubljana
Sponzorji: Elektro Ljubljana, podjetje za distribucijo električne energije, d. d.; Javna razsvetljava, d. d.; Riwal, d. o. o.; Mladina, d. d.; Radio Študent; DPG; Makalonca bar; Društvo rečnih kapitanov
Projekt sta podprla: Mestna občina Ljubljana; Ministrstvo za kulturo RS
Posebna zahvala: stanovalci Križevniške ulice 2; Janko Rožič, u. d. i. a.; Art Hotel

Novice

Poletna muzejska noč 2020

V soboto, 20. junija, od 18:00 pa vse do polnoči vstopite skozi široko odprta vrata našega muzeja in galerij ter doživite bogato kulturno doživetje!

10. junij 2020
Mestni muzej Ljubljana
V Galeriji Vžigalica leto 2020 začenjamo s poklonom Celovcu

Program v letu 2020 začenjamo s četrto v ciklusu razstav "Ljubljana se klanja Sloveniji", ki povezujejo Ljubljano z aktualnimi regionalnimi umetniškimi iniciativami in skupinami, tokrat s Celovcem.

6. januar 2020
Galerija Vžigalica

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se