Ljubljana
MGML

Galerija Jakopič

Galerija Jakopič v letošnjem letu obeležuje 15 let delovanja, zasnovanega na novi programski viziji iz leta 2008, ko je postala ena osrednjih osrednjih galerij javnega zavoda Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML).

V začetnem obdobju delovanja smo predstavili številne raznolike projekte s področja likovne umetnosti, oblikovanja, arhitekture ter fotografije. Se je pa vizija galerije v zadnjem desetletju razvijala predvsem v želji pripomoči k širšemu družbenemu razumevanju fotografije kot enega najizraznejših umetniških, komunikacijskih in kreativnih vizualnih medijev. To je pripeljalo do osredotočenja razstavnega in izobraževalnega programa galerije izključno na področje fotografije.

© Matevž Paternoster/MGML


© Blaž Gutman/MGML

Galerija Jakopič je tako postala eno glavnih prizorišč obsežnih razstav svetovno uveljavljenih tujih fotografinj in fotografov (Letizia Battaglia, Roger Ballen, Lee Miller, Josef Koudelka, Marc Riboud in drugi Magnumovi fotografi, Sebastião Salgado, Lucien Hervé, …) in samostojnih ali preglednih razstav priznanih slovenskih fotografov z obsežnimi, pogosto vseživljenjskimi opusi, ki pred tem niso bili deležni celostne strokovne obravnave (Marko Modic, Damjan Gale, Tihomir Pinter, DK, Bojan Radovič, …).

V spremljevalnem oz. izobraževalnem programu smo pripravili več predavanj, pogovorov in delavnic s prepoznavnimi akterji v svetu fotografije iz Slovenije in tujine (v letu 2022 denimo s Simonom Norfolkom in Bojanom Radovičem, v 2023 pa s Susan Meiselas), za odrasle pa od leta 2017 izvajamo tudi celoletni program delavnic Od blizu: Fotografija kot način videnja sveta. Najmlajšim vpogled v svet fotografije razstiramo z delavnicami Fotogram, Svetloris in Camera Obscura, za samostojne družinske obiske galerije pa redno pripravljamo Vodnik za mlade radovedneže. Vzpostavili smo tudi Krog prijateljev GJ, v katerega so včlanjeni naši redni obiskovalci, ki uživajo različne ugodnosti, vezane na galerijski program.

Galerijo Jakopič zaznamuje tudi lokacija pod Slovensko cesto, ki pripomore k specifičnosti razstavnega prostora; nekoliko temačnega, a prav zaradi tega nekoliko mističnega, s skritimi kotički, ki obiskovalca kar vabijo k raziskovanju. Zanimivo je, da se galerija nahaja na mestu, kjer je pred 2000 leti stala bazilika, osrednja stavba rimske Emone, nad njo, na območju nekdanjega foruma, pa je v 20. stoletju po načrtu arhitekta Edvarda Ravnikarja - katerega 30. obletnico smrti prav tako obeležujemo v 2023 - zrasla stanovanjska soseska Ferantov vrt.

Gre za galerijski prostor z neprekinjeno kontinuiteto galerijske dejavnosti vse od njenega prvega odprtja takratnega Likovnega razstavišča Riharda Jakopiča v letu 1979. V času osamosvojitve Slovenije je razstavišče prešlo pod okrilje Arhitekturnega muzeja Ljubljana pod novim imenom Jakopičeva galerija, ki je delovala vse do 2008, ko je doživela ponoven preobrat v upravljanju (MGML), poimenovanju (Galerija Jakopič), programu in razstavni viziji. V Galeriji Jakopič torej dediščina in sodobna kreativnost že 15 let spletata dialoge novega navdiha, na katerem za naše obiskovalce gradimo kakovostne in vrhunske razstavne programe, ki včasih skrivajo tudi element nepričakovanega.


© Blaž Gutman/MGML© Matevž Paternoster/MGML

Mediateka Tomaž Brate je skupni projekt Galerije Jakopič in MoTA - Museum of Transitory Art (Muzej tranzitornih umetnosti), multidiscplinarne platforme, posvečene raziskovanju, produkciji in predstavitvi tranzitornih, eksperimentalnih in živih umetniških oblik.

Mediateka deluje kot čitalnica in v branje ponujala publikacije s področja sodobne umetnosti, oblikovanja, arhitekture, fotografije ... Vključuje celotno zasebno knjižno zbirko preminulega arhitekta Tomaža Brateta, v čigar spomin smo mediateko tudi poimenovali.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se