Ljubljana
MGML
Svetlobna gverila: Pet elementov
Frequencies (light quanta) © Nicolas Bernier

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 12:00–23:30
ponedeljek: zaprto

Vstop prost.

Svetlobna gverila: Pet elementov

14. 5. 2020–20. 6. 2020

Štirinajsti mednarodni festival Svetlobna gverila, posvečen svetlobni umetnosti, se spomladi leta 2020 ponovno vrača v Galerijo Vžigalica ter na ljubljanske ulice in trge. 

Na festivalu se bo predstavila vrsta domačih umetnikov z novimi produkcijami, v goste pa prihaja tudi nekaj eminentnih avtorjev iz tujine. Številne instalacije, projekcije, performansi in svetlobni objekti bodo maja in junija razsvetljevali mestno središče v neposredni okolici Galerije Vžigalica, kjer bo na ogled osrednja festivalska razstava.

Tema tokratnega festivala je pet elementov. V kontekstu starejših mitologij in kozmologij običajno govorimo o konceptu štirih elementov (voda, zrak, zemlja, ogenj), s katerimi so si ljudje v preteklosti razlagali svet in preko teh elementov vanj vpeljevali nek obvladljiv in razumljiv kozmološki red. V nekaterih izročilih se je tem štirim pridružil še peti element, poimenovan denimo eter v antični Grčiji ali Akasha v Indiji, s čimer je koncept stvarstva pridobil dodatno, bolj poduhovljeno dimenzijo. Prav to nas je napeljalo na misel, da za temo festivala izberemo pet elementov, ker nas poleg materialnega zanima tudi duhovna podstat celovitosti subjektovega izkustva. 

Peti element puščamo nedefiniran; gre za nekakšen lebdeči označevalec, katerega edina karakteristika je ta, da presega materialno in pozornost usmerja na vse tisto, kar je nevidno in  hkrati nepogrešljivo za polnost človekovega življenja. Peti element lahko navsezadnje razumemo tudi kot samo umetnost, kot nekakšno nadstavbo človeškega hotenja. Na festivalu bomo tako predstavili vrsto produkcij, ki na polju sodobne umetnosti tematizirajo peterico elementov, in tako s svežim ter inovativnim likovnim besednjakom raziskujejo fizikalne, a tudi duhovne plati sveta in življenja.

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 12:00–23:30
ponedeljek: zaprto

Vstop prost.

Novice

Program v letu 2020 začenjamo s četrto v ciklusu razstav "Ljubljana se klanja Sloveniji", ki povezujejo Ljubljano z aktualnimi regionalnimi umetniškimi iniciativami in skupinami, tokrat s Celovcem.

6. januar 2020
Galerija Vžigalica