Ljubljana
MGML

Cianotipija: Vikend fotografska delavnica za odrasle

V Galeriji Jakopič bomo z letom 2024 začeli izvajati redne spomladanske in jesenske vikend delavnice Cianotipije pod vodstvom izkušenega fotografa Matevža Paternostra. Na delavnici se boste lahko preizkusili v stari, analogni fotografski tehniki in izdelali svoj fotogram brez uporabe fotoaparata. Z osvojenim znanjem boste lahko kasneje samostojno ustvarjali v tej izredno estetski in na različne materiale aplikativni tehniki. Spomladanski termin delavnice bo 5. in 6. aprila 2024, jesenski pa 4. in 5. oktobra 2024.
Cianotipija - Delavnica Cianotipije, 2023 ©Julija Hoda / MGML
Delavnica Cianotipije, 2023 ©Julija Hoda / MGML

Profesionalni fotograf Matevž Paternoster vas bo na dvodnevni vikend delavnici uvedel v cianotipijo, staro ročno tehniko izdelave fotografij, ki je ime dobila po značilni modri barvi. Postopek cianotipije temelji na oksidaciji železovih soli, pri čemer je ključna voda. Včasih so s pomočjo te tehnike tiskali celo znamke in denar.

Na delavnici boste spoznali, da fotografija ni le digitalna slika, temveč v osnovi rezultat fizikalnega in kemijskega procesa, ki lahko nastane tudi brez pomoči fotografskega aparata.

Vabimo vas, da v sproščenem vzdušju osvojite nova znanja in ustvarite fotogram, ki si bo zagotovo zaslužil častno mesto na vaši steni ali omarici.

Spomladansko delavnico smo izvedli v petek in soboto, 5. in 6. aprila 2024.

Časovnice izvedbe jesenske delavnice pa so: 

- petek, 4. oktobra 2024, od 17. do 19. ure: predstavitev tehnike cianotipije in postopka izdelave fotograma ter priprava za izvedbo sobotnega praktičnega dela delavnice

- sobota, 5. oktobra 2024, od 10. do 13. ure: izdelava vaših unikatnih fotogramov

Vikend delavnica je namenjena udeležencem, starejšim od 15 let.

Sprejmemo do 12 udeležencev.

Cena: 40 € / osebo (člani Kroga prijateljev Galerije Jakopič lahko na program uveljavljajo 15% popust)

Obvezne prijave sprejemamo do zapolnitve mest oz. do petka, 27. 9. 2024, na prijava@mgml.siOstanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se