Ljubljana
MGML

Galerija Jakopič

Galerija Jakopič, ki je kot Likovno razstavišče Riharda Jakopiča svoja vrata odprla že sredi 70. let prejšnjega stoletja, je edinstven razstavni prostor z dolgo tradicijo, kjer se boste pri ogledu vrhunskih sodobnih umetniških del srečali tudi s starodavnimi ostanki preteklosti. V galeriji, kjer je pred dva tisoč leti stala bazilika, osrednja stavba rimske Emone, tako dediščina in sodobna kreativnost spletata dialoge novega navdiha.

Leta 2018 smo zaokrožili prvo desetletje delovanja Galerije Jakopič kot ene osrednjih galerij javnega zavoda Muzej in galerije mesta Ljubljane. V tem času smo predstavili številne raznolike projekte s področja likovne umetnosti, oblikovanja, fotografije, arhitekture …, prostor pa daje izjemne priložnosti tudi za projekte s področja performativne in multimedijske umetnosti. 

© Matevž Paternoster/MGML


© Andrej Peunik/MGML

Galerija Jakopič je v tem času postala eno osrednjih prizorišč obsežnih razstav svetovno uveljavljenih tujih fotografov (Roger Ballen, Lee Miller, Josef Koudelka, Marc Riboud in drugi Magnumovi fotografi, Sebastião Salgado, Lucien Hervé) in preglednih razstav priznanih slovenskih fotografov (Marko Modic, Damjan Gale, Tihomir Pinter, DK idr.) z obsežnimi, pogosto vseživljenjskimi opusi, ki doslej niso bili deležni celostne strokovne obravnave.

Naša vizija se je v tem času razvijala v želji pripomoči k širšemu družbenemu razumevanju fotografije kot enega najizraznejših umetniških, komunikacijskih in kreativnih vizualnih medijev. To je pripeljalo do osredotočenja razstavnega in izobraževalnega programa galerije izključno na področje fotografije.

Mediateka Tomaž Brate je skupni projekt Galerije Jakopič in MoTA - Museum of Transitory Art (Muzej tranzitornih umetnosti), multidiscplinarne platforme, posvečene raziskovanju, produkciji in predstavitvi tranzitornih, eksperimentalnih in živih umetniških oblik.

Mediateka deluje kot čitalnica in v branje ponujala publikacije s področja sodobne umetnosti, oblikovanja, arhitekture, fotografije ... Vključuje celotno zasebno knjižno zbirko preminulega arhitekta Tomaža Brateta, v čigar spomin smo mediateko tudi poimenovali.

© Matevž Paternoster/MGML

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se