Ljubljana
MGML

Galerija Vžigalica

Galerija Vžigalica je od začetka delovanja pod okriljem Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML) leta 2007 prizorišče raznovrstnih projektov s področja sodobnih likovnih, avdio-vizualnih, performativnih in drugih umetniških praks. V manjšem, izjemno fleksibilnem razstavišču v središču Ljubljane spodbujamo raznolike odzive kulture in umetnosti v kontekstu urbane kulture in se trudimo prispevati k definiranju tega pojava. Galerija Vžigalica deluje kot laboratorij novih idej, kreativnih formul in alternativnih pristopov h kakovostni umetniški produkciji.

© Blaž Gutman / MGML

© Blaž Gutman / MGML

Ime Galerije Vžigalica se veže na Trg Francoske revolucije in na iskrive ideje. Angleški prevod imena (Match Gallery) ponuja tri simbolne smernice za profiliranje galerijskega programa. "Match" kot vžiganje, spodbujanje novih idej in konceptov, "match" kot ujemanje, sodelovanje z neodvisnimi producenti sodobne umetnosti ter "match" kot merjenje moči na področjih zbirateljstva, umetnosti in kulture.

Galerija Vžigalica ima že več kot 15 let tudi vlogo posredovalke kulturne dediščine skozi sodobno umetnost. Z razstavnimi projekti spodbujamo sodelovanje s kuratorji, umetniki in znanstveniki, ki raziskujejo kulturno dediščino in jo na inovativne načine prezentirajo. S programom poskušamo nagovoriti širše občinstvo s sodobnimi vprašanji, ki so neposredno pred nami, a zunaj polja našega udobja. Zato je gibalo razstavnih eksperimentov v Galeriji Vžigalica razmislek.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se