Ljubljana
MGML
Arheopark Emona

Priporočen začetek poti: Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15

Naslovi večjih lokacija:
Emonska hiša, Mirje 4

Zgodnjekrščansko središče, Erjavčeva 18 (ob Osnovni šoli Majde Vrhovnik in nasproti Cankarjevega doma)

Informacije in rezervacije:
T: 1 24 12 500
T: 01 24 12 506
E: info@mgml.si, prijava@mgml.si

Odprto od torka do petka med 14:00 in 18:00 ter ob sobotah in nedeljah, med 10:00 in 18:00.

Za rezervacijo vodenega ogleda pokličite na 01 2412 506 ali pišite na prijava@mgml.si.

Odrasli: 4,00 €
Znižana*: 2,50 €
Družinska: 10,00 €
Brezplačno: imetniki kartic ICOM, PRESS, SMD, turistična URBANA, spremljevalci invalidov, turistični vodič z licenco.

Priporočamo nakup kombinirane vstopnice za Mestni muzej Ljubljana in Arheopark Emona
Odrasli: 10,00 €
Znižana*: 8,00 €
Družinska: 22,00 €
Vstopnica vključuje obisk Arheoparka Emona, ob tem pa še ogled vseh aktualnih razstav v Mestnem muzeju Ljubljana.

Voden ogled Arheoparka Emona v objavljenem terminu (približno 90 min):
Odrasli: 9,00 €
Znižana*: 7,00 €
Družinska: 18,00 €
Pomembno: z vstopnico si zagotovite tudi vstop v Mestni muzej Ljubljana z vsemi aktualnimi razstavami.

Voden ogled Arheoparka Emona v terminu po vašem izboru (termin rezervirate na prijava@mgml.si)
Skupina do 7 oseb: 70,00€,
Skupina do 7 oseb, znižano*: 55,00 €
Skupina 8 ali več oseb: 9,00 €/odrasli, 7,00 €/znižano*


* upokojenci nad 60 let, študenti, otroci in mladi do 19 let, brezposelni, invalidi

Arheopark Emona

15. 5. 2024–6. 10. 2024

Spoznajte rimsko preteklosti našega mesta skozi doživetja v novi sezoni Arheoparka Emona!

Pojdite na pot po 10 točkah mesta, kakršno je bilo od 1. do 6. stoletja. Vstopite v Emonsko hišo, obiščite Zgodnjekrščansko središče in se sprehodite vzdolž Rimskega zidu, kjer vas v zeleni oazi sredi mesta čakajo najlepše ostaline rimske Emone.

N E   Z A M U D I T E!

_ Odkrivamo emonske napise, raziskujemo življenje v Emoni
Kaj so na svoje mozaike, oltarčke in nagrobnike napisali Emonci? Skupaj jih lahko preberemo na sprehodu po rimski Ljubljani na vodstvu s strokovnjakinjo epigrafike dr. Anja Ragolič in muzejsko svetnico dr. Bernardo Županek.

17. 5. ob 17:00 - dan pred Mednarodnim dnevom muzejev
14. 6. ob 17:00 - Evropski dnevi arheologije
13. 9. ob 17:00

_ Javna vodstva
Na sprehod po krožni poti arheoparka Emona se  podajte z izkušenim vodičem. Dobimo se v Mestnem muzeju vsako soboto med 25. 5. in 14. 9. ob 10:00.

_ Svetlobna gverila 2024: Pronicanje svetlobe, park ob Rimskem zidu, Mirje
odprtje: 24. maj 2024, ob 21.30; do 22. 6. 2024

_ Poletna muzejska noč, 15. 6. 2024 od 19:30 do 20:20
Večer v  Emonski hiši: Melodije z Olimpa
Antični svet je bil na vsakem koraku poln glasbe - posebej radi so ji prisluhnili tudi bogovi. O glasbilih in glasbenikih govorijo tudi številni grški miti, ki jih bo na ta večer v Emonski hiši moč slišati ob spremljavi rekonstrukcij antičnih glasbil. Nanje bosta igrala Gašper Kvartič in Alen Iršič.

_ Latinska sv. maša na god sv. Hieronima, Zgodnjekrščansko središče, 30. 9. ob 16:00


SPLETNA PRODAJA VSTOPNIC
Kako se po rožni arheološki poti Arheoparka odpravim sam-a?

V muzeju boste prejeli zloženko in zemljevid z vsemi pomembnimi informacijami. Družine se na pot lahko podate s tiskanim vodnikom Emona od E do A. Arheopark Emona je dprt od torka do petka med 14:00 in 18:00 ter ob sobotah in nedeljah, med 10:00 in 18:00.

Če si želite krožno Pot po rimski Ljubljani ogledati z vodstvom izkušenega vodiča na dan, ki vam najbolj ustreza, nas o tem obvestite vsaj tri dni pred izbranim terminom na prijava@mgml.si ali  01 24 12 506.Emonska hiša

Projekt ARCHEST. Program Ustvarjalna Evropa, Evropska unija
Avtor: Uroš Hohkravt / Predloge pripravila: dr. Bernarda Županek, MGML


Oglejte si arhitekturne ostanke vsakdanjega življenja Emoncev: sobe za počitek in druženje, vhodi v hišo z ene od emonskih cest, kanali, v katere so odplakovali umazanijo. Tu so pred 2000 leti kuhali, jedli, spali, se veselili in jezili ljudje, nam podobni, a tudi različni - morda še najbolj prav v malih podrobnostih vsakdanjega življenja.

Izkopavanja na področju Emonske hiše (pred tem imenovane Jakopičev vrt) so tekla v letih 1963-1964 in odkrila stanovanjsko zgradbo, ki je nekoč stala v mestu Emona. Danes so v parku na ogled ostanki te hiše s konca četrtega in začetka petega stoletja. Glede na kakovostno stavbno opremo (tlaki, mozaik, ogrevanje) je tu prebivala premožna in ugledna rimska družina.

Osrednji bivalni prostor je bila t.i. letna soba, tlakovana z dvobarvnim geometričnim mozaikom; mozaike so si takrat lahko privoščili le premožni. Na drugi strani hodnika je bil vhod v t.i. zimsko sobo z ohranjenim sistemom hipokavstnega ogrevanja. Topel zrak je bil speljan iz kurišča v sosednjem prostoru pod tlak zimske sobe; poleg tal je ogreval tudi stene, ki so bile za boljšo toplotno prevodnost zgrajene iz votlih zidakov. Stavba je imela tudi priključek na kanalizacijski sistem: odpadna voda je iz zgradbe odtekala po kanalčkih, prekritih s kamni, v večji, zbirni kanalizacijski kanal (kloako), ki je tekel pod bližnjo cesto in vodil v Ljubljanico.


Zgodnjekrščansko središče

Projekt ARCHEST. Program Ustvarjalna Evropa, Evropska unija
Avtor: Uroš Hohkravt / Predloge pripravila: dr. Bernarda Županek, MGML


V 4. in 5. stoletju je bilo tu središče kristjanov. Na območju ene zazidalne parcele med pravokotno prepletenimi cestami Emone so bili urejeni prostori krstilnice in krščanske bazilike, prve na tem območju.

Tu so arheološka izkopavanja odkrila rimsko stanovanjsko zgradbo. Kot večina emonskih hiš je bila zgrajena v začetku prvega stoletja našega štetja. V skoraj 500 letih svojega obstoja je bila večkrat prezidana. Prva večja prezidava se je zgodila na začetku četrtega stoletja, ko so obnovili tlake, uredili hipokavstno ogrevanje in prizidali tri bazenčke, kar kaže, da so stavbo morda spremenili v zasebno kopališče.

V drugi polovici četrtega stoletja je bil del hiše prezidan v zgodnjekrščansko molilnico. Velika sprememba se je zgodila v začetku petega stoletja, ko so ob osrednjem dvorišču zgradili pravokotno krstilnico z bazenčkom v sredini za krščevanje. Krstilnica je tlakovana z večbarvnim mozaikom, v katerega so vstavljeni napisi z imeni Emoncev, ki so darovali sredstva za njegovo izdelavo. V krstilnico je vodil pokrit hodnik (portik) z večbarvnim mozaikom, v katerega je vstavljen napis z imenom graditelja, arhidiakona Antioha. To dokazuje obstoj močne skupnosti prvih kristjanov v Emoni v tistem času, ki jo potrjujejo tudi v pisnih virih izpričani emonski škofi.


Rimski zid

Južni krak obzidja rimskega mesta je ohranjen skoraj v celoti. Nekatera vrata v zid so bila še v času Emone zazidana zaradi nevarnosti vpadov. Nekdanji glavni vhod označujejo stebri, ki jih je zasnoval arhitekt Jože Plečnik.


Na začetku 20. stoletja izkopal in restavriral kustos takratnega Deželnega muzeja (danes Narodni muzej) Walter Schmid. V dvajsetih letih je rimski zid ljubljanski mestni svet hotel porušiti, češ da zavira razvoj prometa in da kazi izgled mesta. Za ohranitev južnega emonskega zidu je zaslužen tedanji spomeniški konservator France Stelè in mednarodno priznani arhitekt Jože Plečnik.

Slednji je že v 20-tih letih 20. stol. začel snovati načrte za prenovo obzidja, in obzidje je od takrat do danes doživelo kar nekaj prenov.


O Emoni

Emona (latinsko Colonia Ivlia Aemona) je bila rimska naselbina v središču današnje Ljubljane; samo ime pa je verjetno keltskega, predrimskega izvora. Območje Emone je sprva spadalo v rimsko provinco Cisalpsko Galijo, kasneje pa v Italijo.

Ljubljanska kotlina je bila naseljena že v prazgodovini. Preko nje so že v predrimskem obdobju potekale pomembne trgovske poti med Apeninskim polotokom, Baltikom in Balkanom.

Bizantinski cerkveni zgodovinar Sozomen je ustanovitev prvega naselja na območju Emone pripisal Jazonu in Argonavtom, ki so v 13. stoletju pr. n. št. pripluli po Savi, prezimili in nato po Ljubljanici in kopnem nadaljevali pot v deželo Italikov. V drugi polovici 1. stoletja pr. n. št. so ta del slovenskega ozemlja zasedli Rimljani in najverjetneje pod grajskim gričem ustanovili vojaško postojanko. Rimljani so nato do leta 15 n. št. na prostoru med Ljubljanico in Šišenskim hribom namensko (z željo utrjevanja zaledja po ilirskih vstajah) zgradili mesto s pravokotnim tlorisom in mogočnim kamnitim obzidjem ter na treh straneh z dvojnim vodnim jarkom, kar je imelo vse značilnosti rimskega kastra. Prvi prebivalci so bili priseljenci iz Italije in Galije, njihovi sužnji in odsluženi rimski vojaki.

Emona je imela od 2. do 4. stoletja pomembno vlogo v obrambi Italije. V 2. stoletju je trpela zaradi markomanskih vojn in kuge, leta 238 pa so jo meščani sami požgali in zapustili, da se ne bi v njej ugnezdila vojska uzurpatorja Maksimina Tračana. Leta 408 se je v Emoni ustavil vizigotski vladar Alarik, ki je imel kot bizantinski magister militum nalogo, da za Bizantinsko cesarstvo ponovno osvoji Italijo. Emonci so se takrat verjetno rešili s podkupnino.

Leta 452 so Emono opustošili in delno porušili Huni. Mesto je obubožalo, vendar živelo dalje. Na koncu 5. in začetku 6. stoletja je bila Emona pod oblastjo Vizigotov, ki so za seboj pustili bolj malo sledov. V nemirnih časih pozne antike in preseljevanja ljudstev v 6. stoletju so se ljudje začeli zatekati v odročne in težko dostopne kraje (Sveti Lovrenc na Polhograjski gori, Molnik, Moreček, Golo) in se seliti v obmorska mesta, predvsem Koper, Piran in Novigrad, dokler ni Emone zapustil še zadnji meščan.

Več o Emoni si lahko preberete na spletni strani Wikipedije. Vsebino smo pripravili v sodelovanju z uredniki spletne strani.

© CtrlAlt

Kolofon
Priporočen začetek poti: Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15 Naslovi večjih lokacija: Emonska hiša, Mirje 4 Zgodnjekrščansko središče, Erjavčeva 18 (ob Osnovni šoli Majde Vrhovnik in nasproti Cankarjevega doma)

Informacije in rezervacije:
T: 1 24 12 500
T: 01 24 12 506
E: info@mgml.si, prijava@mgml.si

Odprto od torka do petka med 14:00 in 18:00 ter ob sobotah in nedeljah, med 10:00 in 18:00.

Za rezervacijo vodenega ogleda pokličite na 01 2412 506 ali pišite na prijava@mgml.si.

Odrasli: 4,00 €
Znižana*: 2,50 €
Družinska: 10,00 €
Brezplačno: imetniki kartic ICOM, PRESS, SMD, turistična URBANA, spremljevalci invalidov, turistični vodič z licenco.

Priporočamo nakup kombinirane vstopnice za Mestni muzej Ljubljana in Arheopark Emona
Odrasli: 10,00 €
Znižana*: 8,00 €
Družinska: 22,00 €
Vstopnica vključuje obisk Arheoparka Emona, ob tem pa še ogled vseh aktualnih razstav v Mestnem muzeju Ljubljana.

Voden ogled Arheoparka Emona v objavljenem terminu (približno 90 min):
Odrasli: 9,00 €
Znižana*: 7,00 €
Družinska: 18,00 €
Pomembno: z vstopnico si zagotovite tudi vstop v Mestni muzej Ljubljana z vsemi aktualnimi razstavami.

Voden ogled Arheoparka Emona v terminu po vašem izboru (termin rezervirate na prijava@mgml.si)
Skupina do 7 oseb: 70,00€,
Skupina do 7 oseb, znižano*: 55,00 €
Skupina 8 ali več oseb: 9,00 €/odrasli, 7,00 €/znižano*


* upokojenci nad 60 let, študenti, otroci in mladi do 19 let, brezposelni, invalidi

Novice

Mednarodni muzejski dan 2024 v MGML

Muzeji za izobraževanje in raziskovanje. Odpiramo vrata za prost vstop!

14. maj 2024
Teden družin 2024 v MGML

Drage družine! Zveza prijateljev mladine Slovenije v tednu otroka že tradicionalno organizira akcijo Za družine brezplačno. Akcijo podpiramo tudi v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane!

8. maj 2024
Kje so emonski otroci?

Letošnji Grošljev simpozij na temo otrok, pri rimskih piscih pogosto poimenovanih pignora amoris, jamstvo ljubezni.

6. junij 2023
Mestni muzej Ljubljana
Poletna muzejska noč v MGML

Večer umetnosti, kulture in zabave.

6. junij 2023
Pomlad, poletje 2023 v rimski Ljubljani

Dediščino ustvarjamo ljudje tukaj in zdaj. Za nas ima pomen le tista dediščina, ki jo sami izkusimo. Med dvatisočletne zidove vas tudi letos vabimo z bogatim programom dogodkov!

11. april 2023
Mestni muzej Ljubljana
Programi za družine
EMONA od E do A tiskani otroški vodnik
Več o Emoncih v naših koncih!
Sprehodi se po Ljubljani in poišči kotičke, kjer so živeli Rimljani. Da potep ne bo le poučen, ampak tudi nadvse zabaven, bo poskrbel razigrani otroški vodnik Emona od E do A, ki te bo popeljal po poteh starih Rimljanov. V njem tičijo igrice, uganke, nalepke in premetanke, ki te bodo na krilih domišljije popeljale kar 2000 let v preteklost. Sprehodi se po rimski cesti, obišči emonsko obzidje in arheološke parke ter skozi igro razišči, kdo so bili Emonci in kako so živeli. Krožna pot povezuje več lokacij z ostanki antične Emone in tri arheološke parke v središču mesta. Prehodiš jih lahko kadarkoli od aprila do oktobra. Priporočena starost: 6–11 let Vodnik prejmete ob nakupu vstopnice v Mestnem muzeju Ljubljana ali Arheološkem parku Emona Cena vstopnice: 12 € za družine
Programi za šole
ARHEOPESKOVNIK S HONORATO
ZA VRTCE IN 1. TRIADO
Rimljanka Honorata povabi otroke med ruševine svoje hiše in jim predstavi, kako je nekoč z družino živela v starodavnem mestu Emona. Otroci ji pomagajo poiskati izgubljene predmete, skupaj odkrijejo ostanke talnega ogrevanja in bazenčke, v katerih se je umivala njena družina.
SPOZNAJMO EMONCE! Izkustvena delavnica s kvizom
ZA 2. IN 3. TRIADO 0Š
Učence v rimski čas z ogledom animiranega filma popeljeta animatorja v antičnih oblačilih, ki Emono geografsko umestita v današnji evropski prostor. Učenci spoznajo vlogo rimskih vojakov v času vojne in njihovo opremo. S pomočjo posnetih dialogov poskušajo ugotoviti, kakšne so razlike v družinah danes in nekoč.
Po sledeh rimske Emone! Voden ogled z delovnimi zvezki
ZA 2. IN 3. TRIADO OŠ TER SŠ
Kako je izgledala Emona? Kdo so bili Emonci in kako so živeli? Učenci se v družbi izkušenega vodiča odpravijo raziskovat skrivnosti antične Emone in iščejo odgovore na vprašanja kako so Emonci živeli, kaj so počeli, kje so se srečevali, kako so se šolali, kje so nakupovali itd.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se