Ljubljana
MGML
Prej zidovi, zdaj ljudje
Emonec © Dunja Wedam

Mestni muzej Ljubljana

Gosposka 15
1000 Ljubljana

Informacije in rezervacije:
T: 1 24 12 500
T: 01 24 12 506
E: info@mgml.si, prijava@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–18:00
ponedeljki: zaprto


1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

Prej zidovi, zdaj ljudje

10 let doživetij v Arheološkem parku Emona

6. 4. 2023–8. 10. 2023

Arheološki park Emona z 2000 let starimi ostanki rimske kolonije Emone je danes del središča Ljubljane. Park je nastajal od tridesetih let 20. stoletja naprej. Ob zadnji prenovi, pred desetimi leti, smo se odločili emonske ostanke zavarovati in hkrati oživiti tako, da mednje z bogatim programom povabimo ljudi. Tam, kjer so prej samevali zidovi, danes ustvarjamo, se učimo in uživamo.

Dediščina nastaja z ljudmi in za ljudi.

Spomenike Emone smo s prenovo, od katere je minilo 10 let, želeli zasidrati v živi mestni utrip, jih približati ljudem, preplesti staro z novim, aktualnim in vsakdanjim. Dediščina je tisto, kar smo podedovali iz preteklosti, kar danes cenimo in varujemo ter želimo predati zanamcem. V resnici to niso stari kamni, mozaiki, zidovi – dediščina je tisto, kar je nastalo in še nastaja v interakciji predmetov in ostalin z ljudmi, je tisto, kar ljudje delamo. 

Vsa emonska dediščina je rezultat številnih izbir, določevanja vrednosti in prioritet, majhnih in velikih odločitev, občudovanja, obnavljanja, razstavljanja ... In sočasno nam dediščina marsikaj sporoča, na nas vpliva, nas navdihuje. Ker dediščino ustvarjamo ljudje tukaj in zdaj in ker ima lahko samo dediščina, ki jo sami izkusimo, za nas pomen, smo med dvatisočletne zidove povabili ljudi – na prireditve, delavnice, vodstva.

Razstava na javnem prostoru zavoja v atriju Mestnega muzeja obeležuje 10. obletnico kreativnega ukvarjanja z dediščino, pri čemer s sodelavci muzeja sodelujete vi - obiskovalci parka, muzeja in udeleženci dogodkov, ki so se že in se še bodo odvijali med rimsko dediščino našega prostora.

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane
Zanj: Blaž Peršin, direktor
Avtorica: dr. Bernarda Županek
Producentka: Ana Modic
Fotografije: Karmen Brecelj, Blaž Gutman, Srečo Habič, Tomaž Lauko, Katarina Odlazek, Matevž Paternoster, Andrej Peunik, Marijan Slabe, Damjana Šalehar, Dunja Wedam, fototeka MAO,, dokumentacija MGML, dokumentacija ZVKDS
Prevod: Marjana Karer
Lektoriranje: Katja Paladin (SL), Paula Kirby (EN)
Promocija: Nejc Kovačič, Urša Karer
Grafično oblikovanje: Jaka Šuln
Tehnična izvedba in postavitev: O.K.VIR, Tehnična služba MGML / O.K.VIR d. o. o.
Organizacije in posamezniki, ki jim namenjamo zahvalo za sodelovanje pri projektu: Amarant kooperativa, d. o. o., Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Curling klub Emona, Emona Biopharma, d. o. o., Emona nepremičnine, d. o. o., Hofer trgovina d.o.o., Hotel Emonec, Jata Emona, d. o. o., Rotary klub Ljubljana – Emona, Manca Rudolf, s. p. 

Mestni muzej Ljubljana

Gosposka 15
1000 Ljubljana

Informacije in rezervacije:
T: 1 24 12 500
T: 01 24 12 506
E: info@mgml.si, prijava@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–18:00
ponedeljki: zaprto


1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se