Ljubljana
MGML
The Miha Artnak
Razstava The Miha Artnak: Last v Galeriji Vžigalica, Ljubljana, 2024 © Klemen Ilovar

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

Med festivalom: torek–nedelja: 12.00–23.30
Od 23. 6. 2024: torek–nedelja: 10.00–18.00
ponedeljek: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10.00–14.00

Vstop prost.

The Miha Artnak

Last

13. 2. 2024–24. 3. 2024

Razstava Last umetnika in oblikovalca The Mihe Artnaka skuša na novo opredeliti naše razumevanje lastništva in lastnine z uvedbo inovativnih konceptov (ne)lastništva in javne zasebne lastnine. Sedem umetniških del izziva naše običajne predstave o umetnosti ter z uporabo sodobne tehnologije in različnih storitev naslavlja lastnino, avtorstvo in avtentičnost. 

Ključna vprašanja, ki jih razstava Last naslavlja, so:

1. Ali je sčasoma vse lastninjeno?  

2. Kaj, če bi ljudje prevzeli službe UI?

3. Ali lahko bistvo umetniškega dela preživi materialni propad?

The Miha Artnak (1983) je slovenski umetnik in oblikovalec, ki je svojo pot začel z grafiti. Njegova prva dela segajo v leto 2000, ko je v istem dnevu na fužinske stene napisal Prodigy, Backstreet Boys Rules ter polovico grafita Arthur & Ivek. Na uporniško in družbenokritično pot je stopil z grafitom SLO : FRA – 2 : 3 SODNIK PODKUPLJEN. Leta 2001 je soustanovil umetniški kolektiv ZEK CREW in z njim kmalu zatem razstavljal v Mednarodnem grafičnem likovnem centru. Kolektiv se je v dobrih dvajsetih letih od svojih grafiterskih začetkov ustalil v konceptualni umetnosti, iz katere izhajajo tudi performansi The Mihe Artnaka.

Javnost je prvič razburil s sliko Golobica in mir (2017), ki naj bi jo po poročanju portala The Guadrain in slovenskih medijev prodal za velik denar. Strast do besednih iger in oglaševanja je izživel s projektom Bitcoin City (BTC City, 2018), kjer je resničnost ukrivil do te mere, da je targetirano podjetje besedno igro vzelo resno in zamisel tudi uresničilo. Nazadnje je davkoplačevalce razkačil s performativnim prečkanjem ceste izven urejenega prehoda za pešce (Prečkanje, 2019), Facebook komentatorje z onesnaževanjem kot umetnostjo (Polutizem, 2023), oboje hkrati pa navdušil z utopičnim projektom Flat Fiat (2022), ko je kovance vodilnih svetovnih valut položil na tire, da jih je povozil vlak, in tako preprečil hiperinflacijo.

Razstavo Last (2024) v Galeriji Vžigalica zanima lastnina, ki jo umetnik The Miha Artnak drugače obravnava skozi sedem motivov. Akt, tihožitje, pokrajina, avtoportret in portret živali spominjajo na klasično slikarstvo, otroška slika na abstraktno umetnost, rumeni pravokotnik, ki predstavlja zastavo osončja, pa na meme »moški nagon po ustvarjanju umetnosti z zastavami«.

The Miha Artnak slik ni naslikal sam. Jih ne zna? Verjetno res ne. Zakaj potem slikarska razstava?

Umetnik je izbral motive, najel fotografa Klemna Ilovarja, ki je motive fotografiral, in nato še kitajske slikarske storitve, kjer so motive na platno prenesli slikarji Shao M. Zeng, Jim Xing, James Lin, David Lin, Pendy Chen, Cathy Wu, Nane Fang, John Zeng, John Lin in Max Feng. Tehnika posnema proces generiranja podob umetne inteligence (UI), le da so službe umetni inteligenci tokrat prevzeli ljudje.

Na razstavi boste zasledili naslednje besede: original, unikat, last, posest, vrednost in certifikat. Verjetno tudi blockchain in NFT. Tako je, v takšnem svetu živimo in The Miha Artnak naš pogled usmerja tudi tja, kamor ga sami ne želimo. Slike se med seboj ne razlikujejo le po motivih, ampak tudi po količini in možnosti oziroma nemožnosti njihove lastitve.

Figuro, Tihožitje in Žival je mogoče kupiti in si jih lastiti. Avtoportret, Abstraktno, Pokrajina in Enobarvno ne. Vse slike je mogoče imeti v posesti, Abstraktno pa ne v lasti. Enobarvno je mogoče sneti z interneta in reproducirati po mili volji, Pokrajina je od vseh na svetu, Abstraktno pa od nikogar pod soncem. Gre za koncept nelastnine, ki si ga je The Miha Artnak izmislil prav za tokratno razstavo.

Preden domov vzamete sliko, ki je od vseh na svetu, se ne pozabite uskladiti z vsemi ostalimi.

Nika Jurman
Več o razstavi: https://themihaartnak.com/last

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane
Umetnik: The Miha Artnak
Kurator razstave: Jani Pirnat
Slikarji: Shao M. Zeng, Jim Xing, James Lin, David Lin, Pendy Chen, Cathy Wu, Nane Fang, John Zeng, John Lin, Max Feng
Fotograf: Klemen Ilovar
Avtorica razstavnega besedila: Nika Jurman
Oblikovanje: Studio Ljudje
Tehnična izvedba: O.K.vir, Tehnična služba

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

Med festivalom: torek–nedelja: 12.00–23.30
Od 23. 6. 2024: torek–nedelja: 10.00–18.00
ponedeljek: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10.00–14.00

Vstop prost.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se