Ljubljana
MGML
Svetlobna gverila: Gibanje
© Matevž Paternoster/MGML

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 12:00–23:30
ponedeljek: zaprto

Vstop prost.

Svetlobna gverila: Gibanje

17. 5. 2012–16. 6. 2012

Svetlobna gverila že šesto leto zapored prižiga luči v različnih javnosti dostopnih prostorih. Parki, ulice, galerije in kulturni centri nekaj tednov v letu utripajo v ritmu tega festivala, ki je vsakič podčrtan z drugo tematiko. Letošnja gverila je posvečena gibanju.

Umetniki raziskujejo součinkovanje gibanja in svetlobe v razmerju do prostora in tudi obiskovalca kot soustvarjalca. Zvok je še vedno eden od ključnih elementov v posameznih postavitvah, instalacijah in objektih, do izraza pa pridejo tudi barvne zakonitosti. S sodelovanjem pri projektu V.I.P. boste lahko tudi sami zažareli v soju luči, svetlobne podobe pa boste lahko soustvarjali na več projektih. Razstave objektov ter instalacij na prostem in v galerijskem prostoru, videoinstalacije, prostorske postavitve, (interaktivne) projekcije, delavnice, predstave so stalnica programa Svetlobne gverile, novost letošnjega programa pa so filmske projekcije v Slovenski kinoteki. Svetloba v filmu pomembno sooblikuje atmosfero filma in je lahko ključnega pomena pri oblikovanju filmske pripovedi. Poleg Slovenske kinoteke se nam je letos pridružil Plesni Teater Ljubljana, ki pomembno soustvarja program te edicije. Novi pridruženi člen je še Visoka šola za dizajn, središče dogajanja pa sta galerija Vžigalica in okolica.

Svetloba je del vsakdanje realnosti slehernika. Hkrati je lahko vir neštetih izraznih možnosti, prav tako je umetnost del naše vsakdanjosti. Zaradi vsakdanje vseprisotnosti v našem življenju sta obe sprejeti kot nekaj samoumevnega in zaradi tega je njun pomen nemalokrat spregledan. Brez svetlobe življenje ni mogoče, prav tako pa je tudi umetnost bistven del življenja, in njena vloga je neprecenljiva. V nekaterih evropskih državah so pomen umetnosti v javnem prostoru že zdavnaj prepoznali in za javnosti dostopno umetnost namenjajo zakonsko določena sredstva. Pri nas je vloga umetnika v urbanem javnem prostoru zanemarjena (kvečjemu okrasek za turiste) in zdi se, da je umetnost danes celo postala odvečen strošek. Tisti, ki so državo "zafurali", tisti, ki so jo okradli in posamezni zagrenjenci so se združili v boju proti velikim razsipnežem, umetnikom in kulturnim združenjem, vendar številke govorijo drugače. Kulturna združenja in umetniki z minimalnimi sredstvi producirajo enormne rezultate, s katerimi se je težko kosati. Umetniki, kulturna društva in zavodi so tisti, ki ustvarjajo dinamičen utrip prestolnice in jo tako ločijo od ruralnih ter spalnih naselij. Umetnost je življenje.

Kolofon

Produkcija: Strip Core / Forum Ljubljana
Projekt sta podprla: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 12:00–23:30
ponedeljek: zaprto

Vstop prost.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se