Ljubljana
MGML

Mednarodni poziv za mural na muzejski fasadi Z zavoja v zid

Imaš idejo? Deli jo z nami do 20. junija 2023!

Mestni muzej Ljubljana in Galerija Vžigalica objavljamo mednarodni javni poziv Z zavoja v zid, preko katerega zbiramo predloge za mural, ki bo vizualno in funkcionalno osmislil fasado notranjega dvorišča Mestnega muzeja Ljubljana. Poziv za začasno stensko poslikavo je namenjen slovenskim in tujim umetnicam in umetnikom, ki so vešči ustvarjanja stenskih poslikav oz. muralov. Poziv je odprt do 20. junija 2023. Med desetimi najboljšimi prispelimi predlogi bomo izbrali zmagovalca, devet finalistov pa predstavili na panojski razstavi. 

None

Preko mednarodnega javnega poziva Z zavoja v zid v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (MGML) iščemo najboljšo rešitev za intervencijo v ostalino nerealizirane faze prenove Mestnega muzeja Ljubljana, ki jo je že pred leti s sliko vrat, ki ne vodijo nikamor, komentirala umetnica Katarina Toman Kracina. Gre za t.i. Zavoj, ki je bil v fazi realizacije zaradi spomeniškovarstvenih zahtev prilagojen obstoječi arhitekturni nefunkcionalnosti in spominja na koncept hiperumetnosti Thomasson, ki ga je japonski umetnik Akasegawa Genpei v 80. letih minulega stoletja konceptualno uvedel kot novo umetniško strujo. Ta slavi infrasturkturni absurd kot neodvisno umetniško delo, ki z odvzemom praktičnega namena obstane zgolj kot vizualna izkušnja.

Z granitnimi kockami tlakovani Zavoj, ki se zaradi urbanističnih kulturnovarstvenih omejitev konča v steni, želimo sedaj oživiti z začasno stensko poslikavo. Mural bi zavoj bolje vključil v funkcionalnost notranjega dvorišča muzeja, ki je med drugim tudi vrt kavarne.

Umetniki/-ce lahko pri snovanju svojih projektov navdih črpajo iz zgodovine Ljubljane ali iz stavbne dediščine Turjaške palače, v kateri domuje Mestni muzej Ljubljana. Muzejska fasada oz. zid nad Zavojem, ki je predmet tega razpisa, leži nasproti velike zrcalne stene stavbe Mini Teatra, ki lahko tudi pomensko in vsebinsko dopolnjuje vtis umetniške intervencije oz. poslikave. Predlog murala lahko upošteva tudi obstoječe elemente na fasadi: okno, protipotresne utrditve in ograjo. Vse navedeno so zgolj smernice, ki pa ustvarjalce in ustvarjalke ne obvezujejo pri snovanju idejnih rešitev. Pri izboru teme in izvedbe projekta murala namreč umetnikom puščamo odprte roke.

Prispele predloge bo ocenjevala mednarodna komisija v sestavi: višja kustosinja Mestnega muzeja Ljubljana Barbara Savenc, kustos Galerije Vžigalica Jani Pirnat, vodja komunikacijske službe MGML Nejc Kovačič, umetnik, specializiran za grafite in urbane intervencije Name: (Slovenija) ter kurator, specializiran za grafite in urbane intervencije Jasper van Es (Nizozemska).

Pomembni datumi:
Rok za oddajo predlogov: 20. junij 2023
Razglasitev rezultatov: 27. junij 2023
Predviden termin izvedbe murala: avgust-september 2023
Odprtje murala in razstave 9 finalistov: konec septembra 2023

Podrobnejše informacije za oddajo prijave najdete tukaj

Objavljeno: 26. 4. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se