Ljubljana
MGML

Svetlobna zasedba Galerije Vžigalica in njene okolice

Svetlobna gverila, ljubljanski festival svetlobe, se je vnovič podajal v svetlobno zasedbo javnega in galerijskega prostora v mestnem središču.

None
© Andrej Peunik/MGML

V Galeriji Vžigalica so do 15. junija na ogled trije projekti: svetlobna instalacija Žajfnica (K01 M04 J01) – Votlina interdisciplinarnega primorskega kolektiv Stran 22; interaktivna svetlobna instalacija Svetlobna fikcija #2 iransko-francoskega tandema, ki ga sestavljata Golnaz Behrouznia in François Donato; svetlobne slike-objekti nizozemske umetnice Elcke van Gorkum, ki običajno nastopa z umetniškim imenom Surreal Visuals.


Stran 22: Žajfnica (K01 M04 J01) – Votlina, svetlobna instalacija

Žajfnica (K01 M04 J01) – Votlina predstavlja prvega v seriji del, ki raziskujejo meje med posameznikovim intimnim doživljanjem sveta in specifično kolektivno izkušnjo. Interaktivna mehanska naprava tvori s pomočjo milnice krhke opne, ki ustvarjajo domala psihadelične barvne in svetlobne teksture: projekt ponuja dobesedni prikaz potopljenosti v dano realnost, gledalca pa izziva s tem, da se navidez vseprisotne strukture nenadoma tudi razblinijo. Instalacija omogoča izkušnjo hipne formacije svojevrstne prostorske ločnice, ki odseva negotovost in krhkost doživljanja realnosti, nestabilnost odnosa med subjektom in svetom.

Stran 22 je interdisciplinarni kolektiv z Obale, ki pod skupnim imenovalcem združuje ustvarjalce z različnih področij – od vizualne in performativne umetnosti, arhitekture in oblikovanja do avtorske glasbe in poezije. Poleg prepletanja različnih veščin jih povezuje predvsem želja po odkrivanju novih nekonvencionalnih umetniških izrazov.


Golnaz Behrouznia & François Donato: Svetlobna fikcija #2, interaktivna svetlobna instalacija

Projekt iransko-francoskega tandema raziskuje ločnice in prehodnost med fiktivnim ter realnim, med umetniško domišljijo, digitalno tehnologijo in znanostjo – še zlasti biologijo, kjer avtorica koncepta, Golnaz Behrouznia, pogosto išče svoj navdih. Iz domene realnega so zajeti različni podatkovni parametri, ki vplivajo na pojavljanje in gibanje nenavadnih bitij, ki so videti kot mikroskopski organizmi, lebdeči v zatemnjenem prostoru. Projekt izpostavlja temo narave, okolja, predvsem pa soodvisnost bioloških elementov, ki so pripeljali do nastanka življenja in evolucije. Krhka, nebogljena bitja s svojo pojavnostjo nakazujejo tenko ločnico, ki jih ločuje od anorganskega sveta.

Golnaz Behrouznia (1982, Shiraz, Iran) se je med študijem na akademiji v Teheranu sprva posvečala kiparstvu, po selitvi v Francijo leta 2008 pa se je navdušila nad multimedijskimi projekti in dokončala študij digitalnih medijev v Toulousu. Svoja dela je v Franciji predstavila na več odmevnih razstavah, sodelovala pa je tudi na številnih festivalih. François Donato (1963, Mont de Marsan, Francija) je študiral glasbo v Franciji in v zgodnjih 90. letih pričel odkrivati moč novih tehnologij pri produkciji zvoka. Od leta 1994 je aktiven član Paysaginaire, združenja za razvoj elektroakustične glasbe in orkestrov zvočnikov. Njegovo kompozicijsko delo se osredotoča na produkcijo za različne koreografske, glasbene in multimedijske dogodke.


Surreal Visuals: Tunelski vid 3.0 & Ogledalo za introspekcijo, svetlobna instalacija

Svetlobne slike-objekti nizozemske umetnice Elcke van Gorkum, ki v javnosti običajno nastopa z umetniškim imenom Surreal Visuals, žarčijo podobe ritmiziranih geometrijskih vzorcev, ki izginevajo v neskončnem prostoru. Gledalec ob srečanju z njenimi deli uzre samega sebe, a se hkrati znajde pred abstraktnim prostorom, hipnotično tunelsko strukturo, ki ga dobesedno posrka vase. Umetničina dela učinkujejo s svojo tridimenzionalno zasnovo in prepletanjem analognih in digitalnih prvin, s čimer se poigravajo z gledalčevo percepcijo. Izražajo bogastvo oblik in barv, kalejdoskopski likovni ustroj, ki ponuja svojevrstno meditativno izkušnjo.

Surreal Visuals (Elcke van Gorkum 1983, Eindhoven, Nizozemska) je umetniško ime avtorice, ki se posveča avdio-vizualnim svetlobnim projektom, med drugim pa deluje tudi kot vj-ka. V letu 2016 je diplomirala na umetniški akademiji v Tilburgu in kmalu zatem prejela nagrado Foederer Talent Award. V zadnjem obdobju redno sodeluje s festivalom Glow v rodnem kraju; realizirala je vrsto projektov in razstav.

Več informacij o festivalu: www.svetlobnagverila.net

Objavljeno: 21. 5. 2019

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se