Ljubljana
MGML

Na Poletno muzejsko noč 2019 vabljeni v MGML

Noč odprtih vrat

V soboto, 15. junija, od 18:00 pa vse do polnoči vstopite skozi široko odprta vrata našega muzeja in galerij ter se potopite v bogato kulturno doživetje, ki ga ponujamo na Poletno muzejsko noč!

None

MESTNI MUZEJ LJUBLJANA, Gosposka 15

10.00–24.00 Ljubljana. Zgodovina. Mesto. 
Izberite svoj najljubši ljubljanski čas! Spoznajte zgodovino Ljubljane, njen pomemben geostrateški položaj ter izjemne dogodke od prazgodovine do 20. stoletja. Ob prelomnicah, cesarjih in kraljih ter predsednikih, se na razstavi srečajte tudi z vsakdanjim življenjem v mestu in običajnimi ljudmi, ki so v mestu bivali in v njem pustili svoj pečat.
10.00–24.00 Častni meščani mesta Ljubljana. Prejemniki naziva in časti kot pričevalci zgodovine mesta
Razstava prejemnike naziva in časti predstavlja kot pričevalce zgodovine mesta. Iz biografskih zapisov prejemnikov časti in iz utemeljitev mestnih svetov, županov in komisij, zakaj so posamezniki zaslužili to posebno čast, lahko razbiramo in odkrivamo zgodbo mesta v zadnjih dvesto letih.
10.00–24.00 (Ne)odkrita arheologija Ljubljane: Arheološka dediščina v urbanem okolju
Na razstavi si oglejte poudarke z nedavnih arheoloških raziskav na Gosposvetski, Slovenski, Prešernovi in Erjavčevi cesti, na Tribuni, v Križankah, na Dalmatinovi in Vegovi ulici (KGBL) ter izpred Univerze v Ljubljani.
10.00–24.00 Modra posoda z Gosposvetske
Oglejte si presenetljivo arheološko najdbo iz prosojnega modrega stekla z reliefnim okrasom in grškim napisom.
10.00–24.00 IKONE, Zakladi ruskih muzejev
Ne zamudite edinstvene priložnosti za ogled dragocene svetovne dediščine: več kot 80 ruskih ikon iz obdobja od poznega srednjega veka do 20. stoletja je v Ljubljano prišlo iz treh ruskih muzejev. Znižana vstopnina na Poletno muzejsko noč: 4 €/znižana 3 €
18.00 Vodstvo po razstavi Častni meščani z avtorjem in kustosom mag. Janezom Polajnarjem
18.00–21.00 Skok v srednji vek, delavnica za otroke (od 4 do 9 let)
Preizkusite se v vlogi čevljarskega vajenca in si izdelajte svoj mošnjiček ter se kot srednjeveški pisar preizkusite v pisanju in pečatenju pomembnih listin. Srednjeveške zgodbe in modrosti bosta z vami delila vitez Jurij in čevljar Bruno.
18.00–21.00 Z Ljubo in Ano gremo v Ljubljano (4+) / Kako je nastajalo najlepše mesto na svetu (8+)
S tiskanim družinskim vodnikom se podajte na samostojno raziskovanje razstave o zgodovini Ljubljane; na poti morda naletite na čisto pravo žabico Ljubo.


PLEČNIKOVA HIŠA, Karunova 4–6
10.00–24.00 Plečnik., stalna razstava
Razstava osvetljuje arhitektove velike in manjše, realizirane in nerealizirane arhitekturne projekte, predstavlja originalne predmete, makete, skice in načrte ter odpira vpogled v Plečnikovo zasebno življenje.
10.00–24.00 Plečnik kot navdih, sodelovanje z Naravoslovnotehniško fakulteto
Razstava skozi izdelke študentk in študentov predstavlja Plečnikovo delo kot neizčrpen vir navdiha za mlade generacije ustvarjalcev.
18.00–23.45 Brezplačni vodeni ogledi Plečnikovega domovanja
Z vodenim ogledom pokukajte v originalno ohranjeno Plečnikovo domovanje. Vodstva potekajo za skupine do 7 ljudi (samostojni ogledi niso možni). Obvezne vnaprejšnje rezervacije mest sprejemamo v četrtek in petek, 13. in 14. 6., od 8:00 do 14:00 na prijava@mgml.si.
18.00–24.00 Dokumentarni film Okna naj bodo bela, bela, čista 
Film, ki ga je posnel filmski ustvarjalec in fotograf Tone Stojko, nastal pa je v produkciji Muzeja in galerij mesta Ljubljane, osvetljuje proces prenove Plečnikove hiše v letih 2013–2015.


GALERIJA JAKOPIČ, Slovenska cesta 9
10.00–24.00 Lucien Hervé: Geometrija luči, fotografska razstava
Največja samostojna razstava doslej, posvečena enemu največjih fotografov 20. stoletja, Lucienu Hervéju. Razstava nas uvede v najpomembnejše teme iz njegovega nadvse bogatega opusa: v zgodnja leta, ko je še razvijal svoj fotografski jezik, odločilna srečanja, pomembno vlogo Le Corbusiera in arhitekture, fotografovo stanovanje, zanimanje za arhitekturne kontraste, ki ga je razvil na svojih potovanjih, in končno v abstrakcijo.  
21.00 Lucien Hervé: Geometrija luči, javno vodstvo


GALERIJA VŽIGALICA, Trg francoske revolucije 7
12.00–24.00 Svetlobna gverila: Meje
Letošnja, 13. edicija mednarodnega festivala Svetlobna gverila se posveča tematiki meje in se v soju svetlobnih umetniških projektov domačih in tujih avtorjev tradicionalno zaključuje prav na Poletno muzejsko noč.


BEŽIGRAJSKA GALERIJA 1, Dunajska 31
10.00–20.00 Josip Korošec: Spominjanja, Risbe in slike
Josip Korošec, eden najinovativnejših ustvarjalcev risarske umetnosti z značilno prosojno risbo na osvetljenem polju, na razstavi predstavlja dela, ki so nastala v obdobju zadnjih deset let. Na njih se avtor posveča predvsem ustvarjanju risarskih podob z različnih arheoloških najdišč.
10.00–12.00 in 18.00–20.00 Risanje z barvnimi svinčniki


BEŽIGRAJSKA GALERIJA 2, Vodovodna 3
10.00–20.00 Nika Zupančič: Obrobni vid, Slike
Predstavitev slik večjega in manjšega formata iz obdobja zadnjih deset let avtorice, ki je zelo zgodaj razvila lasten slikarski slog. Z izbiro vsebine in motiva, privzetega iz narave, v svojih slikarskih podobah nakazuje nezadržno minevanje narave in njene krhkosti.


ARHEOLOŠKI PARK EMONSKA HIŠA, Mirje 4
10.00–20.00 EMONA. Po rimski Ljubljani, krožna arheološka pot po središču Ljubljane
Podajte se na pot po 2000 let stari dediščini Emone. Odkrijte starodavne mestne skrivnosti na krožni poti po rimski Ljubljani. Obiščite Emono v treh arheoloških parkih: Emonska hiša, Zgodnjekrščansko središče in Rimski zid ter na drugih prepoznavnih točkah antičnih spomenikov v Ljubljani, ki so povezani v dvokilometrsko krožno pot.


ARHEOLOŠKI PARK ZGODNJEKRŠČANSKO SREDIŠČE, Erjavčeva 18
10.00–20.00 EMONA. Po rimski Ljubljani, krožna arheološka pot po središču Ljubljane
18.00–20.00 Arheopeskovnik s Honorato, dogodivščina za družine
Rimljanka Honorata vas bo popeljala med ruševine starodavnega mesta Emona. Skupaj boste izdelali mini mozaike, v peskovnikih kot pravi arheologi opravili izkopavanja čisto pravih replik rimskih predmetov in poskusili kulinarične specialitete Emoncev.

Dogodivščino je podprla Pizzerija Foculus. BREZPLAČNA KROŽNA VOŽNJA
Za udobnejše raziskovanje muzejev in galerij na Poletno muzejsko noč je tudi letos poskrbel prevoznik GoOpti, ki bo opravljal krožne vožnje med osrednjimi ljubljanskimi muzeji.

Objavljeno: 10. 6. 2019

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se