Ljubljana
MGML
Modra posoda z Gosposvetske
Modra posoda © Arne Hodalič in Katja Bidovec za National Geographic

Mestni muzej Ljubljana

Gosposka 15
1000 Ljubljana

Information and reservations:
T 1 24 12 500
T 01 24 12 506
E info@mgml.si, prijava@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–18:00
četrtek: 10:00–21:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

6 € / znižano 4 €
družinska 12 €

ICOM, PRESS, SMD, spremljevalci invalidov: brezplačno

Presenetljiva najdba!

Modra posoda z Gosposvetske

7. 2. 2019–31. 3. 2019

Posoda iz prosojnega modrega stekla z reliefnim okrasom in grškim napisom.


Posoda iz prosojnega modrega stekla z držajem in reliefno izpisano zdravico v grščini, ki pravi 'Pij, da bi živel večno, veliko let!', je bila izdelana v aleksandrijski ali sirijski delavnici. Okvirno jo lahko datiramo v  4. stoletje.

Ljubljanska Gosposvetska cesta, kjer je bil nekoč del severne emonske nekropole, je ob zadnji prenovi postregla s presenetljivimi odkritji. Zlati nakit emonske deklice smo vam v zakladnici že pokazali, tokrat pa le nekaj mesecev po odkritju prikazujemo še eno 'najdbo desetletja'.

Med izkopavanji, ki so na Gosposvetski cesti potekala od avgusta 2017 do junija 2018 so arheologi odkrili ostanke obsežnega poznorimskega pokopališkega kompleksa z večfazno zidano arhitekturo in več kot 350 skeletnimi pokopi. Kompleks, kot se je izoblikoval do začetka druge polovice 4. stoletja, je mogoče povezovati z emonsko krščansko skupnostjo.

Pokopališče na območju današnje Gosposvetske se je v času Emone nahajalo približno šeststo metrov stran od najbližjega, severnega dela mestnega obzidja, ki je potekalo čez današnja Kongresni trg in Trg republike. Med skeletnimi pokopi v kamnitih sarkofagih izstopa grob odrasle, 30–40 let stare ženske, v zidani kapeli ali mavzoleju, ki sodi na sam začetek poznorimske nekropole; njegovi usmeritvi se prilagajajo tudi razvoj poznejše pokopališke arhitekture in mlajši grobovi. Izpostavljeno vlogo osrednjega pokopa nakazuje tudi pridana modra steklena skleda.

Posoda iz prosojnega modrega stekla z reliefnim okrasom in grškim napisom, najdena v sarkofagu z ženskim skeletom, meri v premeru dobrih 21 centimetrov. Šlo je za pivsko posodo, ki je bila morda v uporabi pri pogrebnem obredu.

Najdbe z Gosposvetske bodo arheologe še dolgo zaposlovale. Že danes pa si lahko obširen članek o vznemirljivih najdbah z Gosposvetske preberete v ekskluzivnem prispevku februarske številke revije National Geographic Slovenija, za mlajše bralce pa v prilagojeni obliki v National Geographic Junior. Pomembnost najdbe je prepoznalo tudi uredništvo NG v Washingtonu in reportažo pbjavilo na ameriški spletni strani NG.

Posodo si lahko v zakladnici Mestnega muzeje ogledate od 7. februarja dalje, ko bodo o najdbi ob 11. uri spregovorili Martin Horvat, vodja izkopavanj, MGML, doc. dr. Andrej Gaspari in Arne Hodalič, fotograf in urednik fotografije pri National Geographicu Slovenija.

© Aleks Hribovšek
/
Modra rimska posoda, najdena na Gosposvetski cesti, v rokah muzejskega konservatorja.

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane
Avtorja: dr. Andrej Gaspari, Martin Horvat
Fotografije: Arne Hodalič. Katja Bidovec, Matija Lukić
Konservatorski posegi: Matjaž Bizjak
Postavitev razstave: Katarina Toman Kracina
Grafično oblikovanje: Bojan Lazarevič, Agora Proars
Promocija: Urša Karer, Maja Kovač, Ana Modic

Mestni muzej Ljubljana

Gosposka 15
1000 Ljubljana

Information and reservations:
T 1 24 12 500
T 01 24 12 506
E info@mgml.si, prijava@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–18:00
četrtek: 10:00–21:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

6 € / znižano 4 €
družinska 12 €

ICOM, PRESS, SMD, spremljevalci invalidov: brezplačno

Novice

Izjemne najdbe, ki so jih arheologi odkrili ob zadnjih izkopavanjih na Gosposvetski cesti, so v obširnem članku predstavljene v februarski številki revije National Geographic Slovenija. Izjemnost odkritij so prepoznali tudi v washingtonskemu uredništvu omenjene revije in o njih poročali na svoji spletni strani, ki jo bere več milijonov bralcev s celega sveta.

30. januar 2019
Mestni muzej Ljubljana