Ljubljana
MGML
Svetlobna Gverila: Meje
© Andrej Peunik/MGML

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 12:00–23:30
ponedeljek: zaprto

Vstop prost.

Svetlobna Gverila: Meje

16. 5. 2019–15. 6. 2019

Ljubljanski festival svetlobe se vnovič podaja v svetlobno zasedbo javnega in galerijskega prostora v mestnem središču: ob odprtju festivala si bo moč ogledati skupinsko razstavo v Galeriji Vžigalica in niz svetlobnih postavitev v njeni okolici, v drugem polčasu pa se festivalsko dogajanje seli še v Galerijo Alkatraz, na Fužine, v Svetlobni park ...

Svetlobna gverila se tokrat posveča raziskovanju meja. Tema festivala je zazrta v osmišljanje različnih vidikov in konceptov meja, najsi bodo te razumljene kot fizične, optične, družbene, psihološke ali povsem duhovne kategorije, ki razdvajajo, a hkrati tudi zbližujejo in povezujejo. Predstavljena bodo dela, ki raziskujejo ločnice med imaginarnim in realnim, med javnim in zasebnim, med preteklostjo in sedanjostjo ... dela, ki raziskujejo meje človeške percepcije in domišljije ter tako ponujajo premislek o fenomenu, ki spričo aktualnega dogajanja vzbuja nemalo zanimanja.

Letošnja Svetlobna gverila je zaznamovana z manjšimi projekti, katerih odkrivanje mestoma zahteva nekaj več pozornosti. Obeta se vrsta novih produkcij slovenskih umetnikov, ki so bile ustvarjene posebej za naš festival; instalacije, interaktivne postavitve, dogodki in projekcije bodo tako dober mesec dni, vse do zaključka na Poletno muzejsko noč, razsvetljevali nočno Ljubljano.

V Galeriji Vžigalica je na ogled nov projekt primorskega kolektiva Stran 22: delo z naslovom Žajfnica (K01 M04 J01) – Votlina simulira potopljenost v dano realnost, gledalca pa izziva s tem, da se na videz vseprisotne strukture nenadoma razblinijo. V prostoru se namreč tvorijo krhke opne iz milnice: projekt raziskuje meje med posameznikovim intimnim doživljanjem sveta in specifično kolektivno izkušnjo. Projekt iransko-francoskega tandema, ki ga sestavljata Golnaz Behrouznia in François Donato, izpostavlja temo narave, okolja, predvsem pa soodvisnost bioloških elementov, ki so pripeljali do nastanka življenja in evolucije. Njuna interaktivna svetlobna instalacija z naslovom Svetlobna fikcija #2 predstavlja ločnice in prehodnost med fiktivnim in realnim, med umetniško domišljijo, digitalno tehnologijo in znanostjo. Svetlobne slike-objekti nizozemske umetnice Elcke van Gorkum, ki v javnosti običajno nastopa z umetniškim imenom Surreal Visuals, žarčijo podobe ritmiziranih geometrijskih vzorcev, ki izginevajo v neskončnem prostoru. Umetničina dela učinkujejo s svojo tridimenzionalno zasnovo in s prepletanjem analognih in digitalnih prvin ter tako ponujajo svojevrstno meditativno izkušnjo.

www.svetlobnagverila.net 

Kolofon

Produkcija: Strip Core / Forum Ljubljana
Koprodukcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane; Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost; ZRC SAZU; SAZU; Cankarjev dom; Kulturno izobraževalno društvo Pina; Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana; Akademija za likovno umetnost in oblikovanje UL; Fakulteta za računalništvo in informatiko UL
Sponzorji: Elektro Ljubljana d. d., Javna razsvetljava, d. d., Riwal, d. o. o., IB Pogram,d. o. o.; Grosmetal d. o. o., Pizzerija Foculus, Pizzerija Parma, Garage Cube, Madmapper
Projekt so podprli: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo RS, Turizem Ljubljana, Francoski inštitut v Sloveniji, Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada
Posebna zahvala: stanovalci Križevniške ulice 2

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 12:00–23:30
ponedeljek: zaprto

Vstop prost.

Novice

Na Poletno muzejsko noč 2019 vabljeni v MGML

V soboto, 15. junija, od 18:00 pa vse do polnoči vstopite skozi široko odprta vrata našega muzeja in galerij ter se potopite v bogato kulturno doživetje, ki ga ponujamo na Poletno muzejsko noč!

10. junij 2019
Mestni muzej Ljubljana
Svetlobna zasedba Galerije Vžigalica in njene okolice

Svetlobna gverila, ljubljanski festival svetlobe, se je vnovič podajal v svetlobno zasedbo javnega in galerijskega prostora v mestnem središču.

21. maj 2019
Galerija Vžigalica
Na Mednarodni muzejski dan 2019 vabljeni v MGML

Ob Mednarodnem muzejskem dnevu, 18. maju, vas vabimo, da v znamenju letošnje teme 'Muzeji kot kulturna središča: Prihodnost tradicije' z nami preživite majsko soboto. Vstop na razstave in dogodke na lokacijah Muzej in galerije mesta Ljubljane je prost.

13. maj 2019
Mestni muzej Ljubljana

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se